Araştırma: Aşılar koronavirüs mutasyonlarının yayılmasını önlemek için tek başına yeterli değil

Koronavirüs aşısı vurulan bir kadın (EPA)
Koronavirüs aşısı vurulan bir kadın (EPA)
TT

Araştırma: Aşılar koronavirüs mutasyonlarının yayılmasını önlemek için tek başına yeterli değil

Koronavirüs aşısı vurulan bir kadın (EPA)
Koronavirüs aşısı vurulan bir kadın (EPA)

Araştırmacılar dün (Cuma) yaptıkları açıklamada, aşının tek başına yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni türlerinin ortaya çıkışını durduramayacağını belirterek, korumadan kaçan mutasyonların gelişmesine yol açabileceği konusunda uyardılar.
CNN'de yer alan habere göre, bilim insanları, neredeyse tüm nüfus aşılanana kadar insanların koruyucu maske takması ve hastalığın yayılmasını önlemek için başka adımlar atılması gerektiğini belirtti.
Araştırmacıların bulguları, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) tam aşılı kişileri sürekli veya yüksek bulaşma olan bölgelerde tekrar maske takmaya çağıran, çok fazla bilinmeyen kararını destekliyor.
Araştırmacı ekip, "Hızlı aşılama oranının dirençli bir suş geliştirme olasılığını azalttığını bulduk" diye yazdı.

Bilim insanları ayrıca şu açıklarda bulundu:
"Beklenmedik bir şekilde, nüfusun çoğunun zaten aşılanmış olduğu bir zamanda ilaç dışı müdahalelerde bir azalma meydana geldiğinde, dirençli bir suşun ortaya çıkma potansiyeli önemli ölçüde arttı.”
"Bulgularımız, politikacıların ve bireylerin tüm aşılama dönemi boyunca ilaç dışı müdahaleleri korumayı ve bulaşmayı azaltma davranışlarını sürdürmeyi düşünmesi gerektiğini gösteriyor.”

Araştırmada yer alan Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden (IST Austria) Simon Rella, "Çoğu insan aşılandığında, aşıya dirençli suş orijinal suşa göre bir avantaja sahip olacak. Bu da, aşıya dirençli suşun, çoğu insanın aşılandığı dönemde halk arasında daha hızlı yayılacağı anlamına geliyor" dedi.
Ancak, maske kullanımı ve sosyal mesafe gibi ilaç dışı müdahaleler korunursa, virüsün yayılmasının ve değişmesinin olası olmadığını belirten Rella, "Aşıya dirençli mutasyonları uzaklaştırmak için bir fırsat var" dedi.
Araştırma sonuçları, siyasilerin aşılamadan sonra bile kısıtlamaları kaldırmaktan kaçınmaları gerektiğini gösteriyor.

Aynı şekilde, Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden Araştırmacı Fyodor Kondrashov da bunun delta gibi daha bulaşıcı bir varyant için özellikle doğru olabileceğini söyledi.
Kondrashov, "Genel olarak, ne kadar çok insan enfekte olursa, aşıya direnç geliştirme şansı o kadar yüksek olur. Bu nedenle, delta varyantı ne kadar yüksek olursa, endişe nedeni o kadar büyük olur” dedi.
Ayrıca, "Herkesi aşılamak için büyük kampanyalar düzenlendiğinde, aslında aşıya dirençli suş önemli bir avantaj kazanıyor" diye ekledi.
CDC, Salı günü maske kullanımına ilişkin kılavuzunu değiştirdi. Yeni değişikliğe göre, tam olarak aşılanmış kişilerin bile bazen virüse yakalanabileceği ve delta varyantını kaparlarsa aşılanmamış kişilere de bulaştırma olasılıklarının olduğu belirtildi. Aynı zamanda koronavirüsün yaygın olduğu veya devam ettiği bölgelerdeki herkese koruyucu maske takmalarını tavsiye etti.



Warner Bros CEO'su siyah Superman istememiş: Fazla 'woke'

Fotoğraf: Warner Bros/DC
Fotoğraf: Warner Bros/DC
TT

Warner Bros CEO'su siyah Superman istememiş: Fazla 'woke'

Fotoğraf: Warner Bros/DC
Fotoğraf: Warner Bros/DC

Superman'in siyah versiyonunu konu alan bir filmin Warner Bros CEO'su David Zaslav tarafından reddedildiği bildirildi.

Nisan 2022'de Warner Bros Discovery'nin CEO'su olan 65 yaşındaki Zaslav, birkaç fiyaskonun ardından DC Comics filmlerini nasıl düzelteceklerini araştırmaya başladı.

Ortaya atılan fikirlerden biri, yazar Ta-Nehisi Coates'un yurttaşlık hakları hareketi dönemindeki siyah bir Superman hakkında yazdığı iddialı bir senaryoydu.

Warner Bros'un DC eserlerini yeniden başlatma girişimlerini inceleyen bir yazıda Wall Street Journal, Zaslav'ın "fazla 'woke'" olduğu için bu fikre sıcak bakmadığını bildirdi.

Haberde ayrıca DC Studios'un yeni eş CEO'ları James Gunn ve Peter Safran'ın projeyi daha sonraki bir tarihte yeniden başlatabileceği ima ediliyor.

AV Club, Coates'un senaryosunun 2021'e kadar uzandığını ve Yıldız Savaşları (Star Wars) yönetmeni J.J. Abrams'ın yapımcılığını üstleneceği bir film için yazıldığını aktarıyor.

hyjuıo
Ta-Nehisi Coates (AP)

Coates o dönemde yaptığı açıklamada "Warner Bros, DC Films ve Bad Robot tarafından DC Genişletilmiş Evreni'ne davet edilmek benim için bir onur. Amerika'nın en ikonik efsanevi kahramanının mirasına anlamlı bir katkıda bulunmayı dört gözle bekliyorum" demişti.

Abrams da şöyle eklemişti:

Anlatılmayı bekleyen yeni, güçlü ve etkileyici bir Superman hikayesi var. Bu hikayeyi beyazperdeye taşımak için muhteşem Coates'la çalışmaktan daha fazla heyecan duyamazdık ve bu fırsat için Warner Bros ekibine müteşekkiriz.

49 yaşındaki Coates, Dünyayla Benim Aramda (Between the World and Me) adlı kitabıyla 2015 ABD Ulusal Kitap Ödülleri'nde kurgu dışı kategorisinin kazananı oldu. Dünya çapında yaptığı seyahatleri belgeleyen The Message adlı kitabını 2024'te yayımladı.

Ayrıca 2016'da Marvel Comics için yılın en çok satan çizgi romanı olan Black Panther serisini yazdı. Black Panther'ın ilk sayısı satışa çıktığı ilk ay 253 bin 259 kopya sattı. İkinci sırada 175 bin kopya satan Star Wars: Poe Dameron yer aldı.

Karakterin 50. yılı anısına çıkan kitap, kurgusal Afrika ülkesi Wakanda'dan gelen prens ve savaşçı T'Challa'nın hikayesini yeniden yazıyor. 

Diğer yandan Warner Bros ve DC Studios, James Gunn'ın yönettiği ve başrollerinde David Corenswet'in ikonik kahramanı, Rachel Brosnahan'ın Lois Lane'i ve Nicholas Hoult'un Lex Luthor'u canlandırdığı yeni bir filmle Superman'i yeniden başlattı.

Independent Türkçe