Mali'de köylere yönelik düzenlenen terör saldırılarında ölü sayısı 51’e yükseldi

Fotoğraf (AFP_Arşiv)
Fotoğraf (AFP_Arşiv)
TT

Mali'de köylere yönelik düzenlenen terör saldırılarında ölü sayısı 51’e yükseldi

Fotoğraf (AFP_Arşiv)
Fotoğraf (AFP_Arşiv)

Mali'deki yetkililer, terör saldırıları nedeniyle ülkenin kuzeyinde, Nijer sınırına yakın üç komşu küçük köyde elliden fazla sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Bu bölge, Büyük Sahra'da DEAŞ'a bağlılık sözü veren DEAŞ savaşçılarının faaliyet gösterdiği alandır. Mali'ye komşu Burkina Faso'da 12 asker pusuya düşürülerek öldürüldü. Bu saldırı Pazar günü gerçekleşen bir başka saldırı ile eş zamanlı geldi. Mali polisi yaptığı açıklamada, kuzey Mali'nin en büyük bölgesi olan, Nijer ve Burkina Faso ile sınır komşusu olan Gao bölgesinde yer alan Karo, Otagona ve Dautegift köylerine eşzamanlı düzenlenen saldırılarda 51 sivilin öldürüldüğünü söyledi. Bu köyler Sahel bölgesindeki en tehlikeli sınır bölgelerini oluşturuyor. Polis, köy evlerinin yağmalandığını, ateşe verildiğini ve hayvanların çalındığını açıklarken, bir güvenlik yetkilisi, teröristlerin köylere girip herkesi öldürdüğünü söyledi. Söz konusu yetkili, Karo köyünde 20 sivilin öldürüldüğünü, Watagona köyünde 14 sivilin öldürüldüğünü ve Dautigift köyünde ise belirsiz sayıda kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetkili, saldırının ayrıntılarına ilişkin olarak, "Saldırganlar motosikletlerle gelerek köylüleri şaşırttılar. Mali ordusunun ve Fransız kuvvetlerinin o sırada harekete geçmesi için herhangi bir temas kurulmasından endişe ederek telekomünikasyon şirketlerinin tesislerini hedef aldılar. Bu yöntem, DEAŞ savaşçılarının saldırılarına benzer. Ama aynı zamanda orta Mali'de yıllardır süregelen etnik savaşta köyler arasındaki hesaplaşmaya da benziyor. Bu arada Mali ordusu, zor durumda olan köylere özel bir birlik gönderdi, ancak bu birliğin pusuya düşeceğinden korkuluyor. Özellikle de önceki gün (Pazar) Burkina Faso ordusunun bir başka devriyesinin Mali sınırında pusuya düşürülmesi ve bu pusuda en az 12 askerin öldürülmesinden beri bu korku hakim" dedi.
Burkina Faso İletişim Bakanı, “Ülkenin kuzeybatısındaki Boucle du Mouhoun bölgesinde askerler ve İzleme ve Müdahale için Hızlı Eylem Grubu pusuya düşürüldü. İlk bilançoya göre, 12 asker öldürüldü, 8 asker yaralandı, 7 asker ise kayıp” dedi.
Bakan daha sonra, uyluk yaralanması olan, ancak durumu stabil olan bir asker de dahil olmak üzere kayıp askerlerin bulunduğunu açıkladı. Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, ordunun uğradığı kayıplara rağmen terörle mücadeleye devam etme sözü verdi. Devlet Başkanı Twitter'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizdeki karanlık ve acımasız güçlerin bize dayattığı savaşı amansızca sürdüreceğiz. Tueni'de şehit düşen askerlerimizi selamlıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”
AFP’nin aktardığına göre, bir güvenlik kaynağı, “Saldırı, ekipman kaybına neden oldu. Araçlar imha edildi ve teröristler araçlara ve silahlara el koydu. Pusu, Boucle du Mouhoun bölgesinde aktif olan ve silahlı kuvvetler tarafından (Cumartesi) etkisiz hale getirilen iki aşırılık yanlısı liderin öldürülmesine misilleme olarak geliyor" dedi. Hükümet, iki liderin Kosi bölgesinde özel bir askeri birlik ile çıkan karşılıklı çatışma sırasında öldürüldüğünü açıklamıştı. Afrika Sahel'de El-Kaide ve DEAŞ bağlantılı savaşçıların saldırıları arttı, ancak bu saldırılar Mali, Nijer ve Burkina Faso arasındaki sınır üçgeninde yoğunlaştı; son yıllarda gerçekleştirilen bu saldırılar sonucunda binlerce ölüm kaydedildi ve milyonlarca insan yerinden edildi. Bu durum karşısında Fransa bölgede beş binden fazla asker konuşlandırırken, beş Sahel ülkesi (Moritanya, Nijer, Mali, Çad ve Burkina Faso) terörizme karşı koymak için 5 bin kişilik ortak bir askeri güç oluşturdu. Ancak Fransa son zamanlarda Nijer, Mali ve Burkina Faso arasındaki tehlikeli sınır üçgenine odaklanmak ve DEAŞ'a karşı koymak için yeni bir planın parçası olarak bu sayıyı azaltmaya ve bazı askeri üsleri kapatmaya karar verdi.



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.