Esed yeni hükümeti kurması için Başbakan Hüseyin Arnuş’u görevlendirdi

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed (Reuters-Arşiv)
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed (Reuters-Arşiv)
TT

Esed yeni hükümeti kurması için Başbakan Hüseyin Arnuş’u görevlendirdi

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed (Reuters-Arşiv)
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed (Reuters-Arşiv)

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, yeni hükümeti kurmak için Başbakan Hüseyin Arnuş’un atanmasını öngören bir kararname imzaladı.
Esed, büyük bir ekonomik krizle boğuşan ve büyük bir kısmı 10 yıllık bir iç savaşla paramparça olan ülkede, Ağustos 2020’de Başbakan İmad Hamis’i görevden alarak yerine Hüseyin Arnuş’u atadı.
1953 yılında İdlib’de doğan Arnuş, 2009-2011 yılları arasında Deyr-i Zor Valisi, 2011 yılında Kuneytra Valisi ve 2013-2016 yılları arasında Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı.
2013’ten beri Arap Sosyalist Baas Partisi merkezi liderliğinin üyesi olan Arnuş, 2018’den sonra Su Kaynakları Bakanı olarak kabinede yer aldı.
Suriyeli yetkililer, yaşanan ekonomik sıkıntının nedeni olarak yaptırımları gösterirken, para birimindeki çöküş fiyatların önemli ölçüde yükselmesine neden oldu. Suriye'de halk gıda ve temel ihtiyaç maddelerini almakta güçlük çekiyor.

 


Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
TT

Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’daki rejimin çöküşüne ilişkin ‘aceleci hesaplamalar’ konusunda uyarıda bulunarak, bunun bütün bölgenin istikrarını bozacağını ve zaten istikrarsız olan bölgede bir güvenlik boşluğu yaratacağını söyledi.

Sudani, dün İngiliz haber ağı BBC'ye verdiği röportajda şunları söyledi:

“İran'daki rejim, hızla çökecekmiş gibi gösterildiği kadar zayıf değil. Bu rejim köklü bir rejim ve çok sayıda destekçisi ve yandaşı var.”

Irak Başbakanı İran'daki rejimin çöküşünün Irak'a etkisiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Mantık, komşularda herhangi bir yerde çıkan yangının tüm bölgeye yayılacağını söylüyor. Bu yangından kimse korunamaz” ifadelerini kullandı.

Sudani, Irak'ın savaşın tüm bölgeye yayılmasından ‘gerçek bir endişe’ duyduğunu söyledi.

İsrail savaş uçakları, geçtiğimiz ay 12 gün süren savaş sırasında Irak hava sahasını kullanarak İran’daki hedefleri bombaladı. Başbakan Sudani bunu ‘ülkenin egemenliğinin ihlali’ olarak nitelendirdi.

Hükümetinin ülkenin savunma yapısında bir zayıflık tespit ettiğini, bunun üzerine Güney Kore ve Fransa'dan hava savunma sistemleri satın almak için çalışmalara başladığını ve son gerginliklerin ardından da bu süreci hızlandırmaya karar verdiğini söyleyen Irak Başbakanı, “Bizim bu tür ihlallere karşı koyacak yeterli ve ileri teknolojiye sahip bir hava savunma sistemimiz yok. Bu, aslında Irak'ı dahil olmadığı bir savaşa sürüklemek anlamına geliyordu” şeklinde konuştu.

Sudani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Planlarımızı kesinlikle sürdüreceğiz ve İsrail ya da başka herhangi bir ülkenin Irak hava sahasını ihlal etmesine izin vermeyeceğiz. Mümkün olan tüm araçları kullanacağız.”

Irak'ın yeni radar sisteminin bazı parçalarını teslim aldığını ve bu yıl içinde sistemin büyük bir kısmını teslim alacağını belirten Sudani, “Güney Kore'den ilk sevkiyatı alacağız, ancak daha fazlasına ihtiyacımız var” dedi.

İsrail ile İran arasındaki ateşkesin kırılganlığından duyduğu endişeyi dile getiren Sudani, ateşkesi tehdit eden en önemli unsurlardan birinin İsrail hükümetinin başında Binyamin Netanyahu'nun bulunması olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı, şunları söyledi:

“Bu, tüm bölge için bir endişe kaynağı, çünkü savaşları ve çatışmaları tüm bölgeye yaymak bu kişinin hayatta kalma stratejisidir. Bu da bölgedeki tüm ülkelerle sorunlar yaratıyor. Gazze'de ateşkes sağlanamadı, Lübnan'da da durum aynı, Suriye'ye istediği zaman saldırıyor. Bu endişe verici bir durum.”