Bennett, Gantz'ın Mahmud Abbas ile görüşmesini engelledi

İsrail koalisyon hükümetinin dağılmasından korkuluyor

Tel Aviv'de, hükümetin korona salgınını kontrol altına almak için kısıtlamalar getirme kararına karşı protestolar (AFP)
Tel Aviv'de, hükümetin korona salgınını kontrol altına almak için kısıtlamalar getirme kararına karşı protestolar (AFP)
TT

Bennett, Gantz'ın Mahmud Abbas ile görüşmesini engelledi

Tel Aviv'de, hükümetin korona salgınını kontrol altına almak için kısıtlamalar getirme kararına karşı protestolar (AFP)
Tel Aviv'de, hükümetin korona salgınını kontrol altına almak için kısıtlamalar getirme kararına karşı protestolar (AFP)

İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Başbakan Naftali Bennett'in Savunma Bakanı Benny Gantz'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Ramallah'ta bir görüşme yapmasını engellediğini ortaya çıkardı.
Söz konusu haber ABD yönetiminin, İsrail hükümetini Filistinliler için güveni yeniden tesis edecek adımlar atmaya ve bu konuda iyi niyet göstermeye çağırdığı, Tel Aviv’in de, Amerika'nın talebiyle ilgilendiği sinyallerini verdiği bir zamana denk geldi.
Kanal, mevcut hükümetin kurulmasından bu yana, Gantz'ın Mahmud Abbas ile iki kez konuştuğunu ve yakında buluşmak üzere anlaştığını iddia etti. Ancak Bennett, bu konuda, aynı fikirde değildi. Bu da Gantz'ı hayal kırıklığına uğrattı.
Haberde, Gantz’ın “Bu şartlar içerisinde Abbas ile yapılacak bir görüşme, güvenlik işbirliğinin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor” dediği, ancak Bennett’in şartlar olgunlaşıncaya kadar konunun ertelenmesini istediği aktarıldı.
Bennett'e yakın olanlar, dün (Pazar), Bennett'in başkanlığını yaptığı Yamina partisi yetkililerin, Filistin Yönetimi ile doğrudan diyaloğun yeniden başlamasının ve Biden yönetiminin Filistinlilerle ilgili diğer taleplerinin, hükümet koalisyonunun çöküşüne yol açabileceğinden korktuklarını ifade ettiklerini açıkladılar.
İsrael Hayom gazetesine konuşan kaynaklara göre, parti yetkilileri, ABD yönetiminin Bennett hükümetine, önümüzdeki Kasım ayında çeşitli taleplerde bulunmasını beklediklerini söylediler. Yetkililer, bu talepler arasında, eski ABD Başkanı Trump’ın kapattığı Kudüs'teki ABD Konsolosluğu'nu yeniden açma kararı ve Tel Aviv ile Ramallah arasındaki ilişkilere olan güveni yeniden tesis edecek somut adımlar atılması ve diyaloğun tekrar başlatılmasının olduğunu söylediler.
Kaynaklar, Washington'un İsrail hükümetinin bütçe onaylanana kadar bekleme talebini kabul ettiğini belirterek “Çünkü bütçe önerisinin parlamentodan geçmesi, hükümet koalisyonunun istikrarı açısından en önemli sınav. Bütçe kabul edilirse hükümet görevini tamamlayacak ve Filistin Yönetimi ile ilişkileri yeniden başlatma kararı gibi popüler olmayan kararlar alması kolaylaşacak. O zamana kadar durumun aynı şekilde kalması gerekiyor” dedi.
Koalisyon ortağı sekiz partinin, Bennett-Lapid hükümetinin büyük siyasi meselelerle meşgul olmaması ve korona ile mücadele ve ekonomik, sosyal konulara odaklanması konusunda anlaştıkları biliniyor. Bennett'in bu konuyla ilgili olarak söylediği gibi; Yamina partisi de dahil olmak üzere hükümetteki sağ partilerin Ürdün Vadisi'nin ilhakı ve yerleşim birimlerine İsrail egemenliğinin dayatılması gibi emelleri yerine getirilmeyecek. Ayrıca Emek, Meretz gibi radikal sol partilerin ve İslami Hareket’in yerleşim yerlerindeki inşaatların durdurulması ve iki devletli çözüm temelinde yeniden müzakerelerin başlaması gibi arzuları da gerçekleştirilmeyecek. Hükümet kaynaklarına göre, ABD yönetimi bu prensibi kabul etti, ancak buna ‘iki devletli çözümü sabote edecek adımları dayatmamak’ şeklinde bir madde daha ekledi. Söz konusu dayatma ile yeni yerleşim yerleri kurarak veya ileri karakolları kalıcı yerleşimlere dönüştürerek Batı Şeria'daki yerleşim alanlarını genişletmek kastediliyor.
ABD medyası, geçtiğimiz Cuma, Washington'daki Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin,  Bennett hükümetinin Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinde 2 bin 300 konut ve yaklaşık 900 Filistinli ev olmak üzere yeni inşaat projelerini onaylama niyeti hakkında Tel Aviv’deki yayınlara ilişkin açıklamalarını yayınladı.
Bu projeleri iki devletli çözümün ihlali olarak değerlendiren ABD'li yetkili, İsrail ve Filistin taraflarını tek taraflı kararlar almaktan kaçınmaya çağırdı. Ayrıca yerleşim yerlerine inşaat yapma kararının, yeniden müzakere çabalarını sabote etmenin bir parçası olduğunu ifade etti.



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.