Almanya: Nükleer silah üretiminde kullanılan malzemeleri İran’a gizlice ihraç eden şahıs tutuklandı

Avrupa Birliği, Tahran'ın nükleer anlaşmaya aykırı faaliyetleri konusunda derin endişe duyduğunu dile getirdi.

Alman polisi (AFP)
Alman polisi (AFP)
TT

Almanya: Nükleer silah üretiminde kullanılan malzemeleri İran’a gizlice ihraç eden şahıs tutuklandı

Alman polisi (AFP)
Alman polisi (AFP)

Almanya Federal Başsavcılığı’na göre Alman yetkililer, Almanya-İran vatandaşlıklarına sahip Alexander J. adlı bir kişiyi İran'a nükleer silah üretiminde kullanılabilecek malzeme ihraç etme suçlamasıyla tutukladı.
Şüpheli hakkında 5 gün önce tutuklama kararı çıkaran başsavcılığın aynı olayla ilgili iki şüpheli hakkında da tutuklama kararı çıkardığı, ancak polislerin henüz iki şüpheliyi yakalayamadığı bildirildi.
Tutuklanan vatandaşın Schleswig Holstein eyaletine bağlı Segeberg semtinde şirket sahibi olduğu ve İran'da Avrupa yaptırımlarına tabi ve onlarla işlem yapması yasak şirketlere sahip bir İranlı ile iş yaptığı kaydedildi. Başsavcılığın açıklamasına göre İran şirketleri İran'ın nükleer ve füze programlarında kullanılan laboratuvar ekipmanları için aracılık görevini üstlendi.
Açıklamada, sevkiyatta, nükleer silah üretiminde kullanılabilecek 23 madde taşındığı ve değerinin 990 bin euro olduğu, sanığın Mart 2019'da 680 bin euro ön ödeme aldığı belirtildi.
Ayrıca sanığın, ışığın özelliklerini ölçmek için kullanılan bir ölçüm cihazı olan iki optik spektrometreyi elde etmekte güçlük çektiği ve 545 euro değerinde diğer malzemeleri gönderdiği ifade edildi. Açıklamaya göre sanık iki spektrometreyi 388 bin euro karşılığında satın aldıktan sonra iki cihazı izin almadan Haziran 2020'de İran’a gönderdi. Söz konusu cihazların İran'a ithalat ambargosuna tabi olduğu, bu nedenle gönderilmeden önce onay alınması gerektiği biliniyor. Başsavcılığa göre sanık daha önce İran'da başka bir kişinin iki spektrometre satın alma talebine karşılık Ocak 2020'de aynı şekilde onay başvurusunda bulunmadan cihazları gönderdi.
Öte yandan Alman istihbarat teşkilatı, geçtiğimiz Haziran ayında İran'ı nükleer ve füze teknolojisi elde etmek amacıyla Almanya'daki şirketlerle iletişim kurmakla suçladığı yıllık raporunu yayınlamıştı. İstihbarat raporunda İran'ın geçen yıl bu teknolojiyi elde etme çabalarını yoğunlaştırdığı belirtildi.
İran'ın geçtiğimiz Şubat ayından bu yana Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinin İran’daki tesislere erişimini sınırlandırması ve erişimlerinin yeniden sağlanmasını Washington ile nükleer müzakerelere bağlayarak ileri nükleer teknoloji elde etmeye devam etmesi nedeniyle özellikle Batı ülkeleri arasında endişeler arttı.
AB, dün Viyana'daki UAEA Yönetim Kurulu toplantısındaki temsilcisi tarafından yapılan bir konuşmada bu endişeyi dile getirdi. AB’nin UAEA Yönetim Kurulu Temsilcisi Stefan Kleiman, AB’nin İran'ın nükleer anlaşmaya aykırı faaliyetlerinden dolayı son derece endişeli olduğunu belirterek, özellikle ‘araştırma ve geliştirme konusunda devam etmesi mümkün olmayan etkileri olacağını ve sivil bir amacı olmasının mümkün olmayacağını’ ifade etti.
Kleiman'ın bahsettiği faaliyetler arasında, artan miktarlarda zenginleştirilmiş uranyum birikiminin devam etmesi ve İran’ın nükleer anlaşmada izin verilenden çok daha yüksek bir eşik olan yüzde 20 ve yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyuma sahip olması yer alıyor.
AB’nin Viyana Uluslararası Kuruluşlar Temsilcisi, gelişmiş nükleer teknoloji gerektiren diğer adımlar da dahil olmak üzere modern santrifüjler aracılığıyla uranyumun sürekli kurulumu, test edilmesi ve depolanmasından bahsederek yüzde 60 oranındaki uranyum zenginleştirme oranını özellikle endişe verici olarak nitelendirdi. Ayrıca İran'ı tüm bu ihlalleri derhal durdurmaya ve müzakere masasına dönerek UAEA ile tam işbirliği yapmaya çağırdı.
UAEA’nın geçtiğimiz Şubat ayından bu yana İran'ın nükleer tesislerine erişimi sınırlandırıldı. İran, UAEA’nın  kayıtları ve içeriklerini almadan güvenlik kameralarına erişimine izin vermişti. Ancak UAEA ile haftalardır süren anlaşmazlıkların ardından İran birkaç gün önce UAEA’nın herhangi bir kaydı teslim etmeden izleme ekipmanının teknik bakımını sürdürmesine izin vermeyi kabul etti.



ABD-İran saldırıları şiddetleniyor... Beyaz Saray: Tahran anlaşma istiyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

ABD-İran saldırıları şiddetleniyor... Beyaz Saray: Tahran anlaşma istiyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

İran ile ABD arasındaki karşılıklı saldırılar perşembe günü daha da şiddetlendi. Yaklaşık bir haftadır süren gerilim, geçen ay varılan ateşkesin geleceğini tehlikeye atarken, İran'ın bir ABD vatandaşını serbest bırakması ise tarafların kapsamlı bir savaşa yeniden sürüklenmesini önleyebilecek diplomatik bir kanalın hâlâ açık olabileceğine işaret etti.

İran haber ajansları, ABD'nin Hürmüz Boğazı yakınındaki Kişm (Qeshm) Adası çevresine hava saldırıları düzenlediğini bildirdi. İran devlet televizyonu ise ülkenin güneyindeki kıyı kenti Bender Abbas'ın perşembe akşamı "Amerikan düşmanı" tarafından hedef alındığını duyurdu.

Beyaz Saray ise eş zamanlı olarak İran'ın ABD ile görüşmeleri sürdürdüğünü ve bir anlaşmaya varmak istediğini açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, "Son birkaç gündür yaşanan saldırıların nedeni, İran'ın bizimle imzaladığı mutabakat zaptını ihlal etmesidir" dedi.

Leavitt, "İmzalanan mutabakat zaptında, Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari gemilere ateş açılmaması açıkça yer alıyordu. Ancak ne yazık ki İran bu yükümlülüğünü ihlal ederek trajik bir karar aldı" ifadelerini kullandı.

Karoline Leavitt ayrıca, İran limanlarına gitmeyen veya bu limanlardan ayrılmayan gemiler için Hürmüz Boğazı'nın açık olduğunu belirterek, ABD Donanması'nın bunun devamını sağlamak amacıyla bölgede varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, İran'da tutulan bir ABD vatandaşının serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılayarak bunu "iyi niyet göstergesi" olarak nitelendirdi.

İnsan hakları avukatı Jared Genser, serbest bırakılan kişinin Dina Karari olduğunu açıkladı. Genser, Karari'nin Aralık 2024'ten bu yana "asılsız suçlamalarla İran'da mahsur kaldığını", şu anda güvende olduğunu ve ABD'ye dönmek üzere yola çıktığını söyledi.

İran tarafından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.


Trump yönetimi göçmenleri sınır dışı edecek havayolu şirketi arıyor

Trump yönetimi, sınır dışı uçuşlarının işletilmesini üstlenecek havacılık şirketleri arıyor ve İç Güvenlik Bakanlığı bilfiil kendi filosunu oluşturuyor (AFP)
Trump yönetimi, sınır dışı uçuşlarının işletilmesini üstlenecek havacılık şirketleri arıyor ve İç Güvenlik Bakanlığı bilfiil kendi filosunu oluşturuyor (AFP)
TT

Trump yönetimi göçmenleri sınır dışı edecek havayolu şirketi arıyor

Trump yönetimi, sınır dışı uçuşlarının işletilmesini üstlenecek havacılık şirketleri arıyor ve İç Güvenlik Bakanlığı bilfiil kendi filosunu oluşturuyor (AFP)
Trump yönetimi, sınır dışı uçuşlarının işletilmesini üstlenecek havacılık şirketleri arıyor ve İç Güvenlik Bakanlığı bilfiil kendi filosunu oluşturuyor (AFP)

Trump yönetimi, sınır dışı uçuşlarının yürütülmesini üstlenecek havacılık şirketleri arayışına girdi ve İç Güvenlik Bakanlığı bilfiil kendi filosunu oluşturuyor.

Bu adım, yönetimin sınır dışı etme çalışmalarını 464,5 milyon dolarlık ek bütçeyle güçlendirme planının bir parçası. Ayrıca sınır dışı operasyonlarında askeri uçaklar veya charter uçuşlar yerine farklı bir yönteme geçildiğine işaret ediyor.

Yönetimin Ödül Yönetim Sistemi internet sitesindeki duyuruda, "Yönetim, sınır dışı etme, gönüllü geri dönüş, yüksek riskli charter operasyonları, kriz müdahale personelinin konuşlandırılması, tıbbi tahliyeler ve süreklilik direktifleriyle diplomatik etkileşimi desteklemek amacıyla üst düzey yetkililerin taşınması için kullanılan uçak filosuna uçuş operasyonları, bakım ve yüklenici lojistik desteği sağlamak üzere bir yükleniciye ihtiyaç duymaktadır" dendi.

İlk kez Bloomberg'ün aktardığı ilanda, konumların "uzak, gelişmemiş veya zorlu ortamları içerebileceği" belirtildi.

İlanda ayrıca, ihaleyi kazanan yüklenicinin iki adet C-37B veya eşdeğeri Gulfstream 650ER'la 7 adet Boeing 737-700 veya muadili uçağın işletilmesinden ve 24 saat, yılın 365 günü, "kısa süre önceden verilen görev talimatlarına" hazır şekilde operasyonları yürütmekten sorumlu olacağı belirtildi.

Sözleşmelerin değeri belirtilmedi.

The Independent, yorum almak için İç Güvenlik Bakanlığı'yla iletişime geçti.

Eski İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, bakanlığın kendi filosuna sahip olması için ilk adımı atmıştı. Satın alımları arasında, o dönemde "yüksek önemli sınır dışı işlemlerini" gerçekleştirmek için kullanılmak üzere ayrılan, çift kişilik yatak, duş, mutfak, 4 adet düz ekran TV ve kokteyl barı bulunan bir Boeing 737 Max 8 de vardı.

Ayrıca 70 milyon dolarlık bir Gulfstream G700 de satın almıştı. Bu jetler, Noem'in bakanlığın başında olduğu dönemdeki harcamaları, özellikle de kendisinin yer aldığı 220 milyon dolarlık reklam kampanyasıyla ilgili yasa yapıcılar tarafından sorgulanmasının ardından görevden alınmasında etkili bir faktör oldu.

Jetlerin son operasyon sözleşmesine dahil edilip edilmeyeceği belli değildi ancak Noem'in yerine geçen İç Güvenlik Bakanı Markwayne Mullin, yasa yapıcılara G700'ü zaman zaman Oklahoma'daki eviyle Washington DC arasında seyahat etmek için kullandığını söyledi.

Demokrat meclis üyeleri, 3 Haziran'daki kongre oturumunda Mullin'ı uçakları satmaya çağırmış ve jetleri "vergi mükelleflerinin parasıyla finanse edilen en çirkin israf sembolleri" diye nitelemişti.

Mullin oturumda "Neden satmam gerekiyor?" diye yanıt vermişti.

Şirketlerin başvuru için 22 Temmuz'a kadar süresi var.

Independent Türkçe


Far Cry dizi oluyor: Steve Buscemi kadroya katıldı

Steve Buscemi, Coen kardeşlerin 1996 yapımı klasiği Fargo'da Carl Showalter adında geveze, nevrotik ve beceriksiz suçluyu canlandırmıştı (PolyGram Filmed Entertainment)
Steve Buscemi, Coen kardeşlerin 1996 yapımı klasiği Fargo'da Carl Showalter adında geveze, nevrotik ve beceriksiz suçluyu canlandırmıştı (PolyGram Filmed Entertainment)
TT

Far Cry dizi oluyor: Steve Buscemi kadroya katıldı

Steve Buscemi, Coen kardeşlerin 1996 yapımı klasiği Fargo'da Carl Showalter adında geveze, nevrotik ve beceriksiz suçluyu canlandırmıştı (PolyGram Filmed Entertainment)
Steve Buscemi, Coen kardeşlerin 1996 yapımı klasiği Fargo'da Carl Showalter adında geveze, nevrotik ve beceriksiz suçluyu canlandırmıştı (PolyGram Filmed Entertainment)

Ubisoft'un dünya çapında milyonlar satan video oyunu serisi Far Cry, televizyona uyarlanıyor. 

FX için hazırlanan antoloji dizisinin kadrosuna Steve Buscemi de katıldı.

Heyecan yaratan projede Buscemi'ye, başrolleri paylaşacak Rob McElhenney (Rob Mac) ve Lizzy Caplan eşlik edecek.

Fargo ruhlu bir video oyunu uyarlaması

Dizinin arkasında, televizyon dünyasının iki mühim ismi yer alıyor: FX'in fenomen antoloji dizisi Fargo ve Alien: Earth'ün yaratıcısı Noah Hawley'yle It's Always Sunny in Philadelphia'nın yaratıcısı Rob McElhenney. 

Tıpkı oyun serisi gibi dizinin her sezonu da farklı bir mekanda geçecek; yeni karakterlerle yepyeni bir hikaye anlatacak.

Projeye neden katıldığını açıklayan Noah Hawley, şu ifadeleri kullandı:

Far Cry serisinde beni cezbeden en önemli unsur, her yeni oyunda tamamen farklı bir hikaye anlatılması, yani bir antoloji olmasıydı. Ben de Fargo'ya bu şekilde yaklaşıyorum. Sıradan insanların hayatta kalabilmek için giderek vahşileştiği hikayeleri her sezon farklı karakterlerle anlatma fikri beni çok heyecanlandırdı.

Buscemi yeni bir kötüyü mü canlandıracak?

Dizinin resmi X hesabı, Buscemi'nin kadroya katılmasını "FX'in FAR CRY dünyasına hoş geldin Steve Buscemi. Umuyoruz ki deliliğin sınırlarında gezinmeye ve bu süreçte felaketle sonuçlanacak çok kötü kararlar almaya hazırsındır" sözleriyle duyurdu. 

Buscemi'nin hangi karaktere hayat vereceği şimdilik gizlense de bu paylaşım, usta oyuncunun serinin alametifarikası olan ikonik bir "kötü adamı" canlandırabileceği yorumlarına yol açtı.

8 Emmy adaylığı bulunan oyuncu Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs), Fargo, Con Air ve Boardwalk Empire gibi yapımlarda suç dünyasındaki unutulmaz karakterleri canlandırmıştı. 

Kariyeri boyunca Büyük Lebowski (The Big Lebowski) ve The Sopranos gibi kült yapımlarda rol alan Buscemi, son olarak Netflix'in fenomen dizisi Wednesday'in ikinci sezonunda Jenna Ortega'yla kamera karşısına geçmişti.

2004-2021'de çıkan 6 ana oyun ve 7 yan hikayeyle dev bir evrene dönüşen Far Cry'ın ilk sezonunun konusu ise sır gibi saklanıyor.

Independent Türkçe, Deadline, Variety, GamesRadar