Mısır’dan barış sürecini canlandırmaya yönelik üçlü zirve

Zirvede, Ürdün’de yapılması planlanan bir sonraki toplantı konusunda anlaşmaya varıldı.

Sisi, Mahmud Abbas ile Kral 2. Abdullah’a Kahire’de arabuluculuk yaptı. (Reuters)
Sisi, Mahmud Abbas ile Kral 2. Abdullah’a Kahire’de arabuluculuk yaptı. (Reuters)
TT

Mısır’dan barış sürecini canlandırmaya yönelik üçlü zirve

Sisi, Mahmud Abbas ile Kral 2. Abdullah’a Kahire’de arabuluculuk yaptı. (Reuters)
Sisi, Mahmud Abbas ile Kral 2. Abdullah’a Kahire’de arabuluculuk yaptı. (Reuters)

Kahire dün, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett arasında Şarm El-Şeyh’te gerçekleştirilecek toplantı öncesinde üçlü bir zirveye ev sahipliği yaptı. İsrailli kaynaklara göre zirve, Filistinliler ve İsrailliler arasında ‘donmuş’ barış sürecini yeniden canlandırmanın yolunu açtı.
Cumhurbaşkanı Sisi, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, müzakereleri yeniden harekete geçirecek bir vizyon geliştirmek ve barış sürecini canlandırmak için iki devletli çözüm temelinde çalışma konusunda anlaştılar.
Zirve ile ilgili yapılan açıklamaya göre Mısır ve Ürdün’ün Filistin halkını ve adil haklarını destekleme konusundaki kararlı duruşunu vurgulayan ve iki devletli çözümü baltalayan İsrail’in ‘gayrimeşru’ uygulamalarını reddeden üç lider, söz konusu çabaların takibi için Ürdün’de, tarihi daha sonra belirlenecek bir zirve düzenlemeyi kabul ettiler.
Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan kaynaklar, Sisi-Abdullah-Abbas üçlü zirvesinin, müzakerelerin yeniden başlaması için iki devletli çözüm ilkesini destekleyen ABD’nin tutumu konusunda ve Filistin meselesine olumlu bir çözüm bulunmasına yardımcı olacak ve Mısır-İsrail temasları ışığında vizyon geliştirmenin yolunu açacak.
Yapılan son açıklamaya göre zirvede, üç ülke tarafından bölgesel ve uluslararası düzeyde temaslar ve son zamanlarda gerçekleştirilen hamleler, özellikle de kapsamlı ve adil bir barışa ulaşmanın tek yolu olarak iki devletli çözüm temelinde çatışmanın çözülmesi başlıkları gündeme geldi. Etkin çabaları yeniden tesis etmek için gerçek bir siyasi ufuk bulmaya yönelik adımlar ele alındı.
Bunun adil, kapsamlı ve kalıcı barış için stratejik bir seçenek ve gereklilik olduğunu ve bu amaç doğrultusunda tüm çabaların birleştirilmesi gerektiğini vurgulayan liderler, kendi ülkelerindeki yetkilileri, müzakereleri yeniden başlatacak bir vizyon geliştirmek için ortaklarla birlikte çalışmaya yönlendirdiler.
Üçlü zirvenin nihai açıklamasında ‘Filistin davasının bir Arap meselesi olması nedeniyle Mısır ve Ürdün’ün kardeş Filistin halkını ve onların adil ve meşru haklarını desteklemek için sağlam duruşları; uluslararası hukuka göre Doğu Kudüs’ün başkent olduğu 4 Haziran 1967 çizgisinde bağımsız ve egemen Filistin devletini somutlaştırma hakkı” vurgulandı.
Şeyh Cerrah Mahallesi’nde ikamet eden ailelerin haklarına saygı gösterilmesi gerektiği ve Kudüs’teki tarihi ve yasal statüko ile kutsallığını korumanın önemine dikkat çeken liderler bu statüye karşı tüm uygulamalara karşı durmanın gerekliliğini vurguladılar. Üç lider, ‘İsrail’in iki devletli çözümü baltalayan ve bölgede barışa ulaşma şansını tehdit eden, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yerleşimlerin inşası, buraların genişletilmesi, bölgedeki topraklara el konulması, evlerin yıkılması ve Filistinlilerin yerlerinden edilmesi gibi yasa dışı uygulamalarını kabul etmediklerini ifade ettiler.
Mısır’ın Gazze Şeridi’ndeki ateşkesi ve yeniden yapılanma çabalarını memnuniyetle karşılayan liderler, uluslararası toplumu yeniden inşa sürecine katılarak Gazze Şeridi’ndeki insani krizi hafifletmek için çaba göstermeye çağırdılar. İsrail’e de uluslararası hukuka uygun olarak sorumlulukları doğrultusunda Gazze Şeridi halkının temel ve insani ihtiyaçlarına yanıt verme çağrısı yaptılar.
Liderler ayrıca Filistin ulusal uzlaşısını sağlamak için çalışmaya devam etmenin önemini vurgulayan bu bağlamda öne sürülen fikirlere ve Mısır’ın çabalarına olumlu yanıt veren tüm Filistinli partilerin süreçteki rollerinin önemine dikkat çektiler.
Zirvede uluslararası toplum, BM’nin yerine getirmesi gereken görev gereğince Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler için Yardım ve Çalışma Ajansı’nı (UNRWA) desteklemeye ve Filistinli mültecilere hayati hizmetler sunmayı sürdürmek için ihtiyaç duyduğu finansal desteği sağlamaya çağırdı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi Bassam Radi’ye göre, kapalı oturumun ardından üç ülkenin delegasyonlarının katıldığı bir görüşme yapıldı. Üçlü zirvede son gelişmeler dikkate alınarak Filistin davasına ilişkin vizyonları koordine etmek, özellikle de barış süreci ve geçen mayıs ayında Filistin topraklarında yaşanan gerginliğin ardından ateşkesin devamlılığını sağlamak amaçlandı.
Üçlü zirve, Sisi ile İsrail Başbakanı arasında düzenlenecek toplantı öncesinde gerçekleşti. İsrail Yayın Kurumu’na göre daha önce Tel Aviv tarafından duyurulan toplantı yakın bir tarihte, Şarm El-Şeyh’te yapılacak.
İsrail Başbakanlığı geçen ay, Bennett’ın İsrail’de Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil’i kabulü sırasında Sisi’nin Bennett’ı resmi bir ziyaret için Mısır’a davet ettiğini duyurmuştu.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Mısır, Filistinlilerle barış sürecine yönelik henüz esneklik göstermeyen, aksine yerleşim yerlerindeki adımlarına devam eden yeni bir İsrail hükümeti olduğunun farkında. Bu durum da Mısır’ı durumun kontrol altına alınabilmesi için İsrail hükümetiyle doğrudan iletişime geçmeye yöneltiyor.



Gazze hastaneleri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
TT

Gazze hastaneleri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, bu sabah İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar ve ağır topçu bombardımanında aralarında çocukların da bulunduğu 19 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu arada Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı dün (Cuma) yaptığı açıklamada, yakıt yetersizliği nedeniyle 48 saat içinde tüm hastanelerin çalışmayı durduracağı ya da hizmetlerini azaltacağı uyarısında bulundu. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail, bir yıldan uzun bir süredir savaş yürüttüğü Gazze Şeridi'ne yakıt girmesine izin vermiyor.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, “İsrail'in gece yarısından sonra sabaha kadar Gazze Şeridi'ne düzenlediği bir dizi şiddetli hava saldırısında 19 vatandaş şehit oldu ve 40'tan fazla kişi de yaralandı” dedi.

Daha önce Filistin televizyonu, Gazze şehrinin doğusundaki ez-Zeytun mahallesinde bir evi hedef alan İsrail bombardımanında altı kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını bildirmişti.

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in dün şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 38 kişinin öldüğünü açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf hakkında, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail yerleşimlerine eşi benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasından bu yana Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda insanlığa karşı suç ve savaş suçu işledikleri şüphesiyle yakalama kararı çıkarmasının ardından uluslararası tepkiler devam ediyor.

Gazze Şeridi'ndeki Sahra Hastaneleri Genel Müdürü Dr. Mervan el-Hams, “İşgalcilerin yakıt girişini engellemesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin 48 saat içinde çalışmayı durduracağı ya da hizmetlerini azaltacağı konusunda acil bir uyarıda bulunuyoruz” dedi.

Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in biri Gazze Şehri'nin doğusunda diğeri de şehrin güneyinde bulunan iki evi hedef alan saldırısında ölen on iki kişinin cesedine ulaşıldığını ve onlarca kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2023'teki saldırıya karışan beş Hamas mensubunu öldürdüğünü bildirdi.

Filistinli tıbbi kaynaklara göre saldırıda onlarca kişi öldü ve yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sekizi yoğun bakımda olmak üzere 80 hastanın ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kısmen faaliyet gösteren iki hastaneden biri olan Kemal Advan Hastanesi'ndeki personelin durumuyla ilgili ‘ciddi endişelerini’ dile getirdi.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a göre, hastane perşembe günü bir insansız hava aracı (İHA) saldırısının hedefi oldu. Söz konusu saldırı, bir elektrik jeneratörünün ve bir su deposunun tahrip olmasına yol açtı.

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiye AFP'ye yaptığı açıklamada, kurumunun dün yine İsrail hava saldırılarının hedefi olduğunu, bir doktor ve hastaların yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu, Hamas savaşçılarının yeniden toparlanmasını önlemek amacıyla 6 Ekim'de Gazze Şeridi'nin kuzeyinde büyük bir kara operasyonu başlattı.

‘Masum çocuklar’

Bilal isimli Filistinli, kurbanların götürüldüğü el-Ehli Arap Hastanesi'nin salonlarından birinde şunları söyledi: “Tüm ailem öldürüldü. Aileden geriye bir tek ben kaldım. Adaletsizliği durdurun.”

AFP'ye konuşan bir başka adam ise hastane yatağında hareketsiz yatan bir çocuğun yanında otururken, “Orada masum çocuklar vardı (...) Onların suçu neydi?” diye sordu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) güvenilir bulduğu Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şimdiye kadar çoğu sivil kadın ve çocuk olmak üzere en az 44 bin 56 kişi hayatını kaybetti.

AFP'nin İsrail'in resmi verilerinden aktardığına göre, Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik saldırısında çoğu sivil bin 206 kişi öldü.

Saldırı sırasında 251 kişi esir alınarak Gazze Şeridi'ne götürüldü. Bunlardan 97'si Gazze Şeridi'nde kaldı ve İsrail ordusu kalan esirlerden 34'ünün öldüğünü tahmin ediyor.

‘Tehlikeli bir emsal’

Savaşın başlamasından bir yıldan fazla bir süre sonra, UCM'nin perşembe günü aldığı karar İsrail'i çileden çıkardı.

Netanyahu perşembe akşamı yaptığı açıklamada, “Hiçbir bariz İsrail karşıtı karar bizi, özellikle de beni, ülkemizi savunmaya devam etmekten alıkoyamaz. Baskılara boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gallant kararı, ‘terörizmi teşvik eden tehlikeli bir emsal’ olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, ‘utanç verici’ olarak nitelendirdiği kararı kınadı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise dün yaptığı açıklamada, Netanyahu'yu karara ‘meydan okuyarak’ Macaristan'ı ziyaret etmeye davet edeceğini söyledi.

Netanyahu, Orban'ın tutumunu memnuniyetle karşılayarak, bunun ‘ahlaki netliği’ yansıttığını söyledi.

Macaristan da dahil olmak üzere UCM'ye üye 124 ülke teorik olarak üç yetkiliyi kendi topraklarına girmeleri halinde gözaltına almakla yükümlü.

İngiliz hükümeti dün Netanyahu'nun yakalama kararı kapsamında gözaltına alınabileceğini ima etti.

İrlanda Başbakanı Simon Harris, ülkesini ziyaret etmesi halinde Netanyahu'yu gözaltına alacağını söyledi.

Harris, RTE devlet televizyonunda UCM üyesi olan İrlanda'nın Netanyahu'yu ülkeyi ziyaret etmesi halinde gözaltına alıp almayacağı sorusuna “Evet, kesinlikle” yanıtını verdi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni dün yaptığı açıklamada, G7 dışişleri bakanlarının pazartesi ve salı günleri Roma yakınlarında bir araya geldiklerinde mahkemenin yakalama kararlarını görüşeceklerini duyurdu.

İran kararı, ‘Siyonist varlık için siyasi bir ölüm’ olarak değerlendirirken, Çin mahkemeyi ‘objektif ve adil bir duruş’ sergilemeye çağırdı.

Hamas mahkemenin kararını memnuniyetle karşılayarak, bunu ‘tarihi ve önemli’ bir adım olarak nitelendirdi.