Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısır'daki imamların mali koşullarını destekleme çabalarını güçlendirme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Sisi ayrıca, gerek Uluslararası Vakıf Akademisi gerekse farkındalık yaratma ve karakter geliştirme ile ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde imamlar için üst düzey bilimsel ve kültürel eğitim programlarını yoğunlaştırmak için kolları sıvadı. Bu adım Mısır devletinin, seçkin bir aydın imam ve vaiz nesli yetiştirerek, rasyonel ılımlı düşünceyi ve dinin sahih ilkelerini yayma ve yanlış anlamaları düzeltme stratejisini güçlendirme bağlamında geliyor. Bu çerçevede imamlardan ve vaizlerden şeriatın ilkelerinin korunmasına halel getirmeksizin, yenilikleri dikkate alan ve gerçeğin fıkhını benimseyen yenilikçi sağduyulu bir dini söylem oluşturmaları bekleniyor. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Sisi’nin, dün Mısır Vakıflar Bakanı Dr. Muhammed Muhtar Cuma ve Mısır Cumhurbaşkanı Mali İşler Danışmanı Muhamed Emin ile yaptığı görüşme sırasında geldi.
Sisi daha önce Ağustos 2020'de imamlar ve vaizler için eğitim programları düzenlemek için adım atmış ve bu programlarla imamların yeteneklerini geliştirmeyi ve iletişim becerilerini en üst düzeye çıkarmayı hedeflemişti. Bu programlarda ayrıca modern tebliğ araçlarının kullanılması amaçlandı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Resmi Sözcüsü Bessam Radi, dün yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı toplantısında, Vakıflar Bakanlığı'nın otoritesini geliştirmenin yanı sıra imamları eğitme ve nitelendirme çabaları masaya yatırıldı. Toplantıda ayrıca Bakanlığın yazı ve tercüme alanındaki faaliyetleri de gündeme getirildi. Vakıflar Bakanı, vakıf eşrafının ve yatırımların gelişmesini sağlamak ve bunlardan en yüksek getiriyi elde etmek için bakanlığın (Vakıf Bakanlığı) fonlarını yönetme çabalarını dile getirdi. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı, vakıf parasının korunması, geliştirilmesi ve iyi yönetilmesi için çabalara devam edilmesi talimatını verdi.” ifadelerini kullandı.
Mısır cumhurbaşkanının “dini söylemin yenilenmesi” konusuna büyük önem vermesi ve halka açık etkinliklerdeki konuşmalarında genellikle din adamlarına yenilenme çağrısında bulunması dikkat çekicidir. Sisi bu konu bağlamında daha önce yaptığı bir açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Dini söylemi yenilemedeki tembellik veya başarısızlık, meydanı gençlerin aklını çelerek onlara cinayet, yağma, hırsızlık ve gasp gibi eylemleri cazip gösteren din tüccarı ve sahte alimlere bırakmak anlamına gelir.”
Mısır cumhurbaşkanlığı sözcüsü, dün yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Vakıflar Bakanı, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun tebliğ rolünü ve telif, tercüme ve yayın zincirleri alanındaki başarılarını anlattı. Bakan ayrıca, ulus devlet kavramını pekiştirmenin ve vatandaşlık haklarına saygı duymanın yanı sıra ılımlı düşüncenin yayılmasına katkıda bulunmak için dünyadaki ılımlı dini kurumlarla iletişimi yoğunlaştırma, dünya barışını sağlama ve ülkeler ve halklar arasında karşılıklı saygıya dayalı bir arada yaşamanın temellerini sağlamlaştırma çabalarını dile getirdi.”
Mısır Vakıflar Bakanlığı, “Mısır, dini söylemi yenilemede benzeri görülmemiş gelişmelere tanık oluyor. Dini yenilenme hareketi, son yıllarda tanık olduğu gibi ciddi ve gerçekçi bir harekete tanık olmadı.” açıklamasında bulundu. Ocak 2019'da Vakıflar Bakanlığı, imamları eğitmek ve nitelendirmek ve Mısır'ın içinden ve dışından eğitmenler yetiştirmek için bir akademi kurdu. Bakanlık o zaman, akademinin, Cumhurbaşkanı Sisi'nin aydın ve eğitimli bir din adamı yetiştirmenin gerekliliğinden bahsetmesi üzerine kurulduğunu açıkladı.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’den dini söylemde yenilenme hamlesi
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’den dini söylemde yenilenme hamlesi
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة