Suudi Arabistan’dan Cezayir’e iş birliği mesajıhttps://turkish.aawsat.com/home/article/3190391/suudi-arabistan%E2%80%99dan-cezayir%E2%80%99e-i%C5%9F-birli%C4%9Fi-mesaj%C4%B1
Suudi Arabistan Kralı Selman’dan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’a gönderilen mesajda iki ülke arasındaki tarihi ilişki ve işbirliğini geliştirmenin yolları ele alındı
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, dün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan’ı kabul etti. (Şarku’l Avsat)
Cezayir / Şarku’l Avsat
TT
TT
Suudi Arabistan’dan Cezayir’e iş birliği mesajı
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, dün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan’ı kabul etti. (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’a iki ülke arasındaki tarihi kardeşlik ilişkilerini ve işbirliğini geliştirmenin yolları hakkında bir mesaj gönderdi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan mesajı Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebban tarafından cumhurbaşkanlığı sarayında kabul edildiği sırada iletti.
Görüşmede Bakan Faysal, Kral Selman’ın ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın selamlarını ve iyi dileklerini iletti. Taraflar, iki kardeş ülke ve halk arasındaki sağlam tarihsel ilişkileri her alanda geliştirmenin yolları hakkında görüştü. Bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı görüşmede iki ülke arasındaki konular, bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlamak için siyasi alanda işbirliği sağlamanın yolları ele alındı.
Dün erken saatlerde resmi bir ziyaret gerçekleştirmek için Cezayir’e giden Prens Faysal bin Farhan, Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra ve Suudi Arabistan’ın Cezayir Büyükelçisi Dr. Abdullah el Busayri tarafından havalimanında karşılandı.
Rabıta, kız çocuklarının eğitimi için uluslararası bir girişim başlattıhttps://turkish.aawsat.com/k%C3%B6rfez/5100439-rab%C4%B1ta-k%C4%B1z-%C3%A7ocuklar%C4%B1n%C4%B1n-e%C4%9Fitimi-i%C3%A7in-uluslararas%C4%B1-bir-giri%C5%9Fim-ba%C5%9Flatt%C4%B1
Rabıta, kız çocuklarının eğitimi için uluslararası bir girişim başlattı
Girişim, kız çocuklarının eğitimi için kazanılan zaferde niteliksel bir değişimi temsil ediyor. (SPA)
Dünya İslâm Birliği (Rabıta) dün İslamabad'da, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif, Rabıta Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa, bir dizi üst düzey din adamı, ulema organları ve konseyleri, fıkıh enstitüleri ve eğitim kurumları üyelerinin katılımıyla düzenlenen bir konferansta Pakistan hükümetinin sponsorluğunda ‘Müslüman Toplumlarda Kız Çocuklarının Eğitimi’ konulu uluslararası girişimini başlattı.
Girişim, çeşitli temalar, ortak programlar ve destekleyici anlaşmalar yoluyla Müslüman dünyasının içindeki ve dışındaki toplulukların kız çocuklarının eğitimi konusundaki farkındalığını artırmaya odaklanıyor.
Söz konusu girişim, kadınların güçlendirilmesi, kız çocuklarının eğitim hakkının desteklenmesi ve pratik girişimlerin başlatılmasıyla ilgili çeşitli bölgesel ve uluslararası kurum ve kuruluşlar arasında anlaşmaların imzalanması yoluyla uluslararası bir ortaklık platformunun başlatılmasını içeriyor.
El-İsa, girişimin niteliksel anlaşmalar yoluyla ‘somut etkisi’ ile karakterize edildiğini vurguladı. El-İsa, bunun ‘geçici bir çağrı’, ‘soyut bir deklarasyon’ ya da ‘bir pozisyonun tescili’ olmayacağını, kız çocuklarının eğitimi için kazanılan zaferde, bundan mahrum olan her toplumu memnun edecek bir değişim teşkil edeceğini açıkladı.
‘Kız Çocuklarının Eğitimi için İslamabad Deklarasyonu’, bütüncül ve kapsamlı dini ve mantıksal gerekçeleri de içeren güçlü ve etkili kararlılığıyla bu girişimi belgeleyecek.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ise Rabıta'ya eğitim davasına olan sarsılmaz bağlılığı ve bu önemli girişime öncülük etmesinden dolayı takdirlerini ifade ederek, kız çocuklarının eğitime erişiminin sağlanmasının günümüzün en acil sorunlarından biri olduğunu kaydetti.
Diğer yandan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin Taha, eğitimleri ‘bir hak ve kalkınmanın sağlanması için kaçınılmaz bir gereklilik’ olan tüm kız çocuklarının yararına olacak bu girişimi desteklemeye ve başarıya ulaşması için çalışmaya hazır olduklarını ifade etti. Taha, İslam dininin ayrım gözetmeksizin herkes için bilgi arayışını teşvik ettiğine dikkat çekti.
Pakistan Eğitim Bakanı Dr. Halit Makbul ise bugünün, bir ayrıcalık değil dinin de öngördüğü üzere herkes için temel bir hak olan eğitim yoluyla kadınların güçlendirilmesine yönelik ortak bir vizyona tanıklık ettiğini söyledi. Makbul, asıl meselenin dinin yanlış yorumlanmasında yattığını ve bugün bununla yüzleşmek için toplandıklarını belirtti.
Pakistan ordusunda Korgeneral rütbesine terfi eden ilk Pakistanlı kadın olan Dr. Nigâr Han, eğitim deneyimini anlattı. Kadınların eğitiminin çeşitli düzeylerde karar alma mekanizmalarındaki rollerini arttırdığını ve ekonomik büyümeyi desteklediğini vurgulayan Han, bu konunun ulusal politikaların öncelikleri arasında yer alması ve bu konuya daha fazla fon ve mali tahsisat ayrılması gerektiğini vurguladı.
Konferans kapsamında, çeşitli katılımcı ülkelerden üst düzey akademisyenler ile eğitim ve yükseköğretim bakanlarının katılacağı bir oturum gerçekleştirilecek. Ayrıca, ‘İslam'da kadın eğitimi: Şer’i metinler, içtihat kararları ve bilimsel açıklamalar’, ‘Müslüman toplumlarda geçmişten günümüze örnek modeller’, ‘Kadınların eğitimiyle ilgili entelektüel şüpheler ve bunların tartışılması’, ‘Bilgi teknolojisi ve kadın eğitimi: Fırsatlar ve beklentiler’, ‘Kadınların güçlendirilmesi ve medeniyetteki rolleri’ gibi bir dizi konunun tartışılacağı atölye çalışmaları ve paneller düzenlenecek.
Konferansta, kız çocuklarının eğitimi için çalışan aktivist ve Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay bir konuşma yapacak.