Mısır'da gerçekleştirilen ‘Bright Star Tatbikatı’ sonundaki savaş senaryoları

Mısır’da Muhammed Necib Askeri Üssü’nde gerçekleştirilen ‘Bright Star 2021’ Tatbikatı’ndan bir kare (SPA)
Mısır’da Muhammed Necib Askeri Üssü’nde gerçekleştirilen ‘Bright Star 2021’ Tatbikatı’ndan bir kare (SPA)
TT

Mısır'da gerçekleştirilen ‘Bright Star Tatbikatı’ sonundaki savaş senaryoları

Mısır’da Muhammed Necib Askeri Üssü’nde gerçekleştirilen ‘Bright Star 2021’ Tatbikatı’ndan bir kare (SPA)
Mısır’da Muhammed Necib Askeri Üssü’nde gerçekleştirilen ‘Bright Star 2021’ Tatbikatı’ndan bir kare (SPA)

Mısır’da Muhammed Necip Askeri Üssü’nde gerçekleştirilen ‘Bright Star 2021’askeri tatbikatı sona erdi.
Söz konusu tatbikat, katılımcı güçlerin büyüklüğü ve uygulamaların yapıldığı arazinin doğası nedeniyle bölgedeki en önemli askeri tatbikatlardan biri olarak kabul ediliyor.
Tatbikata, Suudi Arabistan, Mısır, ABD, İngiltere, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Ürdün ve Pakistan’ın da aralarında bulunduğu 21 ülke katıldı.
Tatbikat sırasında, özel kuvvet güçlerinin muharebe helikopterleriyle havadan atışlar yapması, zırhlı mekanizmaların gerçek mühimmat kullanarak destek operasyonları düzenlemesi ve paraşüt ile iniş operasyonları gibi çeşitli savaş senaryoları gerçekleştirildi.
Muhammed Necib Askeri Üssü’nde gerçekleştirilen askeri tatbikata katılan Suudi güçleri, tatbikat sırasında yürüttüğü tüm operasyonlarda, yüksek askeri kabiliyetlerini sergilediler.
Suudi silahlı kuvvetlerinin Bright Star ve benzeri askeri tatbikatlara katılımı, subayların savaşa hazırlık düzeyini artırma ve diğer ülkelerle tecrübe alışverişinde bulunma yaklaşımı çerçevesinde gerçekleşiyor.
Tatbikatın bitimine Mısır Savunma ve Askeri Üretim Bakanı Korgeneral Muhammed Zeki’nin yanı sıra kendisine eşlik eden askeri bir heyet ile beraber Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı adına Korgeneral Fehd el-Mutir de katıldı.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times