Eski Lübnan Başbakanları Kulübü, bugün (Pazartesi) yapılması planlanan parlamento istişarelerinden önce, eski Başbakan Necib Mikati'nin yeni hükümeti kurmak üzere seçilmesini desteklediğini açıkladı. Kulübün üyeleri arasında Selim Huss, Temmam Selam, Fuad Sinyora ve Saad Hariri gibi isimler yer alıyor.
Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı, Temsilciler Meclisi’ndeki çeşitli güçlerle istişare ederek hükümeti kurmak için en fazla oyu alan kişiyi belirlemekle yükümlü. Lübnan siyasi kota sistemine göre, başbakanlık görevini Sünni bir Müslüman üstleniyor.
Lübnan cumhurbaşkanlığı, yeni başbakanı belirlemek için yapılacak meclis istişarelerinin 26 Temmuz Pazartesi günü başlayacağını duyurmuştu.
Lübnanlı Sünni siyasetçi Saad Hariri, aylarca süren çabaların ardından hükümeti kuramadığı için geçtiğimiz günlerde özür diledi. Bu gecikme, ülkeyi ekonomik çöküşten kurtarmaya başlayabilecek bir hükümet üzerinde hızlı bir anlaşma sağlanması şansını azaltmıştı. Hariri'nin kararı, kendisi ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn arasında bakanlık pozisyonları konusunda yaşanan ve aylarca süren anlaşmazlığın doruk noktası oldu.
Batılı hükümetler, Lübnanlı politikacılara reform kabiliyeti olan bir hükümet kurmaları için baskı yapıyor. Söz konusu ülkeler, reformlar başlamadıkça mali desteğin de başlamayacağını söyleyerek Lübnan’ı yaptırımlarla tehdit ediyorlar.
Lübnan’da eski başbakanların yeni Başbakan adayı Mikati
https://turkish.aawsat.com/home/article/3098731/l%C3%BCbnan%E2%80%99da-eski-ba%C5%9Fbakanlar%C4%B1n-yeni-ba%C5%9Fbakan-aday%C4%B1-mikati
Lübnan’da eski başbakanların yeni Başbakan adayı Mikati
Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati (Reuters)
Lübnan’da eski başbakanların yeni Başbakan adayı Mikati
Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Hizbullah tarafından Lübnan'ın güneyindeki Kaleviyeh köyüne yerleştirilen bir füze maketi… Duvarda “Silahlarımızı bırakmayacağız” yazıyor. (EPA)
13 Ocak 2026'da Gazze Şehri sahilinde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan bir kamp (AP)
Gazze'yi yönetmekle görevlendirilen teknokrat komite dün Kahire'de toplandı (Reuters)
Gazze'nin güneyindeki Refah'ta, Hamas'ın silahlı kanadı olan Kassam Tugayları mensupları (Arşiv- Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters – Arşiv)