Filistin'den İsrail'e ırkçılık suçlaması

Filistin İsrail’i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti

Filistin'den İsrail'e ırkçılık suçlaması
TT

Filistin'den İsrail'e ırkçılık suçlaması

Filistin'den İsrail'e ırkçılık suçlaması

Ramallah merkezli Filistin Yönetimi, işgal altındaki Filistin topraklarında ırkçılık yapmakla suçladığı İsrail'i BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) ve BM’ye şikayet etti.
Filistin Devleti'nin BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, İsrail işgal güçlerinin uluslararası hukuku ağır ihlallerinden dolayı sorumlu tutulmamasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu, böylece İsrail’in dördüncü Cenevre sözleşmesi ve BM kararları dahil olmak üzere, Güvenlik Konseyi'ne ve uluslararası toplumun iradesine meydan okumasına izin verildiğini söyledi.
Mansur, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine, bu ayın Güvenlik Konseyi Başkanı olan Fransa’ya ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanına gönderdiği aynı mektuplarda, Doğu Kudüs dahil olmak üzere, hesap verebilirliği sağlamanın ve Filistin sorununda uluslararası hukuku bir otorite kaynağı olarak öne sürmek için mevcut tüm diplomatik mekanizmaları kullanmanın önemine ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki kötüleşen duruma değindi.
Mansur, uluslararası eylemsizliğin İsrail'e istediğini yapması, hatta savaş suçları işlemesi için büyük bir fırsat vermesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, açıklamaların ve tutumların eyleme dönüştürülmesini gerektiğini vurguladı.
Mektupta, son dönemdeki yerleşimci şiddetinde, ev yıkımlarında, vatandaşların zorla yerinden edilmelerinde, tutuklamalarda ve çocuklar da dahil Filistinli sivillerin öldürülmelerinde gözle görülür bir artışın olduğunu aktarıldı.
Mansur, İsrail'in uluslararası toplumun Korona salgınıyla mücadele konusundaki meşguliyetini açıkça istismar ettiğine, yasadışı işgalini daha da pekiştirmek için bir fırsat olarak gördüğüne işaret etti.
Mektupta “İşgal altındaki Filistin topraklarındaki adaletsizlik ırksal ayrımcılığı kanıtlıyor. Nitekim sözde “Orta Doğu'daki tek demokrasi” söylemi, yasadışı yerleşimcilere yüksek öncelik vermekte, onları yasal ayrıcalıklardan yararlandırmakta ve baskı sistemi aracılığıyla Filistinliler üzerinde yetkilendirmekte, Filistin yaşamının her yönünü olumsuz yönde etkilemektedir” ifadeleri yer aldı.
Mansur, “İsrail'in salgın sürecinde ev yıkımları ve mülk imha yoluyla sistematik olarak zorla yerinden etme politikasına” ek olarak, "doğal kaynakların sömürülmesi, el konulması ve yok edilmesi yoluyla Filistin halkına dayatılan zorlayıcı ortama" değindi.
İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da salgın nedeniyle halen devam eden ve vatandaşların can güvenliğini zedeleyen olağanüstü hali göz ardı ederek Sağlık Çalışma Komitesi kurumunu kapatıp ve çalışanlarını gözaltına alarak, Filistinli sivillere yönelik baskıyı sürdürüyor.
Mektupta, İsrail hapishanelerindeki mahkumlara fiziksel ve psikolojik işkence de dahil olmak üzere insanlık dışı muameleler de ele alındı.
Diğer taraftan mektuplar, ülkelerin ve insan hakları gruplarının defalarca başvurmalarına rağmen İsrail'in, Cerrar'ın en küçük kızı Suha'nın cenazesine katılmasını engellediğine işaret ederek, Ekim 2019'dan bu yana yargılanmadan ve suçlama olmaksızın idari olarak tutuklu bulunan eski milletvekili Halide Cerrar'ın davasına da dikkati çekti.



Yemen'de kara harekatı hazırlıkları hızlandı

2014'te başlayan Yemen iç savaşı, 2022'deki ateşkesle büyük ölçüde dursa da BAE ve Suudi Arabistan destekli örgütlerle Husiler zaman zaman çatışıyor (AP)
2014'te başlayan Yemen iç savaşı, 2022'deki ateşkesle büyük ölçüde dursa da BAE ve Suudi Arabistan destekli örgütlerle Husiler zaman zaman çatışıyor (AP)
TT

Yemen'de kara harekatı hazırlıkları hızlandı

2014'te başlayan Yemen iç savaşı, 2022'deki ateşkesle büyük ölçüde dursa da BAE ve Suudi Arabistan destekli örgütlerle Husiler zaman zaman çatışıyor (AP)
2014'te başlayan Yemen iç savaşı, 2022'deki ateşkesle büyük ölçüde dursa da BAE ve Suudi Arabistan destekli örgütlerle Husiler zaman zaman çatışıyor (AP)

Yemen'in büyük kısmını kontrol eden Husilere yönelik ABD saldırıları, ülkedeki diğer örgütlerin iştahını kabarttı. 

Wall Street Journal'a (WSJ) konuşan ABD ve Yemenli yetkililer, Amerikan saldırılarından istifade etmek isteyen örgütlerin kara harekatı planladığını söyledi. 

ABD merkezli özel güvenlik şirketlerinden aldıkları tavsiyelerle plan hazırlayan örgütlerin, en azından Kızıldeniz kıyısındaki bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmeyi hedeflediği, bunların başında da Hudeyde Limanı'nın yer aldığı bildirildi. 

Bu sayede İran'ın Husilere silah göndermesinin önüne geçilebileceği iddia edildi.

WSJ'nin kaynakları, Husilerle çatışan militanların arkasını dayadığı Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) son haftalarda bu planları Amerikalı yetkililerle ele aldığını belirtti. 

Washington'ın, yerel örgütlerin kara harekatını destekleme fikrine sıcak baktığı da aktarıldı. 

ABD'nin doğrudan liderlik etmediği bu çabalarla, uluslararası toplumun tanıdığı Yemen yönetimine bağlı örgütlerin güçlendirilmesi amaçlanıyor. 

Suudi Arabistan'ın Yemen'deki bir kara harekatına katılmaya ya da destek vermeye niyetinin olmadığını ABD ve Yemen yetkililerine söylediği de bildirildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes geçen hafta şu ifadeleri kullanmıştı:

En nihayetinde Kızıldeniz'in güvenliği, bölgedeki ortaklarımızın sorumluluğu ve bizler onlarla yakın çalışarak o bölgedeki suyollarında güvenli bir şekilde gemicilik yapılması için uğraşıyoruz.

Gazze savaşının ardından İsrail'e tepki göstermek amacıyla Kızıldeniz'deki gemilere saldırıp bölgedeki ticari gemiciliğe yüzde 70'e varan oranda darbe indiren Husiler ise ne ABD'nin hava saldırılarının ne de herhangi bir kara harekatının kendilerini durdurabileceğini savunuyor. 

Görsel kaldırıldı.
Husiler, Gazze savaşı biterse Kızıldeniz'deki saldırılarını durduracağını söylüyor (Reuters)

Saldırılarını Yemen'deki rakiplerini destekleyen BAE'ye taşıma tehdidi savuran Husilere karşı, Suudi Arabistan'ın hava savunma sistemleri alarm durumunda. 

CNN de geçen hafta "ABD'nin hava saldırılarıyla sinmek bir kenara dursun Yemen'deki Husiler onlardan keyif alıyor olabilir" başlığını taşıyan bir haber yayımlamıştı.

CNN'in kaynakları, 15 Mart'ta Husilere yönelik başlatılan ABD operasyonunun üç haftada bir milyar dolara yakın maliyeti olduğunu ancak ciddi bir hasar verilemediğini ifade etmişti.

Tecrübeli bir Yemen uzmanının onları bal porsuğuna benzettiği ve kobra bile ısırsa bu hayvanların bir süre sonra ayağa kalkıp yılanı yedikleri vurgulanmıştı. 

Diğer yandan Telegraph, kimliğinin paylaşılmaması şartıyla konuşan İranlı bir yetkilinin, askeri personele Yemen'den çekilme talimatı verildiğini söylediğini aktarmıştı.

Tahran yönetiminin, ABD Başkanı Donald Trump'ın yürüttüğü siyaset nedeniyle başta Husiler olmak üzere bölgedeki çeşitli kuvvetlere desteği büyük ölçüde azaltmayı planladığı iddia edilmişti. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN, Telegraph