Irak Terörle Mücadele Birimi Kerkük'te bir DEAŞ hücresini çökertti

Irak Başbakanı Kazimi, fedakarlığı ve kahramanlığını ölümsüzleştirmek için dikilen bir anıtın açılışını yaptı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, dün Bağdat'ta Terörle Mücadele Birimi mensupları onuruna dikilen bir anıtın açılış töreninde (Irak Başbakanlığı)
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, dün Bağdat'ta Terörle Mücadele Birimi mensupları onuruna dikilen bir anıtın açılış töreninde (Irak Başbakanlığı)
TT

Irak Terörle Mücadele Birimi Kerkük'te bir DEAŞ hücresini çökertti

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, dün Bağdat'ta Terörle Mücadele Birimi mensupları onuruna dikilen bir anıtın açılış töreninde (Irak Başbakanlığı)
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, dün Bağdat'ta Terörle Mücadele Birimi mensupları onuruna dikilen bir anıtın açılış töreninde (Irak Başbakanlığı)

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, dün Bağdat’ta, Irak güvenlik güçlerinin DEAŞ başta olmak üzere terörist gruplara karşı verilen savaşlarda öncülüğünü temsil eden Terörle Mücadele Birimi'nin bulunduğu fedakarlıkları ölümsüzleştirecek bir anıtın açılışını yaptı.
Açılış, iki gün önce Kerkük’te 13 Federal Polis mensubunun öldürülmesi ardından Terörle Mücadele Birimi’nin bir DEAŞ kolunu düşürdüğü sırada geliyor.
Kazimi, anıtın açılışında yaptığı açıklamada, “Bu, Irak’a ait halis bir sanat eseridir. Terörle Mücadele Birimi’nin kahraman şehitlerini, sadakatlerini ve yazdıkları destanları vefa ve minnetle anıyoruz. Terörle Mücadele Birimi'nden kahraman meslektaşlarınız saatler önce Kerkük'te bölümlerinize saldırmaya çalışan bir terörist kolu bütünüyle öldürmeyi başardı” ifadelerine başvurdu.
Kazimi, Kerkük’te DEAŞ unsurlarına karşı kapsamlı operasyon olarak tanımlanan güvenlik operasyonuna atıfta bulunmuş oldu. Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanlığı Sözcüsü General Yahya Resul, başkomutanlık talimatıyla yürütülen operasyonun 13 polis üyesinin öldürülmesine karşılık düzenlendiğini söyledi. Sözcü Resul, “Terörle Mücadele Birimi, modern taktik yöntemiyle Kerkük’te güvenlik güçleri devriyelerine saldırmaya çalışan DEAŞ unsurlarından oluşan bir kolun tamamını öldürmeyi başardı” ifadelerine başvurdu. Hareketleri keskin nişancılar tarafından izlenen ve pusuya düşürülen söz konusu kola bağlı bazı mensupların doğrudan ateşle öldürüldüğünü, terörist unsurların geri kalanının bu unsurların çıktığı hücreyi yok etmeyi başaran Uluslararası Koalisyon uçakları tarafından avlandığını da ekledi.
Her koldan Irak güvenlik güçleri, Irak ordusunun ve Uluslararası Koalisyon’un hava desteğiyle Havi el-Azim bölgesinde harekat komutanlıklarını (Salahaddin, Samarra, Diyala) ayıran sınırların temizlenmesi ve denetlenmesi yönündeki operasyonlarını üst üste iki gün sürdürdü.
DEAŞ’ın Irak güvenlik güçlerine yönelik operasyonlarındaki artış ile askeri yeteneklerini yeniden inşa etme yeteneğinden korkulurken Irak’ın DEAŞ ile mücadelesine destek veren Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Wayne Marotto ise örgütün 2014'ten sonra olduğu gibi Irak topraklarından herhangi bir bölümü yeniden işgal etme kabiliyeti olmadığını söyledi. Resmi haber ajansına konuşan Marotto, “Güvenlik boşluğundan yararlanmaya devam eden DEAŞ terör çeteleri, 2010 yılındaki El Kaide'ye kıyasla düşük düzey bir isyancı olarak faaliyet gösteriyor. Fırsat buldukça saldırıları düzenliyor” ifadelerine başvurdu.
Irak güvenlik güçleri ve uluslararası koalisyon, DEAŞ’ın uyuyan hücrelerini, saklanma yerlerini, geçici yerleşkelerini ve maddi kaynaklarını engelleyip imha etme, liderlerini etkisiz hale getirme yönünde proaktif bir şekilde çalışıyor. Irak güvenlik güçlerinin DEAŞ’a karşı mücadelede ön saflarda yer aldığına dikkat çeken Marotto, DEAŞ’ın yeniden ortaya çıktığına dair herhangi bir işaret görmeyen koalisyonun Irak güvenlik güçlerini desteklemeye devam edeceğini, Irak Başbakanı hava gücü talep ettiği taktirde verileceğini vurguladı. Aynı zamanda DEAŞ’ın bölgesel düzeyde yenildiğine, liderliği, ağı ve kaynaklarının önemli ölçüde bozulduğuna olan inancından bahseden Marotto, artık Irak ve Suriye'de herhangi bir bölgeyi sürekli şekilde işgal edemeyeceği ifadelerini kullandı.
Koalisyonun Irak’taki oluşumlarından biri olan Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekatı (CJTF-OIR), dün, DEAŞ ile mücadeleyi tartışmak üzere koalisyon büyükelçileri ve temsilcilerinin davet edildiği bir diyalog forumu düzenleyerek “Bu forum, DEAŞ’ın yenilgiye uğratılmasında ortaklarımıza yardımcı olma ve bu konuda tavsiyelerde bulunma yönündeki ortak çabalarımızı yansıtıyor” açıklamalarında bulundu.



İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti
TT

İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze Şeridi sakinleri, yaklaşık iki yıl süren savaş günlerini hatırlatan kanlı bir gün yaşadı. İsrail’in, Gazze’nin farklı bölgelerinde birçok hedefi vuran bir dizi hava saldırısı düzenlemesi sonucu, aralarında Hamas ve İslami Cihad mensuplarının aile bireylerinin de bulunduğu onlarca kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi de yaralandı. Bu saldırılar, 10 Ekim 2025’te yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının yeni bir ihlali olarak değerlendirildi.

Gazze halkına, Gazze Şeridi'ndeki yaklaşık iki yıllık savaş sırasında yaşadıkları zor anları hatırlatan İsrail hava saldırıları; evleri, apartman dairelerini, yerinden edilmiş kişilerin kaldığı çadırları ve Hamas hükümetine bağlı bir polis merkezini hedef aldı.

Bu dağınık hava saldırılarında, aralarında 6 çocuk ve 3 kadının da bulunduğu en az 31 Filistinli hayatını kaybetti. Bazıları ağır olmak üzere Çok sayıda kişi ise çeşitli derecelerde yaralandı. Bu durum, can kaybının ilerleyen saatlerde artabileceğini gösteriyor.


İsrail'in ateşkesin ardından Gazze Şeridi'ne düzenlediği en şiddetli hava saldırısında onlarca kişi hayatını kaybetti

TT

İsrail'in ateşkesin ardından Gazze Şeridi'ne düzenlediği en şiddetli hava saldırısında onlarca kişi hayatını kaybetti

İsrail'in ateşkesin ardından Gazze Şeridi'ne düzenlediği en şiddetli hava saldırısında onlarca kişi hayatını kaybetti

Yerel medya kaynaklarına göre İsrail’in bugün Gazze Şeridi’ne düzenlediği bir dizi hava saldırısında 28 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Hamas, saldırıların ateşkes anlaşmasını kasıtlı olarak baltalamayı amaçladığını öne sürdü.

Bu bilanço, çatışmaları durdurmayı hedefleyen ateşkes anlaşmasından bu yana kaydedilen en yüksek günlük can kaybı olarak kayda geçti.

Filistin Enformasyon Merkezi, “İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde sivillere yönelik gerçekleştirdiği çok sayıda katliam sonucu bugün şehit olanların sayısının 28’e yükseldiğini” duyurdu. Merkez, İsrail savaş uçaklarının sabah saatlerinde Gazze kentinin kuzeybatısında yer alan Şeyh Rıdvan Polis Merkezi’ni hedef aldığını, saldırıda ilk belirlemelere göre 16 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

Gazze Şeridi’ndeki İçişleri ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı da İsrail savaş uçaklarının, Gazze kentinin batısındaki Şeyh Rıdvan Polis Merkezi’ni vurduğunu, saldırı sonucu çok sayıda polis memuru ve personelin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Öte yandan İsrail uçaklarının, Gazze kentindeki Şeyh Rıdvan mahallesinde bir evi de bombaladığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

fevefv
Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısının gerçekleştiği bölgeyi inceleyen Filistinliler, 31 Ocak 2026 (Reuters)

Daha önce Nasır ve Şifa hastanelerinden yetkililer, saldırıların Gazze’nin kuzey ve güneyini hedef aldığını, bunlar arasında Gazze kentinde bir daire ile Han Yunus’ta bir çadırın da bulunduğunu bildirmişti. Saldırılarda, iki ayrı aileden iki kadın ve altı çocuk hayatını kaybetti.

sdfvgt
Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısının gerçekleştiği yeri inceleyen bir Filistinli (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığına göre Şifa Hastanesi, Gazze kentini hedef alan saldırıda bir anne, üç çocuğu ve bir akrabasının yaşamını yitirdiğini açıkladı. Nasır Hastanesi ise bir çadır kampını hedef alan hava saldırısının yangına yol açtığını, saldırıda bir baba, üç çocuğu ve üç torunu olmak üzere yedi kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

İsrail ordusu saldırıyı gerekçelendirdi

İsrail ordusunun ilk açıklaması ise Ordu Sözcüsü Avichay Adraee’den geldi. Adraee, X platformunda yaptığı paylaşımda, İsrail ordusu ile iç istihbarat servisi Şin-Bet’in (Şabak), Gazze Şeridi’nde Hamas ve İslami Cihad hareketlerine ait liderleri ve altyapıları hedef aldığını belirtti. Adraee, bunun, ‘dün ateşkes anlaşmasının ihlal edilmesine yanıt’ olduğunu savunarak, Refah bölgesinde ‘yer altındaki bir tünelin içinden sekiz militanın çıktığını’ öne sürdü.

Adraee, “İsrail ordusu ve Şin-Bet, geçtiğimiz gece ve bu sabah Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde Hamas ve İslami Cihad’a mensup dört lideri ve unsuru hedef aldı. Ayrıca Gazze’nin orta kesiminde Hamas’a ait bir silah deposu, bir silah üretim tesisi ve roket fırlatma için kullanılan iki altyapı noktası vuruldu” ifadelerini kullandı.

Açıklamasının sonunda Adraee, İsrail ordusu ve Şin-Bet’in ateşkes anlaşmasının ihlal edilmesini ‘son derece ciddi’ gördüğünü belirterek, Gazze Şeridi’ndeki örgütlerin İsrail ordusuna ve İsrail vatandaşlarına yönelik saldırı girişimlerine karşı harekete geçmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Hamas ‘tehlikeli tırmanışı’ kınadı

Hamas, ‘işgal güçlerinin katliamlarını sürdürmesini ve yerinden edilmiş sivillerin kaldığı çadırları hedef almasını tehlikeli bir tırmanış ve ateşkes anlaşmasının kasıtlı biçimde baltalanması’ olarak değerlendirdi.

Hamas, bugün yayımladığı basın açıklamasında, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik aralıksız bombardımanını sürdürdüğünü, savaş uçaklarının Han Yunus’ta yedi kişilik yerinden edilmiş bir ailenin kaldığı çadırı hedef alması sonucu tamamının hayatını kaybettiğini bildirdi. Açıklamada, son saatlerde Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde yaşamını yitirenlerin sayısının altısı çocuk olmak üzere 12’ye yükseldiği belirtilerek, bunun ‘vahşi bir suç ve ateşkes anlaşmasının açık ve tekrarlanan bir ihlali’ olduğu vurgulandı.

Hamas, sivillerin, ailelerin ve çocukların sığındığı çadırların hedef alınmasının, İsrail hükümetinin Gazze Şeridi’ne yönelik ‘soykırım niteliğindeki savaşı’ sürdürdüğünü ortaya koyduğunu ifade etti. Açıklamada, ateşkes anlaşmasının imzalanmasının üzerinden yaklaşık dört ay geçmesine rağmen bu saldırıların devam etmesinin, İsrail’in anlaşmayı ciddiye almadığını, arabulucuların ve garantör ülkelerin çabalarını hiçe saydığını gösterdiği kaydedildi.

Hamas, ateşkes anlaşmasının garantör ülkelerine ve ABD yönetimine çağrıda bulunarak, “İsrail’in ateşkesi baltalamaya yönelik politikasını durdurmak, sivillere yönelik savaş ve katliamları sona erdirmek ve varılan anlaşmanın oyalama ya da manevra olmaksızın uygulanmasını sağlamak için derhal harekete geçilmesi” gerektiğini belirtti.

11 Ekim’de yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasından bu yana, İsrail ordusunun gerçekleştirdiği bin 300’ü aşkın ihlal sonucu bin 850’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ya da yaralandığı bildirildi.

vfedvf
Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısının ardından enkaz altında kalanları arayan Filistinliler (Reuters)

İsrail, ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bu yana dört askerinin öldürülmesinden Filistinli silahlı grupları sorumlu tutuyor. İsrail ordusu bir gün önce, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta bir tünelden sekiz militanın çıktığını tespit ettiklerini, bunlardan üçünün öldürüldüğünü, dördüncü kişinin ise bölgede Hamas’ın önde gelen liderlerinden biri olarak tutuklandığını açıklamıştı.

Bu gelişmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’ndeki savaşı sona erdirmeye yönelik yirmi maddelik planının ikinci aşamasının uygulanması hazırlıklarıyla eş zamanlı olarak yaşanıyor. Planın ilk duyurusu, ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff tarafından bu ayın başında, bölgede teknokrat bir Filistin hükümeti kurulmasıyla birlikte yapılmıştı.

Planın ikinci aşaması, Hamas’ın silahsızlandırılması gibi hassas konuları içeriyor. Ayrıca, İsrail’in Gazze Şeridi’nin bazı bölgelerinden çekilmesi ve barışı koruma amaçlı uluslararası bir gücün konuşlandırılması öngörülüyor.

Söz konusu plan kapsamında, savaş boyunca büyük bölümü kapalı kalan Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nın yarın yeniden açılması bekleniyor.


İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 12 Filistinli hayatını kaybetti

Filistinliler, bugün İsrail’in Gazze kentine düzenlediği saldırının ardından hedef alınan noktayı inceliyor. (Reuters)
Filistinliler, bugün İsrail’in Gazze kentine düzenlediği saldırının ardından hedef alınan noktayı inceliyor. (Reuters)
TT

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 12 Filistinli hayatını kaybetti

Filistinliler, bugün İsrail’in Gazze kentine düzenlediği saldırının ardından hedef alınan noktayı inceliyor. (Reuters)
Filistinliler, bugün İsrail’in Gazze kentine düzenlediği saldırının ardından hedef alınan noktayı inceliyor. (Reuters)

Sağlık yetkilileri, İsrail’in bugün (Cumartesi) şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bu rakam, çatışmaların durdurulmasını hedefleyen Ekim ayında varılan anlaşmadan bu yana kaydedilen en yüksek günlük can kaybı olarak dikkat çekti.

Nasser ve Şifa hastanelerindeki yetkililer, saldırıların Gazze’nin kuzeyi ve güneyini hedef aldığını; bunlar arasında Gazze kentinde bir daire ile Han Yunus’ta bir çadırın da bulunduğunu aktardı. Hayatını kaybedenler arasında iki kadın ve iki farklı aileden altı çocuk yer aldı.

Associated Press (AP) haberine göre Şifa Hastanesi, Gazze kentini hedef alan saldırıda bir anne, üç çocuğu ve bir akrabasının öldüğünü açıklarken; Nasser Hastanesi ise bir çadır kampına düzenlenen saldırının yangına yol açtığını, bunun sonucunda bir baba, üç çocuğu ve üç torunu olmak üzere yedi kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Görsel kaldırıldı.
Gazze kentinde İsrail saldırısının vurduğu alanı inceleyen bir Filistinli. (Reuters)

11 Ekim’de yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasından bu yana, İsrail ordusunun anlaşmayı 1300’den fazla kez ihlal etmesi sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Bu gelişmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’de savaşı sona erdirmeyi amaçlayan ve yirmi maddeden oluşan planının ikinci aşamasının uygulanmasına yönelik hazırlıkların sürdüğü bir dönemde yaşandı. Plan, ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff tarafından ay başında açıklanmış; Gazze’de teknokratlardan oluşan bir Filistin hükümetinin kurulmasını da öngörmüştü.