Çin'de yerel kaynaklı vakalar görülen Putien şehrine bağlı yerleşimlere erişim kontrolü uygulanıyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Çin'de yerel kaynaklı vakalar görülen Putien şehrine bağlı yerleşimlere erişim kontrolü uygulanıyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Çin'de yerel kaynaklı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının görüldüğü Fucien eyaletindeki Putien şehrine bağlı yerleşimlere erişim kontrolü uygulanmaya başlandı.
Global Times gazetesinde yer alan habere göre, virüsün yayılmasını önlemek üzere tüm vatandaşlara nükleik asit testi yapılmasına karar verildi.
Şehre bağlı tüm yerleşimlere 24 saat boyunca erişim kontrollü hale getirilirken, giriş çıkış yapanların ateşi ölçülüp sağlık durumu izlenecek.
Salgın tedbirlerine uymayanların yerleşimlere girişine izin verilmezken, kuralları ihlal edenler hakkında cezai işlem yapılacak.
Kent yönetiminden yapılan açıklamada, ilk kez geçen hafta ortaya çıkan yerel kaynaklı vakaların sayısının bugün itibarıyla 85’e ulaştığı, vakalardan 64’ünün hastalık belirtisi gösterirken belirti göstermeyen 21 taşıyıcı tespit edildiği belirtildi.
Vakaların ilk ortaya çıktığı Fengting nahiyesi "yüksek riskli bölge", çevresindeki 3 köy ise "orta riskli bölge" ilan edildi.

Virüsün kuluçka süresinin uzadığından edişe ediliyor
Hastaların ve taşıyıcıların numunelerinde yapılan DNA incelemesinde vakaların çoğunun Kovid-19’un bulaşıcılığı yüksek Delta varyantından etkilendiği anlaşılmıştı.
Yerel kaynaklı vakalar ilk kez Şianyou ilçesindeki bir okuldaki öğrenciler ve bir ayakkabı fabrikasında çalışan işçiler arasında görülmüştü. Vakaların ortaya çıktığı Fengting nahiyesi ve çevresindeki köylerde tüm vatandaşlara nükleik asit testleri uygulanmıştı.
Vakaların kaynağının ağustos başında Singapur'dan dönen orta yaşlı bir adam olduğu tahmin ediliyor. Çin'e dönüşünde 14 gün karantinada kaldığı ve tüm testlerinin negatif çıktığı belirtilen şahsın bir aydan uzun süre sonra enfekte olması, virüsün kuluçka süresinin 14 günü aştığına dair endişelere yol açtı.

Şiamen'de vaka sayısı 33'e çıktı
Öte yandan Fucien eyaletinin popüler turizm merkezi olan liman kenti Şiamen'de son 2 günde Putien'deki salgınla bağlantılı 33 vaka tespit edildiği bildirildi.
Kentte vakaların görüldüğü semtler karantina altına alınırken, spor salonları ve eğlence merkezleri kapatıldı, turistik turlar dahil tüm toplu etkinlikler geçici olarak yasaklandı.
Şiamen'den eyaletin diğer kentlerine otobüs seferlerine ara verildi.
Putien ve Şiamen dışında yalnızca Çuancou kentinde salgınla bağlantılı vakaya rastlanırken, henüz eyalet dışında vaka görülmedi.
İnternet arama motoru Baidu'nun ülke içi hareket haritasına göre, 8 Ağustos-11 Eylül arasında Fucien'den yaklaşık 30 bin kişinin başka eyaletlere seyahat ettiğini gösteriyor.
Yetkililer salgının 21 Eylül'de başlayacak Güz Ortası Bayramı öncesinde kontrol altına alınabilmesinin mümkün olmayacağı ancak Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümü olarak kutlanan 1 Ekim'e kadar kontrol edilebileceğini öngörüyor.



Oxfam: Güney Sudan vatandaşlarının yarısı şiddetli açlık çekiyor

Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)
Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)
TT

Oxfam: Güney Sudan vatandaşlarının yarısı şiddetli açlık çekiyor

Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)
Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)

Oxfam bugün yaptığı açıklamada, Güney Sudan nüfusunun neredeyse yarısının akut açlıkla karşı karşıya olduğunu, şimdiye kadarki en düşük seviyede ve yetersiz yardım aldığını belirtti.

İngiltere merkezli kuruluş, Batılı ülkelerin yardım bütçelerini kısmasının ardından Güney Sudan'a 2025 yılı için ayrılan 1,6 milyar dolarlık insani yardım planının yalnızca yüzde 40'ının ulaştığını ifade etti.

Oxfam, yaklaşık altı milyon Güney Sudanlının şiddetli açlık çektiğini, temiz su ve sanitasyon hizmetlerine yeterli erişimden yoksun olduğunu ve bu sayının nisan ayına kadar 7,5 milyona ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler tarafından belgelendiği üzere, Güney Sudan'ın petrol zenginliğini çalan elitlerin yolsuzluğu, ülkeyi neredeyse her türlü temel hizmetten mahrum bıraktı.

Oxfam'ın Güney Sudan Ülke Direktörü Şebnem Baloch yaptığı açıklamada, "Dünya, tam da hayatları tehlikedeyken, yardıma en çok ihtiyaç duyanları terk ediyormuş gibi hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Güney Sudan, 2011 yılında bağımsızlığını kazandı, ancak kısa süre sonra iki milyondan fazla insanı yerinden eden yıkıcı bir beş yıllık iç savaş yaşadı. Barış anlaşmasının çökmesiyle birlikte çatışmanın bu yıl yeniden alevlenebileceğinden endişe ediliyor.

Ayrıca savaştan kaçan yüz binlerce Sudanlıya da ev sahipliği yapıyor.

Sınır kasabası Renk'teki transit merkezlerine her gün yaklaşık bin kişi geliyor. Ancak Oxfam önümüzdeki ay buradaki operasyonlarını yüzde 70 oranında azaltmak zorunda kaldı ve şubat ayına kadar yeni fon sağlamazsa operasyonlarını tamamen durduracağını açıkladı.


Rapor: ABD barış planının son hali Kiev için çok daha iyi

Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)
Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)
TT

Rapor: ABD barış planının son hali Kiev için çok daha iyi

Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)
Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)

AFP'ye konuşan konuya yakın bir kaynak, ABD'nin Ukrayna'daki çatışmayı çözmeye yönelik son taslak planının Kiev için "çok daha iyi" hükümler içerdiğini söyledi.

Kaynak, "Ukrayna, ABD ve Avrupalılar, Amerikan önerisini uygulanabilir hale getirdi ve şimdi Kiev için çok daha iyi" ifadelerini kullandı.

Kaynak, bu versiyonun Ukrayna'nın planın ilk versiyonundaki 600 bin askerlik orduya kıyasla 800 bin kişilik bir ordu bulundurmasına olanak sağladığını ifade etti.

 


ABD-Rusya, güncellenmiş Ukrayna barış planı hakkında görüşüyor

Trump ve Zelenskiy Beyaz Saray'da, (AFP)
Trump ve Zelenskiy Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

ABD-Rusya, güncellenmiş Ukrayna barış planı hakkında görüşüyor

Trump ve Zelenskiy Beyaz Saray'da, (AFP)
Trump ve Zelenskiy Beyaz Saray'da, (AFP)

ABD ve Rusya, ABD Başkanı Donald Trump tarafından önerilen orijinal planda yapılan güncellemelerin ardından, Ukrayna'da barış için 19 maddelik bir plan üzerinde görüşmeler yürütüyor. Haberlere göre iki taraf pazartesi günü Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de ilk tur görüşmelerini, dün ise ikinci tur görüşmelerini gerçekleştirdi. Ukrayna askeri istihbarat başkanı Kirill Budanov da şu anda Abu Dabi'de bulunuyor.

Ukraynalı üst düzey bir yetkili dün, Washington ile Kiev'in, ABD'nin Ukrayna'daki savaşı sona erdirme planının temel noktaları konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi.

Moskova, Başkan Trump'ın planına yönelik Ukrayna ve Avrupa itirazlarını aşabilme yeteneğine güveniyor. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus tarafının daha önce incelediği planın değiştirildiğini söyledi. Ancak sözcü, görüşmelerin içeriğini açıklamakta aceleci davranmayarak, "Planın içeriğindeki değişikliklerle ilgili medya haberleri hakkında yorum yapmak imkansız; medya son derece çelişkili bilgiler yayınlıyor" ifadelerini kullandı.