Suudi Aramco gaz boru hattı hissesinin satışından 17 milyar dolar kazanmayı hedefliyor

Aramco, RIL şirketinin bünyesindeki petrolden kimyasal madde üretimi faaliyetlerinden yüzde 20 oranında hisse almak için ileri düzeyde görüşmeler yürütüyor.

Suudi Aramco, iştiraklerinde yatırım fırsatlarını genişletmeye devam ediyor (Şarku’l Avsat)
Suudi Aramco, iştiraklerinde yatırım fırsatlarını genişletmeye devam ediyor (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Aramco gaz boru hattı hissesinin satışından 17 milyar dolar kazanmayı hedefliyor

Suudi Aramco, iştiraklerinde yatırım fırsatlarını genişletmeye devam ediyor (Şarku’l Avsat)
Suudi Aramco, iştiraklerinde yatırım fırsatlarını genişletmeye devam ediyor (Şarku’l Avsat)

Saudi Aramco şirketinden konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, şirkete ait doğalgaz boru hattı azınlık hissesinin satışından 17 milyar dolar gelir elde edilmesini beklerken, ABD merkezli Bloomberg dün yayınladığı haberde, Saudi Aramco’nun 20 ila 25 milyar dolarlık hisse payı karşılığında Hindistan merkezli Reliance Industries (RIL) şirketinin bünyesindeki petro kimya faaliyetlerinden yüzde 20 oranında hisse almak için ileri düzeyde görüşmeler yürüttüğünü bildirdi.
Bloomberg’in kaynaklarına dayandırdığı habere göre şirketlerin önümüzdeki haftalarda bir anlaşmaya varması bekleniyor. Aramco ve RIL’den konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. RIL şirketi 2019’da petro kimya madde üretimi faaliyetinin yüzde 20’lik payını 15 milyar dolar karşılığında Aramco’ya sattığını duyurmuş ancak koronavirüs salgının patlak vermesiyle geçen yıl ham petrole olan talebin azalması ve fiyatlarının düşmesi üzerine Aramco ile yaptığı anlaşmayı durdurmuştu.
Suudi Aramco Şirketi İcra Kurulu Başkanı Emin en-Nasır, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, şirketin anlaşma üzerinde halen ayrıntılı inceleme aşamasında olduğunu belirtti. RIL Yönetim Kurulu Başkanı milyarder Mukesh Ambani, Haziran’ın sonunda yaptığı bir açıklamada, şirketinin Aramco ile ortaklığını resmileştirmeyi umduğunu ifade etmiş ve bunun akabinde Aramco Yönetim Kurulu Başkanı Yasir el-Rumeyyan’ın Bağımsız yönetici sıfatıyla RIL’ın yönetimine alındığı ilan edilmişti.
Reuters’a konuşan kaynaklar, Saudi Aramco’nun, doğalgaz boru hattı azınlık hisselerinin satışından 17 milyar dolar gelir elde etmeyi beklediğini aktardı. Bu rakam, petrol boru hattı sözleşmesinden elde ettiği gelirden 12.4 milyar dolardan daha fazla.
Kaynaklar, Aramco’nun önümüzdeki birkaç hafta içinde resmi satış sürecini başlatmadan önce danışmanları aracılığıyla Kuzey Amerika'daki özel sermaye ve altyapı fonlarının yanı sıra Çin ve Güney Kore'deki devlet destekli fonlar da dahil olmak üzere potansiyel teklif sahipleriyle görüşmeleri sürdürdüğünü kaydetti.
Reuters’a göre, anlaşmada Aramco’ya ödeme şekli noktasında 3.5 milyar dolarlık kısmın kendi kaynaklarından, geri kalan kısmını da banka kredileri fonlarından ödenmesi öngörülüyor. Başka bir kaynak ise anlaşmanın büyüklüğünün 20 milyar doları aşabileceğini söyledi.
Anlaşmanın detayları hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, doğalgaz boru hattının daha yüksek getiriye sahip olmasının “doğalgaz anlaşmasının, Suudi Arabistan’da doğalgazın kullanımı ve tüketimi için uzun vadeli bir vizyonla ilişkili” olduğunu ifade etti. Kaynak ayrıca Suudi Arabistan’daki birçok sanayi kolunun 2030 Ekonomi Vizyonu uyarınca doğalgaz kullanımına geçeceğine ve bunun da iç piyasada doğalgaza olan talebi artıracağına dikkat çekti.
Reuters’a konuşan kaynaklar, Aramco'nun potansiyel müşterileri çekmek amacıyla JPMorgan Chase ve Goldman Sachs şirketleriyle çalıştığını belirtti. Ortaklık için adı geçen taraflardan resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte Reuters’ın kaynakları, Aramco’nun satış sürecine ilgi gösteren diğer potansiyel teklif sahipleri arasında Çin'in İpek Yolu Şirketi, devlet destekli Çin Yatırım Şirketi (CIC), Güney Kore Varlık Fonu, Kore Yatırım Şirketi (KIC) ve NH Investment & Securities isimli şirketler yer alıyor.
Aramco, şirketin yeni kurulan petrol boru hatlarındaki yüzde 49 hissesini satmak için kiralama ve geri kiralama ile şirkete ait boru hatlarının taşıdığı petrolden alınan vergiler üzerinde 25 yıllığına hak sahibi olmaya hazırlanıyor.
Öte yandan, W7'deki Analitik Çalışmalar Birimi tarafından yayınlanan yeni bir rapor, Kovid-19 salgınının petrol ve doğalgaz sektörüne, kendini yeniden yapılandırma ve temiz enerji vizyonu aracılığıyla daha istikrarlı ve dirençli bir gelecek yaratma fırsatı verdiğini ortaya koydu.
Raporda, petrol ve doğalgaz şirketlerinin, gelirlerinin ve çevresel, sosyal, idari performanslarını iyileştirmek için iletişim stratejilerini, paydaşlar arasında karşılıklı yarar sağlayan ilişkileri güçlendirmeye odaklaması gerektiği ifade ediliyor.
Rapora göre, küresel enerji ve doğalgaz pazarının koronavirüs salgınında toparlanması nedeniyle bu yıl pazarın yüzde 25,5 büyüme oranıyla 5,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Raporda ayrıca geleneksel ekonomi modeline alternatif olarak, malzeme, mal ve enerji israfını azaltmayı amaçlayan döngüsel ekonomi modelinin benimsenmesi çağrısı yapılıyor. Döngüsel ekonomi modelinin operasyon ve tedarik zincirlerini kolaylaştırarak tüketimi, israfı ve emisyonları azaltmayı hedeflediğine dikkat çekiliyor.



Güney Amerika ülkesi, petrol gelirini halkla paylaşacak: "Siz de ortaksınız"

Surinam devletine ait Staatsoile şirketi, Wanica bölgesinde bir petrol rafinerisini de işletiyor (AFP)
Surinam devletine ait Staatsoile şirketi, Wanica bölgesinde bir petrol rafinerisini de işletiyor (AFP)
TT

Güney Amerika ülkesi, petrol gelirini halkla paylaşacak: "Siz de ortaksınız"

Surinam devletine ait Staatsoile şirketi, Wanica bölgesinde bir petrol rafinerisini de işletiyor (AFP)
Surinam devletine ait Staatsoile şirketi, Wanica bölgesinde bir petrol rafinerisini de işletiyor (AFP)

Güney Amerika ülkesi Surinam, petrol ve doğalgaz gelirlerini halkla paylaşacak.

Surinam Devlet Başkanı Chan Santokhi, pazartesi günkü açıklamasında, "her Surinamlının petrol ve doğalgaz gelirlerinden faydalanmasını istediklerini" belirtti. 

Ülkenin Hollanda sömürgeliğinden kurtuluşunun kutlandığı 25 Kasım'daki Bağımsızlık Günü konuşmasında Santokhi, şöyle devam etti: 

Herkes bu fırsattan yararlanacak ve hiç kimse dışarıda bırakılmayacak. Sizler petrol gelirlerinin ortak sahibisiniz.

Yeni program kapsamında, 18 yaş ve üstü her Surinam yurttaşı adına devlet tarafından yıllık yüzde 7 faiz oranına sahip bir birikim hesabı açılacak ve bu hesaplara 750'şer dolar yatırılacak.

Dünya Bankası rakamlarına göre, yaklaşık 600 bin nüfusa sahip Güney Amerika ülkesinde yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla 3,4 milyar dolar. Ayrıca her 5 kişiden biri yoksulluk içinde yaşıyor. 

Ancak uzmanlar, petrol ve doğalgaz yatırımlarıyla ülkenin 10 ila 20 yıl içinde 10 milyar dolara yakın gelir elde edeceğini öngörüyor. 

Geçen ay Fransa merkezli çokuluslu petrol şirketi TotalEnergies ve Amerikan hidrokarbon firması APA Corp, Surinam açıklarında günde 220 bin varil üretim kapasitesine sahip bir petrol sahası için 10,5 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıklamıştı. Proje kapsamında üretimin 2028'de başlaması hedefleniyor. 

Surinam'ın komşusu Guyana da bu ay başında petrol gelirlerini halkla paylaşma kararı almıştı. Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, bu adımla özellikle hayata yeni atılan gençlere kolaylık sağlamak istediklerini belirtmişti.

Venezuela, Surinam ve Brezilya'ya komşu Güney Amerika ülkesi, 2015'te büyük bir petrol rezervinin keşfiyle gelirlerini artırma fırsatı yakalamıştı. 2019'dan beri petrol çıkarma çalışmalarını hızlandırmış ve ekonomisini üç kat büyütmüştü.

Independent Türkçe, Guardian, Jakarta Post, Reuters