Belçika'daki havalimanında sekerek yürüyen Afgan kız çocuğu gündem oldu: "Hoşgeldin küçük kız!"

Eski Belçika Başbakanı fotoğrafın ülkeler "mültecileri koruduğunda" neler olduğunu gösterdiğini söyledi

Küçük kızın fotoğrafı bu hafta Reuters fotoğrafçısı Johanna Geron tarafından Brüksel yakınlarındaki bir askeri havalimanında çekilmişti (Reuters)
Küçük kızın fotoğrafı bu hafta Reuters fotoğrafçısı Johanna Geron tarafından Brüksel yakınlarındaki bir askeri havalimanında çekilmişti (Reuters)
TT

Belçika'daki havalimanında sekerek yürüyen Afgan kız çocuğu gündem oldu: "Hoşgeldin küçük kız!"

Küçük kızın fotoğrafı bu hafta Reuters fotoğrafçısı Johanna Geron tarafından Brüksel yakınlarındaki bir askeri havalimanında çekilmişti (Reuters)
Küçük kızın fotoğrafı bu hafta Reuters fotoğrafçısı Johanna Geron tarafından Brüksel yakınlarındaki bir askeri havalimanında çekilmişti (Reuters)

Kabil'den tahliye edildikten sonra bir havalimanının asfalt pistinde sekerek yürüyen küçük bir Afgan kız çocuğunun fotoğrafı viral oldu; sosyal medya kullanıcıları görüntüyü Afganistan'daki kriz devam ederken iç açıcı bir an olarak kutladı.
Reuters fotoğrafçısı Johanna Geron'un çarşamba günü Belçika'da, Brüksel yakınlarındaki Melsbroek askeri havalimanında çektiği fotoğrafta küçük bir çanta taşıyan sarı elbiseli bir kız çocuğunun sekerek yürüdüğü görülüyor.
Kız çocuğu ve ailesi, ülkenin Afganistan'daki operasyonlarını sonlandırmasından önce Belçika'ya tahliye edilen yaklaşık bin 400 kişi arasındaydı.
Eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, fotoğrafı Twitter hesabında "harika" övgüsüyle paylaştı.
The Independent'ta yer alan habere göre, Verhofstadt, perşembe günü paylaştığı tweet'te “Mültecileri koruduğunuzda işte bu olur. Belçika'ya hoş geldin küçük kız!" ifadelerini kullandı.
Önceki günlerde şu anki Belçika Başbakanı Alexander De Croo, ülkesinin insanları Kabil'den Pakistan'a taşıyan tahliye uçuşlarını sonlandırdığını söylemişti.
Başbakan, “Belçika, tahliye edilenleri [önümüzdeki günlerde] ülkemize göndermeye devam edecek” demişti.
De Croo, Afganistan'daki güvenlik durumu "çok ciddi şekilde kötüleştiği" ve yetkililer "yakın zamanda gerçekleşecek" bir terör saldırısı "tehlikesi" olduğuna dair istihbarat aldığı için hükümetin çarşamba günü tahliyeleri durdurma kararı aldığını da eklemişti.
Yetkililer perşembe günü Kabil'in uluslararası havalimanının dışında düzenlenen intihar saldırılarında en az 95 Afgan'ın öldüğünü ve ölü sayısının önümüzdeki birkaç gün içinde daha da artmasının beklendiğini doğruladı.
ABD yönetimi de yabancı birliklerin Afganistan'ı terk edeceği 31 Ağustos tarihinden önce yeni saldırı girişimlerinin beklendiğine dair uyarılarda bulundu.



Netanyahu Trump'a “altın kaplama çağrı cihazı” hediye etti... ve Başkan “Harika bir operasyondu”

Netanyahu Trump'a “altın kaplama çağrı cihazı” hediye etti... ve Başkan “Harika bir operasyondu”
TT

Netanyahu Trump'a “altın kaplama çağrı cihazı” hediye etti... ve Başkan “Harika bir operasyondu”

Netanyahu Trump'a “altın kaplama çağrı cihazı” hediye etti... ve Başkan “Harika bir operasyondu”

İsrailli siyasi kaynaklar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Washington'da gerçekleşen ve yaklaşık 5 saat süren görüşmenin atmosferine ilişkin heyecan verici ayrıntılar verdi.

İsrail hükümet kaynaklarının verdiği bilgiye göre karşılama töreninin ardından Netanyahu ve Trump Beyaz Saray'daki Roosevelt Odası'na geçerek konuk defterini imzaladı. Netanyahu ardından Amerikan Başkanı'na “altın kaplama bir çağrı cihazı ve normal bir çağrı cihazı” içeren bir hediye sundu. Trump cevap verdi: “Harika bir operasyondu.”

İsrail geçtiğimiz eylül ayında Lübnan Hizbullah'ına eşi benzeri görülmemiş bir saldırı düzenlemiş, savaşçıları tarafından kullanılan çok sayıda çağrı cihazını havaya uçurarak 2 binden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

İsrail'den alınan bilgiye göre iki taraf, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Savunma Bakanı Pete Hegseth, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un da aralarında bulunduğu ABD'li yetkililerin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirirken, Dışişleri Bakanı Marco Rubio görüşmeye, şifreli bir telefon hattı aracılığıyla katıldı.

İsrail tarafında ise toplantıya Bakan Ron Dermer, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, İsrail'in Washington Büyükelçisi Yehiel Lighter, Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Tzachi Braverman ve Başbakanlık Askeri Sekreteri Tümgeneral Roman Goffman katıldı.

Baş başa kapalı toplantı

Yetkililerin de hazır bulunduğu görüşmenin ardından Netanyahu ve Trump baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede ABD Başkanı, Başbakan'ın eşi Sara Netanyahu ve oğlu Yair'e sıcak selamlarını ileterek, Mar-a-Lago'da (Trump'ın tatil köyü) yedikleri akşam yemeğindeki izlenimlerine atıfta bulundu ve “Sara Netanyahu'nun tutukluların ve kayıp kişilerin kurtarılması için çalışılması gerektiği yönündeki tutumundan etkilendiğini” vurguladı.

Bire bir görüşmenin ardından taraflar Beyaz Saray'da yaklaşık iki saat süren bir kutlama yemeğinde bir arada bulunmaya devam etti.

Şarku’l Avsat’ın İsrail'de yapılan değerlendirmelerden elde ettiği bilgiye göre bu ziyaret “bir İsrail başbakanı ile bir ABD başkanı arasında şimdiye kadar gerçekleşen en dostane ziyaretti” ve “Netanyahu ile Trump arasındaki ilişkiler hiç bu kadar yakın ya da iyi olmamıştı”.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 2020'de Beyaz Saray'da (Reuters)ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 2020'de Beyaz Saray'da (Reuters)

İsrail kaynakları, Netanyahu İsrail'deki muhaliflerine açık bir mesajla şunları söyledi: "İki taraf arasında çatlaklar görmeyi uman herhangi bir taraf, büyük bir hayal kırıklığına uğramıştır; çünkü bu, kelimenin tam anlamıyla tarihi bir ziyarettir ve İsrail'in geleceği açısından büyük sonuçlar doğuracaktır."

İsrail hükümet kaynakları, "Trump Beyaz Saray'dayken sağcı bir hükümeti devirmenin sorumsuz bir davranış olduğu ve sağcı kampa ağır bir darbe anlamına geldiğini” belirtti ve şöyle dedi: "Tarihi değişikliklerin gerçekleştirilebileceği hâlâ yaklaşık iki yıl var ve bu fırsat kaçırılmamalıdır."

Derin Devlet

Görüşmeler sırasında ABD Başkanı İsrail'deki “derin devlet” konusuna değinerek “Ortadoğu'yu yeniden şekillendiren bir savaşı yürütürken, Başbakan'ın haftada üç kez mahkemeye çıkmasını mantıksız” olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Netanyahu'ya imzasıyla ikisinin birlikte bir fotoğrafını ve kişisel bir ithafı içeren hediye takdim etti: “Bibi'ye, büyük bir lidere.”

Netanyahu ABD Başkanı'na savaş sırasında İsrail'e verilmeyen silah sevkiyatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırmasının yanı sıra, İsrail'e ve Başbakan'ın şahsına verdiği “mutlak destek” için teşekkür etti.