İsrail Dışişleri Bakanı Lapid Bahreyn’i ziyaret edecek

İbrahim Anlaşmaları’nın imzalanmasının yıldönümü vesilesiyle Tel Aviv'deki BAE Büyükelçiliği yakınlarında barış mesajı taşıyan reklam panosu

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid Bahreyn’i ziyaret edecek
TT

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid Bahreyn’i ziyaret edecek

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid Bahreyn’i ziyaret edecek

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Bahreyn’e ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı. Lapid’in Manama temasları, İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ardından bir İsrailli bakanın Bahreyn’e yapacağı ilk ziyaret olacak.
Lapid, bu ziyareti Cuma günü, İbrahim Anlaşmalarını imzalayan ülkelerin Dışişleri Bakanları ve ABD Dışişleri Bakanı'nın katıldığı çevrimiçi toplantıda duyurdu.
Manama'da bir büyükelçilik açmak için Bahreyn'e gideceğini söyleyen Lapid, “İsrail bölge ülkeleriyle diplomatik ilişkilerini genişletmek istiyor. İbrahim Anlaşmaları yeni üyelere açık" dedi.
Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani, işbirliğinin faydalarını vurgulamak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Zeyani, “Gerçek bölgesel barışın, karşılıklı güvenin ve refahın tüm Orta Doğu halklarının günlük yaşamları için pratikte ne anlama gelebileceğini göstermemiz gerekiyor” dedi.
BAE ve Fas Dışişleri Bakanları, ekonomik ilişkileri güçlendirmeye yönelik bir dizi anlaşmaya ek olarak, elçiliklerin açılması ve doğrudan uçuşların başlatılmasıyla sonuçlanan anlaşmalara yönelik övgü dolu sözler sarf ettiler.
Yetkililer, yeni ilişkilerin derinleşeceği ve diğer ülkelerin de aynı yolu izleyeceği umudunu dile getirdiler.
Lapid daha önce BAE’yi geçen Haziran ayında ve Fas'ı da geçen Ağustos ayında ziyaret etmişti.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi himayesinde imzalanan İbrahim Anlaşmaları’nı güçlendirme sözü verdi.
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise normalleşme anlaşmalarının birinci yıldönümünde gerçekleşen çevrimiçi toplantıda, yönetiminin diğer Arap ülkelerini İsrail'i tanımaya çağıracağını söyledi.
Blinken, “Daha fazla ülkeyi BAE, Bahreyn ve Fas örneğini takip etmeye teşvik edeceğiz. İbrahim Anlaşmaları bölge halklarına fayda sağladı. Barışçıl diplomasi çemberini genişletmek istiyoruz. İsrail'e diğer tüm ülkeler gibi davranılması bölge ülkelerinin ve dünyanın çıkarınadır. Normalleşme daha fazla istikrar getirecek. Orta Doğu'daki barış süreci kayda değer bir ilerlemeye tanık oldu. BAE, İbrahimi Anlaşmaları’nın sonuçlarına dayanarak yatırım ve kalkınma adımları attı. Barış Treni, İbrahim Anlaşmaları'nın imzalanmasından bu yana önemli istasyonları geçerek kısa sürede rekor başarılara imza attı” dedi.
Blinken sözlerini şöyle sürdürdü: “BAE, İsrail'in Filistin topraklarını ilhakını durdurmayı başardı, bu da Filistin topraklarının yüzde 30'unun ve sınır dışı edilen 100 binden fazla Filistinlinin kurtarılması, 6 yıllık açmazın sona ermesi ve bir Filistin'in kurulması için umutların sürmesi anlamına geliyor. ABD, ayrıca İsrail'in Mısır ve Ürdün ile ilişkilerini güçlendirmek için çalışacak.”
15 Eylül 2020'de BAE ve Bahreyn, İsrail ile ilişkilerini alenen normalleştiren ilk Körfez ülkeleri oldu. Daha sonra Fas ve Sudan da aynı adımı attı.
Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, İsrail'in aktif bir oyuncu olacağı yeni bir bölgesel düzen çağrısında bulundu. Cezayir'e atıfta bulunarak İsrail ile normalleşmenin “düşmanlığa” yol açmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Faslı Bakan, “Örneğin ne yazık ki komşu bir ülke, başka konuların yanı sıra İsrail ile normalleşmeyi gerekçe göstererek Fas ile ilişkilerini kesmeye karar verdi" dedi.
Bourita, anlaşmaların çoklu faydalarının altını çizdi ve Rabat ile Tel Aviv arasındaki ticaret alışverişlerinin bu yılın ilk altı ayında yüzde 50 arttığını söyledi. Bourita, bu yıl ülkesine gelen İsrailli turist sayısının yaklaşık bir milyona ulaşmasını beklediğini dile getirdi.
Bourita, “İki ülke arasında işleyen iki havayolu şu anda 20 hava yolu üzerinde uçuş gerçekleştiriyor” dedi.
İsrail ile normal ilişkiler kurmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Fas dışişleri bakanı, “İsrail artık yabancı bir ülke değil. Menfaatlere bakmalı, bölgedeki durum hakkında yeni bir değerlendirme yapmalı ve istikrarı artırmak için fırsatları değerlendirmeliyiz. Fas bugün, durumu iyileştirmek için herkesin adım atmasının önemini bölgeye ve dünyaya gösterdi. Emin olun, Fas bölgenin istikrarı için verdiği sözlere bağlı kalmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.
Bourita, Fas ve İsrail'in siber ve askeri güvenlik de dahil olmak üzere birçok alanda işbirliği yaptığını ve ortak askeri tatbikatlara katıldığını da sözlerine ekledi.
Faslı bakan, "İki ülke arasındaki iletişimi yeniden kurmanın çok önemli. Bu ilişkileri sürdürmek en büyük zorluklardan biri” dedi.
Üç Arap bakan ayrıca diplomatik süreç dondurulmasına rağmen bir Filistin devletinin kurulması yönünde ilerleme çağrısında bulundu.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, "İbrahim Anlaşmaları, nihai hedef olarak düşündüğümüz iki devletli bir çözüme ulaşmak için barış sürecine daha fazla katkı sağlamamıza izin veriyor" dedi.



Trump, ABD'nin istihbarat örgütlerine karşı harekete geçti

CIA'deki kesintiler ABD'de bazı kesimleri endişelendiriyor (Reuters)
CIA'deki kesintiler ABD'de bazı kesimleri endişelendiriyor (Reuters)
TT

Trump, ABD'nin istihbarat örgütlerine karşı harekete geçti

CIA'deki kesintiler ABD'de bazı kesimleri endişelendiriyor (Reuters)
CIA'deki kesintiler ABD'de bazı kesimleri endişelendiriyor (Reuters)

Donald Trump yönetimi istihbarat örgütlerini küçültmek için harekete geçti.

Washington Post’un (WP) aktardığına göre CIA’de gönüllü emeklilik ve istifa gibi uygulamalarla kadro sayısının azaltılması planlanıyor. Bundan yaklaşık 1200 personelin etkileneceği belirtiliyor. 

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla gazeteye konuşan yetkililer, uygulamaların birkaç yıla yayılacak şekilde gerçekleştirileceğini söylüyor.

Kaynaklar ayrıca Ulusal Güvenlik Ajansı da dahil diğer istihbarat örgütlerinde de benzer uygulamalara gidileceğini ifade ediyor.

New York Times’ın (NYT) iletişime geçtiği CIA sözcüsü, örgütün direktörü John Ratcliffe’in işgücünün "yönetimin ulusal güvenlik önceliklerine yanıt vermesini" sağlamak amacıyla harekete geçtiğini bildirdi.

Trump yönetiminin federal bütçedeki kesintileri kapsamında 80 CIA çalışanı martta işten çıkarılmıştı.

İstihbarat birimi, bünyesinde çalışan kişi sayısını kamuoyuyla paylaşmıyor. Ancak WP ve NYT’nin aktardığına göre CIA’de yaklaşık 22 bin personel var.

Ratcliffe ve Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard, Trump’ın küçülme planlarına uyum sağlanacağını bildirmişti. Gabbard, ocakta yaptığı açıklamada ABD istihbarat kurumlarındaki bazı görevlilerin "Trump'a karşı harekete geçen derin devletin içinde yer aldığını" iddia etmişti.

WP’nin haberinde, işgücünde gidilen kesintilerin, ABD’nin birden fazla küresel krizle mücadele ettiği tehlikeli bir döneme denk geldiğine dikkat çekiliyor.

Senato İstihbarat Komitesi'nin en kıdemli Demokratı olan Senatör Mark R. Warner, istihbarat kurumlarındaki kesintileri eleştirerek şu ifadeleri kullanıyor:

Trump yönetiminin deneyimli istihbarat personeline yönelik bu kapsamlı ve pervasız kesintileri, şüphesiz tehditleri tespit etme ve bunlara yanıt verme kabiliyetimizi zayıflatacak ve Amerika'yı daha az güvenli hale getirecektir.

Independent Türkçe, Washington Post, New York Times