Nijer'in batısında saldırı: 37 ölü

Son saldırılardan kaçanların sığındığı bölgede devriye gezen Burkina Fasolu askerler. (AFP)
Son saldırılardan kaçanların sığındığı bölgede devriye gezen Burkina Fasolu askerler. (AFP)
TT

Nijer'in batısında saldırı: 37 ölü

Son saldırılardan kaçanların sığındığı bölgede devriye gezen Burkina Fasolu askerler. (AFP)
Son saldırılardan kaçanların sığındığı bölgede devriye gezen Burkina Fasolu askerler. (AFP)

Nijer'in batısında Mali sınırı yakınlarında küçük bir köye düzenlenen terör saldırısında aralarında 4 kadın ve 13 çocuğun da bulunduğu 37 sivil yaşamını yitirdi. Sahra Çölü DEAŞ’ının, birçok kişinin yaralandığı söz konusu saldırı ile yerel halkı cezalandırmak istediği öngörülüyor. Yerel kaynaklar, saldırının yüzlerce DEAŞ militanının faaliyet gösterdiği Mali sınırı yakınlarındaki Tillaberi bölgesinde gerçekleştiğini, burada yüzlerce sivilin ölümüne neden olan çok sayıda şiddetli saldırısının kaydedildiğini aktardılar. Yerel bir yetkilinin ifade ettiğine göre orman bölgesinden gelen motosikletli silahlı kişiler Darey Daye köyünde gerçekleştirdikleri saldırıda, yağmur mevsiminin başlamasıyla toprağını ekenlere ateş açtılar. Bir gazeteci saldırının oldukça vahşi olduğunu aktarırken hükümetten ise yaşananlara ilişkin ayrıntı paylaşılmadı.
Yağmur mevsiminin başlamasıyla nüfusa yönelik saldırılarını yoğunlaştıran terörist gruplar, kendileriyle iş birliği yapmayan bölge sakinlerinin ekim yapmalarını önlemek istiyor. Bu dönemdeki yağmurların seller ve vadilerde su birikintileri ve bataklıkların ortaya çıkmasına neden olması dolayısıyla güvenlik ve savunma kuvvetlerinin motosiklet ve tekne ile hareket eden militan gruplara karşı koymak için hareket etmeleri zorlaşıyor. Silahlı grupların saflarını düzenledikleri ve daha şiddetli saldırılar gerçekleştirdikleri yağış mevsimlerinde ordu ve onları destekleyen uluslararası güçlerin düzenlediği askeri operasyon sayısı azalıyor.

Operasyonlar sürüyor
Burkina Faso ordusu pazartesi günü en az 13 teröristin etkisiz hale getirildiğini, ülkenin kuzeyi ve doğusunda radikal militanlar tarafından başlatılan iki saldırının püskürtülmesiyle söz konusu militanlara ait lojistik üssün imha edildiğini açıkladı. Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan açıklamada, DEAŞ’ın Burkina Faso'nun kuzeydoğusunda faaliyet gösterdiği Nijer ve Mali sınırında yer alan Sahel bölgesindeki Soum ilçesine bağlı Beleyanga kasabasına silahlı kişilerce salırı düzenlendiği kaydedildi. Ordunun paramiliter birimlerdeki gönüllülerin hedef alındığı saldırıya karadan hava harekatı ile karşılık vermesi sonucunda yaklaşık 10 teröristetkisiz hale getirildi. Teröristlerin ekipmanları ve yaklaşık 15 motosiklet imha edildi.
Açıklamada ayrıca ordunun doğu bölgesindeki Tankoualou’da askeri bir timin hedef alındığı ikinci bir saldırıyı da püskürterek 3 teröristi etkisiz hale getirdiği, silah, mühimmat ve çeşitli malzemelere el konduğu bilgisi verildi. Ordu saflarında can kaybı olmadığı belirtildi.
Genelkurmay Başkanı yaptığı basın açıklamasında, havadan yapılan keşif ile Dablo kasabası yakınlarındaki bir ormanda teröristlere ait lojistik bir üssün ortaya çıkarıldığını ve imha edildiğini aktardı.
Sahel bölgesinin yoksul ülkelerinden olan Burkina Faso, 2015 yılından bu yana DEAŞ ve El Kaide ile bağlantılı cihatçı grupların artan saldırılarına maruz kalıyor. En az bin 400 kişinin öldürüldüğü saldırılar 1,3 milyon kişiyi evini terk etmeye zorladı. Terörist gruplar, özellikle Mali, Nijer ve Burkina Faso arasındaki sınır üçgeninde, Nijer Nehri havzasını çevreleyen ormanlarda üsler bulunduruyor.



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.