Akdeniz’deki yangınlar neden çıkıyor?

İtalya’daki orman yangınlarından bir kesit (AP) 
İtalya’daki orman yangınlarından bir kesit (AP) 
TT

Akdeniz’deki yangınlar neden çıkıyor?

İtalya’daki orman yangınlarından bir kesit (AP) 
İtalya’daki orman yangınlarından bir kesit (AP) 

Yunanistan, Türkiye, İtalya, Cezayir ve Tunus gibi Akdeniz’e kıyısı olan bölgelerde son zamanlarda yaşanan orman yangınları, bu alanların büyük bir bölümünü çorak arazilere dönüştürmekle tehdit ediyor.
The Independent’a göre, yangınlar son birkaç hafta içinde Akdeniz kıyılarındaki geniş alanlarda on binlerce hektarlık ormanı yok etti.
Söz konusu yangınlar sonucu Türkiye’de 8 kişi hayatını kaybederken, Cezayir’de yaşamını kaybedenlerin sayısı 42’ye yükseldi.
Tunus’da 50 dereceye ulaşan sıcaklıklar nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Bizerte şehrinde bulunan Nador Ormanı’nda büyük bir yangın çıktı.
Fas, Temmuz ayında bin 200 hektarlık ormanı yok eden yangınlarından zarar gördü.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, geçen hafta ülke genelinde 586 yangın çıktığını söyledi.
İtalya’da Sardunya Valisi Christian Solinas, “Bu yangınlar eşi görülmemiş bir felaket” dedi.
Tüm bu yangınlar binlerce insanı yerinden etti, değerli ormanları yaktı ve sayısız canlıyı öldürdü.

Bu yangınların çıkış nedeni nedir?
Geçen yıl yayınlanan bir çalışmada, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) iki bilim insanı, Akdeniz'in eşsiz konumunun onu iklim değişikliğine karşı özellikle savunmasız hale getirdiğini savundu.
Yükselen sıcaklıklara dünyanın birçok yerinde artan yağış eşlik ederken, Akdeniz hem daha sıcak, hem de daha kuru havalarla boğuşuyor.
MIT bünyesinde araştırmacı olan Alexandre Tuel, “Akdeniz bölgesini diğer bölgelerden ayıran temel şey coğrafyadır. Dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan üç kıta (Avrupa, Afrika ve Asya) ile çevrili büyük bir denizi var” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. İrem Daloğlu Çetinkaya ise, yükselen hava sıcaklıklarının ormanları yangınlarına karşı daha savunmasız hale getirmesine rağmen, kontrolsüz arazi kullanımının sorunu daha da kötüleştirdiğini söyledi.
Bu orman yangınlarının sadece iklim değişikliğinden kaynaklanmadığına dikkat çeken Çetinkaya, ayrıca çok fazla atık birikimi olduğuna işaret etti.

İşler daha kötüye gider mi?
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politika Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Yüzyılın sonunda tüm Akdeniz iklimi çölleşecek” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Public Policy Institute of California araştırmacısı Gökçe Şencan ise, “Akdeniz bölgesinde her geçen gün daha da yoğunlaşan kuraklık ve aynı zamanda endişe verici bir şekilde yükselen sıcaklıklar açısından kesinlikle endişe verici eğilimler görüyorum” dedi.
Bilim insanları, hükümetlerin yangınlara neden olan değişiklikleri ele almak için güçlü bir şekilde hareket etmemesi durumunda, bunun tüm bölgeler ve ülkeleri yok edebilecek bir krize yol açacağı konusunda uyardı.



Musk'ın DOGE'unun kovduğu kişileri, Trump yönetimi yeniden işe almaya çalışıyor

Bazı kurumlar faaliyetlerini sürdürmek için gerekli olan personel sayısını korumakta zorlanırken, departmanlar işten çıkarma tekliflerini geri çekiyor (AFP)
Bazı kurumlar faaliyetlerini sürdürmek için gerekli olan personel sayısını korumakta zorlanırken, departmanlar işten çıkarma tekliflerini geri çekiyor (AFP)
TT

Musk'ın DOGE'unun kovduğu kişileri, Trump yönetimi yeniden işe almaya çalışıyor

Bazı kurumlar faaliyetlerini sürdürmek için gerekli olan personel sayısını korumakta zorlanırken, departmanlar işten çıkarma tekliflerini geri çekiyor (AFP)
Bazı kurumlar faaliyetlerini sürdürmek için gerekli olan personel sayısını korumakta zorlanırken, departmanlar işten çıkarma tekliflerini geri çekiyor (AFP)

Ariana Baio ABD Muhabiri 

ABD federal hükümetindeki çeşitli departman ve kurumlar, Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nın (DOGE) toplu işten çıkarmalar ve daha sonra yürürlüğe girecek gönüllü istifa teklifleri nedeniyle boş kalan kritik pozisyonları doldurmaya çabalıyor.

Hükümet harcamalarını kısmak için aylardır çabalayan DOGE, bu kapsamda departman ve kurumlardan önemli ölçüde küçülmelerini talep etti. Bazı çalışanlar erken emeklilik teklifleri veya mali destekle işten ayrılmaya teşvik edildi. Deneme süresinde olanlar gibi diğer çalışanlarsa işten çıkarıldı.

Ancak aynı departman ve kurumlar halihazırda personel eksikliği yaşıyor ve çalışanlarını geri kazanmak için uğraşıyor.

Erken emeklilik tekliflerini kabul eden deneyimli çalışanlar, özel sektörde iş bulanlar ve kaotik bir ortama geri dönmek istemeyenler karşısında, hükümet pozisyonları doldurmakta zorlanıyor.

Nisandan bu yana en az 3 bin 500 çalışanı işten çıkaran Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), işten çıkarma bildirimini gönderdikten üç hafta sonra geri çekti.

Washington Post'a konuşan bir FDA çalışanı, henüz yeni bir iş bulamadığı için geri dönmeyi kabul ettiğini söyledi.

Çalışan "Geri dönmek cenaze törenine katılmış gibi hissettiriyor" dedi.

Moraller berbat. Herkes stresli ve iş arkadaşlarımızın yokluğunu hissediyoruz.

Çalışan, yeni bir iş bulmayı planladığını söyledi.

USAJobs'a göre FDA ayrıca en az 17 yeni kalıcı pozisyona eleman arıyor gibi görünüyor. İlanlarda araştırmacı, doktor ve mevzuat uzmanlarına yönelik çeşitli boş pozisyonlar var.

FDA bünyesindeki İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi, maaş, izin ve seyahat gibi gerekli idari görevlerle ilgilenmekten sorumlu, gönüllü "çalışma saatleri kontrol görevlileri" aradığını belirten çaresiz e-postalar gönderdi.

Kaotik işten çıkarmalar ve yeniden işe alımlar, hükümetin genelinde yaşanıyor.

The Washington Post'a göre İç Gelir İdaresi'nden (IRS) "performans"la ilgili nedenlerle kovulan deneme süresindeki çalışanlara mayısta ofise gelmeleri söylendi.
 

Görsel kaldırıldı.Elon Musk, federal hükümet içinde "israf, dolandırıcılık ve suistimal"i ortaya çıkarma amacıyla DOGE'u yönetirken  pek çok toplu işten çıkarma hamlesi yapıldı (AFP)


Şubatta Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi, ülkenin nükleer stoklarını denetleyen en az 50 çalışana gönderilen işten çıkarma e-postalarını geri çekmek zorunda kalmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Elon Musk'ın işgücü kesintilerinin ilk hedefleri arasında yer alan çok sayıda USAID çalışanına, kısa süre önce Dışişleri Bakanlığı'nda pozisyonlar teklif edilmişti.

İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı'na (HUD) bağlı Toplum Planlama ve Geliştirme Ajansı'ndan bir çalışan Washington Post'a, Trump'ın göreve gelmesinden bu yana en az 370 çalışanın, yani personelin yüzde 40'ının işten ayrıldığını söyledi.

Bazı saha ofisleri o kadar personel eksikliği çekiyor ki, HUD kalan çalışanlara başka görevler teklif etti.

ABD yönetimi, bazı parlamenterlerin uyarılarına rağmen Ulusal Hava Durumu Servisi'nde (NWS) kesintiler yaparak ölümcül kasırgaların da aralarında bulunduğu şiddetli hava koşulları sırasında Kentucky'deki bir saha ofisinin personel eksikliği çekmesine yol açmıştı. Ofis, program değişikliklerine ayak uydurmayı başardı fakat NWS'ye kısa süre önce federal işe alımları dondurma kararının bir istisnası tanındığı için artık daha fazla personel alabiliyor.


Independent Türkçe, independent.co.uk/news