ABD, Lübnan’da Mikati’nin bir an önce yeni hükümeti kurmasını istedi

Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati (AFP)
Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati (AFP)
TT

ABD, Lübnan’da Mikati’nin bir an önce yeni hükümeti kurmasını istedi

Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati (AFP)
Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati (AFP)

ABD, eski Başbakan Necib Mikati’nin ülkede yaşanan krize çözüm bulması için bir an önce yeni Lübnan hükümetini kurmasını istedi.
AFP’nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jalina Porter gazetecilere verdiği demeçte “ABD, Lübnan’da etkili bir hükümet ve temel reformları gerçekleştirebilecek bir hükümet kurulması isteğini yineliyor” dedi.
Siyasette yaşanan farklılıklar nedeniyle iki hükümet kurma girişiminin başarısızlığa uğradığı bir yılın ardından Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn zor olarak nitelendirdiği bir görev olan hükümet kurma görevini 65 yaşındaki Necib Mikati’ye verdi.
Ülkede yaşanan siyasi krizden çıkmak için uzlaşmacı bir karakter olarak görülen Mikati geçmişte iki hükümete başkanlık etti. Mikati aynı zamanda varlıklı bir iş adamı. 4 Ağustos 2020’de Beyrut Limanı’nda yaşanan ve 200’den fazla kişinin ölümüne, 6 bin 500’den fazla kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın ardından istifa eden Hasan Diyab hükümetinden sonra Mikati, bu göreve getirilen üçüncü kişi oldu.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP