Suudi Arabistan’dan Malezya’ya koronavirüsle mücadelede yardım

Söz konusu adım, Suudi Arabistan’ın pandemiden en çok etkilenen ülkelere yönelik yürüttüğü yardımlar kapsamında atıldı.

Dün Riyad’dan gönderilen yardımlar. (SPA)
Dün Riyad’dan gönderilen yardımlar. (SPA)
TT

Suudi Arabistan’dan Malezya’ya koronavirüsle mücadelede yardım

Dün Riyad’dan gönderilen yardımlar. (SPA)
Dün Riyad’dan gönderilen yardımlar. (SPA)

Suudi Arabistan dün, Malezya’nın salgın krizi ile mücadelesine yardım için aralarında bir milyon doz aşı ve tıbbi cihazların da yer aldığı malzemeleri hava yoluyla göndermeye başladı.
Yardımların ulaştırılacağı hava köprüsü Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in direktifleri doğrultusunda kuruldu.  Söz konusu hava köprüsü, Malezya Dışişleri Bakanı Hişamuddin Hüseyin’in talebinin üzerine geldi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından sağlanan tıbbi cihazlar ve koruyucu malzemeleri taşıyan uçak Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi tarafından denetleniyor.
İlk yardımları taşıyan iki uçak tıbbi ekipman, bakım ve tedavi araçları ile koruyucu malzeme ve diğer tıbbi cihazları Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’dan Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’na taşıdı.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya göre bir milyon doz koronavirüs aşısını Malezya’ya doğrudan göndermek için uluslararası bir şirket ile sözleşme yapılması konusunda Malezya Başbakanlık Dışişleri Ofisi ile koordinasyonlu olarak çalışılacak.
Açıklamada Krallığın bu girişiminin koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen ülkelere yönelik yardımlar kapsamında geldiği kaydedildi. Malezya ile güçlü ilişkilerin derinliğini yansıttığı belirtildi.

Rekor sayıda vakalar
Malezya Sağlık Bakanlığı, günlük vaka sayısında yeni bir rekorun kaydedildiğini duyurdu. Bakanlık ülkedeki koronavirüs vakalarının büyük çoğunluğunun semptom göstermediğini, çok az bir kesimde de hafif belirtiler görüldüğünü bildirdi.
Malezya Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü Nur Hişam Abdullah yaptığı açıklamada, çarşamba günü 17 bin 405 kişinin koronavirüse yakalandığının doğrulandığını, vakalardan 374’ünün, yani yüzde 2’sinden biraz fazlasında semptomlar görüldüğünü söyledi. Abdullah “Birinci kategoride (semptomsuz) ve ikinci kategoride (hafif semptomları olan) toplam 17 bin 31 hasta daha var” ifadesini kullandı. DPA’ya göre Malezya pazartesi ve salı günleri virüse bağlı 207 ölüm kaydetti. Çarşamba günü 143 kişinin daha yaşamını yitirmesi ile toplam can kaybı 8 bin 551’e ulaştı.
Nur Hişam Abdullah, yarısı solunum cihazına bağlı binden fazla kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü aktardı. Yeni vakaların yarısından çoğu başkent Kuala Lumpur’da ve komşu eyalet Selangor’da kaydedildi.
Nur Hişam Abdullah bugün kaydedilen rekor seviyedeki yeni vakalara ilişkin verdiği bilgide yaklaşık her 10 vakaya karşılık bir kişinin aşılandığını söyledi.
Malezya, hükümetin iki aydan uzun bir süredir tam kapatma önlemleri uygulamasına rağmen, çarşamba günü günlük vaka sayılarında rekor kaydetti.
Malezya parlamentosu bu yıl ilk kez pazartesi günü toplandı ve Başbakan Muhyiddin Yasin, koronavirüs ile mücadeleyi ele alış yöntemi nedeniyle yapılan istifa çağrılarını kabul etmedi.
Ülkede en ağır karantina önlemleri geçtiğimiz mayıs ayında uygulanmış ve bundan en faza zarar görenler küçük işletmeler olmuştu.
Geçen yıl iki hafta uygulanan kapanma önlemleri, yılın ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasılada yüzde 17’lik bir düşüşe yol açmıştı.
Yapılan değerlendirmeler kısıtlama önlemlerinin hafifletildiği bölgelerde, Malezya ürünlerine yönelik artan talep nedeniyle ekonomik ivmenin daha az etkilenebileceği yönünde. Zira ihracat oranı haziran ayında içerisinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 yükselmiş durumda.



Suudi Arabistan, İran'ın Bahreyn ve Kuveyt'e yönelik saldırılarını kınamasını yineledi ve gerginliğin artmasının sonuçları konusunda uyardı

Suudi Arabistan bayrağı (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan bayrağı (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, İran'ın Bahreyn ve Kuveyt'e yönelik saldırılarını kınamasını yineledi ve gerginliğin artmasının sonuçları konusunda uyardı

Suudi Arabistan bayrağı (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan bayrağı (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan, İran'ın Bahreyn Krallığı ve Kuveyt Devleti'ne yönelik saldırılarını ve ihlallerini "en sert ifadelerle" kınayarak, bu eylemlerin bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit ettiğini ve bölgede istikrarın yeniden tesis edilmesine yönelik çabaları baltaladığını belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, İran'ın devam eden saldırılarının bölgeyi daha fazla gerilime doğru sürüklediği, güvenlik ve istikrarı zedelediği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan'ın Bahreyn ve Kuveyt ile dayanışmasını sürdürdüğü ve bu ülkelerin egemenliklerini, güvenliklerini ve istikrarlarını korumak amacıyla alacakları bütün tedbirlere tam destek verdiği vurgulandı.

Suudi Arabistan'ın açıklaması, bu sabaha karşı Bahreyn ve Kuveyt'in hedef alındığı saldırıların sonrasında yapıldı. Bahreyn makamları, İran tarafından Bahreyn ve Kuveyt'e doğru fırlatılan 7 balistik füzenin hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini duyururken, saldırılar sonucu herhangi bir hasar meydana gelmediğini bildirdi.

Kuveyt'te ise Genelkurmay Başkanlığı, hava savunma sistemlerinin düşmanca füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarını engellediğini açıkladı. Yetkililer, bazı bölgelerde duyulan patlama seslerinin hava savunma unsurlarının gerçekleştirdiği önleme faaliyetlerinden kaynaklandığını belirtti.

Söz konusu gelişmeler, İran ile bağlantılı bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde yaşanırken, uzmanlar ve yetkililer olası yeni bir gerilimin Körfez bölgesinin güvenliği ile uluslararası deniz ticareti üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuyor.


Körfez ülkelerinden yapılan açıklamada, İran'ın saldırıları barışı baltalayan terör eylemleri olarak nitelendirildi

Casim el-Budeyvi, Körfez Arap Devletleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri (Şarku’l Avsat)
Casim el-Budeyvi, Körfez Arap Devletleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri (Şarku’l Avsat)
TT

Körfez ülkelerinden yapılan açıklamada, İran'ın saldırıları barışı baltalayan terör eylemleri olarak nitelendirildi

Casim el-Budeyvi, Körfez Arap Devletleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri (Şarku’l Avsat)
Casim el-Budeyvi, Körfez Arap Devletleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri (Şarku’l Avsat)

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), bugün yaptığı açıklamada, İran yönetiminin altyapı ve sivil tesisleri hedef alan saldırılarını sürdürmesinin, bölgede güvenlik ve istikrarı bozma ve barış çabalarını baltalama isteğinin açık bir göstergesi olduğunu belirtti.

Konsey Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi, İran'ın Bahreyn ve Kuveyt'i hedef alan düşmanca saldırılarının devam etmesini en sert ifadelerle kınadığını açıkladı.

El- Budeyvi, söz konusu eylemlerin "tehlikeli ve sorumsuz bir gerilim" niteliği taşıdığını vurgulayarak, bunların bütün uluslararası hukuk kuralları ve teamüllerinin açık bir ihlali olduğunu, ayrıca bölgenin güvenlik ve istikrarına doğrudan tehdit oluşturduğunu ifade etti.

KİK Genel Sekreteri, Bahreyn ve Kuveyt'in güvenliğinin Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, üye devletlerin her iki ülkenin yanında birlik içinde durduğunu söyledi.

El-Budeyvi ayrıca, Körfez ülkelerinin Bahreyn ve Kuveyt'in güvenliklerini korumak, egemenliklerini savunmak ve toprak bütünlüklerini muhafaza etmek amacıyla aldığı tüm tedbirlere tam destek verdiğini kaydetti.


Bahreyn'den İran'a: Saldırıları durdurun... Güvenlik füzeler ve İHA’larla inşa edilmez

Bahreyn'in başkenti Manama (Arşiv)
Bahreyn'in başkenti Manama (Arşiv)
TT

Bahreyn'den İran'a: Saldırıları durdurun... Güvenlik füzeler ve İHA’larla inşa edilmez

Bahreyn'in başkenti Manama (Arşiv)
Bahreyn'in başkenti Manama (Arşiv)

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, bugün sabaha karşı Bahreyn Krallığı ve Kuveyt Devleti topraklarına yönelik fırlatılan ve hava savunma sistemlerince herhangi bir hasara yol açmadan başarıyla imha edilen 7 balistik füze saldırısının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık, yaşanan gelişmeyi "İran’ın mükerrer saldırganlığı" olarak nitelendirerek şiddetle kınadı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, söz konusu saldırının Bahreyn ve Kuveyt’in egemenliğine yönelik "açık bir ihlal" teşkil ettiği, BM Şartı ile uluslararası hukuku çiğnediği ve Basra Körfezi bölgesinin güvenlik ve istikrarına doğrudan tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Güvenlik füzelerle inşa edilemez

Açıklamada, "Güvenlik füze ve İHA’larla inşa edilemez, istikrar ise mayın döşeyerek korunamaz" ifadelerine yer verilerek İran’a, bu gerekçesiz saldırılara derhal son verme, barış ve diyalog yolunu seçme ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyma çağrısı yapıldı.

Şarku'l Avsat'ın açıklamadan aktardığına göre Bakanlık, deniz seyrüsefer özgürlüğünün korunması adına Tahran yönetiminden şu taleplerde bulundu:

Hürmüz Boğazı'nın hiçbir kısıtlama veya harç olmaksızın tamamen trafiğe açılması,

Deniz mayınlarının konumlarının açıklanması ve bunların temizlenmesi için iş birliği yapılması,

Sivil gemilerin güvenliğini garanti altına alacak ve bölgede mahsur kalan binlerce denizcinin ayrılmasına izin verecek güvenli bir insani koridorun sağlanması.

Egemenliğimiz kırmızı çizgimizdir

Bu tür gerilim hamlelerinin küresel ekonomi ve uluslararası ticaret için hayati öneme sahip bir bölgede gkrizi artıracağına dikkat çeken bakanlık; Bahreyn'in barış ve istikrar seçeneğine bağlılığını yineledi. Ancak bununla birlikte, ulusal güvenlik ve egemenliğin korunmasının "kırmızı çizgi" olduğunu vurgulayan Manama yönetimi, topraklarını ve çıkarlarını korumak için gerekli tüm meşru önlemleri alacağını, bu konuda kardeş ve müttefik ülkelerin desteğine güvendiğini belirtti.

Açıklama, bölgenin geleceğinin iki seçeneğe bağlı olduğunun altı çizilerek sonlandırıldı: Ya barış ve iş birliği yoluna dahil olunacak ya da bölgeyi daha fazla izolasyon ve dışlanmaya sürükleyecek gerilimi artırma politikalarına devam edilecek.