Sanık Salah Abdusselam Paris saldırısını savundu

Paris saldırılarının baş zanlısı Salah Abdusselam’ın dün gerçekleşen sorgusunda çizilmiş bir resmi (Reuters)
Paris saldırılarının baş zanlısı Salah Abdusselam’ın dün gerçekleşen sorgusunda çizilmiş bir resmi (Reuters)
TT

Sanık Salah Abdusselam Paris saldırısını savundu

Paris saldırılarının baş zanlısı Salah Abdusselam’ın dün gerçekleşen sorgusunda çizilmiş bir resmi (Reuters)
Paris saldırılarının baş zanlısı Salah Abdusselam’ın dün gerçekleşen sorgusunda çizilmiş bir resmi (Reuters)

Fransa Özel Ceza Mahkemesi’nin 2015 yılında başkent Paris’i sarsan terör saldırılarına karışan yirmi sanık hakkında karar vermesinin aylar sürmesi bekleniyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü  terör saldırısı endişesiyle  olağanüstü güvenlik önlemleri ve lojistik hazırlıklarıyla duruşmalar başladı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, France Inter radyosuna verdiği demeçte, “Fransa'daki terör tehdidi, özellikle saldırıların faillerinin yargılandığı zamanlarda yüksek” ifadelerini kullandı.
Mahkeme tarafından dağıtılan programa göre, karar 10 ve 24 Nisan 2022’de yapılmasının planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından önümüzdeki 24 ila 25 Mayıs’tan önce açıklanmayacak. Dokuz ay sürmesi planlanan davada 300 avukat ve bin 800 kişinin dinlenmesi planlanıyor. Davada dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Manuel Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’nin yanı sıra güvenlik güçleri yetkilileri, uzmanlar, Fransız ve Belçikalı müfettişler ve yüzlerce tanık dinlenecek. Tüm bu davanın en gözde ismi 130 kişinin ölümüne 350 kişinin ise yaralanmasına sebep olan Paris saldırısının hayatta kalmış tek sanığı Salah Abdusselam. Fas asıllı Fransız vatandaşı Abdusselam, 13 Kasım 2015’te Bataclan konser salonu, stadyum, restoranlar ve barları hedef alan ‘teras komandoları’ grubunun hayatta kalan tek üyesi.
Eski bir avukat olan Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti davayı eşi görülmemiş bir yargı motoru şeklinde nitelendirirken, Mahkeme Başkanı Jean-Louis Peries olayı tarihi olarak adlandırdı. Sanık, herhangi bir tehditten kaçınmak adına camdan bir duvarın arkasında hazır bulundu. Tüm katılımcılar mahkemeye girmek için bir dizi kontrol noktasından geçti.
İddia makamı ve savunma avukatının ortak inancı, sanığın duruşma boyunca sessiz kalacağı yönündeydi. Belçika'nın başkenti Brüksel'de kaldığı evde polisle girdiği silahlı çatışmanın ardından yakalanan Abdusselam, mahkemede konuşmak için tüm fırsatları değerlendirerek farklı bir "strateji" benimsemeye karar verdi. Sanık mahkemede kimlik teyidi sırasında” Önce belirtmek isterim ki Allah'tan başka tanrı yoktur ve Muhammed onun elçisidir” dedi. Siyah t-shirtü, siyah maskesi ve uzun sakalıyla dikkat çeken Abdusselam, kimlik yoklamasını yapan hakimin ‘Mesleğiniz nedir?’ sorusuna “DEAŞ askeriyim. Bütün işlerimi DEAŞ askeri olmak için bıraktım” diyerek yanıtladı. Abdusselam, maruz kaldıkları koşullara tepki göstererek sanıklara ‘köpek gibi davranıldığını’ söyledi.
Sanık geçtiğimiz altı ay içerisinde tek bir hücrede yaşıyor. Abdusselam, “Suriye ve Irak'ta düşen kurbanlar adına konuşmanın doğru olup olmadığını” sordu ve 13 Kasım kurbanlarına dikkati çekerek tüm fırsatı yeniden değerlendirmeyi başardı. Sorgusunda yargılanmadıkları halde neden cezalandırıldıklarını soran Abdusselam,  kendisine yardım eden 3 kişiyi beraat ettirmeyi amaçlıyor. Abdusselam, “Molenbeek bölgesi çok cömert. (Brüksel’de eskiden yaşadığı yer) Muhammed Amiri, Muhammed Bakali, Ali Kadı hepsi ne yaptığımın farkında olmadan bana yardım etti. Beni bir yere yere götürdüler ve hiçbir suç ilemeden hapse atıldılar. Bencillikten uzak durmalısınız Sayın Başkan” dedi.
Hakim ise “Size konuşmanız için 5 yıllık bir sürenizin olduğunu hatırlatırım Sayın Abdusselam. Konuşmayı bugün bunu yapmak istiyorsunuz. Bu iyi bir şey, ama zamanı şimdi değil. Biz sadece tekniği tartışıyoruz” şeklinde cevap verdi.
Mahkeme Başkanı böylelikle tarafların davacılara ve organlara atanmasını sağlayacak gerekli işlemlere atıfta bulundu. Paris belediyesi, saldırıların olduğu gece vurulan Bataclan gece kulübü, restoran ve kafeler gibi yerlerde davacı olmak istiyor. Mahkeme ayrıca, tüm hak iddia eden tarafları arayacak ve her bir tarafa, kendisini tanıtması ve iddiasının nedenini gerekçelendirmesi için bir zaman verecek. Davacılar listesinin uzunluğu göz önüne alındığında bu durum saatler sürebilir. Bu nedenle önümüzdeki gün veya haftalarda yeni gelişmeler yaşanmayacak.
Mağdurların ifadeleri 28 Eylül’de başlayacak. Mayıs 2022 sonundan önce sanıklar hakkında bir karar çıkması beklenmiyor. Paris saldırılarıyla ilgili 20 sanıktan 11’i tutuklu, 6’sı ise Kasım ayında gıyaben yargılanacak. Asıl sanıklara müebbet hapis cezası verileceği konusunda şüphe yok.



ABD'de yürütülen cinsel şantaj soruşturması, Fildişi Sahili'ne uzandı

Şantajcılar, Şubat 2022'de bir kız çocuğundan mesaj aldığını düşünen Last'tan 5 bin dolar istese de yalnızca gencin biriktirdiği 150 doları alabilmişti (Pauline Stuart)
Şantajcılar, Şubat 2022'de bir kız çocuğundan mesaj aldığını düşünen Last'tan 5 bin dolar istese de yalnızca gencin biriktirdiği 150 doları alabilmişti (Pauline Stuart)
TT

ABD'de yürütülen cinsel şantaj soruşturması, Fildişi Sahili'ne uzandı

Şantajcılar, Şubat 2022'de bir kız çocuğundan mesaj aldığını düşünen Last'tan 5 bin dolar istese de yalnızca gencin biriktirdiği 150 doları alabilmişti (Pauline Stuart)
Şantajcılar, Şubat 2022'de bir kız çocuğundan mesaj aldığını düşünen Last'tan 5 bin dolar istese de yalnızca gencin biriktirdiği 150 doları alabilmişti (Pauline Stuart)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan 17 yaşındaki Ryan Last'ın 2022'deki ölümü üzerine başlayan soruşturmada önemli bir gelişme meydana geldi. 

Fildişi Sahili'nde "uluslararası cinsel şantaj şebekesi" kurdukları iddiasıyla 4 erkek tutuklandı. 

Bu şebekenin ABD, Kanada ve Avrupa'da binlerce kişiyi hedef aldığı ve mağdurlar arasında pek çok çocuğun bulunduğu, ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında belirtildi.  

Geçen hafta yapılan açıklamada ölümle sonuçlanan şantajı yaptığı iddia edilen bir kişinin nisanda yakalandığı duyuruldu. Alfred Kassi'nin telefonunda ölüme yol açan fotoğrafların hâlâ bulunduğu bildirildi. 

Batı Afrika ülkesindeki tutuklanan üç diğer erkek de para aklamayla suçlandı.

Ryan Last, Meta'ya bağlı bir sosyal medya platformunda kendisini kadın olarak tanıtan biriyle çıplak fotoğraf alışverişi yapmıştı. Şantaja uğrayan çocuk hem 150 dolar ödemiş hem de bu fotoğrafların ifşa edilmesinden korkarak kendi yaşamını sonlandırmıştı. 

Ryan Last'ın annesi Pauline Stuart, perşembe günü CNN'e konuştu. Bu haberi hiç beklemediğini vurgulayarak "Bunun hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğine inanıyordum ama kolluk kuvvetleri hiç pes etmedi" dedi. 

Fildişi Sahili, vatandaşlarını yurtdışına iade etmediği için 4 şüpheli kendi ülkelerinde yargılanacak.

Aralık 2022'de aynı şebeke adına çalıştığı iddia edilen bir kişi Kaliforniya'nın Los Angeles kentinde yakalanarak 1,5 yıl hapis cezası almıştı. 

FBI yürüttüğü soruşturmada Ryan Last'ın yaşadığı San Jose kentindeki polis, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Meta'nın desteğini aldı. 

ABD Adalet Bakanlığı, sağladığı kritik bilgilerden dolayı Meta'yı övdü. 

2024'te görülen benzer bir davada cinsel içerikli şantajla suçlanan Nijeryalı iki kardeş, ABD'de 17,5 yıl hapis cezası almıştı. Bu ikili de 17 yaşındaki bir çocuğun intihar etmesine yol açmıştı. 

CNN'e konuşan Dr. Scott Hadland, ergenlerin beyinlerinin gelişiminin henüz tamamlanmadığını vurgulayarak ailelere çocuklarının internet kullanımını denetleme çağrısında bulundu. 

Hadland, ebeveynlerin cinsel şantaj gibi ihtimalleri göz önünde bulundurarak çocuklarına güven vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi:

Hata yaptıklarında sizinle konuşabilecek rahatlığa sahip olmalarını sağlayın.

Independent Türkçe, CNN, AP