Almanya'da camilerde aşı kampanyaları sürüyor

Almanya'daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı cami derneklerinde, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için düzenlenen aşı kampanyaları devam ediyor.

AA
AA
TT

Almanya'da camilerde aşı kampanyaları sürüyor

AA
AA

Cami cemaatinin yanı sıra çevre sakinleri tarafından da ilgiyle karşılanan kampanyalar çerçevesinde Köln DİTİB Merkez Camisi'nde 3 bin 771 kişiye, Duisburg DİTİB Merkez Camisi'nde ise 2 bin 700 kişiye Kovid-19 aşısı yapıldı.
DİTİB tarafından yapılan yazılı açıklamada, ağustos ayında kampanyalar çerçevesinde ayrıca DİTİB'e bağlı Heilbronn Merkez Camisi park alanındaki mobil aşı merkezinde, Forchheim Yunus Emre, Maulbronn Mimar Sinan, Lünen-Brambauer ve Lünen Selimiye, Werdohl, Witten ve Viernheim Eyüp Sultan, Hamburg, Siegburg ve Wuppertal Merkez, Ludwigsburg Yavuz Selim, Marktredwitz Süleymaniye, Bergedorf Kocatepe, Monnheim Osman Gazi, Velbert camilerinde düzenlenen aşı kampanyaları çerçevesinde binlerce kişiye Kovid-19 aşısı uygulandığı belirtildi.
Alman sağlık kurumları ve cami dernekleri iş birliğinde organize edilen kampanyalarda tercihe göre BioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson aşısı uygulandı.
Düsseldorf DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Ersin Özcan ve Essen DİTİB Bölge Birliği Başkanı Fahrettin Alptekin, yaptıkları ortak açıklamada, yaşadıkları toplumun sağlığının korunmasına katkı sağlamanın dini cemaat olarak sorumlulukları arasında bulunduğunu belirtti.
Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"DİTİB teşkilatı olarak, hem cemaatimiz hem de toplumun diğer bütün fertlerinin Kovid-19'a karşı korunması için aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz ve bu sağlık hizmetine ev sahipliği yapıyoruz. Düzenlenen kampanyalardan hem cami cemaatimiz hem de Alman komşularımız memnun kaldılar. Elbirliğiyle inşallah bu hastalığı yeneceğiz. Cami derneklerimize bu imkanı veren yerel yetkililere ve sağlık kurumlarına, sağlık çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz."



Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
TT

Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi dün, Honduras ve Nikaragua vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nün iptal edildiğini duyurdu; bu karar 70 binden fazla kişiyi önümüzdeki aylarda ABD'den sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem yaptığı açıklamada, “Ülkedeki genel koşullar Honduraslıların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine yetecek kadar iyileşti” dedi. Şu anda tahminen 72 bin Honduraslı ve 4 bin Nikaragualıya verilen Geçici Koruma Statüsü, 1998 yılında her iki Orta Amerika ülkesinde de geniş çaplı yıkıma neden olan Mitch Kasırgasının ardından 1999 yılında verilmişti.

İç Güvenlik Bakanlığı yaptığı ayrı bir açıklamada Bakan Noem'in, Nikaragualılar konusunda da benzer bir sonuca vardığını belirterek “Geçici Koruma Statüsü’nün (TPS) çeyrek asır sürmemesi gerektiğini” vurguladı. Washington merkezli bir Latin Amerika insan hakları araştırma ve savunma merkezi olan Washington Office on Latin American Affairs, bakanlığı Honduras ve Nikaragua vatandaşlarının yanı sıra benzer eylemlerden etkilenen diğer ülkelerden gelenler için TPS'yi iptal etme kararını geri almaya çağırdı.

“STK'dan yapılan açıklamada, “Honduras ve Nikaragua, çok sayıda doğal afetin yanı sıra, onlarca yıldır yapısal cezasızlık, şiddet, yoksulluk ve temel kamu hizmetlerine erişim eksikliğinden muzdariptir. Nikaragualılar ise ifade özgürlüğü, örgütlenme ve insan hakları da dâhil olmak üzere sivil özgürlüklerini reddeden otoriter bir hükümet altında yaşamaktadır" denildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre hak sahiplerini sınır dışı edilmekten koruyan ve onlara ABD'de çalışma hakkı veren TPS, çatışma, doğal afet veya diğer “olağanüstü” koşullar nedeniyle ülkelerinde güvenlikleri risk altında olan göçmenlere geçici olarak verilmektedir.

Trump yönetimi daha önce de Haitililer, Venezuelalılar, Afganlar, Nepalliler ve Kamerunlular için Geçici Korumalı Statü'yü iptal etmişti. Başkan Donald Trump, ABD'nin “yabancı suçlular” tarafından “istila” edildiğini düşündüğü yasadışı göçle mücadeleyi en önemli önceliklerinden biri haline getirdi.