Radikal Yahudiler Filistinli bir şoföre bıçakla saldırdı

AFP
AFP
TT

Radikal Yahudiler Filistinli bir şoföre bıçakla saldırdı

AFP
AFP

İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Silvan Mahallesi sakinlerinden  Filistinli bir otobüs şoförü bıçaklı saldırıya uğradı. Görgü tanıkları bunun, radikal Yahudiler tarafından gerçekleştirilen bir terör saldırısı olduğunu aktarırken İsrail polisi ise olayı sokaktaki sürücüler arasında yaşanan bir arbede olarak değerlendirdi.
Filistinliler, İsrail'in Egged toplu taşıma şirketinde çalışan Muhammed Ebu Nab adlı şoförün çalıştığı sırada Batı Kudüs'ün Giv'at Shaul bölgesinde bıçaklı saldırıya uğradığını bildirdiler. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı Sözcüsü de sabah 8:30 da Kudüs’te bir otobüs şoförünün yaralandığına dair çağrı aldıklarını ve bıçaklı saldırıya maruz kalan 42 yaşındaki şoföre ilk sağlık müdahalesinin yapıldığını aktardı. Açıklamada şoförün durumunun stabil olduğu ve tedavisi için hastaneye kaldırıldığı bilgisi verildi.
İsrail polisinden yapılan açıklamada “Araca binen 3 kişi ile bir otobüs şoförü arasında çıkan ve iki kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kavga hakkında soruşturma başlattık” denildi.  
Açıklamada ayrıca yapılan ön soruşturmada olayın araba ile otobüs arasında meydana gelen bir trafik kazasının ardından sokaktakilerin de dahil olmasıyla alevlenen  bir anlaşmazlık olduğu öne sürüldü.
Filistinliler ise polisin açıklamasına karşı çıkaraksöz konusu saldırıyı, aşırılık yanlısı Yahudilerin Kudüs ve banliyölerinde toplu taşımada çalışan Arap otobüs şoförlerine gerçekleştirdiği düzinelerce saldırıya bağladı. Fetih Hareketi aktivistlerinde Mahmud el Hüseyin şu açıklamada bulundu:
“Bu saldırıların bir kısmı Filistinlilerin işgal uygulamalarına tepki olarak gerçekleştirdiği bıçaklama saldırılarına misilleme olarak yapılıyıor, bir kısmı da ırkçı görüşler doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Çünkü bu yerleşimciler Arapların şehirde yolcu otobüslerini kullanmasına dayanamıyorlar. Filistinlilerin taksilerine de saldırıyorlar.”
Hüseyin açıklamasında ayrıca söz konusu saldırıların son aylarda arttığını belirterek özellikle geçtiğimiz mayıs ayında Kudüs'te yaşanan olaylar sırasında yaşanan şiddetin boyutlarına dikkat çekti.

 


Hamas, rehineleri serbest bırakma şartlarını açıkladı

İsrail ordusunun Gazze'deki kara ve hava harekatlarını genişletmesiyle onbinlerce Filistinli tekrar yerinden edildi (Reuters)
İsrail ordusunun Gazze'deki kara ve hava harekatlarını genişletmesiyle onbinlerce Filistinli tekrar yerinden edildi (Reuters)
TT

Hamas, rehineleri serbest bırakma şartlarını açıkladı

İsrail ordusunun Gazze'deki kara ve hava harekatlarını genişletmesiyle onbinlerce Filistinli tekrar yerinden edildi (Reuters)
İsrail ordusunun Gazze'deki kara ve hava harekatlarını genişletmesiyle onbinlerce Filistinli tekrar yerinden edildi (Reuters)

Hamas, Gazze’de savaşın ve İsrail işgalinin sonlandırılması halinde elindeki tüm rehineleri serbest bırakacağını bildirdi. 

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla Times of Israel’e (ToI) konuşan bir Hamas yetkilisi, geçici ateşkes sağlanması durumunda bazı rehinelerin salıverilebileceğini de söylüyor. Diğer yandan bunun gerçekleşmesi için İsrail’in ateşkes görüşmelerinin ikinci aşamasına geçmeyi kabul edeceğine dair garanti istediklerini ifade ediyor. 

Filistinli yetkili, ocak ayında ABD liderliğinde kabul edilen ateşkes anlaşmasının koşullarının eksiksiz şekilde uygulanmasını talep ettiklerini söylüyor. Tel Aviv yönetiminin bozduğu ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasında, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi ve çatışmaların sonlandırılması öngörülüyordu. 

Hamas yetkilisi, ateşkesin ilk aşamasının uzatılması için de arabuluculara teklif götürdüklerini belirtiyor. Bunun, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steven Witkoff’un geçen ay sunduğu teklife benzer olduğunu ve Tel Aviv’in ikinci aşamaya geçmeyi kabul etmesi halinde 5 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını içerdiğini söylüyor. 

Kaynak, İsrail’in karşı teklifle gelerek 11 rehinenin serbest bırakılmasını istediğini ve karşılığında kalıcı ateşkese dair hiçbir garanti vermediğini söylüyor. Bunun Hamas açısından kabul edilemez olduğunu belirterek, “Görüşmeler tıkanmış durumda” ifadelerini kullanıyor. Adının açıklanmaması şartıyla Reuters’a konuşan bir Hamas yetkilisi de böyle bir teklife yanıt verilmeyeceğini söylüyor. 

ToI’nin irtibata geçtiği yetkili, Hamas’ın Gazze’den çıkmayı kabul etmeyeceğini fakat bölgenin yönetimini, güvenlik garantileri dahilinde sağlanacak ateşkesle Filistinli bağımsız otokratlara devredebileceğini belirtiyor. Yetkili, ABD’yle birebir görüşme sağlanması gerektiğini söyleyerek, Trump yönetiminin bu konuda geri adım atmasını eleştiriyor: 

Hamas’la doğrudan görüşmeden nasıl bir anlaşmaya varabilirsiniz ki? Taliban sözkonusu olduğunda bunu yapmayı kabul etmişlerdi.

Yetkili, Trump’ın savaşı bitirebilecek güce sahip olduğunu fakat İsrail lideri Binyamin Netanyahu’ya “Gazze’yi cehenneme çevirmesi için yeşil ışık yaktığını” söylüyor. 

ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Adam Boehler, Hamas yöneticisi Halil Hayya’yla ateşkes anlaşması içinde Katar’da görüşmüştü. İsrail, ABD’li yetkililerin Hamas’la doğrudan görüşme düzenlemesine büyük tepki göstermiş, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da marttaki açıklamasında bunun “tek seferlik” olduğunu söylemişti. 

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

Independent Türkçe, Times of Israel, Reuters