Biden, ABD ordusu için çalışan ilk Afgan grubun ABD’ye geldiğini açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
TT

Biden, ABD ordusu için çalışan ilk Afgan grubun ABD’ye geldiğini açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden (AFP)

Washington, Taliban hareketinin olası bir misillemesi endişesiyle ABD için çalışan Afganları tahliye ediyor. Bu kapsamda ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusu için çalışan Afganları taşıyan ilk uçağın, bugün ülkeye ulaştığını açıkladı.  
Fransız Haber Ajansı’na (AFP) göre Biden, Beyaz Saray’dan yaptığı açıklamada, “Bugün, önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü Afganistan’da son 20 yıldır ABD güçleri ve diplomatlarla birlikte çalışan binlerce Afgan vatandaşa verdiğimiz sözü yerine getirmeye devam ediyoruz” dedi.
Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Russell Travers, “Yaklaşık 200 kişiden oluşan ilk grup, ülke genelindeki yeni evlerine gönderilmeden önce sağlık ve diğer prosedürlere tabi tutulacak” dedi.
Travers, “Hepsi istihbarat görevlileri ile ulusal ve iç güvenlik birimlerince yapılan güvenlik kontrollerini tamamlamıştır” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı’nın Afganistan Operasyonları Sorumlusu Tracey Jacobson’a göre grup, Virginia eyaletindeki Petersburg kenti yakınlarındaki Fort Lee Askeri Üssü’ne nakledilecek.
Jacobson, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tamamı, Kovid-19 testine tabi tutuldu ve seyahat etmelerine izin verildi. İsteyenleri, Kabil’de aşıladık” dedi. Afganların, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü’nün yardımıyla yeni evlerine, ABD’deki akrabalarının yanına ya da Uluslararası Göç Örgütü ve Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan evlere gönderileceği belirtildi.
11 Eylül saldırılarının ardından gerçekleşen işgalden sonra yaklaşık 20 bin Afgan ABD için çalıştı. Dışişleri Bakanlığı tarafından denetlenen Özel Göçmen Vizesi Programı kapsamında tahliye başvurusunda bulundular.
Bazı taraflar, ‘Müttefikler Sığınağı’ operasyonu kapsamında tahliye edileceklerin toplam sayısının, aile üyeleri hesaba katıldığında 100 bine ulaşacağına inanıyor.



Trump: İran ile görüşmeler için bir tarih belirledik… Umarım başka bir saldırı yapmak zorunda kalmayız

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. (AP)
TT

Trump: İran ile görüşmeler için bir tarih belirledik… Umarım başka bir saldırı yapmak zorunda kalmayız

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, “İran'a yeni bir saldırı düzenlemek zorunda kalmamayı” umduğunu söyledi ve İsrail ile İran arasındaki savaşın sona ermesini beklediğini ifade etti.

Trump dün İranlı yetkililerin İran'ın nükleer programı konusunda görüşmeler yapmak üzere ABD ile temasa geçtiklerini belirtti. Görüşmeler geçtiğimiz nisan ayında başlamış, ancak İsrail'in geçen ay İran’a yönelik askeri operasyonlara başlamasının ardından durmuştu.

Trump gazetecilere verdiği demeçte, “İran ile görüşmeler için bir tarih belirledik. Onlar da konuşmak istiyorlar” dedi. Trump geçen hafta görüşmelerin yakında yeniden başlayacağını söylemişti.

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığına göre masada Trump'ın yanında oturan Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff görüşmenin yakında, muhtemelen bir hafta içinde gerçekleşeceğini belirtti, ancak Tahran henüz ABD ile görüşmelere yeniden başlamayı kabul ettiğini teyit etmedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan dün yayınlanan bir röportajında, ABD hava saldırılarının ülkesinin nükleer tesislerinde büyük hasara yol açtığını ve İranlı yetkililerin hasarın boyutunu değerlendirmek için henüz tesislere ulaşamadığını ifade etti.

Pezeşkiyan, ABD'li yayıncı Tucker Carlson'a verdiği röportajda, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliğini sürdürmeye istekli olduğunu, ancak şimdilik uluslararası denetçilerin nükleer tesislere sınırsız erişimine izin veremeyeceğini bildirdi.

Pezeşkiyan, “Bu tür bir denetime hazırız. Ancak ne yazık ki ABD'nin nükleer merkezlerimize ve tesislerimize yönelik yasadışı saldırıları sonucunda buralardaki birçok ekipman ve tesis ciddi şekilde zarar gördü” ifadelerini kullandı.