Washington: ABD kuvvetlerine veya çıkarlarına zarar verecek saldırılara yanıt vermeye hazırız

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman (AP)
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman (AP)
TT

Washington: ABD kuvvetlerine veya çıkarlarına zarar verecek saldırılara yanıt vermeye hazırız

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman (AP)
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman (AP)

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden’ın Irak dahil herhangi bir ülkenin veya grubun ABD güçlerine veya çıkarlarına zarar verecek bir saldırısına yanıt vermek için gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyeceğini belirtti.
Sherman, ABD Senatosu Dış ilişkiler Komitesi’nde Irak’taki savaş yetkisi yasasının kaldırılması konusunda ABD yönetiminin ülkeye yönelik herhangi bir tehdide karşı cevap vermek için gerekli yetkilere sahip olduğunu ve savaş yetkisi yasasına ihtiyacı olmadıklarını açıkladı.
Sherman, “27 Haziran’da Başkan, Suriye ve Irak’taki bölgeleri hedef alan İran destekli ve ABD’nin Irak’taki çıkarlarına ve kuvvetlerine zarar verecek saldırıları yönetmek için anayasanın ikinci maddesindeki yetkilerine güveniyor” dedi.
Sherman, savaş yetkisi yasasının kaldırılmasının ABD yönetiminin ülke çıkarlarını korumasını etkilemeyeceğini vurgulayarak “Şu anki değerlendirmemiz ülkemizin çıkarlarını korumak için 2002 yetkisine ihtiyacımız olmadığını gösteriyor. Daha fazla yetki istersek Kongre’den istemekten çekinmeyiz” açıklamasında bulundu.
Bakan yardımcısı Sherman, 2002 yılında Kongre’de onaylanan yetki metninde Irak’ın ABD’nin önemli bir ortağı olduğunu ve ABD’nin güvenliğine yönelik tehdit oluşturmadığını belirtti.
Demokrat Komite Başkanı Bob Menendez, ABD kuvvetlerinin Irak hükümetinin daveti üzerine Irak’ta bulunduğunu ve görevlerinin bir savaş yetkisi yasasından kaynaklanmadığını açıkladı. Menendez, ABD güçlerinin Irak hükümetinin talebi üzerine Irak’ta olduğunu belirterek savaş yetkisi yasasının kaldırılmasının ABD’nin İran’ın bölgedeki etkisine karşı konulmasına yardımcı olacağını vurguladı.
Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch ise yasanın kaldırılması ile İran’ın bölgedeki etkisinin artacağı konusunda uyarıda bulunarak İran’ın ABD güçlerine zarar vermesinden endişe duyduğunu açıkladı.
ABD Temsilciler Meclisi, Haziran ayında Irak’taki savaş yasası yetkisinin kaldırılmasına yönelik yasa tasarısını onayladı. Yasa tasarısı 268 evet oyu alırken 161 hayır oyu aldı. Tasarı resmen yürürlükten kaldırılmadan önce onay alması için senatoya gönderildi.
Savaş yetkisi yasası, Saddam Hüseyin yönetimine karşı askeri güç kullanılmasını sağlamak için 2002 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edildi.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal