Filistinliler Mescid-i Aksa’da Yahudi yerleşimcilerin sayısındaki artışa karşı uyardı

Yerleşimciler geçen ay Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlerken (WAFA)
Yerleşimciler geçen ay Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlerken (WAFA)
TT

Filistinliler Mescid-i Aksa’da Yahudi yerleşimcilerin sayısındaki artışa karşı uyardı

Yerleşimciler geçen ay Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlerken (WAFA)
Yerleşimciler geçen ay Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlerken (WAFA)

Filistin Yasama Meclisi bünyesindeki Kudüs ve Mescid-i Aksa Komitesi, Batı Şeria, Kudüs ve Filistin halkına ‘işgalci İsrail ve yerleşimcilerinin planlarını boşa çıkarmak için’ Harem-i Şerif’in avlusunda toplanma çağrısı yaptı. Bu çağrı, Mescid-i Aksa’nın avlusuna giren ve talimatlara aykırı bir şekilde Talmud metinlerini okuyarak ibadet eden Yahudi yerleşimci sayısının artmasının akabinde geldi.
Komite, kamuoyuna açık bir şekilde yaptığı çağrıda, dün başlayan ve bugün devam eden Yom Kippur (Kefaret günü) süresince Mescid-i Aksa avlusuna büyük gruplar halinde gidilmesini talep etti. Komite’nin açıklamasında bu baskınlarla, Yahudilerin baş hahamlarının önderliğinde doğrudan ve toplu bir biçimde Talmudik ayinler yapılması ve Mescid-i Aksa’yı kontrol altına alarak Müslümanlarla paylaşmanın amaçlandığı belirtildi. Komite Filistin halkını Mescid-i Aksa ve içinde yer aldığı Kudüs şehrini savunmak için bu baskınlara direnmeye, kontrolü ele almaya ve Filistin topraklarının tamamında harekete geçmeye davet etti. Komite ayrıca Ürdün’e de çağrıda bulunarak, “Mescid-i Aksa’daki işleri daha yakından takip ederek, bakım ve onarım çalışmalarını yoğunlaştırarak ve işgalcinin dayatmalarına boyun eğmeyerek yerleşimcileri Mescid-i Aksa'ya saygısızlık etmekten alıkoymada önemli bir rolü olabileceğini” dile getirdi.
Filistin Başkadısı ve Devlet Başkanlığı Diyanet İşleri ve İslami İlişkiler Danışmanı Mahmud el-Hebbaş, yaptığı açıklamada, Kudüs kentinde yer alan Mescid-i Aksa ve El-Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi gibi İslam’ın kutsal kabul ettiği mekanlara yönelik İsrail saldırıları ve ihlallerinin devam etmesinin tehlikeli sonuçları olacağı konusunda uyardı. Hebbaş, Müslümanların güçlü ve etkili dini duyguların ve bu duyguların kitleleri kontrol edilemez şekilde harekete geçirme rolüne dikkat çekti.
Burak Duvarı'nın (Ağlama Duvarı) İsrailli Yönetimi, Yahudilerin Yeni Yılı Roş Aşana münasebetiyle yayınladığı raporda, Mescid-i Aksa’ya giriş yapan Yahudilerin sayısının son bir yıl içinde yüzde 13 artarak 25 bin 581’e ulaştığını aktardı. Raporu hazırlayan ve Mescid-i Aksa’ya giren Yahudilere sekiz kez eşlik eden Yahudi gazeteci Henschel Bieber “Yahudilerin Aksa’ya girme meselesine yaklaşımında devrim yaşanıyor” dedi. Bieber, “Ortodoks Yahudi dini otoritesi, Aksa’nın avlularına girmeyi yasaklıyor. Çünkü dini otorite Aksa’nın Kutsal Tapınağın kalıntıları üzerine inşa edildiğini düşünüyor ve Aksa avlusunda yürümenin Yahudiler için en kutsal kabul edilen yerin kirletilmesi şeklinde değerlendiriyor” dedi.
Ancak Siyonist milliyetçi dini akımın liderleri söz konusu fetvayı reddediyor. Kutsal Tapınağın şu anki Kubbetu's Sahra Camisi’nin yerinde bulunduğunu iddia eden bu liderler, Kutsal Tapınak eski yerine yeniden inşa edilene kadar Yahudilerin Mescid-i Aksa’da ibadet edebileceğini söylüyorlar.
Bieber, dün Haaretz gazetesinde çıkan yazısında, Müslümanlar kutsallarının çalınmasından korkmasınlar diye Yahudilerin Mescid-i Aksa'nın avlularında ibadet etmeleri yasak olmasına rağmen Yahudilerin çoğunun orada ibadet ettiğini belirtti. Yahudi gazeteci, “Aksa’nın geçmişteki ziyaretçileri dindar Yahudi gruplardan oluşurdu. Ancak son yıllardaki ziyaretçiler siyasi haritanın ortasından geliyor. Bunların bir kısmı da dindar değil ve mekanı (Mescid-i Aksa’yı) Yahudi devletinin sembollerinden biri olarak görüyorlar. Bir kısım oradaki Yahudi varlığını her şeyden önce ulusal bir siyasi mesele olarak ele alıyor. Tapınağı yerine yani Kubbetu’s Sahra’nın yerine yeniden inşa etmek gibi stratejik bir plan çerçevesinde gelenler de var” ifadesini kullandı. Son dönemde yeni alışkanlıkların yayıldığını belirten Henschel Bieber, Mescid-i Aksa’nın doğum gününü kutlamak, kaybettiği bir yakınını anmak ya da adak adamak isteyenlerle dolduğunu dile getirdi.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.