Cezayir muhalefeti, yangınlar karşısında hükümeti ‘acizlikle’ suçladı

Tizi Vizu yangın mağdurlarından (AFP)
Tizi Vizu yangın mağdurlarından (AFP)
TT

Cezayir muhalefeti, yangınlar karşısında hükümeti ‘acizlikle’ suçladı

Tizi Vizu yangın mağdurlarından (AFP)
Tizi Vizu yangın mağdurlarından (AFP)

Cezayir'de, ülkenin birçok bölgesini kasıp kavuran büyük yangınlar sebebiyle 65 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bugünden itibaren üç gün boyunca ulusal yas ilan edilirken, muhalefet ise her gün onlarca ölüm ve yüzlerce yaralanmaya neden olan doğal afet ve sağlık kriziyle baş etmede yetersiz kaldığı gerekçesiyle hükümeti eleştirerek acizlikle suçladı.
Cumhurbaşkanlığı Facebook hesabından yapılan açıklamada, ilan edilen yas günlerinde dayanışma etkinlikleri dışında tüm hükümet faaliyetlerinin askıya alındığı bildirildi. Devlet televizyonunda yayınlanan haberlerde, 18 ilde çıkan yangınlarda aralarından 28 asker 37 sivilin bulunduğu 65 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Orman yangınlarının başkentin doğusundaki Tizi Vizu şehrinde daha etkili olduğu ifade edildi.
Haberde, hastanedeki 12 askerin durumunun ise kritik olduğu kaydedildi. Hükümet, kuzey vilayetlerinin çoğunda ve yüksek platolarda bitki örtüsünü neredeyse yok eden ve çölün eteklerine kadar uzanan eşi görülmemiş yangın dalgasını ‘sabotaj eylemi’ olarak değerlendiriyor.  Ancak şimdiye dek bu iddiayı destekleyecek herhangi bir kanıt yok. Sivil Savunma verilerine göre, son 24 saat içerisinde 25 bin hektarlık ormanlık alan kül oldu. Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde, alevler arasında yardım çığlığı atan genç bir asker görülüyor. Askerin aynı zamanda yangının köylere ve çiftliklere yayılmasını durdurmaya çalışırken ölen görev arkadaşları için ağladığı görülüyor. Diğer görüntülerde ise, her yaz bu tarz yangınların yüzlerce ormanlık alanı kül etmesine rağmen büyük yangınlarla mücadele eden askerlerin elinde olan ekipmanların eksikliği dikkat çekiyor. Tunus hükümeti dün yangınla mücadele konusunda Cezayir’e bir helikopter gönderirken, siyasi aktivistler hükümete yangınları söndürmek için uluslararası yardım talep etme çağrılarını yoğunlaştırdı.
Cezayir Hava Kuvvetleri'ne ait helikopterler, dün kıyıdaki dağlık bölge Yama Gouraia'da yangının çıktığı Bejaia (250 km doğu) üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Cezayir Barış Toplumu Hareketi Başkanı Abdurrezzak Mukri, hükümetin yaralılara bakmak için tüm maddi ve manevi imkanlarını kullanmayı hızlandırması gerektiğini söyleyerek, yangında kurtarılan vatandaşlar için barınak sağlanması gerektiğini kaydetti. Uygun acil durum planlarının geliştirilmesi ve yangınları söndürmek için uçak, makine ve uygun malzemeler gibi önemli etkili araçların edinilmesi çağrısında bulunan Mukri, yangınların yayılmasını engellemek ve maddi kayıpları azaltmak adına ekip becerilerinin arttırılmasını talep etti.
Barış Toplumu Hareketi ayrıca, bu büyük felakete neden olan sebepleri ve tarafları ortaya çıkarmak için kapsamlı ve derinlemesine bir soruşturma açılmasının yanı sıra soruşturmaların sonuçlarının tüm şeffaflığıyla kamuoyuna açıklanması çağrısı yaptı. Açıklamada, birbiri ardında eş zamanlı olarak çıkan ve maksimum seviyeye ulaşan yangınların yeni tip koronavirüs salgını ile ülkenin içinde bulunduğu zor şartlara atıfta bulunularak, oksijen krizinin ülkenin farklı yerlerindeki vatandaşlara etkisinin hükümeti gerçekçi bir politika benimsemeye zorladığı aktarıldı.
Öte yandan Kültür ve Demokrasi Topluluğu tarafından yapılan açıklamada, yangının kuşattığı bölge sakinlerinin kendi imkanlarıyla alevlere karşı koymak için seferber olduğu belirtilerek, diğer bölgelerden yüzlerce vatandaşın mağdurlara yardım etmek adına aşiretleri harekete geçirerek gıda ürünleri ve tıbbi malzeme taşımasına değinildi. Açıklamada, mevcut hükümetin bu büyük olay karşısında taşıdığı sorumluluğa dikkat çekildi.
Kültür ve Demokrasi Topluluğu, mevcut kriz sırasında Cumhurbaşkanı’nın halka hitap etmemesini eleştirdi. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun son haftalarda, tıbbi oksijen eksikliği konusunda ciddi eleştiriler aldı.



Şarku'l Avsat'a konuşan bir kaynak: Hamas, Kahire görüşmelerinde 5 madde öne sürecek

Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)
Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)
TT

Şarku'l Avsat'a konuşan bir kaynak: Hamas, Kahire görüşmelerinde 5 madde öne sürecek

Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)
Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)

Hamas hareketinden bir kaynak Şarku'l Avsat'a yaptığı özel açıklamada hareketin Kahire'deki toplantıda kapsamlı bir anlaşma ile bölgesel ve uluslararası garantilerin şart koşulduğu beş yıla kadar uzun süreli bir ateşkes de dahil olmak üzere beş maddelik bir öneri sunacağını açıkladı.

Konumunun hassasiyeti nedeniyle ismini açıklamaktan kaçınan kaynak, hareketin sunacağı çerçevenin ilk olarak, iki taraf arasında kapsamlı bir esir takası anlaşmasını içeriyor. Kaynak, üzerinde mutabık kalınan mekanizmalar ve zamanlamaya göre bir paketle İsrail'in tüm mahkumları, mutabık kalınan sayıda Filistinli mahkum karşılığında, kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesi, yeniden imar ve kuşatmanın kaldırılması öngörecek anlaşmayı sunacağını belirtti.

Teklifin ikinci maddesine göre   Hamas bölgesel ve uluslararası garantilerle beş yıllık uzun bir ateşkese de hazır.

Üçüncü maddede ise bu çerçeve üzerinde anlaşmaya varıldığında, askeri operasyonların durdurulması, işgal güçlerinin 17/1/2025 anlaşmasına göre geri çekilmesi ve insani protokole göre yardımların girişi de dahil olmak üzere durumun 2 Mart 2025 öncesine döneceği teyidi yer alıyor.

Teklifin dördüncü maddesinde Mısır'ın Toplum Destek Komitesi önerisine uygun olarak Gazze'yi tam yetki ve görevlerle yönetecek bağımsız teknokratlardan oluşan yerel bir komitenin kurulması.

Hamas'ın Kahire toplantısında sunduğu önerinin beşinci ve son maddesi ise “Filistinli gruplar arasında yapılan ve sonuncusu 2024 Pekin Anlaşması olan anlaşmalar çerçevesinde Filistin ulusal mutabakatına hazır olunmasını içeriyordu.

ıopfgthy
Filistinliler Salı günü Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampındaki teçhizatı vuran İsrail saldırısının gerçekleştiği bölgeyi inceliyor (Reuters)

Salı günü erken saatlerde İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine aşina olan üst düzey bir Filistinli yetkili BBC'ye yaptığı açıklamada Katarlı ve Mısırlı arabulucuların Gazze'deki savaşı sona erdirmek için yeni bir formül önerdiklerini söylerken, bir Hamas lideri de hareketten bir heyetin ateşkes için “yeni fikirleri” görüşmek üzere Doha'dan Kahire'ye gittiğini doğruladı.

Yetkiliye göre plan, beş ila yedi yıl sürecek bir ateşkes, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında tüm İsrailli tutukluların serbest bırakılması, savaşın resmen sona ermesi ve İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini içeriyor.

Filistinli yetkili ayrıca Hamas'ın Gazze'nin yönetimini “ulusal ve bölgesel düzeyde” üzerinde anlaşmaya varılacak herhangi bir Filistinli oluşuma devretmeye hazır olduğunu ifade ettiğini kaydetti. Bu oluşumun Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi ya da yeni bir idari organ olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yeni fikirler

Hamas Kahire'deki görüşmelerde liderlik konseyi başkanı Muhammed Derviş ve baş müzakereci Halil El Haya tarafından temsil edilecek.

AFP'ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Hamas lideri, heyetin Mısırlı yetkililerle ateşkese ulaşmak için yeni fikirler üzerinde görüşmeler yapacağını söyledi. Heyette müzakere heyetinin başkanı Halil El Haya ve bazı liderlerin yer aldığını belirtti.

fyuıo
Sağdan, Hamas liderlik konseyi üyeleri: Muhammed Derviş, Halil El Haya ve Nizar Awadallah geçtiğimiz Şubat ayında Tahran'da (AFP)

İsrail arabulucular tarafından önerilen olası plan hakkında yorum yapmadı. Planın başarı şansını değerlendirmek için henüz çok erken olsa da Filistinli yetkili mevcut arabuluculuk çabalarını ciddi olarak nitelendirdi ve Hamas'ın bu çabalara karşı “eşi görülmemiş bir esneklik” gösterdiğini söyledi.

Son ateşkes anlaşması bir ay önce İsrail'in Gazze'yi yeniden bombalamaya başlamasıyla çökmüştü.

Günler önce Hamas, altı haftalık bir ateşkes karşılığında grubun silahsızlandırılması talebini içeren bir İsrail önerisini reddetti.

Cumartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ortadan kaldırılmadan ve tüm rehineler teslim edilmeden savaşı sona erdirmeyeceğini söyledi. Hamas ise İsrail'den rehineleri serbest bırakmadan önce savaşı sona erdirmeyi taahhüt etmesini talep etti.