DEAŞ'tan Bağdat’ta Haşdi Şabi’ye saldırı: 4 ölü, 8 yaralı

Müslüman Alimler Asayib Ehlil Hak’ı adam kaçırma ve işkenceyle suçladı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi
TT

DEAŞ'tan Bağdat’ta Haşdi Şabi’ye saldırı: 4 ölü, 8 yaralı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi

DEAŞ militanlarının dün sabah Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyindeki Tarmiye bölgesinde Haşdi Şabi güçlerini hedef aldığı saldırıda ölü ve yaralılar var.
Irak hükümeti, Haşdi Şabi ve saldırıda ölenlerin bağlı bulunduğu Nuceba Hareketi’nden yapılan açıklamalara göre, saldırı sonucu Haşdi Şabi 12. Tugay’ından komutan yardımcısının da aralarında bulunduğu 4 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.
Ortak Operasyonlar Komutanlığı, yaptığı açıklamada, “Kurbanlar, başkent Bağdat’ın kuzeyindeki Tarmiye ilçesinde bulunan Sair el-Ula bölgesinde DEAŞ unsurlarının el yapımı patlayıcı ve kanasla düzenledikleri bir saldırıda hayatlarını kaybetti” ifadelerini kullandı. Haşdi Şabi Heyeti, kendisine bağlı grubun maruz kaldığı saldırının, Haşdi Şabi’nin ilçeyi DEAŞ’tan temizlemek amacıyla yürüttüğü ve ikinci haftasında giren güvenlik operasyonun akabinde gerçekleştiğini bildirdi. Heyet, açıklamasında “Bu eylem, terörün halen aktif olduğunu, Bağdat sınırında ve Bağdat-Selahaddin-Anbar arasını ayıran en tehlikeli bölgede hareket halinde olduğunu şüpheye mahal bırakmayacak şekilde doğruluyor” dedi.
Bazı çevreler, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin bölgedeki bağlı birlikleri çekmesinin ardından saldırının gerçekleştiği iddiasını dillendirirken, Kazımi’ye yakın bir siyasi kaynak, Şarkul Avsat’a yaptığı açıklamada, “Hükümet, bölgenin kendi güvenliğini sağlaması amacıyla bölge halkından bir güç oluşturmaya karar verdi” dedi.

Asayib Ehlil Hak’a adam kaçırma ve işkence suçlaması
Öte yandan Irak’taki Müslüman Alimler Birliği Heyeti, Kays el-Hazeli’nin liderliğindeki Asayib Ehlil Hak’ı, Babil vilayetine bağlı El-Hamiye bölgesinde iki aşiretten 7 kişiyi kaçırmak ve işkence etmekle suçladı. Heyet, sert bir dil kullandığı açıklamasında kaçırılanlardan birinin işkence altında hayatını kaybettiğini doğruladı.



Eş Şara, 16 yıl aradan sonra Şam'a yaptığı ilk ziyaretinde Abbas'ı kabul etti

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Filistinli mevkidaşını Şam'da kabul etti (Suriye Cumhurbaşkanlığı)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Filistinli mevkidaşını Şam'da kabul etti (Suriye Cumhurbaşkanlığı)
TT

Eş Şara, 16 yıl aradan sonra Şam'a yaptığı ilk ziyaretinde Abbas'ı kabul etti

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Filistinli mevkidaşını Şam'da kabul etti (Suriye Cumhurbaşkanlığı)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Filistinli mevkidaşını Şam'da kabul etti (Suriye Cumhurbaşkanlığı)

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara Filistinli mevkidaşını dün Şam'da karşıladı ve bu Mahmud Abbas'ın yaklaşık 16 yıl sonra Suriye başkentine yaptığı ilk ziyaret oldu.

AFP’nin haberine göre eş Şara Abbas'ı Halk Sarayı'nın girişinde karşıladı ve ardından kırmızı halı üzerinde birlikte yürüdüler.

 Suriye Devlet Başkanı Ahmed ş-Şara Şam'da Filistinli mevkidaşı ile yan yana yürüdü (Suriye Devlet Başkanlığı)Suriye Devlet Başkanı Ahmed ş-Şara Şam'da Filistinli mevkidaşı ile yan yana yürüdü (Suriye Devlet Başkanlığı)

Suriye Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Eş Şara, Abbas ve beraberindeki heyetle Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin de hazır bulunduğu bir toplantı gerçekleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre bir hükümet kaynağı, Abbas'ın Haziran 2009'dan beri Şam'a yaptığı ilk ziyaretin amacının “Suriye-Filistin ilişkilerini ele almak, Filistinlilerin Suriye'deki işlemlerini kolaylaştırmak ve ortak tehditleri müzakere etmek” olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) tahminlerine göre, 2011 yılında çatışmalar başlamadan önce Suriye'deki Filistinlilerin sayısı 560 bin civarındaydı. BM ajansı şu anda bu sayının 438 bin olduğunu tahmin ediyor ve bunların yüzde 40'ından fazlası ülke içinde yerinden edilmiş durumda.

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara, Filistinli mevkidaşı ile Şam'daki Halk Sarayı'nda görüştü (Suriye Cumhurbaşkanlığı)Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara, Filistinli mevkidaşı ile Şam'daki Halk Sarayı'nda görüştü (Suriye Cumhurbaşkanlığı)

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) Şam'daki gözlemcilere dayandırdığı haberine göre Abbas'ın ziyareti, eski rejime sadık olan ve ofisleri ile askeri karargahları kapatılan Filistinli grupların varlığı ve Suriye'deki Filistin dosyasının karmaşıklığı nedeniyle istisnai bir öneme sahip.

Gözlemciler Abbas'ın ikili ilişkiler, Suriye'de sayıları yarım milyonu aştığı tahmin edilen Filistinlilerin varlığı ve Filistin diasporasının başkenti olan Yermuk kampının yeniden inşası konularını ele alacağını belirtti.

Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Aralık 2024'te devrilmesinden bu yana Suriye'ye ilk ziyaretini gerçekleştiren Abbas'a FKÖ Yürütme Kurulu Sekreteri Hüseyin eş Şeyh ve Yürütme Kurulu üyesi Ahmed Mecdelani de eşlik ediyor.

Abbas Şam'ı en son 2009 yılında ziyaret etmiş ve bu ziyaret sırasında Suriye ve Suudi Arabistan'ı kapsayan bir tur kapsamında Beşşar Esed ile görüşmüştü.

Suriye'deki çatışmaların başlamasını takip eden yıllarda Abbas, en son Haziran 2024'te olmak üzere Şam'ı ziyaret eden Filistinli yetkililer aracılığıyla Esed'e mesajlar gönderdi.

 Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara, 16 yıl aradan sonra ilk Şam ziyaretinde Filistinli mevkidaşını kabul etti (Suriye Cumhurbaşkanlığı)Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara, 16 yıl aradan sonra ilk Şam ziyaretinde Filistinli mevkidaşını kabul etti (Suriye Cumhurbaşkanlığı)

Abbas, Esed'in devrilmesinin ardından Suriye'deki geçiş döneminde cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen eş Şara'yı tebrik eden liderler arasındaydı.

İki cumhurbaşkanı ilk kez mart ayında Kahire'de düzenlenen acil Arap zirvesi çerçevesinde bir araya gelmişti. Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı Wafa'dan aktardığına göre Abbas “iki ülke ve halk arasındaki köklü tarihi ve kardeşlik ilişkilerinden büyük gurur duyduğunu” ifade etti.