İsrail, Gazze Şeridi’ndeki balık avlama alanını genişletiyor

İsrail’in balık avlama mesafesini düşürmesinin ardından Gazzeli balıkçılar sahile geri döndü (Arşiv- Reuters)
İsrail’in balık avlama mesafesini düşürmesinin ardından Gazzeli balıkçılar sahile geri döndü (Arşiv- Reuters)
TT

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki balık avlama alanını genişletiyor

İsrail’in balık avlama mesafesini düşürmesinin ardından Gazzeli balıkçılar sahile geri döndü (Arşiv- Reuters)
İsrail’in balık avlama mesafesini düşürmesinin ardından Gazzeli balıkçılar sahile geri döndü (Arşiv- Reuters)

İsrail, Gazze Şeridi’nden kendi topraklarına yönelik ateşlenen yanan balonlara yanıt olarak, birkaç gündür devam eden bombalı saldırıların ardından bu sabahtan (30 Temmuz Cuma) itibaren Gazzeli balıkçılara izin verilen avlanma alanını genişletti.
İsrail Savunma Bakanlığı’na bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT), yaptığı açıklamada “Güvenlik durumuna bağlı olarak, Gazze Şeridi’ndeki avlanma bölgesi Cuma sabahından itibaren altı deniz milinden 12 mile (yaklaşık 11 ila 22 kilometre) genişletilecek” ifadelerini kullandı.
Açıklamada, “Pazar gününden itibaren Gazze’deki uluslararası toplum tarafından yürütülen projeler için ekipman ve mal ithal etmek mümkün olacak” denildi.
İsrail, kendi topraklarına yanan balonlar fırlatılması sonrasında Pazar günü Gazze Şeridi’ne hava saldırısı düzenlemişti.
Daha önce ise İsrail, izin verilen balık avlama bölgesinin Gazze sahil kıyılarından yarı yarıya düşürüldüğünü açıklamıştı.
İsrail, iki milyon nüfuslu ve on yılı aşkın bir süredir Hamas tarafından kontrol edilen Gazze Şeridi’ne kara, deniz ve hava ablukası uyguluyor.
Gazze’deki balıkçıların avlanma milinin düşürülüp genişletilmesi, iki taraf arasındaki gerginliğin düzeyine bağlı.
12 Temmuz’da İsrail, ‘son zamanlarda hakim olan güvenlik sakinliği’ ışığında Gazze’deki balık avlama bölgesinin genişletildiğini ve Filistin topraklarına daha fazla ithalatın girmesine izin verildiğini duyurdu.
Mayıs ayındaki çatışmalardan önce, bu balıkçılık alanı 15 deniz mili (yaklaşık 28 km) idi.
Filistin Balıkçılar Birliği’ne göre Gazze Şeridi’nde 50 binden fazla insan balıkçılıkla geçiniyor.
21 Mayıs’ta, İsrail ve Gazze’yi kontrol eden Hamas, iki taraf arasında 11 günlük kanlı savaşı sona erdiren bir ateşkes ilan etti. Çatışmalar, Filistin tarafından 66’sı çocuk olmak üzere 260 kişinin şehit olmasına, İsrail tarafında ise 1 çocuk, 1 kız ve 1 asker olmak üzere 13 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Bununla birlikte Gazze’den yanan balonların fırlatılması ve İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırıları ile ara sıra gerginlik tırmanmaya devam ediyor.
COGAT açıklamasında “Bu yeni önlemler, bölgedeki güvenlik istikrarının devam etmesine bağlıdır” dedi.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP