Irak’ta seçim döneminde reklam gelirleri önceki dönemlere göre düştü

Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)
Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)
TT

Irak’ta seçim döneminde reklam gelirleri önceki dönemlere göre düştü

Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)
Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)

Irak'ta genel ve yerel seçimler sezonu, reklam şirketleri için en iyi mevsimlerden biri. Çünkü tanıtım kampanyaları bağlamında afiş ve broşür basma ve bunları sokaklara ve halka açık yerlere asma hizmetlerine yönelik adayların yüksek talebi nedeniyle reklam şirketlerinin işleri ve kârları genellikle bu dönemde artış gösterir.
Ancak bu sektörde çalışanlar, önümüzdeki ay yapılması planlanan seçimlerin tarihinin yaklaşmasına rağmen işlerin iyi gitmemesinden şikayet ediyorlar ve 2005'te başlayan önceki dört seçim dönemine kıyasla işlerinde net bir düşüş gözlemlediklerini ifade ediyorlar.
Bağdat'ta küçük bir yayıncılık ve reklamcılık şirketinde çalışan Haydar en-Nasiri, “Mevcut seçimler için çalışmalar çok mütevazı seyrediyor ve önceki sezonlarla kıyaslanamaz. Eskiden iyi karlar elde ederdik ama bugün geçimimizi zar zor karşılıyoruz.” diye konuştu.
Nasıri, karlardaki düşüşü, etkili siyasi partiler ve blokların, reklam afişleri yapmak için kendi matbaalarını ve ekipmanlarını satın almaları da dahil olmak üzere, reklamcılık alanındaki çeşitli dönüşümlerin dayattığı bir grup faktöre bağlıyor.
Şarku’l Avsat’a konuşan Nasıri, “Bu alanda zanaatkar olmayan işçi sayısındaki artışın yanı sıra özel matbaa sayısındaki artış da düşüşe katkıda bulunan bir diğer faktördür. Daha önce Bağdat'ta belirli merkezler reklamcılık alanında çalışıyordu. Günümüzde ise bilinen merkezlerden uzak birçok il ve bölgede başka merkezler yaygınlık kazandı. Önceki seçim dönemlerinde, reklam fiyatı metrekare başına 15 bin dinardı, ancak bugün bu rakam 6 bin dinara ulaşmıyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan yüksek yaşam maliyetlerine rağmen metrekare başına reklam fiyatı yarıdan fazla düştü” dedi.
Şirketlerin, adayın veya partisinin kimliğini dikkate almadığını ifade eden Nasıri, “Biz profesyoneliz, hizmetimizi herkese sunarız ve karşılığını alırız” şeklinde konuştu.
Mevcut seçim kampanyalarında kâr ve ticaretteki düşüş konusunda Nasıri ile aynı fikirde olduğunu ifade eden reklamcılık çalışanı Fahd Ahmed, Şarku'l Avsat'a şunları söyledi: “İşimiz seçim dönemleriyle sınırlı değil, ancak adayların poster ve fotoğraflara yönelik azalan talep hacmi göz önüne alındığında en iyisi olması gerekiyor. Tanıtım ve reklam bürolarının sayısının fazla olması ve aralarındaki yoğun rekabet, seçim sezonu nedeniyle matbaa ve diğer işlere yönelik hammadde fiyatlarındaki artışın yanı sıra mesleğin kazançlarını da olumsuz etkiledi. Bu da kârların değerinde bir düşüşe neden oldu.”
Ahmed, resim ve afiş yerleştirme aşamasında karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak şunları söyledi: “Bazen adaylar arasındaki rekabet veya temel onayların verilmemesi nedeniyle bazı yerlerde resim veya afiş asmamıza izin verilmiyor. Bazı nüfuzlu adayların resim ve afişlerini asmamız için ise görevimizi kolaylaştırmak adına belediyelere veya güvenlik noktalarına özel mesajlar gönderiliyor.”



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.