Yemen: Husiler iç savaşta ısrarcı

14 Eylül’de Sana’da yeni öldürülen Husilerin mezarları (EPA)
14 Eylül’de Sana’da yeni öldürülen Husilerin mezarları (EPA)
TT

Yemen: Husiler iç savaşta ısrarcı

14 Eylül’de Sana’da yeni öldürülen Husilerin mezarları (EPA)
14 Eylül’de Sana’da yeni öldürülen Husilerin mezarları (EPA)

Husi Ensarullah örgütü lideri Abdulmelik el-Husi, meşru hükümete karşı darbenin yıl dönümü arifesinde açıklamalarda bulundu.
Geçen cumartesi günü Sana’da Husi milisler tarafından gerçekleştirilen toplu infazlara ilişkin Avrupa’dan gelen kınama mesajlarına rağmen grubun lideri Abdulmelik el-Husi, 20 Eylül’de yeni Yemen bölgelerini ele geçirmek için mücadeleye devam etme sözü verdi. İran destekli grubunun Yemen’deki meşru hükümete ve ulusal uzlaşıya karşı düzenlediği darbenin yıldönümünün arifesinde, yaptığı konuşmada  Abdulmelik el-Husi, destekçilerine de cephelere daha fazla asker ve daha fazla para toplama çağrısı yaptı.
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg, uluslararası ve ABD desteğiyle, duraksayan barış çabalarını canlandırmaya çalışıyor.
Darbeci grubun lideri, yandaşlarına bugün darbenin yıldönümünü kutlamak için meydanlarda toplanma çağrısı yaparken, grubun muhaliflerini de ‘hain’ olarak nitelendirdi. Milislerin davranışlarından rahatsız olan eski devlet memurlarına da atıfta bulunan Abdulmelik el-Husi, ‘ikiyüzlüler’ olarak nitelendirdiği kişilerin devlet kurumlarından uzaklaştırılma eyleminin devam ettiğini vurguladı.
İnsan hakları çevrelerinde ‘grubun, cezaevlerinde yeni bir tutuklu katliamı gerçekleştireceği’ yönündeki endişeler gölgesinde Avrupa Birliği (AB), 20 Eylül’de milisler tarafından geçen cumartesi günü Sana’da biri küçük 9 kişiye karşı gerçekleştirilen toplu infazları kınadı. Söz konusu kişiler, Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Sammad’ı öldürme planına karışmakla suçlanıyordu.
AB’nin internet sitesinde yer alan açıklamada “AB, 18 Eylül 2021 tarihinde birinin reşit olmama ihtimali bulunan 9 kişinin, Ensarullah (yani Husiler) tarafından Sana’da öldürülmesini kınamaktadır” ifadelerine yer verildi. Bildiride, “Yargı sürecinde aksaklıklar ve kötü muamele iddiaları bulunuyor” denilirken AB, ayrıca “Ölüm cezasına her zaman ve her koşulda şiddetle karşı çıkıyoruz. Çünkü bu, suça karşı caydırıcı olmayan acımasız ve insanlık dışı bir cezadır ve insan onurunu kabul edilemez bir şekilde hiçe saymaktadır” açıklamasında bulundu.
Bildiride, “Yemen’deki tüm çatışma tarafları, uygun bir süreç sağlamak, Yemen’deki herkes için hesap verebilirlik ve adalet uygulamak amacıyla BM İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan BM’ye bağlı uzmanlar grubuyla ve diğer ilgili organlarla iş birliği yapmak zorundadır” ifadelerine yer verildi.
Birleşik Krallık’ın Yemen Büyükelçiliği, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Husilerin 9 kişiyi infazını ‘acımasız’ olarak nitelendirerek kınadı. Büyükelçilik, “Bu, insan onurunun hiçe sayıldığını, adil yargılanmanın ve hukuka uygun sürecin açıkça göz ardı edildiğini göstermektedir. Ne yazık ki bu durum ilk değildir” dedi.
Avrupa ve İngiltere’nin infazları kınaması öncesinde de Yemen sokaklarındaki bir öfke durumu ortasında ve milislerin kötü niyetli siyasi suçlamalara dayalı daha fazla yargısız infaz gerçekleştirmeye devam edeceği korkusuyla ABD ve uluslararası toplumdan da kınamalar yapıldı.
Yemen meselelerini takip eden birçok gözlemci, Husi milislerin özellikle de devam eden askeri tırmanış ve halka karşı devam eden ihlaller nedeniyle barış sürecine uymadığına inanıyor.
Gözlemcilere göre Husi milisler, sözcüleri aracılığıyla Grundberg’in atanmasıyla birlikte beklenen rolüne fazla güvenmediklerini dile getirdi.
Geçen haftalarda Husi milisler, Marib vilayetine özellikle de güneydeki Rahbe kasabasına saldırılarını yoğunlaştırdı. Husiler ayrıca, Suudi Arabistan’daki bazı alanlara da düşmanca saldırılar gerçekleştirdi.
Husi lider, son yaptığı tüm açıklamalarında yandaşlarına Marib’e daha fazla savaşçı gönderme çağrısı yaptı. Abdulmelik el-Husi, Marib’i kontrol etmenin, savaş çabaları için harcama yapmak amacıyla finansal kaynakları geliştirmeye yardım edeceğini vurguladı.
Yeni BM Temsilcisi, ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking ile Yemen’e barış getirme ve savaşı durdurma planı arayışı bağlamında, Umman’ın başkenti Maskat’a yönelmeden önce Riyad üzerinden başlattığı yeni bir bölgesel tura çıktı.
Meşru hükümet, kapsamlı bir çözüme ulaşmak için üç kritere bağlı. Kurtarılan bölgelerde yaşanan ekonomik kriz ve kargaşaya, ayrıca meşru hükümetin görevlerini yerine getirmek üzere’ geçici başkent Aden’e dönememesine ek olarak, Husi milislerin askeri tırmanış konusundaki ısrarları ortasında Yemen siyasi çevreleri, iyimserlikten yoksun bir durumda.
Meşru hükümet, barış sürecini yeniden sağlama yolunun, Husi milislere ‘devam eden askeri saldırılarını durdurmaları ve kapsamlı bir ateşkesi kabul etmeleri’ için baskı yapmakla başladığını söyledi. Meşru hükümet, “Bu başarı, Husi milislerin çeşitli bölgelerde tırmandırmayı sürdürdüğü yıkıcı savaşın ekonomik ve insani etkilerinin hafifletilmesiyle ilgili olanlar da dahil, çeşitli yönlere olumlu yansıyacaktır” dedi.



Avn, BM Güvenlik Konseyi heyetinden İsrail'e ateşkes ve geri çekilme anlaşmasını uygulaması için baskı yapmasını istedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
TT

Avn, BM Güvenlik Konseyi heyetinden İsrail'e ateşkes ve geri çekilme anlaşmasını uygulaması için baskı yapmasını istedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)

Lübnan Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın bugün ülkede bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle bir araya geldiğini açıkladı. Görüşmede Avn, Lübnan ordusunun görevini tamamlaması için destek çağrısında bulunarak, İsrail’in Güney Lübnan’dan çekilmesi için baskı yapılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanlığı, heyetin ‘uluslararası kararların uygulanması yoluyla Lübnan’da istikrarı destekleme ve ülkelerin Lübnan ordusuna yardım ederek birliklerini tamamlamaya ve silah tekelini sağlamaya hazır olduklarını’ belirttiğini duyurdu.

Açıklamada Avn’ın, Lübnan’ın uluslararası kararları uygulama taahhüdünü yinelediği ve “İsrail tarafını ateşkesi uygulamaya ve çekilmeye zorlamamız gerekiyor; bu konuda sizden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Geçen yıl kasım ayında, ABD arabuluculuğunda İsrail ile Hizbullah arasında bir ateşkes sağlanmıştı. Bu ateşkese rağmen, İsrail hâlâ Güney Lübnan’daki bazı noktalarda kontrolünü sürdürüyor ve ülkenin doğusu ile güneyine yönelik saldırılarını devam ettiriyor.


Ukrayna: Rusya ile taviz değil, gerçek barış peşindeyiz

Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
TT

Ukrayna: Rusya ile taviz değil, gerçek barış peşindeyiz

Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga, dün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya ile "taviz değil, gerçek barış" istediğini söyledi.

Güvenlik ve insan haklarına odaklanan bir kuruluş olan AGİT, savaş sonrası Ukrayna'da rol oynamayı hedefliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD elçileri arasında "oldukça iyi" olarak nitelendirdiği görüşmelerin ardından çarşamba günü yaptığı açıklamada, barış görüşmelerine giden yolun şu anda belirsiz olduğunu söyledi.

Sibiga, örgütün yıllık bakanlar kurulu toplantısından önce, "Münih'te gelecek nesillere ihanet edenlerin isimlerini hâlâ hatırlıyoruz" diyerek, "Bu bir daha asla olmamalı. İlkelerden taviz verilmemeli ve uzlaşmaya değil, gerçek barışa ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

devfdr
Rus askerleri Kursk bölgesindeki Sudzha’da devriye geziyor (Arşiv- AP)

Bakan, görünüşe göre İngiltere, Fransa ve İtalya'nın Adolf Hitler'in o dönem Çekoslovakya olan toprakları ilhak etmesini kabul ettiği 1938 tarihli Nazi Almanyası anlaşmasına atıfta bulunuyordu. Bu anlaşma, tehditkâr bir güçle yüzleşmemenin işareti olarak yaygın olarak kullanılıyor.

Sibiga, ABD'ye barışı sağlama çabalarından dolayı teşekkür etti ve Ukrayna'nın "bu savaşı sona erdirmek için mümkün olan her fırsatı değerlendireceğine" söz verdi. "Avrupa geçmişte çok fazla adaletsiz barış anlaşması imzaladı. Hepsi yeni felaketlere yol açtı" diye ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün, ekibinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki toplantılara hazırlandığını ve Trump'ın temsilcileriyle diyaloğun devam edeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Rusya ve Avrupa ile Orta Asya'nın büyük bir bölümünü içeren 57 üye ülkeyi kapsayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Soğuk Savaş döneminde Doğu-Batı diyaloğu için kilit bir forum olarak ortaya çıktı.

Örgüt son yıllarda, Rusya'nın kilit kararların uygulanmasını engellemesi ve örgütü Batı kontrolü altında olmakla suçlamasıyla sık sık çıkmaza giriyor. Rusya, açıklamasında Ukrayna'nın AGİT gündemine "tamamen hakim olmasından" şikayet etti.


İsrail, Gazze'deki son rehinenin kalıntılarının iadesini görüşmek üzere Kahire'ye heyet gönderdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

İsrail, Gazze'deki son rehinenin kalıntılarının iadesini görüşmek üzere Kahire'ye heyet gönderdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi yaptığı açıklamada, askeri ve güvenlik servislerinden temsilcilerin de aralarında bulunduğu bir heyetin, Gazze Şeridi'nde tutulan son İsrailli rehinenin naaşının iadesini görüşmek üzere dün Mısır'ı ziyaret ettiğini duyurdu.

Ofis tarafından yapılan açıklamada, "Başbakan'ın talimatları doğrultusunda bir heyet Kahire'ye gitti... ve son rehine Ran Gvili'nin derhal iadesini sağlamak amacıyla arabulucularla görüşmelerde bulundu." ifadeleri yer aldı. Açıklamada, "Görüşme sonucunda, çabaların derhal yoğunlaştırılması konusunda mutabakata varıldı" ifadeleri kullanıldı.

frgt
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'na bağlı savaşçılar, Kızılhaç çalışanlarıyla birlikte, 1 Aralık 2025'te Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampının enkazı arasında İsrailli rehinelerin cesetlerini ararken nöbet tutuyor (EPA)

Ateşkes anlaşmasının 10 Ekim'de yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail, Filistinli grupların teslimi geciktirdiği yönündeki suçlamalarına rağmen, 20 canlı rehineyi ve Gvili'ninki hariç tüm cesetleri aldı. Hamas, savaştan kalan devasa moloz yığınları nedeniyle cesetlerin kurtarılma sürecinin yavaş ilerlediğini savunuyor.