Libya Kızılayı insan kaçakçılığına karşı zor durumda

Libya Kızılayı, gönüllülere insani yardım çalışmaları alanında eğitim kursları veriyor (Libya Kızılayı)
Libya Kızılayı, gönüllülere insani yardım çalışmaları alanında eğitim kursları veriyor (Libya Kızılayı)
TT

Libya Kızılayı insan kaçakçılığına karşı zor durumda

Libya Kızılayı, gönüllülere insani yardım çalışmaları alanında eğitim kursları veriyor (Libya Kızılayı)
Libya Kızılayı, gönüllülere insani yardım çalışmaları alanında eğitim kursları veriyor (Libya Kızılayı)

Libya'da insan kaçakçısı çetelerin çok fazla faaliyet göstermesi Libya Kızılayı’na zarar veriyor. Ülkenin batı kıyılarında Libya Kızılay’ının gönüllü üyeleri zaman zaman koronavirüs salgının ülkede yarattığı zorluklar ve imkansızlıklara rağmen dalgaların kumlu sahillere savurduğu teknelerdeki onlarca cesedi çıkarıyor.
Libya Kızılayı Genel Sekreteri Mari el Dersi, batan yasadışı göçmen gemileriyle hızlı bir şekilde ilgilenmek konusu dahil fiziksel ve psikolojik olarak zorlu görevlerde çalışan 9 bin gönüllünün varlığından gurur duyduğunu belirterek, göçmenlere farkındalık ve tıbbi bakım sağlamanın yanı sıra, yolcularından canlıları kurtarmaya veya hayatını kaybedenlerin cesetlerini bulmaya çalıştıklarını bildirdi. Dersi, daha önceki dönemlerde hasta ziyareti, cesetlerin mezar ve savaşlarda yaralananların bakımıyla ilgilendiklerini de söyledi.
Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Dersi, yaz aylarında dalgalar tarafından kıyıyı atılarak boğulanların sayısında artış yaşandığı için yerel yetkililerle harekete geçtiklerini belirterek, eğitim alan dernek üyelerinin daha çok Bingazi, Derna, Zawiya, Zuwara ve Sabratha gibi kaçakçılığın yoğun olduğu yerlerde bulunduğunu kaydetti. Dersi, Afrika komşu ülkelerinden aileleriyle gelen göçmenlerin cesetlerinin bulunduğunu ve defnedildiğini aktardı.
Yetkili, cesedin kendisi adına tahsis edilmiş özel bir çantaya konularak otopsi raporu için en yakın devlet hastanesinin adli tıp bölümüne gönderildiğini,  özellikle kimliği belirsiz cesetler veya ailelerinin cesetleri almak için Libya’ya gelmesinde zorluk yaşayanlar için büyükelçiliklerle koordineli halinde çalışarak defin işlemlerini hallettiğini ifade etti.
Dersi açıklamasında, “Cumhuriyet Savcılığının onayından sonra, gayrimüslimleri başkentte bulunan büyükelçilik binalarına veya Libya'nın herhangi bir kentindeki konsolosluklarına naklettiğimiz bu cesetlerin yasal olarak defnedilmesini üyelerimiz yürütüyor. Onlarla koordineli olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Cenazelerin ülkelerine iade edilmesi mümkün değilse de defin işlemine tabi tutuyoruz” şeklinde konuştu.
Kıyıya yakın şehirlerde günde 20 ila 30 ceset bulmanın mümkün olduğunu söyleyen yetkili, gönüllülerin gerekli çanta, eldiven ve koruma araçlarının tükendiğini belirterek birkaç dernek üyesinin gözlatı merkezlerindeki göçmenlerin sağlık durumunu takip ettiği sırada koronavirüse yakalandığını aktardı.
Libya Kızılay’ı verilerine göre, dernek üyeleri yılbaşından bu yana 200’ü aşkın ceset çıkardı.
Derne’deki Kızılay Şubesi’nin eğitim direktörü İbrahim el Tacuri, “İlk başta korktum ve kafam karıştı, ancak çabuk adapte oldum. Bugüne kadar, 22 yılı aşkın gönüllülükle, çoğu silahlı çatışma kurbanı olan binden fazla ceset ve Afrika uyruklu birkaç yasadışı göçmen kurtardım” dedi.
Tacuri Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bu insanların ölümünden duyduğumuz üzüntüye rağmen, cesetlerin birikmesi ve bazılarının çürümesi bizi çalışmaya ve onları cenaze ile onurlandırmak için acele etmeye itiyor” diyerek sahillerdeki ceset sayısının Libya’nın silahlı çatışmalarla meşgul olduğu dönemlerle bağlantılı olduğuna dikkati çekti.
Eğitim gönüllülerinde Muhammed Abdullah (35) ise, “Konuyla ilgili tüm sıkıntı ve tehlikelere rağmen, göç mağdurlarının cesetlerini gömerek onurlandırmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ancak 2017 yılının bir yaz gününde 74 cenazeyi kaldırdığımız gibi çok sayıda ceset birikmesi bizleri derinden üzüyor” dedi.



Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
TT

Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşan ABD ziyareti kapsamında bazı ek görüşmeler yapılması bekleniyor. Netanyahu'nun 29 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Florida'daki tatil beldesinde bir araya gelmesi ve bazı üst düzey toplantılara katılması planlanıyor. İsrail televizyonu Kanal 12’nin haberine göre bu ziyaret, ABD yönetiminin Gazze Şeridi için bir barış planında ilerleme kaydetme çabalarının bir parçası.

Pazartesi günü yayınlanan habere göre Beyaz Saray, İsrail'in Gazze ile ilgili Kahire ile stratejik bir anlaşmayı onaylamasını sağlamak için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Florida'daki toplantıya davet etmeye çalışıyor.

Netanyahu'nun Florida'da sekiz gün kalması ve Trump ile iki görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile de görüşmeler yapacak.

Kanal 12, ABD'li yetkililerin Tel Aviv'e, Trump'ın Noel'den önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta sivil yönetim prototipini de içeren Gazze'deki barış planının ikinci aşamasına geçişi duyurmayı hedeflediğini bildirdiklerini aktardı.

Axios haber sitesi pazar günü, ABD’li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'ın iki yıldan fazla bir süre önce Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana hiçbir temas kurmayan Sisi ve Netanyahu arasında bir zirveye aracılık etmeye çalıştığını bildirdi.

Ancak ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun önce İsrail ile Mısır arasında stratejik bir doğalgaz anlaşmasını kabul etmesi ve Sisi'yi bir görüşmeye ikna edecek diğer adımları atması gerektiğini belirtiyor.

Axios, ABD'nin Lübnan ve Suriye dahil olmak üzere Arap ülkelerine teknoloji ve enerji gibi alanlarda ekonomik teşvikler sunarak İsrail ile ilişkiler kurmalarını sağlamayı amaçlayan benzer girişimleri değerlendirdiğini doğruladı.

ABD'li yetkililer, Gazze'deki ateşkesi istikrara kavuşturma ve barış sürecini ilerletme çabalarıyla paralel olarak bunu başarmayı umuyor.

Axios, ABD Başkanı Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Netanyahu’ya İsrail’in ‘barış sürecinde ekonomik diplomasiye ve özel sektörün katılımına’ ihtiyacı olduğunu söylediğini aktardı.

Netanyahu, daha önce ekim ayında Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen ve Trump’ın desteğiyle koordine edilen Gazze’de Barış Zirvesi’ne katılmamıştı.


Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
TT

Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin herhangi bir mezhebe karşı ihlallerin tekrarlanmaması için çalışacağını belirtirken geçiş dönemi adaletinin sağlanması konusundaki kararlılığını bir kez daha vurguladı.

Şam'daki Konferans Sarayı'nda Esed rejiminin düşüşünün birinci yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada Şara, bir yıl önce Şam'a geldiğinde giydiği yeşil askeri üniformasıyla kalabalığın karşısına çıktı.

Despotizm ve zulüm dönemiyle tarihi bir kopuşu ve adalet, iyilik, vatandaşlık ve bir arada yaşama temelli yeni bir şafağı ilan eden Şara, halkın bilgi ve hesap verme hakkı ile ardından hesaplaşma veya uzlaşma hakkının devletin istikrarının temeli olduğunu ve ihlallerin tekrarlanmayacağının garantisi olduğunu vurguladı.

Çok sayıda destekçisinin önünde yaptığı konuşmada Şara, ‘güçlü bir Suriye’ inşa etmek ve ‘halkının fedakarlıklarına layık’ bir gelecek için Suriyelilerin ortak çabasının önemini vurguladı. Şara, Suriye halkına karşı suç işleyen ve yasaları ihlal edenlerin hesap vermesi, mağdurların haklarının korunması, adaletin sağlanması ve halkın bilgi, hesap verebilirlik ve şeffaflık haklarının korunması için geçiş dönemi adaleti ilkesine bağlı kalmaya devam ettiğinin altını bir kez daha çizdi.

Öte yandan ABD Kongresi uzun süren tartışmaların ardından Suriye’ye uygulanan Caesar (Sezar) Yasası yaptırımlarını kalıcı olarak kaldırma kararı aldı. Böylece, beş yılı aşkın bir süredir Esed rejimine uygulanan ağır yaptırımların yükü altında ezilen ülke için geçmişin sayfaları kapatıldı ve umut dolu yeni bir sayfa açıldı.

ABD Temsilciler Meclisi İçtüzük Komisyonu, gelecek yıl için nihai savunma bütçe tasarısının metnini yayınladı. Tasarıda, yaptırımları bağlayıcı koşullar olmadan veya yeniden uygulanması için koşullar eklemeden kaldıran bir hüküm yer alıyordu.

Bazı muhalif temsilcilerin yaptırımları koşulsuz olarak kaldırmaya ikna etmek için aylarca süren yoğun siyasi çabaların ardından yaptırımlar kaldırıldı.


Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
TT

Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)

Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi yönünde ortak bir çaba içinde, dolaylı müzakerelerin ileri aşamasına geçilmesinin önünü açmak için "daha ciddi" görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Hamas hareketi içindeki bilgili kaynaklardan gelen açıklamalara göre beklenen görüşmelerin, bu ay sonu veya gelecek ay başında yapılması bekleniyor.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Kahire'de düzenlenecek kapsamlı bir Filistin ulusal toplantısı için hazırlıkların sürdüğünü, önemli ve acil konularda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Fetih Sözcüsü Abdülfettah Devle ise özel açıklamasında, Gazze Şeridi'ni yönetecek bir komitenin kurulmasına ilişkin duyurunun "yakında yapılmasının muhtemel" olduğunu belirterek, beklenen oluşumun Filistin vizyonuyla uyumlu olmasının önemini vurguladı. Devle, "belgelenmiş ve resmi bir anlaşma yayınlanana kadar" belirli bir tarih vermedi.