Libya Başkanlık Konseyi’nden ulusal uzlaşı çabalarına destek

Temsilciler Meclisi, UBH’nin güvenoyu oturumunu bugün gerçekleştirecek. Menfi, yeni büyükelçilerden bazılarını kabul etti

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş’un Pazartesi akşamı Atina'da Yunan mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısından bir kare (EPA)
Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş’un Pazartesi akşamı Atina'da Yunan mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısından bir kare (EPA)
TT

Libya Başkanlık Konseyi’nden ulusal uzlaşı çabalarına destek

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş’un Pazartesi akşamı Atina'da Yunan mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısından bir kare (EPA)
Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş’un Pazartesi akşamı Atina'da Yunan mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısından bir kare (EPA)

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, çeşitli davalarda tutuklanan ve haklarında hüküm verilen Kaddafi dönemi üst düzey kadrolarından mahkûmların serbest bırakılması gibi ulusal uzlaşının sağlanması için gösterilen çabalara övgüde bulundu.
Menfi, Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, “Alınan kararlar Libya halkının geçmişindeki çileli sayfaları kapatmak, anlaşmazlıkları aşmak, bölünmeye karşı koymak, akan kanı durdurmak ve acıları sona erdirmek için gerçek ve ciddi bir istek olmasaydı alınamazdı” ifadelerini kullandı.
Libya halkını, ulusal uzlaşının ilk adımlarının atılmasından ötürü kutlayan Menfi, bu adımların, herkesin geçmişi geride bırakma ve anlaşmazlıkların üstesinden gelmeyi gerçekten istediklerinin bir göstergesi olduğunu belirterek, Libyalıları bir araya gelmeye, bir hukuk devleti kurmaya ve üzerinde barış bayrağının dalgalandığı tek bir vatan inşa etmek için birlikte çalışmaya çağırdı.

BM de memnun
Öte yandan Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Saadi Kaddafi ve Özel Kalem Müdürü Ahmed Ramazan'ın ile eski rejimden altı yetkilinin serbest bırakılmasını ‘hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı gösterme yolunda atılan önemli bir adım’ olarak değerlendirdi. UNSMIL bunu ayrıca, hak temelli bir ulusal uzlaşı sürecine ulaşılmasına ve ulusal birliği daha da güçlendirmeye katkıda bulunabilecek olumlu bir gelişme olarak niteledi.
Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH), Başkanlık Konseyi'nin ve yargı makamlarının çabalarına övgüde bulunan UNSMIL, şuan Libya genelindeki gözaltı merkezlerinde keyfi olarak gözaltında tutulan binlerce kişinin derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi.
Diğer taraftan Arap Birliği (AL) Genel Sekreterliği'nden resmi bir kaynak dün yaptığı açıklamada, AL Genel Sekreterliği, Libya’daki son gelişmeleri yakından takip ediyor” ifadelerini kullandı. Libya'da sekiz tutuklunun serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten kaynak, önümüzdeki dönemde tekrarlanması gereken güven artırıcı uygulamalar kapsamında bu konuda gösterilen çabaları takdir ettiklerini belirtti.
AL’nin seçimlerin planlanan tarihte yapılmasıyla ilgili tüm şartların yerine getirilmesi ve seçimlerin inandırıcı bir şekilde gerçekleşmesi için Libya’daki tüm yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması için gerekli tedbirlerin alınmasını talep ettiğini vurguladı.
Bir başka gelişmede ise Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in bugün başkent Trablus'u ziyaret etmesi planlanıyor. Libya Haber Ajansı, Borrell’in UBH ve Başkanlık Konseyi’nden yetkililerle Libya-AB ilişkilerini görüşeceğini aktardı.
Bu arada Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, dün sabah Trablus’ta dört yeni büyükelçiyi onayladı. Birleşik Krallık’ın Trablus Büyükelçisi Caroline Hurndall, Almanya’nın Trablus Büyükelçisi Michael Unmacht, Bangladeş’in Trablus Büyükelçisi Şemim Eseduzzaman ve Venezuela’nın Trablus Büyükelçisi Carlos Feo Acevedo Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi’ye güven mektuplarını sundular.
Büyükelçilerle yaptığı görüşmede, ülkelerini Libya ile aralarındaki ilişkilerin derinliğini vurgulayan Menfi, Başkanlık Konseyi ve UBH tarafından oluşturulan yeni yönetimin başlattığı Libya siyasi diyalogunu destekleyen bu ülkelerin tutumlarına övgüde bulundu. Menfi, tüm büyükelçilere yeni görevlerini ülkelerinin Libya ile ilişkilerini güçlendirecek şekilde yerine getirmelerinde başarılar diledi.
Yeni büyükelçiler, Başkanlık Konseyi’nin Libya’da barış ve istikrarı sağlamak için devlet kurumlarını birleştirme çabalarını takdir ederek ülkelerinin ve hükümetlerinin, Libya ve halkına istikrar ve barışın dilekleriyle birlikte selamlarını da Başkanlık Konseyi Başkanı’na ilettiler.
Öte yandan Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi (TM) UBH’nin güvenoyu oturumunu bugüne erteledi.
TM Başkanı Akile Salih, Başbakan Abdulhamid Dibeybe ve UBH bakanlarının TM’ye geç gelmesi nedeniyle oturumu bu sabaha erteleme kararı almıştı. Dibeybe ve bakanlarının, geçte olsa TM’ye katılımını gelmelerini memnuniyetle karşılayan Salih, ertelemenin hükümetin toplantıya programa göre geç gelmesinden kaynaklandığını açıkladı.
Dibeybe, hükümetindeki 20'den fazla hüküm bakandan ile birlikte TM oturumuna katılmak üzere Tobruk’a gelmişti. TM Sözcüsü Abdullah Bilhak, canlı yayınlanacak olan oturumun askıya alınmadan önce yaptığı açıklamada, oturumda hükümetin sorgulanacağını belirtmişti.
Bilhak, hükümetin ‘siyasi anlaşmaya uymadığını Libyalılar arasında güvensizlik ortamını yeniden tesis ettiğini’ söylediği açıklamasında,  hükümeti herhangi bir yansıması olmadan milyarlarca dolar harcamakla suçladı.



Dibeybe, Katar Başbakanı ve İtalya Dışişleri Bakanı'nın huzurunda Misrata Serbest Ticaret Bölgesi'ni genişletmek için uluslararası ortaklık anlaşması imzaladı

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim Al Sani, 18 Ocak'ta Misrata'da yaptıkları toplantı öncesinde (Dibeybe'nin ofisi)
Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim Al Sani, 18 Ocak'ta Misrata'da yaptıkları toplantı öncesinde (Dibeybe'nin ofisi)
TT

Dibeybe, Katar Başbakanı ve İtalya Dışişleri Bakanı'nın huzurunda Misrata Serbest Ticaret Bölgesi'ni genişletmek için uluslararası ortaklık anlaşması imzaladı

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim Al Sani, 18 Ocak'ta Misrata'da yaptıkları toplantı öncesinde (Dibeybe'nin ofisi)
Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim Al Sani, 18 Ocak'ta Misrata'da yaptıkları toplantı öncesinde (Dibeybe'nin ofisi)

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim Al Sani ve İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile Misrata Serbest Ticaret Bölgesi Limanı’nın genişletilmesi, konteyner terminallerinin işletilmesi, geliştirilmesi ve yeni yatırımlar yapılmasına yönelik bir ortaklık anlaşması imzaladı.

Dün akşam başkent Trablus’un 200 kilometre doğusunda bulunan Misrata’da gerçekleştirilen imza töreni öncesinde Dibeybe, Tajani’nin başkanlık ettiği İtalyan heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki iş birliğinin özellikle ekonomi ve hizmet alanlarında geliştirilmesi ele alındı. Ayrıca Akdeniz bölgesinde ortak bir meydan okuma olarak öne çıkan düzensiz göç dosyası da gündeme geldi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, dün Misrata'da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim Al Sani’yi karşıladı. (Dibeybe'nin ofisi)Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, dün Misrata'da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim Al Sani’yi karşıladı. (Dibeybe'nin ofisi)

Dibeybe, imza törenine katılmak üzere Misrata Serbest Ticaret Bölgesi Limanı’na gelen Katar Başbakanı’nı karşılayanlar arasında yer aldı. Dibeybe, Libya ile Katar arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekti.

Dibeybe, Katar Başbakanı ile yaptığı resmi görüşmede iki ülke arasındaki ikili iş birliğinin güçlendirilmesi, yatırım ortaklıklarının geliştirilmesi ve ortak çıkarlara hizmet edecek adımların ele alındığını, ayrıca karşılıklı ilgi alanına giren çeşitli dosyaların görüşüldüğünü belirtti.

Dibeybe’nin ofisi, Katar’ın Libya halkına verdiği destekten duyulan memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilerin altyapı, enerji ve hizmet sektörü alanlarında somut program ve projelere dönüştürülmesinin önemini vurguladı.

Misrata'da Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile yapılan toplantı sırasında Katar heyeti (Dibeybe’nin ofisi)Misrata'da Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile yapılan toplantı sırasında Katar heyeti (Dibeybe’nin ofisi)

Dibeybe ile Katar Başbakanı arasında yapılan görüşmede, petrol sektöründeki iş birliği olanaklarının yanı sıra ulaştırma projeleri de ele alındı. Bu alanlardaki iş birliğinin, hizmetlerin verimliliğinin artırılmasına, altyapının hazırlık seviyesinin iyileştirilmesine ve ulusal ekonominin desteklenmesine katkı sağlayacağı vurgulandı.

Görüşmenin sonunda taraflar, önümüzdeki dönemde koordinasyonun sürdürülmesi ve ortak iş birliği kanallarının güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldı. Açıklamada, bu sürecin istikrar ve kalkınmayı destekleyeceği ve iki kardeş halkın çıkarlarına hizmet edeceği ifade edildi.

Öte yandan Dibeybe, hastaneden taburcu olmasının ardından dün sabah gerçekleştirdiği ilk toplantıda Roma ve Avrupa Birliği’nden (AB), düzensiz göçle mücadelede UBH’ye doğrudan ve açık destek verilmesini talep etti. Şarku'l Avsat'ın aldığı bilgiye göre Dibeybe, Libya’nın bu konuda hem güvenlik hem de insani açıdan ağır yükler taşıdığını belirtti.

Dibeybe’nin ofisinden yapılan açıklamada, Libya’nın düzensiz göç için bir yerleşim ülkesi ya da göçmenler için kalıcı bir durak olmayı reddettiği vurgulandı. Açıklamada, krizin çözümü için temel bir yol olarak sınır dışı ve geri dönüş planının desteklenmesi gerektiği, bunun sorumlulukların adil şekilde paylaşılmasını sağlayacağı ve Libya kentleri üzerindeki baskıyı azaltacağı kaydedildi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim Al Sani için dün Misrata'da düzenlenen karşılama töreninden (Dibeybe’nin ofisi)Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim Al Sani için dün Misrata'da düzenlenen karşılama töreninden (Dibeybe’nin ofisi)

Ekonomik iş birliği kapsamında Dibeybe, devam eden stratejik ortaklıklara ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi. Dibeybe, Misrata kentinde serbest ticaret bölgesi liman terminalinin geliştirilmesi ve genişletilmesine yönelik, toplam 2,7 milyar dolara ulaşan yatırımla bir anlaşmanın imzalandığını belirtti. Anlaşmaya Katarlı, İtalyan ve İsviçreli şirketlerin katıldığını kaydeden Dibeybe, İtalyan MSC şirketinin de projede yer aldığını ifade etti. Proje kapsamında limanın yıllık kapasitesinin 4 milyon konteynıra çıkarılmasının hedeflendiği, yıllık yaklaşık 500 milyon dolar işletme geliri öngörüldüğü ve 8 bin 400’ü doğrudan olmak üzere toplam 62 bin kişilik istihdam sağlanmasının beklendiği aktarıldı.

Dibeybe dün sabah X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu projenin hayata geçirildiğini duyurdu. Açıklamasında projenin, Libya’nın bölgedeki en büyük limanlar arasında kapasite ve ölçek açısından konumunu güçlendirmekle kalmayacağını, aynı zamanda entegre bir uluslararası ortaklık çerçevesinde doğrudan yabancı yatırım finansmanına dayandığını vurguladı.

Dibeybe, söz konusu projenin açık geliştirme ve işletme düzenlemeleri çerçevesinde doğrudan yabancı yatırım finansmanlarıyla hayata geçirildiğini, böylece devlet bütçesine ilave yük getirmeden uygulanmasının güvence altına alındığını söyledi.

Dibeybe, İtalyan heyetiyle yaptığı görüşmelerde enerji sektöründeki mevcut iş birliğini de ele aldı. Bu kapsamda, İtalyan enerji şirketi ENI’nın, Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), BP ve Libya Yatırım Ajansı ortaklığıyla, Sirte Körfezi’nin derin sularında ilk keşif kuyusunun sondaj çalışmalarına iki gün önce başladığını açıklamasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Görüşmenin sonunda taraflar, istikrar ve kalkınmaya hizmet edecek şekilde Libya-İtalya ortaklığının güçlendirilmesi ve koordinasyonun sürdürülmesinin önemini vurguladı. Açıklamada, düzensiz göç başta olmak üzere ortak zorlukların ele alınmasına katkı sağlanacağı kaydedildi.

Bu arada Dibeybe, dün Misrata kentinde Birleşik Krallık’ın Libya Büyükelçisi Martin Reynolds’u kabul etti. Reynolds, ülkesinin selamlarını ileterek UBH Başbakanı’na sağlık ve esenlik dileklerini sundu.

Görüşmede, Libya ile Birleşik Krallık arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve karşılıklı ilgi alanına giren çeşitli dosyalarda eş güdümün artırılması ele alındı.


Güney Yemenliler yaklaşan diyalogun sonuçlarına uymayı kabul etti

Riyad'da güneyli liderler arasında yürütülen diyalogun Yemen tarihinde yeni bir sayfa açması bekleniyor (Reuters)
Riyad'da güneyli liderler arasında yürütülen diyalogun Yemen tarihinde yeni bir sayfa açması bekleniyor (Reuters)
TT

Güney Yemenliler yaklaşan diyalogun sonuçlarına uymayı kabul etti

Riyad'da güneyli liderler arasında yürütülen diyalogun Yemen tarihinde yeni bir sayfa açması bekleniyor (Reuters)
Riyad'da güneyli liderler arasında yürütülen diyalogun Yemen tarihinde yeni bir sayfa açması bekleniyor (Reuters)

Yemen'de yeni bir siyasi gelişme olarak, Suudi Arabistan'ın himayesinde, güneyli liderlerin ve önde gelen isimlerin geniş katılımıyla dün Riyad'da ‘Güney Danışma Toplantısı’ düzenlendi. Bu toplantı, diyalogu temel seçenek olarak benimseyen ortak bir vizyonun oluşturulmasının teyit edilmesi üzerine, ‘Güney Diyalog Konferansı’na hazırlık amacıyla gerçekleştirildi. Bu vizyon, şiddetten ve iç kutuplaşmadan uzak olup, güneydeki tüm bileşenlerin haklarını garanti altına alıyor.

Yemen Başkanlık Konseyi üyesi Abdurrahman el-Mehrami tarafından okunan nihai bildiride, yaklaşan Güney Diyalog Konferansı'nın, güney halkının dış müdahale ya da tek taraflı temsil olmaksızın siyasi geleceğini belirleme hakkına saygı göstererek, güney meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm getirmeyi amaçladığını vurguladı. Mehrami, Suudi Arabistan'ın kapsamlı siyasi, ekonomik ve güvenlik desteğine dikkati çekti.

Bildiride ayrıca güney güçlerine yaklaşan diyaloga sorumlu bir şekilde katılmaları çağrısı yapılırken, halk protestolarını kişisel çıkarlar için kullanmamaları konusunda uyarıda bulunuldu. Suudi Arabistan'ın desteğinin, siyasi süreci yeniden düzenlemek ve güneyde, Yemen'de ve bölgede güvenlik ve istikrarı korumak için tarihi bir fırsat sunduğu vurgulandı. Şarku’l Avsatın aldığı bilgiye göre Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bölünmeleri ve kaosu daha da şiddetlendiren müdahaleleri eleştirildi.


Suriye: Ateşkes, SDG entegrasyonunun önünü açıyor

Yol kenarında sıralanarak, Rakka’daki Tabka ilçesine giren Suriye güvenlik güçlerine el sallayan Suriyeliler (EPA)
Yol kenarında sıralanarak, Rakka’daki Tabka ilçesine giren Suriye güvenlik güçlerine el sallayan Suriyeliler (EPA)
TT

Suriye: Ateşkes, SDG entegrasyonunun önünü açıyor

Yol kenarında sıralanarak, Rakka’daki Tabka ilçesine giren Suriye güvenlik güçlerine el sallayan Suriyeliler (EPA)
Yol kenarında sıralanarak, Rakka’daki Tabka ilçesine giren Suriye güvenlik güçlerine el sallayan Suriyeliler (EPA)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara dün akşam düzenlediği basın toplantısında, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye hükümeti arasında entegrasyon ve ateşkes konusunda bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Şara, SDG ile ilgili tüm sorunların çözüleceğini vurguladı.

Suriye Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan belge, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ve SDG lideri Mazlum Abdi'nin imzalarını taşıyordu. Suriye’nin resmi haber ajansları, Şara'nın “SDG ile ilgili çözülmemiş tüm sorunlar çözülecek” dediğini aktardı.

Suriye Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan belge, ateşkes anlaşmasının tüm SDG savaşçılarının Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesiyle birlikte uygulanacağını gösterdi.

Şarku’l Avsat’ın belgeden aktardığına göre ‘Suriye hükümet güçleri ile SDG arasındaki tüm cephelerde ve temas noktalarında kapsamlı ve acil bir ateşkesin sağlanması ve bunun yanında yeniden konuşlandırma için bir ön adım olarak tüm SDG askeri birliklerinin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi’ öngörülüyor.

Öte yandan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, anlaşma ve ateşkesin ‘eski düşmanların bölünme yerine ortaklığı tercih etmesiyle birlikte önemli bir dönüm noktası’ olduğu değerlendirmesinde bulundu. Barrack, ‘Birleşik Suriye için yeniden diyalog ve iş birliğinin önünü açtığını’ söylediği bu anlaşmayı imzalamak için her iki tarafın da ‘yapıcı’ çabalarda bulunmasını övdü.