Sudan'daki son darbe girişiminin boyutları: Hükümet ile siyasal İslamcılar arasındaki çatışma yeni bir aşamaya girdi

Darbe girişiminden sonra hükümet bileşenleri ile siyasal İslamcılar arasındaki çatışma, eskisinden daha şiddetli olabilecek yeni bir aşamaya girdi

Sudan ordusu, Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığını kaybetmesinin, nüfuzunu zayıflatacağını düşünüyor (Independent Arabia - Hasan Hamid)
Sudan ordusu, Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığını kaybetmesinin, nüfuzunu zayıflatacağını düşünüyor (Independent Arabia - Hasan Hamid)
TT

Sudan'daki son darbe girişiminin boyutları: Hükümet ile siyasal İslamcılar arasındaki çatışma yeni bir aşamaya girdi

Sudan ordusu, Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığını kaybetmesinin, nüfuzunu zayıflatacağını düşünüyor (Independent Arabia - Hasan Hamid)
Sudan ordusu, Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığını kaybetmesinin, nüfuzunu zayıflatacağını düşünüyor (Independent Arabia - Hasan Hamid)

Mina Abdulfettah
Sudan'da henüz demokratik olma noktasına gelmemiş bir geçiş süreci hükümetine karşı darbe yapılması fikri, mevcut yönetimle aynı fikirde olmasa dahi silahlı kuvvetler tarafından uygulanabilecek doğru bir seçenek gibi görünmüyor. Ne var ki 21 Eylül Salı sabahı gerçekleştirilen başarısız darbe girişimi de, Aralık 2018 devriminden bu yana kendisine verilen seçim vaatlerinin yerine getirilmesinden umudunu kesmeye başlamış olsa da Sudan halkının tercih edeceği seçeneklerden biri olamadı. Bu son darbe girişimi, 15'ten fazla darbenin gerçekleştiği ve bu darbe süreçlerinin aralarına üç kısa demokratik dönem serpiştirilen Sudan'daki yönetim döngüsü için yeni bir temel teşkil edebilir. Siyasi partiler, sivil ve askeri taraflar arasında kırılgan bir güç paylaşımı anlaşmasına dayanan geçiş dönemi hükümeti altında yola devam etmelerinin, boğucu ekonomik krizi, ülkenin doğusundaki protestoları, Darfur’da ve Nuba Dağları bölgesinde aşiretler arasında yaşanan çatışmaları ve ülkenin birçok bölgesinde düzenlenen benzer protesto gösterilerini ve oturma eylemlerini çözemeyeceğinin henüz farkında değiller.
Darbe girişimi, Zırhlı Kolordu Birliği’nin teslim olmasıyla çabucak atlatıldı. Geçici hükümet tarafından yapılan açıklamada, darbe girişimimin eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir destekçisi subaylar ve sivillerden oluşan gruplarla bağlantılı önceki darbe girişimlerinin bir uzantısı olduğu belirtildi. Darbenin başarısızlığı, önce Ulusal Radyo ve Televizyon binasının kontrol altına alınması sırasında başladı. Ardından darbe güçleri, eş-Şecera bölgesindeki Zırhlı Kolordu Karargahı’na konuşlandırıldı. Haber siteleri, karargahta üç zırhlı tugayının ve yaklaşık 360 tankın bulunduğunu, bunun da darbeyi yönetmeyi zorlaştırdığını belirttiler. Darbe girişimi öncesinde bir ay boyunca bir takım söylentiler yayılsa da bunlar pek ciddiye alınmadı.

Doğru tahminlerden yoksun bir darbe girişimi
Sudan halkının ve sosyal medya kullanıcıları darbe girişimini genel olarak, iç koşullarla ilgili doğru tahminlerden ve çevredeki bölgesel ve uluslararası değişimlere ilişkin değerlendirmelerden yoksun olarak tanımladılar. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın darbenin herhangi bir tarafla bağlantısının henüz kanıtlanamadığını açıklamasına rağmen, bazı çevreler Başbakan Abdullah Hamduk'un darbenin eski rejimin destekçileri tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin açıklamasını desteklerken, bazıları da bu yazının kaleme alındığı tarih itibariyle henüz resmi bir açıklama yapılmadan anlatılanların ötesine geçerek darbe girişiminin arkasında Arap Sosyalist Baas Partisi - Sudan Örgütü ve partinin üyesi olan Sudan ordusunda ikinci zırhlı birliği komutanı olarak görev yapan ve tutuklanmasının ardından görevine iade edilen Tümgeneral Abdulbaki Hasan Bekravi’nin olduğunu öne sürdürler. Bekravi'nin eski rejimde iktidar partisi Ulusal Kongre Partisi üyesi olduğu söylenirken Arap Sosyalist Baas Partisi - Sudan Örgütü onun eski rejimin üyesi olmadığını ve Baasçı olduğunu iddia ederek hapisten çıkmasını sağladı. Bekravi hakkında, 2019 yılında dönemin Sudan Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf’ın eski Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir’in istifa ettiğini duyurmasından sonra beraberindeki birkaç subayla başarısız bir darbe girişiminde bulunduğu ve Hızlı Destek Kuvvetleri’nin ilerlemesini engellemeye çalıştığı anlatılıyor.

Sonuçları iyi hesaplanmamış bir macera
Sudanlı siyaset bilimi profesörü Abdullatif el Buni, Sudan Kültür ve Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Hamza Baloul tarafından yayınlanan ilk resmi açıklamada belirtilenlere dikkati çekti. Prof. Buni, Baloul’un eski rejimin destekçileri tarafından başarısız bir darbe girişiminde bulunulduğunu söylemesinin, hükümetin darbe girişiminin arkasında siyasal İslamcıların olduğuna işaret ettiği anlamına geldiğini, böylece hükümet ile siyasal İslamcılar arasındaki çatışmanın, eskisinden daha şiddetli olabilecek yeni bir aşamaya girdiğini belirtti.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia kaynaklı haberine göre, Prof. Buni, mevcut koşulların herhangi bir darbe girişimine fırsat vermediğini ve fırsat bulunsa dahi sonuçlarının hesaplanmamış bir macera olacağını söyledi. Bu iddianın geçerli olabileceğini varsaydığımızda akıllarda şu soru işaretleri beliriyor: Siyasal İslamcı subaylara ne oldu? Bir umutsuzluk ve hayal kırıklığı içerisindeler mi? İslamcıların siyasi kanadının arkasından mı darbe girişimine kalkıştılar? Bir yerlerde buna yol açan bir ihanet mi yaşandı? Darbeye teşvik eden bir süreç oldu mu yoksa hepsi bir oyun muydu?
Prof. Buni, tablo netleşinceye kadar hükümetin siyasi davranışı açısından bugün ve yarın olacakların bu soruların cevaplarını vermesini bekliyor.
Prof. Buni değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
“Darbe girişiminin boyutları, hükümetin ilk savaşını siyasal İslamcılara karşı bir mücadele haline getirmesi olacak. Bu da ülkeyi ya ekonomik, güvenlik ve siyasi tüm açılardan daha da kötü bir duruma sokacak ya da tam tersi olup halkın sıkıntılarına çözüm getirilmesini sağlayacak.”
Siyasal İslamcılar ile Baasçılar arasında karma bir darbe olabileceğine dair ortada dolaşan söylentilerle ilgili olarak ise Prof. Buni, Baasçılar, siyasal İslamcıları kandırmadıktan ve herhangi bir cezbediciliği olmadıktan sonra bunun olmasına ihtimal vermiyor. Darbe girişiminin, siyasi ufku olmayan maceraperest subaylar tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini düşünen Prof. Buni, “Ordu şimdiye kadar önemli bir açıklamada bulunmadı. Eğer tatmin edici bir açıklama yapılmazsa, ortaya çıkarılması gereken bazı muğlâklıklar olabilir” şeklinde konuştu.

Ordunun entegrasyonu
Siyasi bir aktivist olan Sadık İsmail’e göre ordunun bu hareketlilikten haberdar olduğu, onları izlediği ve darbe kalkışmasını beklediği, ardından engellediği ve belki de bu şekilde terfi veya statü değişikliği talep eden subayların protesto edildiği düşünülüyor. Ordunun Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığını kaybetmesinin nüfuzunu zayıflatacağını düşündüğüne işaret eden İsmail, aynı zamanda güvenlik durumunun istikrarı, barış anlaşmalarının yarattığı sorunlar ve diğerleri gibi öne çıkan sorunlara çözüm umudunun olmadığını belirtti. İsmail, ordunun, konumunu güçlendirmek için sivil yapının orduya ihtiyacı olduğunu ve orduyla tam ortaklık olmadan yönetemeyeceğini göstermesi gerektiğini kaydetti.
İsmail, orduya ait şirketlerin resmi piyasalardaki dolar kuru ile karaborsadaki dolar kuru arasındaki fiyat farkından eldeki kârlarla ve özellikle ihracattan elde ettikleri büyük kârlarla ilgili bazı noktalar olduğuna dikkati çekti.
Öte yandan Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu’nun nüfuzu zayıflatılmaya çalışıldığını belirten İsmail, özellikle darbe girişiminin açıklanmasından sonra belki de önümüzdeki birkaç gün içinde ordunun yeniden düzenleneceği, silahlı hareketlerin birleştirilebileceğini ve tüm meselenin ordu ve subaylara devredilebileceğini düşünüyor. Bu durumun, Hızlı Destek Güçleri de dahil olmak üzere ordunun kapsamlı adımlar atabilmesiyle ilgili güçlü bir argüman olduğuna inanan İsmail’e göre bu şekilde tek bir ordu olarak hareket etmelerini zorlaştıracak şekilde yeniden konuşlandırılabilirler.
Güvenlik durumunun, ülkenin doğusundaki karayollarının ve limanların kapatılması gibi olayların yanı sıra yakında ortaya çıkması olası sorunlar da dahil olmak üzere, darbe girişimi için orduya bir sebep verebileceğini düşünen İsmail, Hedendeve aşireti lideri Muhammed Muhammed el-Emin Türk’ün ordudan iktidarı devralmasını istemesinden sonra halkın desteğinin darbecileri cezbetmiş olabileceğini söyledi. İsmail, Juba Barış Anlaşması'nın ülkenin doğusuyla ilgili bölümünde Hedendeve aşiretinin dışlanması ve Beni Amir aşiretinin dahil edilmesi gibi Hedendeve aşiretini kızdıran meseleler ve siviller tarafından desteklenen anlaşmalar olduğunu söyledi. Hedendeve aşireti, doğu konusunda yapılacak herhangi bir değişikliğin siviller tarafından gerçekleştirilemeyeceğine inanıyor. Çünkü aşiret sivil yöneticilerle birçok kez bir araya gelse de hiçbir başarıya ulaşılamadı.
İstihbarat teşkilatının darbe planından haberdar olduğunu ve planın henüz hazırlık aşamasında olduğu bilgisinin alındığını aktaran İsmail, “Yetkililer tutuklamaya başlayınca, darbeciler Zırhlı Kolordu Karargahı’ndaki meslektaşlarına geldiler, askeri polisin içeriye girmelerini reddettiler ve pazarlıktan sonra teslim olmayı kabul ettiler” dedi.

Olasılıklar
El-Yevm et-Tali Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tahir Sati ise Sudan'daki siyasi ortamın her türlü spekülasyona ve maceraya açık olduğunu belirterek ülkedeki atmosferi, kötüleşen siyasi ve ekonomik durum, ülkenin doğusunda kuzeyinde ve başkentte yaşanan gerçek krizlerle bağlantılı olarak ‘gerçek bir darbe atmosferi’ şeklinde tanımladı.
Şimdiye kadar olanların ciddi boyutta olup olmadığına dair herhangi bir işaret olmadığını ve hayatın normal bir şekilde devam ettiğini söyleyen Sati, “Darbe sırasında sadece köprüler kapatıldı. Görünen o ki, olayın kendisi üç olasılıktan ibaretti. Birincisi, ya darbe girişimi iyi bir şekilde kontrol altına alındı ve girişim tam başlamak üzereyken durduruldu. Ya belirli koşullar altında ordu içinden protestolar oldu. Ya da gelecekte olabilecek benzer bir olay için Sudan halkının nabzı tutuldu. Bu olay tüm ihtimallere açıktır” ifadelerini kullandı.
Darbe girişiminin engellenmesinde önemli olanın halkın siyasi istikrar istemesi olduğunun altını çizen Sati, hükümetin bu hedefe ulaşmak için büyük atılımlar yapması gerektiğini sözlerine ekledi. Bir yanda ÖDBG bileşenleri içinde, diğer yanda hükümetin sivil kanadı ile askeri kanadı arasında bir uyumsuzluğa tanıklık ediliyor. Açıklamalarında eski samimiyetleri yok. Aralarında arzu edilen uyum bulunmuyor. Daha ziyade gerilim söz konusu. Bu da genel siyasi durumu etkiliyor.



Tunus, Cezayir ve Libya arasındaki üçlü zirvenin sınırları ve beklentileri neler?

Zirveden çıkan nihai bildiride, Tunus, Libya ve Cezayir arasında elektrik bağlantısı projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili bir anlaşmaya da yer verildi (Tunus Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesi)
Zirveden çıkan nihai bildiride, Tunus, Libya ve Cezayir arasında elektrik bağlantısı projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili bir anlaşmaya da yer verildi (Tunus Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesi)
TT

Tunus, Cezayir ve Libya arasındaki üçlü zirvenin sınırları ve beklentileri neler?

Zirveden çıkan nihai bildiride, Tunus, Libya ve Cezayir arasında elektrik bağlantısı projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili bir anlaşmaya da yer verildi (Tunus Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesi)
Zirveden çıkan nihai bildiride, Tunus, Libya ve Cezayir arasında elektrik bağlantısı projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili bir anlaşmaya da yer verildi (Tunus Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesi)

Hammadi Ma’mari

Cezayir, Fas, Moritanya, Tunus ve Libya olmak üzere beş ülkeden oluşan Mağrip Arap Birliği’nin (MAB) çalışmaları durma noktasına gelirken Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Cezayirli mevkidaşı Abdulmecid Tebbun ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi’yi üçlü bir istişare toplantısına davet etti. Peki bu toplantının amacı ne? Amaç Arap Mağrip Birliği'nin ‘ölüm ilanı’ olabilir mi?

Mağrip Arap Birliği’ndeki çıkmaz devam ederken Tunus, 22 Nisan 2024 Pazartesi günü Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi’yi bir araya getiren üçlü bir istişare toplantısına ev sahipliği yaptı.

Birleştirici tutumlar

İlk istişare toplantısının nihai bildirisi, Tunus Dışişleri, Göç ve Yurtdışındaki Tunuslular Bakanı Nebil Ammar tarafından okundu. Bildiriye göre Tunus, Cezayir ve Libya liderleri ‘ortak sınırların güvenliğini, düzensiz göçün ve organize suçların yol açtığı tehlikelerden ve sonuçlarından korumaya yönelik çabaları birleştirmek ve koordine etmek üzere ortak görev güçleri oluşturma’ konusunda anlaştılar.

Libya'nın iç işlerine dışarıdan müdahalenin tamamen reddedildiğinin vurgulandığı bildiride, İsrail güçleri tarafından Filistin halkına karşı işlenen suçlar kınandı ve Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler’e (BM) tam üyeliğine tam destek verildi.

Zirveye katılan taraflar, tahıl ve yem üretimi, deniz suyunun tuzdan arındırılması, öncelikli alanlarda ve sektörlerdeki diğer projeler gibi büyük ortak projelerin ve yatırımların oluşturulması için gerekli mekanizmaları formüle etmek üzere ortak bir çalışma grubu kurulmasını kararlaştırdılar.

Said, Tebbun ve Menfi; Tunus, Libya ve Cezayir arasındaki elektrik bağlantısı projesinin derhal hayata geçirilmesi, üç ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi, aralarındaki ticareti engelleyen güçlüklerin aşılması, üç ülkenin de halklarının bu ülkeleri ziyaretleri sırasında uygulanan prosedürlerin azaltılması ve aralarında serbest ticaret bölgeleri kurulması konularında mutabakata vardılar.

Zirve sonunda, bir sonraki istişare toplantısına hazırlık olarak Said, Tebbun ve Menfi’nin üzerinde uzlaştıkları konulardaki ilerlemeyi takip etmek üzere ‘temas noktaları oluşturulmasına’ karar verildi.

ty5hj
Düzensiz göçe karşı çabaların birleştirilmesi, iş birliğinin geliştirilmesi ve üç ülke arasında ticareti engelleyen zorlukların üstesinden gelinmesinde anlaşmaya varıldı (Tunus Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesi)

Zirve, MAB çalışma mekanizmalarının 1990'lı yıllardan beri işlevini neredeyse tamamen yitirdiği, Cezayir-Fas ilişkilerinin gerildiği, Tunus ve Fas arasındaki ilişkilerin donduğu bir dönemde Moritanya'nın katılımı olmadan gerçekleşti

Üçlü zirve ayrıca, Tunus ve Libya arasındaki ticaret faaliyetleri için hayati bir arter olan Ras Cedir Sınır Kapısı’nın bir aydır kapalı olduğu ve Sahra altı Afrika ülkelerinden binlerce göçmenin Cezayir sınırından Tunus'a akın ettiği bir dönemde gerçekleşti.

Peki üçlü zirve, MAB’ın tabutuna son çiviyi mi çaktı? Zirve, bölgede yeni bir üçlü ittifakın doğuşunun ilanı mı idi?

Yeni bir oluşum

Tunus Üniversitesi'nden Uluslararası İlişkiler Profesörü Muntasır Şerif, Independent Arabia’ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

Zirve, Libya’nın, Rusya ve ABD’nin askeri nüfuz mücadelesiyle birlikte çalkantılı bir dönemden geçtiği, Cezayir’in ise batı sınırındaki komşusu Fas ve güneydeki komşuları Mali ve Nijer ile çeşitli güvenlik sorunları yaşadığı çeşitli jeopolitik zorluklar ortamında gerçekleşti.

Zirvenin sonuçlarının, bölge halklarına fayda sağlayacak önemli potansiyellere sahip olmasından dolayı üç ülke arasında ekonomik ortaklığın önünü açmasını bekleyen Prof. Şerif, zirveyi, çalışma mekanizmaları on yıllardır çalışmaz halde olan MAB’ın yerini alacak yeni bir blok oluşturma girişimi olarak nitelendirdi. MAB’ın diğer kurucu ülkelerinin (Fas ve Moritanya) zirveyi kendilerine karşı bir hamle olarak görebilecekleri uyarısında bulunan Prof. Şerif, Tunus hükümetini üçlü zirvenin hedefleri konusunda yanlış anlaşılmaları önlemeye ve Tunus'un ortaklarına zirvenin kimseyi hedef almadığına dair güvence veren mesaj göndermeye çağırdı.

Tunus-Cezayir ilişkilerinin, iki ülke arasındaki stratejik bağlara rağmen, özellikle Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen ve Cezayir sınırından Tunus'a giren yasadışı göçmen akınının devam etmesi nedeniyle nispeten gergin olduğuna dikkati çeken Prof. Şerif, bu konuda varılan anlaşma ve çabaların birleştirilmesi kararının ‘önemli bir adım’ olduğunu söyledi. Cezayir'e ‘yasadışı göçmen akışının kontrol altına alınması için Tunus ile olan sınırlarındaki güvenlik önlemlerini sıkılaştırması’ çağrısında bulunan Şerif, düzensiz göçmen akışının devam etmesini ‘krizin Cezayir'den Tunus'a ihraç edilmesi’ olarak nitelendirdi.

ABD ve Rusya’nın Libya'daki nüfuzu

Öte yandan Libyalı yazar ve siyasi analist İzzettin Akil, yaptığı özel açıklamada, ekonomik sorunların yanı sıra başta ABD ve Rusya olmak üzere uluslararası güçlerin Libya topraklarındaki çekişmesinin, üç ülkeyi tehdit eden güvenlik riskler oluşturduğunu söyledi. Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı analize göre Tunus, Cezayir ve Libya arasında çabaların birleştirilmesinin ‘önemli’ olduğunu vurgulayan Akil, bu üç ülkenin bir dereceye kadar birbirleriyle koordinasyon içinde olmak ve bazı bölgesel konularda ortak tutum sergilemek istediklerini belirtti.

Libya'daki son durumun komşuları Tunus ve Cezayir için bir güvenlik endişesi oluşturduğunu belirten Akil, “Tunus ve Cezayir, bölgede uluslararası taraflar arasındaki çatışmada Libya’daki durumun nasıl sonuçlanacağını bilmek istiyorlar. Tunus ve Cezayir'in Libya yerine ABD’nin komşuları haline gelmesi, Libya'nın güvenlik ve stratejik geleceği hakkında daha fazla istişare ve tartışma yapılmasını gerektiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Libyalı siyasi analiste göre Libya’ya dayanarak, ABD’nin bölgedeki çıkarlarını dikkate almayan her hamle, ABD tarafından engellenecek ve boşa çıkarılacak.

Tunus, Libya ve Cezayir’in, Fas ve Moritanya'dan daha fazla tehditle karşı karşıya olduklarını düşünen Akil, özellikle Rusya ve ABD’nin Libya'daki hamleleriyle birlikte söz konusu tehditlerle mücadele edebilmek için aralarında daha fazla istişarede bulunmaları ve birbirleriyle daha fazla yakınlaşmaları çağrısında bulundu.

“İsmiyle müsemma değil”

MAB başarısızlığıyla karşı karşıya kalan Cezayir, Tunus ve Libya, çeşitli sorunlara karşı sergilenecek tutumların belirlenmesini sağlayacak istişare ve koordinasyon için alternatif mekanizmalar arayışındalar.

Diğer taraftan Cezayirli gazeteci ve siyasi analist Nasreddin Bin Hadid yaptığı özel açıklamada, MAB çatısı altında toplanılamamasının, Cezayir, Tunus ve Libya'yı, karşı karşıya oldukları güvenlik sorunları nedeniyle ve her ülkenin diğerini desteklemesi gerektiğinden üçlü zirveler düzenlemeye ittiği değerlendirmesinde bulundu. Tunus ve Cezayir arasında ekonomi alanında entegrasyon olduğuna dikkati çeken Bin Hadid, “Libya, gergin ve istikrarsız olan topraklarındaki güvenlik ve siyasi durumun kırılganlığı çerçevesinde bu üçlü içerisinde bir istisna oluşturuyor” dedi.

MAB’ın ‘ismiyle müsemma olan bir oluşum’ olarak tanımlayan Bin Hadid, MAB’ın mekanizmalarının çökmesi ve onlarca yıldır toplanmamış olması nedeniyle Cezayir, Tunus ve Libya’nın üçlü bir zirve düzenlemelerini MAB’ı atlamak istemelerinden değil, bireysel bir iradeden kaynaklandığını vurguladı.

Düzensiz göçü, bölgedeki tüm ülkeleri etkileyen ‘bir virüs’ olarak nitelendiren Bin Hadid, Cezayir'in de Sahra altı Afrika'dan gelen binlerce göçmenin akınına uğradığını ve bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti. Bin Hadid, yasadışı göç sorununun, Avrupa Birliği (AB) ile güvenlik yaklaşımını kırmak ve kalkınma için gerekli araçları sağlayarak göçmenleri ülkelerinde tutmak için iş birliği yaparak ekonomik kalkınma yaklaşımı aracılığıyla ele alınması çağrısında bulundu.

Üçlü zirvenin her üç ayda bir yapılması kararı

Said, Tebbun ve Menfi geçtiğimiz mart ayı başlarında Cezayir'de düzenlenecek bir enerji zirvesi öncesinde, ilki ramazan ayından sonra Tunus'ta olmak üzere her üç ayda bir üçlü zirve düzenlenmesi konusunda anlaşmıştı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre üç ülkenin liderleri zirve sırasında, Mağrip bölgesindeki mevcut durumu ve üç ülkenin halklarının yararına olacak şekilde ekonomi ve güvenlik alanlarındaki zorlukların aşılması için çabaların birleştirilmesi ve yoğunlaştırılması ihtiyacını’ ele aldılar.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf, zirvenin yapılması konusunda mutabakata varıldığı dönemde girişimi savunmuş ve ‘MAB hiçbir şey yapmazken’ bununla ‘bir boşluğun doldurulmasının’ amaçlandığını söylemişti.

Öte yandan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, bu ayın başlarında düzenlediği basın toplantısında, üçlü zirveyle herhangi bir tarafa karşı herhangi bir hamlenin hedeflenmediğini, kapılarının bölge ülkelerine ve batıdaki komşu ülkelere (Fas'a) açık olduğunu ifade etti.

"Yeni Bir Gerçeklik"

Bu arada bazı gözlemciler, Tunus, Cezayir ve Libya’nın yer aldığı üçlü ittifakın, Fas ve Moritanya'nın dışarıda bırakılması ve izole edilmesinin yanı sıra, MAB’ın ‘fişinin çekilmesi’ ve bölgenin yeni bir siyasi ve ekonomik gerçeklikle tanışması anlamına geldiğini değerlendiriyor. Aynı gözlemcilere göre eğer Mağrip ülkeleri arasındaki siyasi anlaşmazlıkları gidermek ve bölgede ekonomik ve stratejik entegrasyon sağlansaydı bu mümkün olabilirdi.

Siyasi konularda uzman bir gazeteci olan Muhammed Salih el-Ubeydi, MAB’ın uzun geçmişe sahip bir kurum olduğunu belirterek, “MAB, uzun süredir var olan bir kurum, ancak bölgedeki yeni siyasi gerçekler ve Cezayir-Fas ilişkilerindeki gerginliğin yanı sıra Tunus ile Fas arasındaki soğuk ilişki, 35 yıllık bölgesel bir ekonomik blok olarak önemine rağmen MAB’ı zayıflattı” değerlendirmesinde bulundu.

Fas'ın Marakeş kentinde 17 Şubat 1989 tarihinde ilan edilen MAB’ın kuruluşunun 35’inci yıldönümünde, Fas ve Moritanya meclis başkanları bir açıklama yayınladılar. Rabat ve Nuakşot'un MAB’a olan bağlılıklarını teyit ettikleri açıklamada, Mağrip ülkeleri arasındaki entegrasyonun alternatifsiz bir seçenek olduğunu vurguladılar.

MAB’ın son zirvesi 1994 yılında Tunus'ta gerçekleşti. Toplam 120 milyonluk nüfusa ve 6 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olan MAB üyesi ülkeler (Tunus, Libya, Cezayir, Fas ve Moritanya), Arap dünyasının yüzde 40'ını oluşturuyorlar.


Erdoğan Hamas'ın Katar'dan ayrılacağını düşünmüyor

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul'da Hamas Dış İlişkiler Sorumlusu Halid Meşal ve Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye ile kucaklaştı. (AFP)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul'da Hamas Dış İlişkiler Sorumlusu Halid Meşal ve Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye ile kucaklaştı. (AFP)
TT

Erdoğan Hamas'ın Katar'dan ayrılacağını düşünmüyor

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul'da Hamas Dış İlişkiler Sorumlusu Halid Meşal ve Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye ile kucaklaştı. (AFP)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul'da Hamas Dış İlişkiler Sorumlusu Halid Meşal ve Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye ile kucaklaştı. (AFP)

Reuters'in Türk medyasına dayandırdığı haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün (Salı) yaptığı açıklamada, Hamas'ın Katar'dan ayrılacağına inanmadığını ve Doha'dan da bu yönde bir işaret görmediğini belirtti.

Medya kuruluşları, Erdoğan’ın Irak ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'yi tamamen ele geçirmesinin Filistin topraklarının daha fazla işgaline ‘kapı açacağını’ söylediğini aktardı.

Wall Street Journal geçen hafta, Hamas'ın siyasi liderliğinin genel merkezini Katar dışına taşımayı düşündüğünü bildirmişti.

Gazeteye konuşan Arap kaynaklar, Hamas liderliğinin son günlerde Umman da dahil olmak üzere bölgedeki en az iki ülkeyle, siyasi liderlerinin kendi başkentlerine taşınması fikrine sıcak bakıp bakmayacakları konusunda temasa geçtiğini söyledi.

Hamas liderleri 2012 yılından bu yana ABD destekli bir anlaşmayla Katar'ın başkenti Doha'da yaşıyor.

Söz konusu gelişme, Gazze Şeridi'ndeki esirlerin iadesini de içeren bir ateşkese aracılık etmesi nedeniyle Doha üzerindeki baskıların arttığı bir döneme denk geldi.


İsrail saldırısında Hizbullah'ın hava savunma birimindeki bir mühendis öldürüldü

Adlun Yolu üzerinde hedef alınan aracın bulunduğu yerden (el-Merkeziyye)
Adlun Yolu üzerinde hedef alınan aracın bulunduğu yerden (el-Merkeziyye)
TT

İsrail saldırısında Hizbullah'ın hava savunma birimindeki bir mühendis öldürüldü

Adlun Yolu üzerinde hedef alınan aracın bulunduğu yerden (el-Merkeziyye)
Adlun Yolu üzerinde hedef alınan aracın bulunduğu yerden (el-Merkeziyye)

AFP'nin Hizbullah’a yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre bugün (Salı), İsrail'in Lübnan'ın güneyinde sınıra yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki bölgede bir araca düzenlediği saldırıda bir Hizbullah üyesi öldürüldü.

Lübnan ile İsrail arasındaki sınır, altı aydan uzun bir süre önce Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasından bu yana neredeyse her gün bombardımana sahne oluyor. Ancak Hizbullah, nisan ayı başında Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen saldırı nedeniyle, İsrail ile destekçisi Tahran arasında yaşanan gerilim nedeniyle geçen haftadan bu yana askeri mevzileri hedef alma eylemlerini artırdı.

Hizbullah'a yakın bir kaynak ‘İsrail saldırısında Hizbullah'ın hava savunma biriminde görevli bir mühendisin’ öldüğünü söyledi.

Yanan arabayı gören bir AFP fotoğrafçısının bildirdiğine göre Sur'da tarım arazisi yanındaki bir araba vuruldu.

Hizbullah üyeleri aracı incelerken, Lübnan ordusu olay yerinde güvenlik kordonu oluşturdu.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA), ‘bir insansız hava aracının (İHA) Litani'nin kuzeyindeki Ebu’l Esved bölgesinde bir aracı hedef aldığını ve bir şehidin olduğunu’ bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgiye göre bu gelişme, Hizbullah'ın pazar akşamı Lübnan'ın güneyinde düşmana ait Hermes-450 İHA’sını düşürdüğünü duyurmasının ardından yaşanırken, İsrail ordusu da dün sabah (Pazartesi) kendisine ait bir İHA’nın karadan havaya bir füzeyle vurulduktan sonra Lübnan'ın güneyinde düşürüldüğünü doğruladı.

Hizbullah dün yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki askeri mevzileri, askeri birlikleri ve casusluk cihazlarını roket ve top mermileriyle hedef aldığını duyurdu.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de patlak veren savaştan bu yana Hizbullah ve İsrail neredeyse her gün sınır ötesi bombardıman gerçekleştiriyor.

Hizbullah, Gazze'yi ve direnişi desteklemek için İsrail mevzilerini, casus cihazlarını ve askeri toplantıları hedef aldığını duyurdu. İsrail ordusu ise Hizbullah'ın altyapısını, sınıra yakın savaşçılarının ve komutanlarının hareketlerini hedef aldığını söylediği hava ve topçu bombardımanıyla karşılık veriyor.

AFP'nin Hizbullah'ın açıklamalarına ve resmi Lübnan kaynaklarına dayandırdığı rakamlara göre gerilimin başlamasından bu yana Lübnan'da 251'i Hizbullah üyesi, 70'i sivil olmak üzere en az 377 kişi öldürüldü.

İsrail tarafı ise 11 askeri personel ve sekiz sivilin öldüğünü açıkladı.


Sudanlılar savaşın acımasızlığına rağmen hayatlarını geri kazanmaya çalışıyor

Hartum'da bir sokakta su dolu kovalar taşıyan çocuklar (AFP)
Hartum'da bir sokakta su dolu kovalar taşıyan çocuklar (AFP)
TT

Sudanlılar savaşın acımasızlığına rağmen hayatlarını geri kazanmaya çalışıyor

Hartum'da bir sokakta su dolu kovalar taşıyan çocuklar (AFP)
Hartum'da bir sokakta su dolu kovalar taşıyan çocuklar (AFP)

Sudanlılar bu ay ikinci yılına giren savaşın ağır koşullarına rağmen hayatlarını yeniden rayına oturtmaya çalışıyor. Hartum eyaletinin ikinci büyük kenti Omdurman'ın en kuzeyindeki Kerri bölgesinin coğrafi ve idari sınırları içinde yer alan bazı yerleşim birimleri, sokaklarda ve pazarlarda sınırlı hareketlilik, bazı sağlık merkezlerinin ve eczanelerin açılmasıyla asgari sağlık hizmetlerinin sunulması, ulaşım ve toplu taşıma araçlarının sınırlı bir kapsamda hareket etmesiyle birlikte yeniden canlanmaya başladı. Ordudan bir askeri kaynak Şarku’l Avsat'a, ordunun Omdurman'ın eski mahallelerindeki varlığına rağmen, el-Muhendisin banliyösünde Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) mevzilerinin bulunduğunu ve bunların Mühendisler Kolordusu karargahını kuşatmak için orduya karşı özel operasyonlar yürüttüğünü söyledi. Mahalleyi terk etmeyen birkaç genç dışında bölge sakinlerinin evlerine döndüğünü görmediğini de sözlerine ekleyen kaynak, insanları geri dönmeye teşvik edecek hiçbir hizmetin olmadığını ve içme suyunun da bulunmadığını belirtti.

dserg
Omdurman'ın kuzeyindeki Kerri bölgesinde Suudi Arabistan’dan gelen yardım kolilerini taşıyan Sudanlılar (SPA)

Yerel yetkililer Omdurman şehrinin geniş alanlarına yayılan çürümüş cesetleri kaldırmak için gönüllü kampanyalar başlatmış olsa da, acil servislerin şehrin bazı bölgelerinde yaşayanlar arasında cilt hastalıkları salgını olduğunu duyurmasının ardından birçok hastalığın yayılmasından endişe ediliyor.

Kerri bölgesi

Bölge sakinlerinin ifadesine göre Kerri bölgesinin çoğu mahallesine, birkaç çatışma ve uzak mevzilerinden yapılan top atışları dışında HDK tarafından girilmedi. Bu nedenle yaşam, dış mahallelerde devam eden savaştan büyük ölçüde etkilenmedi. Bu da bazı sakinleri, şehrin diğer bölgelerinde olduğu gibi evlerini terk etmemeye teşvik ederken, başkentin birçok bölgesi iletişim, internet kesintileri, sağlık, gıda ve içme suyu hizmetlerinden mustarip.

dvrf
Keskin fiyat artışları ve yakıt sıkıntısı Sudanlıların acılarını daha da artırıyor. (AFP)

Nispeten güvenli olan Kerri bölgesi, Hartum eyalet hükümetinin geçici karargâhı ve Omdurman'daki askeri bölgeleri sık sık ziyaret eden üst düzey ordu komutanlarının uğrak yeri haline geldi. Görgü tanıkları, vatandaşların güvenliğini sağlamak için Kerri mahallelerine ordu ve polis güçlerinin konuşlandırıldığını bildirirken, yetkililer çeşitli yasal kurumların savcılık, mahkeme, nüfus kayıt işlemleri ve kimlik belgelerinin halka verilmesi için çalıştığını duyurdu. Bazı mahalle sakinleri, güvenlik ve hizmet eksikliğinin başkent sakinlerinin karşılaştığı başlıca sorunlar olduğunu söyledi.

Korkutucu derecede yüksek fiyatlar

Bölgede yaşayan bir kişi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, geçen yıl Nisan ayı ortalarında savaşın patlak vermesinden önce olduğu gibi ‘sokakların hayatla dolup taştığını’ söyledi. Korkutucu derecede yüksek fiyatlara rağmen her türlü malın bulunabildiğini kaydeden bölge sakini, bu durumu (fiyat yüksekliğini) ülke genelinde kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle yüksek dolar kuruna bağladı.

sdvbfethr
Hartum'un güneyinde topçu ateşi sonrası enkaza dönen bir evi inceleyen insanlar (AFP)

Öte yandan Omdurman'ın eski kentindeki diğer mahalleler, ordu ve HDK arasındaki karşılıklı top atışları sonucunda büyük yıkıma uğradı. Bu mahalleler sakinlerinin kitlesel göçüne tanık oldu. Birden fazla kaynağa göre, çatışmalar sırasında meydana gelen hasarın onarılmasının ardından telefon ve internet hizmeti stabil durumda, ancak vatandaşların karşı karşıya olduğu en büyük sorun devam eden içme suyu krizi.

Hava ve topçu bombardımanı

Omdurman sakinlerinden el-Fadıl Hamad, Sudan Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından yapılan bombardıman ve HDK tarafından meskûn mahallelere yapılan topçu atışlarında onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını söyledi. Evlerin bombalarla yıkıldığını, elektrik direklerinin ve su şebekelerinin tahrip edildiğini, marketlerin ve dükkanların yağmalandığını ve soyulduğunu belirten Hamad, ordu güçlerinin mahallelere girip güvenliği sağlamasından sonra bile insanların evlerinde büyük çaplı soygunlar yaşandığını kaydetti.

Hamad, bazı komşularının evlerine dönmeye çalıştığını, ancak ordunun bölgenin tamamen güvenli olmadığı ve HDK'nin karşı saldırıları olabileceği gerekçesiyle onları engellediğini söyledi. Hamad ayrıca, ülke içinden ve dışından herkesin geri dönmek istediğini, ancak elektrik, su ve eğitim gibi hizmetlerin eksikliğinin şu anda geri dönmelerini zorlaştırdığını ifade etti.


BAE, Sudan'ı ‘istikrarsızlaştırma’ iddialarını reddetti

Hartum'daki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri (arşiv - Reuters)
Hartum'daki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri (arşiv - Reuters)
TT

BAE, Sudan'ı ‘istikrarsızlaştırma’ iddialarını reddetti

Hartum'daki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri (arşiv - Reuters)
Hartum'daki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri (arşiv - Reuters)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, Sudan’ın BM Daimî Temsilcisi tarafından yapılan açıklamaları kategorik olarak reddettiğini ve bunların ‘temelsiz iddialar’ olduğunu ifade etti. Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Lana Zeki Nuseybe, BAE'nin, ‘Sudan’ın BM Daimî Temsilcisi tarafından yapılan yanlış iddiaları kategorik olarak reddettiğini’ vurgulayarak bunların ‘temelsiz iddialar’ olduğunu kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın BAE resmi haber ajansı WAM’dan aktardığı habere göre Nuseybe dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, “BAE, 21 Nisan'da BM Güvenlik Konseyi'ne bir mektup göndererek, çatışmadan bir yıl sonra yanıltıcı bilgiler ve yanlış anlatılar yaymanın sorumluluktan kaçmayı ve Sudan'daki insani krizi ele almaya yönelik uluslararası çabaları baltalamayı amaçladığını vurguladı” ifadelerini kullandı.

Sudan Tribune gazetesine göre Sudan, BM Güvenlik Konseyi'ni BAE'yi resmen kınamaya ve Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) savaş malzemesi ve finansman sağlamayı durdurmaya çağırdı. Sudan 29 Mart'ta BM Güvenlik Konseyi'ne BAE aleyhinde bir şikâyette bulunarak, BAE'yi savaşı ateşlemeyi planlamak ve Çad'ın yardımıyla HDK'yi desteklemekle suçladı. BAE, BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta “Sudan'daki çatışmaya barışçıl bir çözümü desteklemeye kararlı olduğunu, tüm paydaşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğini belirtti. Sudan'ı kalıcı çözüme ulaşmak ve sivil bir hükümet kurmak için ulusal mutabakat sağlamak üzere siyasi yola sokmayı amaçlayan her türlü süreci destekleyeceğini” vurguladı.


Devrimci Uyanış Konseyi lideri HDK'ye karşı Sudan ordusuna katıldığını duyurdu

Darfur'da Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların yol açtığı yıkımdan (AFP)
Darfur'da Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların yol açtığı yıkımdan (AFP)
TT

Devrimci Uyanış Konseyi lideri HDK'ye karşı Sudan ordusuna katıldığını duyurdu

Darfur'da Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların yol açtığı yıkımdan (AFP)
Darfur'da Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların yol açtığı yıkımdan (AFP)

Devrimci Uyanış Konseyi Başkanı ve Sudan'ın batısında bulunan Darfur bölgesindeki Mahamid kabilesinin lideri Musa Hilal, dün (Pazartesi), Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) karşı mücadelede Sudan ordusuyla tam bir ittifak içinde olduğunu açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı’ndan (AWP) aktardığı habere göre Hilal, Kuzey Darfur eyaletinin başkenti el-Faşir'de Devrimci Uyanış Konseyi askerleri ve HDK Komutanı Muhammed Hamdan Daklu'nun (Hamideti) da mensubu olduğu Rizeygat kabilesinin en büyük aşireti olan Mahamid aşiretinin erkeklerinden oluşan bir kalabalığa hitap ettiği konuşmada şunları söyledi: “İyi bir vatandaş için vatanını yok etmek ya da işgalini kabul etmek kabul edilemez. Buradan devletin, vatanın ve egemen kurumlarının yanında olduğumuzu ilan ediyor ve yerimizin herhangi bir milisin yanı değil, Sudan ordusunun yanı olduğunu duyuruyoruz.”

Hilal, Darfur bölgesindeki Arap kabilelerinden oluşturulan ve 2003 yılında bölgede patlak veren iç savaşta Sudan ordusunun yanında silahlı hareketlere karşı savaşan Cancavid milislerinin kurucusudur.

Daha sonra Sudan hükümeti ile Hilal arasında, Hilal'in karşı çıktığı silah toplama projesi konusunda keskin anlaşmazlıklar yaşandı. O dönemde hükümetin kendisine arabuluculuk teklif etmesinin ardından, Devrimci Uyanış Konseyi'nin yürütme ve yasama makamlarına katılmasını, göçebe bölgelerde kalkınma ve hizmet için gerçek projelerin oluşturulmasını ve kuvvetlerinin HDK ile entegrasyonuna ilişkin askeri dosyanın çözülmesini talep etti.

Hilal, Nisan 2006'da emrindeki silahlı adamlara ve gönüllülere, Kuzey ve Batı Darfur'daki köylere saldırı başlatma yetkisi verdiğine dair haberlerin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından arananlar listesine alındı.

O dönemde devrik Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'e bağlı olan HDK, Darfur bölgesinde silah toplamayı reddetmesi üzerine Hilal'i Kasım 2017'de tutukladı. Hilal, Sudan Egemenlik Konseyi tarafından affedildikten sonra 11 Mart 2021 tarihinde başkent Hartum'daki bir cezaevinden serbest bırakıldı.


Lübnan: Basil, iki yıl süren anlaşmazlıkların ardından Busaab'ı hareketinden dışladı

 İlyas Busaab, eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile yaptığı görüşmelerden birinde (Reuters)
İlyas Busaab, eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile yaptığı görüşmelerden birinde (Reuters)
TT

Lübnan: Basil, iki yıl süren anlaşmazlıkların ardından Busaab'ı hareketinden dışladı

 İlyas Busaab, eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile yaptığı görüşmelerden birinde (Reuters)
İlyas Busaab, eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile yaptığı görüşmelerden birinde (Reuters)

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Busaab'ın, taraflar arasında iki yıldır süren ve parti liderlerinden parlamento bloğunun temsilcilerine kadar uzanan ‘sessiz anlaşmazlıkların’ ardından, Cibran Basil başkanlığındaki Özgür Yurtsever Hareket (ÖYH) ile ilişkisi resmen sona erdi. Bu durum, tanınmış ve önde gelen isimleri ÖYH'den dışlayan iç gerilimlere ışık tutuyor.

Busaab , geçtiğimiz yıllarda ÖYH'nin parlamento bloğunun en önde gelen isimlerinden ve eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın kilit danışmanlarından biri idi. Busaab'ın ‘artık ÖYH’de olmadığını’ belirten ÖYH'nin önde gelen kaynakları, Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, Busaab'ın ‘aylardır parlamento bloğunun toplantılarına katılmadığını’ ve ‘bu ayrılığa yol açan derin farklılıkların ardından’ ilişkinin sona erdiğini belirtti.

Son gelişme Busaab’ın ÖYH’den dışlandığını gösterirken, ÖYH içinde milletvekilleri ve parti liderleriyle yaşanan anlaşmazlıklar dosyasını yeniden açtı. Bu durum, son seçim döneminde ortaya çıkan ve ÖYH içindeki krizi yansıtan; ‘istifa’, ‘görevden alınma’ ya da ‘dışlanma’ ile sonuçlanan anlaşmazlıkların ardından geldi. Bu dalgayı, Basil'in 2015 yılında Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerini alarak ÖYH’nin başına geçmesinden beri kamuoyu önünde ortaya çıkmaya başlayan ÖYH liderlerini etkileyen başka bir dalga takip etti.

ÖYH’ye yakın kaynaklar, bu gelişmeleri ‘parti iç meseleleri’ çerçevesinde değerlendirirken, Busaab olayından sonra diğer milletvekilleriyle aralarına mesafe koyan başka bir grup olduğuna dair bilgileri ise reddediyor.


Kabile gerilimi Sudan'ın doğusuna ulaştı

Sudan Ordu Komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan, 28 Ağustos'ta Port Sudan deniz üssündeki askerler arasında (AFP)
Sudan Ordu Komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan, 28 Ağustos'ta Port Sudan deniz üssündeki askerler arasında (AFP)
TT

Kabile gerilimi Sudan'ın doğusuna ulaştı

Sudan Ordu Komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan, 28 Ağustos'ta Port Sudan deniz üssündeki askerler arasında (AFP)
Sudan Ordu Komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan, 28 Ağustos'ta Port Sudan deniz üssündeki askerler arasında (AFP)

Sudan Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı'ndan eski bir üst düzey yetkilinin yerli unsurların kimliğini sorguladığı açıklamaları ülkenin doğusunda gerginlik ve aşiret gerilimine yol açtı. Bu durum, siyasi ve sivil güçlerin, söz konusu açıklamaları ‘ırkçı ve nefret söylemini körükleyici’ olarak nitelendirerek eski rejimin destekçilerini ülkede devam eden savaşla bağlantılı olarak doğu bölgesindeki durumu karmaşık hale getirmekle suçlamasına sebep oldu.

Kassala Eyaleti Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı eski direktörü emekli Tümgeneral Bedreddin Abdulhakem'in Sudan'ın doğusundaki belirli bir kabilenin üyelerini komşu bir ülkeden gelen mülteciler olarak tanımlaması ve Sudan vatandaşlıklarının derhal iptal edilmesi çağrısında bulunması, doğudaki üç eyalet olan Kızıldeniz, Kassala ve el-Gadarif'te büyük bir nüfus ağırlığına sahip olan bu grupları kızdırdı.

Bu açıklamalar üzerine söz konusu kabilelerin gençleri hem Port Sudan'da hem de Kassala'da halka açık toplantılar düzenleyerek güvenlik yetkilisinin Sudan'a aidiyetlerini sorgulayan açıklamalarından dolayı yasal olarak sorumlu tutulmasını talep etti.

Sudanlılar, sosyal medya platformlarında, el-Ubeyd şehri yakınlarında ordu üniforması giyen bir grup insanın, sivil kıyafetli bir dizi erkeğin katledilmesini alkışladıkları ve kurbanların Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) komutanları olduğunu iddia ederek bağırdıkları bir videoyu paylaştı.

Daha önce yaşanan benzer bir olayın ardından Sudan Ordu Komutanlığı olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurmuş, ancak sonuçlar henüz açıklanmamıştı. Siyasi liderler ve insan hakları grupları olayı ‘terör suçu’ olarak kınarken, Ulusal Ümmet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Salah Menna da suçun el-Ubeyd'de işlendiğini doğruladı.


UNRWA: Bağımsız İnceleme Grubu’nun hakkımızdaki raporunun sonuçlarından memnunuz

Ülke içinde yerinden edilenlerin sığındığı Refah'taki UNRWA okulunun önündeki Filistinliler (EPA)
Ülke içinde yerinden edilenlerin sığındığı Refah'taki UNRWA okulunun önündeki Filistinliler (EPA)
TT

UNRWA: Bağımsız İnceleme Grubu’nun hakkımızdaki raporunun sonuçlarından memnunuz

Ülke içinde yerinden edilenlerin sığındığı Refah'taki UNRWA okulunun önündeki Filistinliler (EPA)
Ülke içinde yerinden edilenlerin sığındığı Refah'taki UNRWA okulunun önündeki Filistinliler (EPA)

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, dün yaptığı açıklamada Bağımsız İnceleme Grubu tarafından UNRWA hakkındaki raporunun sonuçlarından duyulan memnuniyeti ifade etti. Lazzarini, Bağımsız İnceleme Grubu raporunda, UNRWA’nın tarafsızlığını ‘insanların hayatlarını kurtarmaya devam edebilmesinin temeli’ olarak nitelendirildiğini vurguladı.

Lazzarini, sözlerini şöyle sürdürdü:

Rapor, UNRWA'nın disiplin cezaları da dâhil olmak üzere tarafsızlık ilkesini uygulamak için önemli mekanizmaları ve süreçleri olduğunu teyit ediyor. Ayrıca UNRWA'nın 2022 ve 2024 yılları arasında tüm iddiaları gözden geçirdiğini ve görevi kötüye kullanma noktasında kanıt olduğunda soruşturma açtığını ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1949 yılında kurulan UNRWA'nın Genel Komiseri, UNRWA'nın Bağımsız İnceleme Grubu raporunda yer alan tavsiyeleri yerine getirmek üzere bir takvimi de içeren bir eylem planı üzerinde çalıştığını şunları vurguladı. Lazzarini, UNRWA’nın eşitlikçi ve kaliteli eğitim sağlamak için çaba göstermeye devam edeceğini, bunun yanında barış, hoşgörü ve insan haklarına katkıda bulunan değerlere bağlı kalmasını sağlamak için eğitim programının içeriğini düzenli olarak gözden geçireceğini ve geliştireceğini belirtti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Bağımsız İnceleme Grubu'nun raporu, BM ve uluslararası toplumun UNRWA’nın yetkilerini koruma ve devamlılığını sağlama konusundaki kararlılığının bir göstergesi olduğu vurgulandı. Bakanlık rapordan duyulan memnuniyeti dile getirildi.

Bakanlık, açıklamasında UNRWA'ya fon sağlamayı bırakan ülkelere, kararlarını acilen gözden geçirmeleri ve gerekli desteği sağlamak, UNRWA'nın sürdürülebilirliğini ve etkinliğini desteklemek ve mültecilerin bakımını, haklarını, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarın korunması için üstlendiği hayati rolü oynamasına izin vermek üzere UNRWA' ile yeniden temasa geçmeleri çağrısında bulundu.

Açıklamada “Bu rapor, BM ve uluslararası toplumun UNRWA'nın yetkilerini koruma ve Filistinli mültecilerin hakları sağlanıp uluslararası hukuk ve BM kararları uyarınca adil bir siyasi çözüm bulunana kadar devamlılığını sağlama konusundaki kararlılığının bir kanıtıdır” denildi.

BM, dün sabah, UNRWA'nın çalışmalarına ilişkin Bağımsız İnceleme Grubu tarafından hazırlanan raporun, İsrail'in UNRWA personelinden bazılarının ‘terör örgütlerine’ üye oldukları ve 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırılarda Hamas Hareketi ile suç ortaklığı yaptıkları iddialarına ilişkin kanıt sunmadığını bildirdiğini açıkladı.

Raporda, 1949 yılında BM Genel Kurulu kararıyla kurulan UNRWA'nın çalışmalarında tarafsızlığı sağlamak için birçok mekanizmaya sahip olduğu ve çalışanlarının listesini periyodik olarak İsrail'e sunduğu belirtilirken İsrail hükümetinin ‘2011 yılından bu yana bu listelere dayanarak UNRWA personelinden herhangi biri hakkında herhangi bir endişesini UNRWA'ya bildirmediği’ de vurgulandı.


Grundberg Husilere gerilimi azaltma çağrısında bulundu

Yemen Savunma Bakanı, Stockholm Anlaşması'na (Saba) destek vermek üzere Aden'de Birleşmiş Milletler Hudeyde Misyonu ile görüştü (UNMHA)
Yemen Savunma Bakanı, Stockholm Anlaşması'na (Saba) destek vermek üzere Aden'de Birleşmiş Milletler Hudeyde Misyonu ile görüştü (UNMHA)
TT

Grundberg Husilere gerilimi azaltma çağrısında bulundu

Yemen Savunma Bakanı, Stockholm Anlaşması'na (Saba) destek vermek üzere Aden'de Birleşmiş Milletler Hudeyde Misyonu ile görüştü (UNMHA)
Yemen Savunma Bakanı, Stockholm Anlaşması'na (Saba) destek vermek üzere Aden'de Birleşmiş Milletler Hudeyde Misyonu ile görüştü (UNMHA)

BM'nin Yemen elçisi Hans Grundberg, Yemen'deki çatışmaya yeni bir sayfa açacağını umduğu barış planına destek çabaları kapsamında tekrar Maskat'a döndü.

Grundberg'in ofisi, "X" platformundaki bir tweet'te, Umman'ın başkentinde Husi grubunun sözcüsü ve baş müzakerecisi Muhammed Abdul Salam ile ve Umman’dan bir grup üst düzey yetkiliyle BM'nin Yemen yol haritasında ilerleme sağlama ve Ortadoğu bölgesinde gerilimin azaltılmasını müzakere ettikleri ifade edildi.

Diğer yandan Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Dr. Raşid el-Alimi, ABD'nin Yemen Büyükelçisi Stephen Fagin'i Riyad'da kabul etti ve İran'ın Husi grubuna gönderdiği silahlara karşı uluslararası mücadelenin gerekliliğini vurguladı. Yemen Haber Ajansı SABA’nın haberine göre toplantıda "terörist Husi milislerinin nakliye gemilerine, uluslararası nakliye hatlarına yönelik saldırıları ve bu saldırıların Yemen ve bölge halkları ile ulusal ekonomilerinin yaşam koşulları üzerindeki feci yansımalarının" ele alındı.”