Dr. Fauci, Delta varyantı nedeniyle ABD’deki durumun daha da kötüye gideceği konusunda uyardı

Florida'da aşı olma çağrıları sürerken rekor sayıda yeni vakalar kaydedildi.

Dr. Fauci, Delta varyantı nedeniyle ABD’deki durumun daha da kötüye gideceği konusunda uyardı
TT

Dr. Fauci, Delta varyantı nedeniyle ABD’deki durumun daha da kötüye gideceği konusunda uyardı

Dr. Fauci, Delta varyantı nedeniyle ABD’deki durumun daha da kötüye gideceği konusunda uyardı

ABD’de Kovid-19 virüsünün Delta varyantının yayılmasıyla Biden yönetimi yeniden tehlike alarmı veriyor. Washington DC yönetimi ABD halkını aşı yaptırmaya teşvik etme çabalarını sürdürüyor.
Florida'daki hastanelere yatan enfekte kişi sayısının geçen yılın aynı tarihine göre rekor sayılara ulaşmasıyla birlikte, ABD yönetiminden tıp uzmanları Amerikalıları aşı yaptırmaya zorlama çabalarını yoğunlaştırdı. Ayrıca, aşılanmamış kişiler arasında virüsün yayılmasını önlemek için aşı yaptıranlara maske takmaları çağrılarını yinelediler.
ABD Başkanı Joe Biden'ın Sağlık Başdanışmanı ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, ABD’de durumun daha da kötüleşeceği konusunda uyardı. Ancak ülkenin geçen yıl yaşadığı tamamen kapanma aşamasına geri dönmeyeceğini düşündüğünü ifade etti.
Dr. Fauci, aşılanan kişilerin yeni varyantı aşısızlara aktarabileceğini belirterek, aşı yaptırmanın önemini vurguladı. Fauci ayrıca, aşılanmış ancak yeniden enfekte olan kişilerde durumun genellikle hafif ve bazen semptomsuz seyrettiğini, ancak delta mutantının aşı olmayanlar için maksimum tehlike oluşturduğunu vurguladı.
Son istatistikler, Temmuz ayının son haftasında vaka sayısının bir önceki haftaya göre yüzde 64 arttığını, yani günde ortalama yaklaşık 66 bin vaka kaydedildiğini gösteriyor. 16-22 Temmuz tarihleri ​​arasında hastanede tedavi gerektiren vakalarda ise yüzde 44 artış yaşandığı kaydedildi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), ABD’lilerin kapalı alanlarda yeniden maske takmasına yönelik yeni talimatları nedeniyle birçok eleştiriyle karşı karşıya kaldı. Tıp uzmanları ise, 12 yaşın altındaki çocuklar ve yeterli bağışıklığa sahip olmayanlar gibi henüz aşı alamayan kişilere virüs bulaştırma riskine dikkati çekiyor. 
Ancak bu açıklama, politikalarının dalgalanmaları olarak nitelendirdikleri Biden yönetimini sert bir şekilde eleştiren Cumhuriyetçiler için yeterli değil. Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin Lideri Kevin McCarthy, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Başkan Biden'ın Hastalık Kontrol Merkezi, bir maskeden iki maskeye veya maskesizliğe karar veremez. Şu an tek bir maskeye geri dönüyoruz” dedi.
ABD’de bazı eyaletler CDC’nin maske takma yönergelerine uymayı reddediyor. Örneğin Florida’nın Cumhuriyetçi Valisi Ron DeSantis, 12 yaşın altındaki çocuklar aşılanmadıkları halde okul döneminin başlamasıyla birlikte okullarda maske takılması kararını reddetti. Bazıları ise Biden yönetimini tekrar maske takmayı teşvik etmek yerine aşıları teşvik eden bir strateji izlemeye çağırıyor. Öte yandan ülkede son günlerde Delta varyantının patlak verdiği haberlerinin ardından aşı yaptıranların sayısı arttı. Aşı yaptıran Amerikalıların oranı yüzde 50,2'ye ulaştı. Bu da 165 milyon ABD’liye eşdeğer.
Bu konuda yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında maske takmaya yönelik tartışmalar gerginliğe yol açtı. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Meclis'te maske takmayı zorunlu kılan kararı, görevinden alınması çağrılarıyla karşı karşıya kalan Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Kevin McCarthy'i kızdırdı.
McCarthy ve Pelosi arasında dolaylı bir sözlü saldırının ardından Pelosi, maske takma talimatlarına uymayı reddettiği için McCarthy'i “moron” olarak nitelendirdi. McCarthy bir akşam yemeğinde Pelosi hakkında yaptığı açıklamada, elinde kendisine hediye olarak sunulan bir tokmak varken şaka yoluyla, "Ona bu tokmakla vurmamak benim için zor olacak" dedi. McCarthy'nin yorumu kısa sürede bir eleştiri dalgasına yol açtı ve kadına yönelik şiddet dili kullandığı için uyarıldı. Bazı Demokrat milletvekilleri de McCarthy'den derhal özür dilemesini istedi. Demokrat Temsilci Hakeem Jeffries, "Kadına yönelik şiddet komik değil" diyerek McCarthy’nin özür dilemesini talep etti.



İran, İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan bir kişiyi idam etti

İran bayrağı (Reuters)
İran bayrağı (Reuters)
TT

İran, İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan bir kişiyi idam etti

İran bayrağı (Reuters)
İran bayrağı (Reuters)

İran'ın yargı haber ajansı Mizan, Tahran'ın bugün İsrail için casusluk yapmak ve İran muhalif gruplarıyla bağlantılı olmak suçlarından hüküm giyen bir kişiyi idam ettiğini bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre on yıllardır İsrail ile gizli bir savaş yürüten İran, İsrail istihbaratıyla bağlantılı olmak ve ülkedeki operasyonlarını kolaylaştırmakla suçladığı birçok kişiyi idam etti.

Oslo merkezli İran İnsan Hakları örgütü X platformunda, 27 yaşındaki mimarlık öğrencisi Akil Keşaverz olarak tanımlanan kişinin, "işkence altında alınan itiraflara dayanarak" İsrail için casusluk yapmak suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırıldığını belirtti.

İran-İsrail çatışması, İsrail'in haziran ayında İran içindeki çeşitli hedeflere yönelik saldırılarıyla savaşa dönüştü; bu saldırılar arasında Mossad özel kuvvetlerinin ülkenin derinliklerine konuşlandırılmasını içeren operasyonlar da yer alıyordu.

İsrail için casusluk yapmaktan suçlu bulunan İranlıların idamları bu yıl önemli ölçüde arttı ve son aylarda birçok idam gerçekleştirildi.


ABD ve Rusya arasında Ukrayna konusunda Florida'da yeni görüşmeler başladı

Başkan Donald Trump, Florida'daki Palm Beach Uluslararası Havalimanı'nda Air Force One uçağından indikten sonra el sallıyor (AFP)
Başkan Donald Trump, Florida'daki Palm Beach Uluslararası Havalimanı'nda Air Force One uçağından indikten sonra el sallıyor (AFP)
TT

ABD ve Rusya arasında Ukrayna konusunda Florida'da yeni görüşmeler başladı

Başkan Donald Trump, Florida'daki Palm Beach Uluslararası Havalimanı'nda Air Force One uçağından indikten sonra el sallıyor (AFP)
Başkan Donald Trump, Florida'daki Palm Beach Uluslararası Havalimanı'nda Air Force One uçağından indikten sonra el sallıyor (AFP)

Amerikalı müzakereciler, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelerin son turu için bugün Florida'da Rus yetkililerle bir araya geldi. Trump yönetimi hem Rusya'yı hem de Ukrayna'yı çatışmayı sona erdirmek için bir anlaşmaya varmaya ikna etmeye çalışıyor.

Bu görüşme, dün Amerikalı yetkililerle Ukraynalı ve Avrupalı ​​yetkililer arasında yapılan görüşmelerin ardından gerçekleşti ve barış planı hakkındaki müzakereler, Rusya'nın Şubat 2022'de tam ölçekli işgalini başlatmasıyla başlayan çatışmaya bir çözüm bulunması konusunda bazı umutlar doğurdu.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in temsilcisi Kirill Dmitriev, ABD temsilcileri Steve Wittkoff ve Jared Kushner ile görüşecek Rus heyetine başkanlık edecek.

Geçtiğimiz hafta ABD, Ukrayna ve Avrupalı ​​yetkililer, savaşı sona erdirmek için yapılan görüşmelerin bir parçası olarak Kiev için güvenlik garantileri konusunda ilerleme kaydedildiğini belirttiler, ancak bu şartların Moskova tarafından kabul edilebilir olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

Reuters'e konuşan bir Rus kaynağı, Dmitriev ile Ukraynalı müzakereciler arasında bir görüşmenin olası olmadığını belirtirken, bilgili kaynaklar ise ABD istihbarat raporlarının Putin'in Ukrayna'nın tamamını ele geçirme niyetinde olduğuna dair uyarılarının devam ettiğini ve bazı ABD yetkililerinin Moskova'nın barışa hazır olduğuna dair güvenceleriyle çeliştiğini söyledi.


Rubio: Venezuela, İran ve Hizbullah ile iş birliği yapıyor

Porto Riko'da ABD ordusuna ait C-17 Globemaster uçağı (Reuters)
Porto Riko'da ABD ordusuna ait C-17 Globemaster uçağı (Reuters)
TT

Rubio: Venezuela, İran ve Hizbullah ile iş birliği yapıyor

Porto Riko'da ABD ordusuna ait C-17 Globemaster uçağı (Reuters)
Porto Riko'da ABD ordusuna ait C-17 Globemaster uçağı (Reuters)

ABD, Venezuela'ya karşı gerilimi artırmaya devam ediyor; Başkan Donald Trump tekrar savaş tehdidinde bulunurken, Dışişleri Bakanı Marco Rubio da ülkeyi İran ve Hizbullah ile iş birliği yapmakla suçladı.

Dün NBC News’te yayınlanan röportajında ​​Trump, Venezuela ile savaş olasılığını masada tuttuğunu söyledi. Telefon görüşmesinde, "Bunu dışlamıyorum, hayır" ifadesini kullandı.

Rubio ise Venezuela'daki "gayrimeşru rejimi" "ulusal güvenliğimizi tehdit eden suçlularla iş birliği yapmakla" suçladı. Rubio, Başkan Nicolás Maduro rejiminin "İran, Hizbullah ve uyuşturucu kaçakçılığı çeteleriyle iş birliği yaptığını" belirtti.

Bu gerginliğin tırmanması üzerine hem Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva hem de Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, Washington ve Karakas arasında krize arabuluculuk yapılmasını önerdi.