‘Suudi Arabistan, kültürün sürdürülebilir kalkınmadaki rolüne ilişkin diyaloğu teşvik etmeye kararlı’

Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, G20 Kültür Bakanları toplantısına Başkan Yardımcısı olarak katıldığı sırada (SPA)
Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, G20 Kültür Bakanları toplantısına Başkan Yardımcısı olarak katıldığı sırada (SPA)
TT

‘Suudi Arabistan, kültürün sürdürülebilir kalkınmadaki rolüne ilişkin diyaloğu teşvik etmeye kararlı’

Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, G20 Kültür Bakanları toplantısına Başkan Yardımcısı olarak katıldığı sırada (SPA)
Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, G20 Kültür Bakanları toplantısına Başkan Yardımcısı olarak katıldığı sırada (SPA)

Suudi Arabistan Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, dün (Cuma) ülkesinin iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmede kültürün rolü ile ilgili uluslararası diyaloğu teşvik etme ve kültürel politika oluşturma ile çevresel sürdürülebilirlik arasındaki ilişkinin yeniden geliştirilmesine katkıda bulunma taahhüdünü teyit etti. Ayrıca kültürün, daha sürdürülebilir bir dünya ve tüm insanlar için daha müreffeh bir gelecek için hayati öneme sahip itici bir güç olduğuna işaret etti.
Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, G20 Kültür Bakanları toplantısında “Suudi Arabistan kültürel sektörleri korona pandemisinin etkilerinden kurtarmak için uluslararası diyaloğu teşvik etmeye kararlıdır” dedi.
G20’nin şu anki başkanlığını yürüten İtalya tarafından düzenlenen toplantı, ‘Kültürel Şerpa Yolu’ çalışmalarının zirve noktasını temsil ediyor. Kültürel Şerpa Yolu, kültürel konuları tartışmak için etkili bir uluslararası diyalog oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla, Suudi Arabistan’ın 2020'de zirvenin başkanlığını devraldığı sırada geliştirilen bir yoldur.
Roma, 2021 kültürel Şerpa toplantıları için beş öncelik belirledi: Sürdürülebilirlik ve kalkınmanın temel itici gücü olarak kültür endüstrileri, kültürel mirasın korunması, kültür aracılığıyla iklim değişikliğiyle mücadele etmek, eğitim-öğretim yoluyla kapasite geliştirme, kültür açısından dijital dönüşüm.
Suudi Kültür Bakanı, ülkesinin kültürel mirası koruma ve kültürü destekleme konusundaki sürekli artan çabalarından bahsetti. UNESCO’nun Dünya Miras Listesi'ne 6 bölge kaydetme başarısı, araştırma ve geliştirme alanlarında girişimler başlatma, ekonomik büyümeye katkısını artırmak için kültürel sektörlerdeki dijitalleşme potansiyelini keşfetme gibi adımlar bu çabalara örnek gösterilebilir.
Grubun geçen yıl Suudi Arabistan başkanlığı sırasında düzenlenen ilk kültür bakanları toplantısına dayanarak G20 çerçevesinde kültürel tartışmayı sürdürmeye olan katkılarından dolayı tüm katılımcılara teşekkür edildi. Katılımcılar, İtalya’nın, kalkınma ve refahın itici gücü olan kültüre yönelik yükümlülükleri gerçekleştirmek için üyeler arasında verimli işbirliğinin temellerinin atılmasıyla sonuçlanan son toplantının taahhütlerini geliştirme çabalarına övgüde bulundu.
Suudi Arabistan'ın, dönem başkanı İtalya ve bir sonraki dönem başkanı Endonezya ile birlikte G20 adına Troyka'da üye olmasına işaret edildi.



Pakistan ve Kuveyt savunma anlaşmasını genişletmek istiyor

Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)
Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)
TT

Pakistan ve Kuveyt savunma anlaşmasını genişletmek istiyor

Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)
Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)

Pakistan ve Kuveyt, geniş kapsamlı bir savunma anlaşması üzerinde çalışıyor.

Reuters'ın aktardığına göre Pakistan, enerji işbirliği ve yatırım karşılığında Kuveyt'e savaş jeti ve drone vermeyi değerlendiriyor.  

Adlarının paylaşılmaması kaydıyla konuşan kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve İran savaşının süreci karmaşıklaştırabileceğini söylüyor.

İki ülke arasındaki görüşmeler, Pakistan'ın geçen yıl Suudi Arabistan'la imzaladığı karşılıklı savunma anlaşmasının ardından geldi.

ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a yönelik saldırıları başlatmasıyla İslamabad yönetimi, bu anlaşma yüzünden ülkenin savaşa çekilmesinden endişeleniyor.

İran destekli Husilerin pazartesi günü Suudi Arabistan'a saldırmasının ardından nükleer silaha sahip Pakistan, Tahran'la iletişime geçerek saldırıları durdurmasını istedi. İran'a gönderilen mesajda, Suudi Arabistan'a düzenlenen saldırıların Pakistan'a yapılmış sayılacağı uyarısında bulunuldu.

İslamabad yönetimi, anlaşma kapsamında mayısta Riyad'da 8 bin askeri personel, savaş uçağı filosu ve hava savunma sistemi göndermişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in geçen yıl eylülde imzaladığı anlaşma, herhangi bir saldırıya karşı ortak caydırıcılığı artırmayı hedefliyor.

Pakistan'ın Kuveyt'le savunma anlaşmasıysa sınırlı. 2023'te imzalanan anlaşma kapsamında ortak tatbikat ve eğitim yapılıyor.

Ancak Ortadoğu'da artan tehditler nedeniyle Kuveyt yönetimi, Riyad-İslamabad anlaşmasına benzer şekilde Pakistan'dan daha güçlü güvenlik taahhütleri istiyor.

Pakistanlı bir yetkili, Kuveyt'in "binlerce asker, savaş uçağı, insansız hava aracı ve hava savunma sistemi istediğini" söylüyor. Talebin değerlendirildiğini belirtirken, şimdilik Kuveyt'e asker gönderilmesinin planlanmadığını vurguluyor.

Son dönemde İran'ın misillemelerinin hedefindeki Körfez ülkeleri, ABD'nin güvenlik garantilerine yönelik artan soru işaretleri nedeniyle alternatif savunma ortakları arıyor. Büyük bir orduya sahip olan ve kendi savaş uçaklarını üretebilen Pakistan, bölgedeki ülkeler için giderek daha cazip bir seçeneğe dönüşüyor.

Riyad ve İslamabad arasındaki anlaşma, İsrail'in Katar'a saldırmasının ardından yapılmıştı. Türkiye'nin de bu anlaşmaya katılabileceğine dair haberler çıkmıştı.

Diğer yandan Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve Mısır arasında "dörtlü ittifak" çalışmaları da gündemde. Mısır ve Türkiye, haziranda ortak tatbikat düzenlemiş, ardından 13-14 Temmuz'da savunma işbirliği ve savunma sanayi için iki anlaşma imzalamıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Times of Islamabad


İran’dan Kuveyt’in altyapısına saldırı; Hava sahası kapatıldı

Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)
Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)
TT

İran’dan Kuveyt’in altyapısına saldırı; Hava sahası kapatıldı

Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)
Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)

Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün’de Hava Saldırıları: İran’ın İHA ve Füze Tehdidine Karşı Savunma Sistemi Devrede

Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün, bugün sabah saatlerinde İran’a ait füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarını engelledi. Bölgesel gerilimin arttığı bu süreçte, söz konusu ülkelerin hava savunma sistemleri aktif hale getirildi ve sirenler çalındı. Güvenlik önlemleri kapsamında Kuveyt hava sahasını geçici olarak kapatırken, uçuşlarda yeniden düzenlemeye gidildi. Aynı saatlerde Kuveyt’te bir elektrik ve su arıtma tesisinde yangın çıktığı bildirildi; yetkililer durumun kontrol altında olduğunu ve elektrik sisteminin istikrarlı olarak çalışmaya devam ettiğini açıkladı.

Kuveyt Genelkurmay Başkanlığı, hava savunma güçlerinin ülkenin hava sahasına giren düşman füze ve İHA'larını etkisiz hale getirdiğini belirtti. Yetkililer, yerleşim bölgelerinde duyulan patlama seslerinin hava hedeflerini imha operasyonlarından kaynaklandığını belirterek, halkı resmi kaynaklar dışındaki spekülasyonlara itibar etmemeleri konusunda uyardı.

Elektrik ve su tesisinde saldırı ve müdahale

Kuveyt Elektrik, Su ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı, (20) numaralı basın açıklamasında, bir elektrik ve su arıtma tesisinin "düşman saldırısı" sonucu hasar gördüğünü ve tesisin bir bölümünde yangın çıktığını duyurdu. Bakanlık, personel ve tesis güvenliğini sağlamak, sistemin istikrarını korumak amacıyla bazı üretim ünitelerinin tedbir amaçlı devre dışı bırakıldığını belirtti.

İtfaiye ekipleri ve ilgili birimlerin yangına müdahale ettiğini vurgulayan Bakanlık, elektrik ve su hizmetlerinde kesintiyi önlemek için acil durum planlarının devreye sokulduğunu kaydetti. Yetkililer, vatandaşlara özellikle yoğun tüketim saatleri olan 11:00 ile 17:00 arasında elektrik tasarrufu yapmaları çağrısında bulundu.

Ulaşım ve hava sahası önlemleri

Hava sahasının geçici olarak kapatılmasının ardından Kuveyt Hava Yolları, çoğu uçuşun yeniden planlandığını açıkladı. Havayolu yönetimi, kararın yolcu güvenliğini sağlamak amacıyla alındığını ve riskler ortadan kalktığında operasyonların kademeli olarak normale döneceğini belirtti.

Bahreyn ve Ürdün'de savunma hattı

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, birkaç saat içinde üç kez sirenlerin çalındığını duyurarak halka en yakın güvenli yere gitmeleri çağrısında bulundu. Bahreyn Savunma Kuvvetleri Genel Komutanlığı, hava savunma sistemlerinin İran kaynaklı birçok hava saldırısını engelleyip imha ettiğini, askeri birliklerin ülkeyi korumak için en üst düzeyde teyakkuzda olduğunu bildirdi. Kraliyet İstihkam Birliği, ele geçirilen mühimmat kalıntılarını temizleme çalışmalarına başlarken, sivillere şüpheli cisimlere yaklaşmamaları uyarısı yapıldı.

Ürdün Silahlı Kuvvetleri ise ülke hava sahasına giren 10 füzenin engellenerek düşürüldüğünü açıkladı. Operasyon sonucunda herhangi bir can kaybı veya maddi hasar meydana gelmediği belirtilirken, Kraliyet Mühendislik Birliği'nin düşen şarapnelleri güvenli bir şekilde topladığı ifade edildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre her üç ülke de kritik altyapı tesislerini korumak ve hava sahalarının güvenliğini sağlamak amacıyla teyakkuz halini sürdürüyor.


Suudi Arabistan Sivil Savunması: El-Harc ve Yenbu'da erken uyarı sistemi devreye alındı

Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Sivil Savunması: El-Harc ve Yenbu'da erken uyarı sistemi devreye alındı

Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Sivil Savunması, bugün erken saatlerde olası bir risk nedeniyle, El-Harc ve Yenbu kentleri için iki ayrı erken uyarı yayımladı.

Sivil Savunma, daha sonra yaptığı açıklamada ise herhangi bir ayrıntı vermeden, her iki kent için de tehlikenin ortadan kalktığını duyurdu. Açıklamada, erken uyarı verilmesine neden olan riskin niteliğine ilişkin bilgi paylaşılmadı.