Hollanda'daki Roma kalıntıları baraj nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Doğu Hollanda'da Roma dönemi ait bir su kemeri (AFP)
Doğu Hollanda'da Roma dönemi ait bir su kemeri (AFP)
TT

Hollanda'daki Roma kalıntıları baraj nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Doğu Hollanda'da Roma dönemi ait bir su kemeri (AFP)
Doğu Hollanda'da Roma dönemi ait bir su kemeri (AFP)

Arkeologlar, Hollanda'da ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bir alanın yakınında tesadüfen keşfedilen, Roma dönemine ait bir yol ve kanalın parçalarının baraj altında kalma tehlikesine karşı uyarıyorlar.
AFP’nin haberine göre yaklaşık iki bin yıl öncesine ait çamurla kaplı bu kalıntılar, bölgede bir barajın yeniden kurulmasına hazırlık amacıyla yapılan rutin bir çalışma sırasında ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, bölgede zaten bazı Roma kalıntılarının bulunmasını beklediklerini, ancak bu kadar büyük bir kalıntı ile karşılaşacaklarını tahmin etmiyorlardı.
Bu arkeolojik kalıntılar, Avrupa'da bulunan köprüler ve amfi tiyatrolar kadar önemli değil, ancak bu ulaşım yolları, imparatorluğun sınırını oluşturan Ren'deki Roma yaşam tarzı hakkında değerli bilgiler sağlıyor.
Arkeolog Eric Norde AFP’ye verdiği demeçte “Hollanda'daki arkeolojinin sorunu büyük çapta taş yapılara sahip olmamamız. Yalnızca çamurumuz var. Ancak (söz konusu kalıntılar) yine de harika. Roma şehri olan Nijmegen'i, Hollanda'nın batı kısmı ve Roma İmparatorluğu'nun kuzey sınırları ile bağlayan, bu çapta büyük bir Roma yolunu ilk kez bulduk” dedi.
Keşif alanına yakın olan Nijmegen, Temmuz ayında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Aşağı Germen Kireçleri’nin bir parçası olan kalıcı Roma komplekslerine ev sahipliği yapıyor.
Bu sınır ötesi bölge, çoğunluğu Almanya ve Hollanda'da yeraltına gömülü olan Roma İmparatorluğu sınırlarını oluşturan askeri ve sivil altyapılardan oluşuyor.
Avrupa yönetmeliği, 20 yıldan beri, yeraltında bulunan antik kalıntıları koruma amacıyla herhangi bir inşaata başlamadan evvel toprak etüdü yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
Eric Norde, arkeologların, söz konusu yol ve kanal kalıntılarını bulmadan önce, Avrupa'da çok sayıda bulunması sebebiyle, Roma kalıntılarını beklediklerini söylüyor. Ona göre bulunan kalıntılar, yaklaşık iki bin yıl önce var olan yol ağlarını daha derinden araştırmalarına izin veren bir keşif.
RAAP Arkeoloji Bürosu'na göre, 10 metreden daha geniş olan kanal muhtemelen Nijmegen şehirini Ren Nehri'ne bağlıyordu. Kanal muhtemelen askeri ve inşaat malzemeleri taşımak için kullanılıyordu. Bu arkeolojik kalıntılar daha önce keşfedilmiş olsaydı, sınıflandırılmış mirasa dâhil edilebilirdi. Norde ve ekibi, şu anda, bu kalıntılar pahasına, barajın yeniden kurulacağı alanı kazmakla meşgul. Norde, ise "Bütün bu unsurlar kaybolacak" diyor.
Söz konusu keşif, önemine rağmen, yaklaşık iki hafta önce şiddetli selin vurduğu barajın yeniden yapılmasına engel olamayacak. Norde'ye göre, kanal ve yol,  alanın ‘Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmesinden sonra keşfedildi. Bu nedenle alanın resmi bir parçası olarak kabul edilmiyor. Ancak Norde umutsuzluğa kapılmıyor ve bu keşfi değerli bir fırsat olarak görerek “Kanalın geri kalanı güvenli bir şekilde yerin 1,5 metre altında. Tahminlere göre yol 60 kilometre, Roma kanalı ise 20 kilometre uzunluğunda. Hâlâ keşfedecek çok şeyimiz var”diyor.



Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

TT

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

İsrail ordusu bugün, aynı bölgede Hamas'a ait üç kilometreden uzun büyük bir tünelin imha edildiğini duyurduktan bir gün sonra, kuvvetlerinin “Majin Oz” adı verilen yeni bir eksenin açılışını tamamladığını açıklayarak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri, özellikle de Han Yunus sakinlerini şaşırttı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “188. Tugay ve Golani Tugayı güçleri Han Yunus'un doğusu ve batısını ayıran Majin Oz ekseninin açılışını tamamladı. Eksen yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe boyunca uzanıyor.”

Yeni “Majin Oz” ekseni Han Yunus'un doğusunu batıdan ayıracak ve Han Yunus'un Refah'tan ayrılmasını “Morag” ekseniyle de devam ettirecek.

Resim  İsrail ordusu tarafından yayınlanan, soldan sağa çapraz olarak uzanan ve Morag ekseni ile bir noktada kesişen Magen Oz ekseninin görüntüsü

Han Yunus bölgesindeki son hamleler, İsrail'in “insani şehir” olduğunu iddia ettiği ve Refah'taki (Gazze Şeridi'nin güneyi ve Han Yunus) yüz binlerce Gazzeli’nin bir çadır alanına tıkıştırılmasına yol açacak planla aynı zamana denk geliyor.

İsrail ordusuna göre bu yeni eksen, Hamas üzerindeki “baskının” ve Han Yunus Tugayı'na karşı yürütülen savaşın çözümünün merkezi bir parçası.

Bir parçalama politikası

Ancak İsrail, Gazze'yi parçalamak ve Doha'da devam eden dolaylı müzakerelerde İsrail'in Şerit'ten tamamen çekilmesinde ısrar eden Hamas üzerinde baskı kurmak için tesadüfi coğrafi eksenler dayatma politikası izliyor.

Gazze'deki saha kaynakları Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, "Yeni eksen İsrail'in kontrolü altındaki birçok bölgeyi kapsıyor: Kizan en-Neccar, Curti el-Lut, Şeyh Nasır, Mean, Menara, Huza'a, Absan, al-Kara'a ve Beni Suheyla." Kaynaklar, “bu bölgenin, herhangi bir Filistinlinin sınıra yaklaşmasını önlemek için sınırdan 2 kilometreden daha uzağa ulaşan geniş tampon bölgeler oluşturmayı amaçladığını,

bunun da Han Yunus'un doğu bölgesinde yaşayan yüz binlerce kişinin İsrail güçlerinin orada kalması halinde, evlerine dönmesini engellemek anlamına geldiğini” belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre yeni “Magen Oz” ekseninin ilan edilmesiyle Hamas üzerinde daha fazla baskı kurulması amaçlanıyor.

İsrail, Refah'ı Han Yunus'tan ayıran Morag ekseninden çekilmemekte ısrar ederken, İbrani medyasının Refah'ın yaklaşık 2 kilometreye kadar olan bazı bölümlerinde askeri kontrolü sürdürmesi koşuluyla “eksenden çekilmek için müzakerelerde esneklik önerdiği” yönündeki haberleri Hamas reddediyor. Hamas, tamamen çekilene kadar kademeli bir çekilme için harita ve belirli tarihler konusunda ısrar ediyor.

Hamas, özellikle geçtiğimiz ocak ayında gerçekleşen ateşkes sırasında İsrail ordusu tarafından kurulan Netzarim ekseninin (Gazze Şehri'nin güneyinde, Gazze Şeridi'nin kuzeyini merkezinden ve güneyinden ayıran) büyük bir kısmı ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde geçici olarak kurulan eksenlerin bir kısmını ortadan kaldırmayı başardıktan sonra, kademeli geri çekilme ve bu yeni eksenlerin ortadan kaldırılması taleplerinde ısrarcı görünüyor.

Büyük Tünel Yıkıldı

Bu arada İsrail ordusu dün, iki aydan uzun bir süre önce Han Yunus'ta yapılan operasyonlar sırasında keşfedilen büyük bir Hamas tünelini yıktığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, güçlerinin "merkezi bir yeraltı yolunda bulunan tüneli keşfettiğini ve tamamen yok ettiğini" belirterek, tünelin "yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olduğunu ve içinde birkaç sığınak bulunduğu" kaydedildi.

Şarku'l Avsat'a konuşan Filistinli saha kaynaklarına göre “bu tünel Hamas'ın askeri kolu olan El Kassam Tugaylarına ait en uzun tünellerden biri ve tünelden birçok tünel ve açılım bulunuyor, savunma tünelleri, komuta ve kontrol için kullanılan tüneller var.”

“Tünelin Mean, Al-Menara ve Han Yunus'un güneydoğusundaki diğer bölgelerde yer aldığını” belirten kaynaklar, “tünelin Kassam Tugayları savaşçıları için savaş düğümleri içerdiğine ve bu tüneli gerek bu bölgelerde gerekse büyük tünelin açıldığı yakın bölgelerde İsrail güçleriyle savaşmak için kullandıklarına” işaret etti.

Kaynaklar, son birkaç haftalarda bu bölgelerde çok sayıda operasyon gerçekleştirildiğini ve İsrail araçlarının patlayıcı düzenekler ve tanksavar füzeleriyle hedef alındığını belirtti.

Kaynaklar, savaşın belirli bir döneminde, büyük tünelin içinde, saha komutanlarının İsrail güçlerine karşı muharebeleri yönettiği, bu güçlerin hareketlerinin izlendiği ve onlara karşı saldırı planlamak için hareketlerinin belgelendiği komuta ve kontrol için özel tüneller bulunduğuna dikkat çekti.

rtgy6u
Gazze tünelinin içindeki bir İsrail askeri, Kasım 2023 (Reuters)

İsrail güçleri, savaşın başlangıcında ve Netzarim ekseninin kontrolünde duyurulduğu gibi, bazıları 2 ve 3 kilometre uzunluğa ulaşan, bazıları Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile merkezini birbirine bağlayan ve araçların geçtiği çeşitli büyüklükteki tünellerin imha edildiğini sık sık duyurdu.

İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde 20 aydan fazla bir süredir faaliyet göstermelerine, Hamas'ın kabiliyetlerini önemli ölçüde yok etmeyi başardıklarını iddia etmelerine rağmen, Han Yunus örneğinde olduğu gibi girdikleri bölgelere her yeniden girişlerinde daha fazla tünel ortaya çıkarmakta ve bunları yok etmek için çalışmaktadırlar. Saha kaynakları İsrail ordusunun daha önce bu bölgede en az bir kez, bazı bölgelerde ise iki kez operasyon düzenlediğini vurguluyor.