Suudi Arabistan’dan Malezya’ya koronavirüsle mücadelede yardım

Söz konusu adım, Suudi Arabistan’ın pandemiden en çok etkilenen ülkelere yönelik yürüttüğü yardımlar kapsamında atıldı.

Dün Riyad’dan gönderilen yardımlar. (SPA)
Dün Riyad’dan gönderilen yardımlar. (SPA)
TT

Suudi Arabistan’dan Malezya’ya koronavirüsle mücadelede yardım

Dün Riyad’dan gönderilen yardımlar. (SPA)
Dün Riyad’dan gönderilen yardımlar. (SPA)

Suudi Arabistan dün, Malezya’nın salgın krizi ile mücadelesine yardım için aralarında bir milyon doz aşı ve tıbbi cihazların da yer aldığı malzemeleri hava yoluyla göndermeye başladı.
Yardımların ulaştırılacağı hava köprüsü Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in direktifleri doğrultusunda kuruldu.  Söz konusu hava köprüsü, Malezya Dışişleri Bakanı Hişamuddin Hüseyin’in talebinin üzerine geldi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından sağlanan tıbbi cihazlar ve koruyucu malzemeleri taşıyan uçak Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi tarafından denetleniyor.
İlk yardımları taşıyan iki uçak tıbbi ekipman, bakım ve tedavi araçları ile koruyucu malzeme ve diğer tıbbi cihazları Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’dan Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’na taşıdı.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya göre bir milyon doz koronavirüs aşısını Malezya’ya doğrudan göndermek için uluslararası bir şirket ile sözleşme yapılması konusunda Malezya Başbakanlık Dışişleri Ofisi ile koordinasyonlu olarak çalışılacak.
Açıklamada Krallığın bu girişiminin koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen ülkelere yönelik yardımlar kapsamında geldiği kaydedildi. Malezya ile güçlü ilişkilerin derinliğini yansıttığı belirtildi.

Rekor sayıda vakalar
Malezya Sağlık Bakanlığı, günlük vaka sayısında yeni bir rekorun kaydedildiğini duyurdu. Bakanlık ülkedeki koronavirüs vakalarının büyük çoğunluğunun semptom göstermediğini, çok az bir kesimde de hafif belirtiler görüldüğünü bildirdi.
Malezya Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü Nur Hişam Abdullah yaptığı açıklamada, çarşamba günü 17 bin 405 kişinin koronavirüse yakalandığının doğrulandığını, vakalardan 374’ünün, yani yüzde 2’sinden biraz fazlasında semptomlar görüldüğünü söyledi. Abdullah “Birinci kategoride (semptomsuz) ve ikinci kategoride (hafif semptomları olan) toplam 17 bin 31 hasta daha var” ifadesini kullandı. DPA’ya göre Malezya pazartesi ve salı günleri virüse bağlı 207 ölüm kaydetti. Çarşamba günü 143 kişinin daha yaşamını yitirmesi ile toplam can kaybı 8 bin 551’e ulaştı.
Nur Hişam Abdullah, yarısı solunum cihazına bağlı binden fazla kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü aktardı. Yeni vakaların yarısından çoğu başkent Kuala Lumpur’da ve komşu eyalet Selangor’da kaydedildi.
Nur Hişam Abdullah bugün kaydedilen rekor seviyedeki yeni vakalara ilişkin verdiği bilgide yaklaşık her 10 vakaya karşılık bir kişinin aşılandığını söyledi.
Malezya, hükümetin iki aydan uzun bir süredir tam kapatma önlemleri uygulamasına rağmen, çarşamba günü günlük vaka sayılarında rekor kaydetti.
Malezya parlamentosu bu yıl ilk kez pazartesi günü toplandı ve Başbakan Muhyiddin Yasin, koronavirüs ile mücadeleyi ele alış yöntemi nedeniyle yapılan istifa çağrılarını kabul etmedi.
Ülkede en ağır karantina önlemleri geçtiğimiz mayıs ayında uygulanmış ve bundan en faza zarar görenler küçük işletmeler olmuştu.
Geçen yıl iki hafta uygulanan kapanma önlemleri, yılın ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasılada yüzde 17’lik bir düşüşe yol açmıştı.
Yapılan değerlendirmeler kısıtlama önlemlerinin hafifletildiği bölgelerde, Malezya ürünlerine yönelik artan talep nedeniyle ekonomik ivmenin daha az etkilenebileceği yönünde. Zira ihracat oranı haziran ayında içerisinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 yükselmiş durumda.



Suudi Arabistan, Kiev'deki Katar büyükelçiliği binasına bombalı saldırı sonucu verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, Kiev'deki Katar büyükelçiliği binasına bombalı saldırı sonucu verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de meydana gelen bombalı saldırı sonucunda kardeş ülke Katar'ın büyükelçilik binasına verilen zarardan dolayı Krallık'ın derin üzüntüsünü dile getirdi.

Bakanlık’ın yaptığı açıklamada, “Krallık, Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi uyarınca diplomatik misyonların üyelerine ve merkezlerine koruma sağlanması gerektiğini teyit eder ve (Rusya-Ukrayna) krizini barışçıl yollarla çözmeyi amaçlayan diplomatik çabaları desteklediğini yineler” ifadeleri yer aldı.


Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen siyasetinde güney illerinde önemli bir dönüm noktası olarak, Güney Geçiş Konseyi liderleri dün yaptıkları açıklamada, konseyin tüm organlarının, ana ve yan organlarının, yurt içi ve yurt dışındaki ofislerinin feshedildiğini duyurarak, kaçak konsey başkanı Aydarus el-Zubeydi'nin önderlik ettiği tek taraflı askeri gerilimi reddettiklerini ifade ettiler.

Açıklamada, Hadramut ve el-Mehra'da yaşananlar, güneydeki birliği ve Yemen'de meşru hükümeti destekleyen koalisyonla ilişkileri zedeleyen “talihsiz olaylar” olarak nitelendirilirken, Suudi Arabistan'ın himayesinde Riyad'da düzenlenen kapsamlı güney konferansına tam katılım taahhütleri teyit edildi.

Konseyin iki başkan yardımcısı ve genel sekreterinin katıldığı liderlik toplantısında yayınlanan açıklamada, kararın olayların kapsamlı bir değerlendirmesinin ardından ve durumu yatıştırma çabalarının reddedilmesi ile bunun güney ve bölgesel düzeyde yarattığı tehlikeli yansımaların değerlendirilmesi sonucunda alındığı ifade edildi.

Suudi Arabistan'ın ilk resmi yorumunda, Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Konsey'in kendisini feshetme yönündeki tarihi kararına övgüde bulunarak, bu adımı “cesur bir karar” olarak nitelendirdi. Savunma Bakanı, “güney sorunu artık Krallık'ın himayesinde ve uluslararası toplumun Riyad Konferansı aracılığıyla desteklediği gerçek bir yol izliyor. Bu yol aracılığıyla güney halkını bir araya getirerek, onların iradesine ve özlemlerine uygun adil çözümler için kapsamlı bir vizyon bulmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bugün yaptığı açıklamada, Güney Yemen meselesinin artık Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve uluslararası toplum tarafından da Riyad Konferansı aracılığıyla güçlendirilen gerçek bir süreç kazandığını belirtti.

Prens Halid bin Selman, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Riyad Konferansı aracılığıyla ‘Güney’in kardeşlerini bir araya getirerek adil çözümler için kapsamlı bir vizyon oluşturmayı ve onların irade ve beklentilerini karşılamayı’ amaçladıklarını ifade etti.

Halid bin Selman, konferansa hazırlık amacıyla, güneyli şahsiyetlerle istişare içinde bir hazırlık komitesi kurulacağını ve konferansta Yemen’in güneyindeki tüm vilayetlerin temsil edileceğini, hiçbir ayrım veya dışlama yapılmayacağını vurguladı.

Suudi Arabistan’ın Riyad Konferansı’nın sonuçlarını destekleyeceğini belirten Prens Halid bin Selman, güneyli liderlerin Güney Geçiş Konseyi’ni (GGK) feshetme kararını ‘cesur bir adım’ olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir de, ülkesinin konferansa ev sahipliği yapma amacının, tüm etkin güneyli liderleri ve şahsiyetleri ayrım gözetmeden bir araya getirerek adil çözümler geliştirmek olduğunu belirtti ve bu çözümlerin daha sonra Yemen’deki kapsamlı siyasi diyalog masasına sunulacağını kaydetti.

Al Cabir, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, GGK liderliğinin fesih kararının cesur bir adım olduğunu ve güney meselesinin geleceğine duyulan sorumluluğu ortaya koyduğunu vurguladı. Ayrıca, Suudi Arabistan himayesinde yürütülecek diyaloğun sonuçlarının uluslararası destek göreceğini belirtti.