Tunus'ta zorunlu ikamet tartışmaları

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (Reuters)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (Reuters)
TT

Tunus'ta zorunlu ikamet tartışmaları

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (Reuters)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (Reuters)

Bağımsız bir örgüt olan Tunus İnsan Hakları Savunma Birliği (LTDH), seyahat yasağı bulunan ve zorunlu ikamete tabi tutulan kişilerin durumlarının netleştirilmesi çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Kays Said daha önce de, 25 Temmuz'da  duyurduğu olağanüstü önlemleri açıklamasının ardından insan haklarıyla ilgili ortaya çıkan bazı durumlara ilişkin başka şikayetler de almıştı.
LTDH Genel Başkanı Cemal Muslim, insan hakları dosyasını görüşmek ve bazı kurumlar, iş adamları ve devlet çalışanları hakkında alınan kararların gerekçelerini öğrenmek amacıyla İçişleri Bakanlığı'na bir mektup gönderdiğini ancak görüşme talebinin kabul edilmediği açıkladı. Muslim, seyahat yasağı, zorunlu ikamet ve toplanmaların engellenmesine ilişkin kararların tümünü ‘keyfi’ olarak niteledi.
Muslim'in açıklamaları farklı tepkilere yol açtı. Cumhurbaşkanı'nın İçişleri Bakanı'na bir mahkeme celbi, onanmış hapis cezası veya aranan bir isim olmadığı sürece kimsenin ülkeden çıkmasının engellenmemesi talimatı vermesine rağmen bazı vatandaşların seyahat yasağının devam etmesiyle ilgili bir tartışma başladı. Cumhurbaşkanı Said, seyahat yasağının ayrım gözetmeksizin herkesin haysiyetini koruyarak, yurt dışına seyahat edenlerin yükümlülüklerine riayet ederek ve yasalara tam saygı gösterilerek yapılması gerektiğini vurguladı. Said, kötü muamele şikayetlerine ilişkin de ‘katıksız iftira’ yorumunda bulundu.
Muslim basın açıklamasında, ‘hak ve özgürlüklere saygı konusunda güvence vermesine rağmen Cumhurbaşkanı'nın anayasayı askıya alması ve yetkilerini genişletmesi durumunda ülkenin tek adam yönetimine kaymasından’ korktuğunu ifade etti. Yolsuzluk dosyalarıyla herhangi bir ilgisi olmadığı halde seyahat etmeleri engellenen bazı kişilerle ilgili kararların incelenmesi için bir yargı kurumunun tahsis edilmesi çağrısında bulunan Muslim ayrıca Cumhurbaşkanı'nı yolsuzluk şüphesiyle yargılanan sanıkların adil bir şekilde yargılanmaları ve mahkum edilene veya beraat edene kadar savunma haklarına saygı gösterilmesi için müdahale etmeye çağırdı.
Muslim alınan kararların uygulanmasındaki ve dar kapsamlı bir hükümetin kurulmasındaki yavaşlığın Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz'da aldığı olağanüstü önlemleri açıklamasının ardından topladığı sempatinin ve desteğin azalmasına neden olduğunun altını çizdi.
Bağımsız milletvekili Mebruk Kurşid de seyahat yasağı kararlarının devam ettiğini belirttiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen talimata rağmen yasak, Kartaca Havalimanı'nda halen devam ediyor. Havalimanı güvenliği, bu kararların uygulanması için yazılı talimat talep ediyor.”
Diğer yandan İdare Mahkemesi Basın Sözcüsü İmad el-Gabiri, zorunlu ikamet kararları kapsamındaki 15 Tunuslunun karara itiraz etmek ve geçersiz kılmak için İdare Mahkemesi'ne şikayette bulunduğunu duyurdu. Şarku’l Avsat’a konuşan Gabiri söz konusu kişilerin, haklarındaki zorunlu ikamet kararlarının uygulanmasının durdurulmasını ve bir ayı geçmeden karar verilmesi şartıyla olağanüstü hal yargısına dahil edilmesini talep ettiklerini söyledi. Gabiri ayrıca soruşturma prosedürlerinin gidişatının, dosyaların karara bağlanmasını ve idari kararların açıklanma tarihlerini etkileyebileceğini kaydetti.



Hadramut Valisi Hanbeşi, BAE'yi ilde yaygın ihlaller gerçekleştirmekle suçladı

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
TT

Hadramut Valisi Hanbeşi, BAE'yi ilde yaygın ihlaller gerçekleştirmekle suçladı

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ‘Yemen'deki Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu’ndaki katılımını kendi gündemini gerçekleştirmek için kullanmakla’ suçlarken, onun Hadramut’taki uygulamalarının beklentilerin aksine olduğunu ve yerel güvenliğe ve istikrara önemli zarar verdiğini öne sürdü.

Vali Hanbeşi dün, Mukalla'da düzenlenen basın toplantısında, Hadramut'un BAE'nin desteklediği ve devlet merkezlerini yağmalamak ve sivil halkı terörize etmek gibi ihlallerde bulunan, ancak kısa bir süre önce feshedilen Güney Geçiş Konseyi (GGK) lideri Ayderus ez-Zübeydi ve ona bağlı silahlı grupların hakimiyetinden kurtarıldığını söyledi.

Vali Hanbeşi, Hadramut sınırları içinde BAE’nin desteğiyle kurulan çok sayıda ‘gizli hapishanenin’ yanı sıra sivilleri hedef almak ve suikastlar gerçekleştirmek amacıyla Reyyan Havaalanı’nda depolanan patlayıcıların da ortaya çıkarıldığını açıkladı.

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi Vali Hanbeşi, yetkililerin BAE ve Zubeydi’ye bağlı silahlı gruplara karşı tüm yasal önlemleri alacağını vurgulayarak, bütün sorumluların hesap vermesi ve ihlallerin mağdurlarına destek sağlanması çağrısında bulundu. Hanbeşi, Suudi Arabistan'ın desteğinin bu acı sayfayı kapatmada, istikrarı yeniden tesis etmede ve Hadramut'ta devletin otoritesini güçlendirmede belirleyici olduğunun da altını çizdi.


SDG: Türk İHA’ları Haseke şehrinin güneyindeki Kizvan Dağı'nı bombaladı

Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
TT

SDG: Türk İHA’ları Haseke şehrinin güneyindeki Kizvan Dağı'nı bombaladı

Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dün akşam, ‘Türk insansız hava araçlarının (İHA) ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke kentinin güneyindeki Kizvan dağ bölgesini bombaladığını’ duyurdu.

SDG tarafından yapılan açıklamada, bölgenin topçular tarafından da bombalandığı belirtilerek, güçlerinin Haseke'deki el-Aliye köyü ekseninde merkezi hükümete bağlı grupların saldırılarını püskürttüğünü ekledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Türk güvenlik kaynakları, Kürt güçlerinin Türk İHA’larının Haseke şehrini hedef aldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Öte yandan Suriye televizyon kanalı Syria TV, Rakka kırsalındaki el-Aktun Hapishanesi konusunda Suriye ordusu ile SDG arasında hapishanenin teslim edilmesi için yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, hapishane çevresinin bombalandığını bildirdi.

Suriye'nin resmi yayın kuruluşu el-İhbariyye, daha önce Savunma Bakanlığı Medya ve İletişim Direktörü Asım Galyun’un, Suriye ordusu güçlerinin el-Aktun Hapishanesi’nin güvenliğini sağlamak için hapishane çevresine ulaştıklarını söylediğini aktarmıştı.

SDG güçlerinin koruması altında Kamışlı ve Haseke'de DEAŞ üyelerini barındıran hapishane (Reuters)SDG güçlerinin koruması altında Kamışlı ve Haseke'de DEAŞ üyelerini barındıran hapishane (Reuters)

Suriye pazar günü, SDG ile yeni bir anlaşma imzaladığını duyurdu ve bu duyuru, uluslararası alanda büyük memnuniyetle karşılandı. Anlaşma uyarınca, geçtiğimiz aydan bu yana devam eden kanlı çatışmaların ardından, Deyrizor ve Rakka illerinin Suriye hükümetine idari ve askeri olarak devredilmesinin yanı sıra, tüm cephelerde ve temas noktalarında tam ve acil ateşkes ilan edilecek.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, Suriye devlet kurumlarının yıllardır SDG’nin kontrolünde olan Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka, Deyrizor ve Haseke’ye gireceğini açıkladı.


DEAŞ militanlarının kaçmasının ardından el-Şeddadi'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)
Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)
TT

DEAŞ militanlarının kaçmasının ardından el-Şeddadi'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)
Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)

Suriye Ordusu Operasyonlar Dairesi dün akşam, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke Valiliği'ne bağlı Şeddadi şehrinde ve çevresinde tam sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ordu, şehirdeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki bir hapishaneden bir dizi DEAŞ militanının kaçtığını ve SDG'nin bu kişileri serbest bıraktığını belirtti.

Ordu yaptığı açıklamada, cezaevinin ve şehrin güvenliğini sağlamak için müdahale edeceğini ve kaçan unsurları aramak için operasyonların başlayacağını belirtti. Vatandaşlardan, örgütün kaçan üyeleri hakkında konuşlandırılmış askeri birliklere bilgi vermelerini istedi.

ABD’nin Suriye'deki ana müttefiki olan SDG), ateşkes anlaşması kapsamında geniş alanlardan çekilmeyi kabul etmesinden bir gün sonra, Suriye hükümeti, Özerk Yönetimi "terörizm meselesini siyasi olarak istismar etmeye" çalışmakla suçladı. Yaptığı açıklamada, bunun "uluslararası topluma karşı siyasi veya güvenlik şantajı aracı olarak kullanılmasını kesinlikle reddettiğini" ifade etti.

Operasyonlar Müdürlüğü, ordu komutanlığının, Şeddadi hapishanesini ve çevresini güvence altına almak amacıyla İç Güvenlik Güçlerine devretmek için arabulucular ve SDG liderleriyle temasa geçtiğini, ancak SDG liderliğinin bunu reddettiğini kaydetti. SDG ise bunu reddederek, hapishaneye saldırı düzenlendiğini iddia etti.