İsrail’in tam kontrolü altında bulunan C Bölgesi’nde yer alan küçük bir Filistin köyünün halkı, İsrail’in yakın zamanda vermiş olduğu inşaat izinlerini iptal etme ihtimali ile karşı karşıya.
İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Savunma Bakanı Benny Gantz’ın Beytüllahim’in güneyinde ve son derece büyük Gush Etzion Yahudi yerleşim biriminin yakınında yer alan Beyt Zekeriya’daki Filistinlilere yakın zamanda verdiği inşaat izinlerini iptal etmeyi düşündüğünü aktardı. KAN, Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı’ndaki (Kahol Lavan) kaynakların belirttiğine göre, projenin konumunun ve onay verilmesinin hükümet içinde ciddi bir krize neden olabileceği ihtimali sebebiyle bölgedeki Filistinlilere verilen inşaat izinlerini iptal etmeyi düşündüğünü bildirdi.
Gantz’ın bu kararını, yerleşim birimlerindeki yetkililerle bir araya gelmek üzere birkaç gün önce Gush Etzion’a yaptığı ziyarette, söz konusu küçük köyde inşaat izni verilmesine yönelik eleştirilerin sonucunda aldığı düşünülüyor.
KAN, Gantz’ın ziyaret sırasında uzun süredir bölgede inşaatın yasak olduğu harabeye dönmüş köyün yakınında gezdiğini ardından yerleşim bölgesindeki ev sahipleri için bunun karmaşık ve hassas bir konu olduğunu anladığını aktardı. Beyt Zekeriya, Gush Etzion yerleşim kompleksinin kalbinde yer alıyor ve Kfar Etzion, Alon Shvut, Migdal Oz, Nevi Danya, Cebeut, Beytulayn, Rosh Tzurim, Betar Illit, Efrat ve diğerleri gibi bölgedeki birçok yerleşim bölgesi ile kesişen birkaç konut kompleksinden oluşuyor.
Gantz, hükümet koalisyonuna ortak olan Yamina Partisi ve partiye bağlı İçişleri Bakanı Ayelet Shaked’in sunduğu inşa kararının güçlü bir itiraz ile karşılanmasının ardından Gush Etzion’a gitti. Shaked, söz konusu hassas bölgede Filistinliler için 50 konutun inşa edilmesine onay verilmesinin mümkün olmadığını söyleyerek “Bu bölgedeki inşaat, yerleşimlerin devam etmesine engel olur” dedi.
Tikva Hadasha (Yeni Umut) Partisi de, bu konuda Yamina Partisi’ne katıldı ve Gantz’ın söz konusu bölgedeki inşa kararlarını eleştirdi.
Her iki partideki kaynaklar KAN’a, ilerleyen bir aşamada Gantz’ın kararlarına karşı gerilimi artırmayı planladıklarını belirttiler. Gantz, İsrail’in Filistin Yönetimi’ni güçlendirme yaklaşımının bir parçası olarak Filistinlilerin Batı Şeria’da bulunan C Bölgesi’ndeki inşaat projelerini onaylamıştı ve bu plan, Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan bölgede Filistinlilere ait yüzlerce binanın yıkılmadan kalması veya inşa edilmesine izin veriyor. Aynı zamanda sadece evlerin inşasını değil, bölgede ekonomik projelerin inşa edilmesini de mümkün kılıyor.
İsrail Savunma Bakanı Gantz, bir Filistin köyüne verilen inşaat iznini iptal edebilir
İşgal altındaki Batı Şeria’da Beytüllahim’in güneyindeki Beyt Zekeriya köyü
İsrail Savunma Bakanı Gantz, bir Filistin köyüne verilen inşaat iznini iptal edebilir
İşgal altındaki Batı Şeria’da Beytüllahim’in güneyindeki Beyt Zekeriya köyü
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة