Uluslararası Göç Örgütü: Lübnan’daki göçmen işçilerin yarısından fazlası yardıma muhtaç

Beyrut Limanı’ndaki patlamanın birinci yıldönümünde düzenlenen yürüyüş (EPA)
Beyrut Limanı’ndaki patlamanın birinci yıldönümünde düzenlenen yürüyüş (EPA)
TT

Uluslararası Göç Örgütü: Lübnan’daki göçmen işçilerin yarısından fazlası yardıma muhtaç

Beyrut Limanı’ndaki patlamanın birinci yıldönümünde düzenlenen yürüyüş (EPA)
Beyrut Limanı’ndaki patlamanın birinci yıldönümünde düzenlenen yürüyüş (EPA)

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Lübnan’daki göçmen işçilerin yarısından fazlasının, nüfusun çoğunu yoksulluğa sürükleyen ekonomik krizden kurtulmak için acil insani yardıma ihtiyaç duyduğu konusunda uyardı.
Dünya Bankası’na (WB) göre, Lübnan 19. yüzyılın ortasından bu yana dünyada yaşanan en ağır ekonomik krizi yaşıyor.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA), birkaç gün önce açıkladığı raporunda “Mart 2021’de Lübnan nüfusunun yüzde 78’inin (üç milyon insan) yoksulluk içinde olduğu tahmin ediliyordu” denildi.
Ekonomik çöküş, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılması ve bir yıl önce Beyrut Limanı’nın patlaması, yarısından fazlası işsiz kalan göçmen işçilerin acılarını daha da artırdı.
IOM Lübnan Ofisi Direktörü Mattieu Luciano, birçok göçmenin işini kaybettikten sonra yardım için kendilerine başvurduğunu söyleyerek, “İşlerini kaybettiler. Açlar, tıbbi bakıma erişemiyorlar ve kendilerini güvende hissetmiyorlar. Birçoğu o kadar çaresiz ki ülkeyi terk etmek istiyor, ancak bunu yapacak imkanlara sahip değiller” dedi.
IOM, Lübnan’da yaşayan 210 bin göçmenden 120 bininin acil insani desteğe ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor.
Örgüt tarafından yapılan bir anket, göçmen işçilerin yüzde 50’den fazlasının gıda ihtiyaçlarını karşılayamadığını, bazı işçilerin aşağılanma ve sömürüye maruz kaldıklarını, hatta yasadışı işler yapmaya zorlandığını ortaya çıkardı.
IOM, maaşların ödenmemesi, haksız işten çıkarma ve işverenler tarafından sözleşmelerin ihlali gibi göçmenlere yönelik sömürü içeren uygulamalarda bir artış olduğunu da bildirdi.
Lübnan’daki göçmen işçilerin çoğunluğu çalışma iznine sahip kadınlar ve bunların büyük kısmı Etiyopya, Filipinler ve Bangladeş’ten geliyor.
Birçoğu, dolar karşısında yüzde 90’dan fazlasını kaybeden yerel para biriminin düşmesiyle maaşlarını dolar olarak alamadı ve geçtiğimiz iki yıl içinde ülkeden ayrıldı.
Lübnan’ın iş kanunu, yasal ikametlerini işverenlerle sözleşme ilişkisine bağlayan bir kafala sistemine tabi olan göçmen ev işçilerini içermiyor.
Bu sistem, işverenlere yabancı işçilerin yaşamları üzerinde neredeyse tam kontrol veriyor ve onları yetersiz maaşlar karşılığında her türlü sömürü ve istismara karşı savunmasız hale getiriyor.



İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 51 bine yaklaştı

 İsrail'in tahliye emrinin ardından eşyalarını taşıyan Gazzeliler (AFP)
İsrail'in tahliye emrinin ardından eşyalarını taşıyan Gazzeliler (AFP)
TT

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 51 bine yaklaştı

 İsrail'in tahliye emrinin ardından eşyalarını taşıyan Gazzeliler (AFP)
İsrail'in tahliye emrinin ardından eşyalarını taşıyan Gazzeliler (AFP)

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde Gazze Şeridi'nde 21 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 64 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşında Ekim 2023'ten bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bin 933'e yükseldi.

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in dün Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda, aynı aileden 10 kişinin de aralarında bulunduğu 14 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Diğer yandan Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in son haftalarda düzenlediği onlarca saldırının kurbanlarının ‘yalnızca kadın ve çocuklar’ olduğunu bildirdi.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, Han Yunus'ta saat 03:30 sularında düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren, yaşları 3 ila 58 arasında değişen 10 Filistinli arasında yedi çocuğun bulunduğunu söyledi.

Saldırıyla ilgili bir soruya yanıt olarak İsrail ordusu, raporları araştırdığını belirtti.

Ordudan yapılan açıklamada, son 24 saat içinde Gazze Şeridi'nde yaklaşık 40 ‘terörist hedefin’ vurulduğu ifade edildi.

Yakınlarını kaybedenler, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin avlusunda İsrail saldırılarında hayatını kaybeden yakınlarının kefenlenmiş cesetlerinin önünde ağladı. AFP fotoğrafçısı tarafından çekilen fotoğraflardan birinde, ağlayan bir kadının ölü bir adamın yüzüne dokunduğu görüldü.

El-Ferra ailesinin evinin tamamen yıkıldığı saldırıda, enkazın yanı sıra bir futbol topu ve bir çift spor ayakkabı gibi kişisel eşyalar da etrafa saçıldı.

Görgü tanıkları, İsrail tanklarının dün sabah Han Yunus'ta sürekli ve yoğun bir şekilde ateş açtığını bildirdi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah şehirlerini ayırmak için İsrail tarafından kısa süre önce kurulan tampon bölgeye atıfta bulunan ordudan yapılan açıklamada, “Gece boyunca kuvvetler Morag Koridoru’ndaki kara operasyonlarını yoğunlaştırırken, bölgedeki faaliyetlerini de sürdürdü” denildi.

Sivil Savunma Müdürlüğü ayrıca, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az dört Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Han Yunus saldırısından sonra İsrail'in ‘barbarlığını’ kınadı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani Cenevre’de yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerinin Filistinlilerin gelecekte Gazze Şeridi'nde yaşama imkânlarını baltaladığını söyledi.

‘Yalnızca kadınlar ve çocuklar’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, “18 Mart ile 9 Nisan 2025 tarihleri arasında, İsrail'in yaklaşık 224 saldırısı yerinden edilenlerin barakalarını ve çadırlarını vurdu” denildi. Ofis, ‘yaklaşık 36 baskınla ilgili bilgileri doğruladığını ve şu ana kadar belgelenen kurbanların yalnızca kadın ve çocuklar olduğunu’ belirtti.

İsrail 18 Mart'ta Gazze Şeridi'ne yönelik askeri saldırı ve operasyonlarını yeniden başlatarak, Hamas ile iki aydır devam eden kırılgan ateşkesi sona erdirdi. Şu ana kadar ateşkesi yeniden başlatma çabaları başarısız oldu.

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 18 Mart'ta askeri operasyonlara yeniden başlamasından bu yana en az bin 563 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yaşamını yitirenlerin sayısının 50 bin 933'ye ulaştığını açıkladı.

AFP'nin İsrail'in resmi verilerinden aktardığına göre Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısında bin 218 kişi öldü.

İsrail medyası dün Mısır ve İsrail'in ateşkes anlaşması ve esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin taslak belgeleri teati ettiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Times of Israel'den aktardığına göre Mısır'ın önerisi 40-70 günlük ateşkes ve çok sayıda Filistinli mahkûmun serbest bırakılması karşılığında sekiz esir ve sekiz cesedin teslim edilmesini öngörüyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Hamas lideri, hareketin ‘ateşkes için yeni bir teklif almadığını’, ancak ateşkes ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesini sağlayacak ‘her türlü yeni teklife açık olduğunu’ söyledi.