Irak’ta seçim döneminde reklam gelirleri önceki dönemlere göre düştü

Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)
Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)
TT

Irak’ta seçim döneminde reklam gelirleri önceki dönemlere göre düştü

Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)
Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)

Irak'ta genel ve yerel seçimler sezonu, reklam şirketleri için en iyi mevsimlerden biri. Çünkü tanıtım kampanyaları bağlamında afiş ve broşür basma ve bunları sokaklara ve halka açık yerlere asma hizmetlerine yönelik adayların yüksek talebi nedeniyle reklam şirketlerinin işleri ve kârları genellikle bu dönemde artış gösterir.
Ancak bu sektörde çalışanlar, önümüzdeki ay yapılması planlanan seçimlerin tarihinin yaklaşmasına rağmen işlerin iyi gitmemesinden şikayet ediyorlar ve 2005'te başlayan önceki dört seçim dönemine kıyasla işlerinde net bir düşüş gözlemlediklerini ifade ediyorlar.
Bağdat'ta küçük bir yayıncılık ve reklamcılık şirketinde çalışan Haydar en-Nasiri, “Mevcut seçimler için çalışmalar çok mütevazı seyrediyor ve önceki sezonlarla kıyaslanamaz. Eskiden iyi karlar elde ederdik ama bugün geçimimizi zar zor karşılıyoruz.” diye konuştu.
Nasıri, karlardaki düşüşü, etkili siyasi partiler ve blokların, reklam afişleri yapmak için kendi matbaalarını ve ekipmanlarını satın almaları da dahil olmak üzere, reklamcılık alanındaki çeşitli dönüşümlerin dayattığı bir grup faktöre bağlıyor.
Şarku’l Avsat’a konuşan Nasıri, “Bu alanda zanaatkar olmayan işçi sayısındaki artışın yanı sıra özel matbaa sayısındaki artış da düşüşe katkıda bulunan bir diğer faktördür. Daha önce Bağdat'ta belirli merkezler reklamcılık alanında çalışıyordu. Günümüzde ise bilinen merkezlerden uzak birçok il ve bölgede başka merkezler yaygınlık kazandı. Önceki seçim dönemlerinde, reklam fiyatı metrekare başına 15 bin dinardı, ancak bugün bu rakam 6 bin dinara ulaşmıyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan yüksek yaşam maliyetlerine rağmen metrekare başına reklam fiyatı yarıdan fazla düştü” dedi.
Şirketlerin, adayın veya partisinin kimliğini dikkate almadığını ifade eden Nasıri, “Biz profesyoneliz, hizmetimizi herkese sunarız ve karşılığını alırız” şeklinde konuştu.
Mevcut seçim kampanyalarında kâr ve ticaretteki düşüş konusunda Nasıri ile aynı fikirde olduğunu ifade eden reklamcılık çalışanı Fahd Ahmed, Şarku'l Avsat'a şunları söyledi: “İşimiz seçim dönemleriyle sınırlı değil, ancak adayların poster ve fotoğraflara yönelik azalan talep hacmi göz önüne alındığında en iyisi olması gerekiyor. Tanıtım ve reklam bürolarının sayısının fazla olması ve aralarındaki yoğun rekabet, seçim sezonu nedeniyle matbaa ve diğer işlere yönelik hammadde fiyatlarındaki artışın yanı sıra mesleğin kazançlarını da olumsuz etkiledi. Bu da kârların değerinde bir düşüşe neden oldu.”
Ahmed, resim ve afiş yerleştirme aşamasında karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak şunları söyledi: “Bazen adaylar arasındaki rekabet veya temel onayların verilmemesi nedeniyle bazı yerlerde resim veya afiş asmamıza izin verilmiyor. Bazı nüfuzlu adayların resim ve afişlerini asmamız için ise görevimizi kolaylaştırmak adına belediyelere veya güvenlik noktalarına özel mesajlar gönderiliyor.”



Uluslararası Ceza Mahkemesi: Savaş suçlarından şüphelenilen Libyalı, Almanya'dan Lahey'e transfer edildi

Uluslararası Ceza Mahkemesi Genel Merkezi, (AFP)
Uluslararası Ceza Mahkemesi Genel Merkezi, (AFP)
TT

Uluslararası Ceza Mahkemesi: Savaş suçlarından şüphelenilen Libyalı, Almanya'dan Lahey'e transfer edildi

Uluslararası Ceza Mahkemesi Genel Merkezi, (AFP)
Uluslararası Ceza Mahkemesi Genel Merkezi, (AFP)

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), dün yaptığı açıklamada, Libya'da savaş suçlusu olduğundan şüphelenilen bir kişinin Almanya'dan Lahey'e nakledildiğini ve mahkemenin gözetimine alındığını bildirdi.

Halid Muhammed Ali el-Hicri'nin, Libya iç savaşı sırasında Özel Caydırıcılık Gücü üyesi olduğundan şüpheleniliyor ve mahkumların rutin olarak işkence gördüğü, bazen cinsel saldırıya uğradığı kötü şöhretli bir hapishanede üst düzey yetkili olmakla suçlanıyor.

UCM, temmuz ayında Almanya'da tutuklanan Halid Muhammed Ali Hicri'nin, daha sonraki bir tarihte hakim karşısına çıkmasını beklemek üzere Lahey'deki UCM gözaltında tutulduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Alman dergisi Der Spiegel’den aktardığına göre, Hicri temmuz ayında Tunus'a seyahat etmeye çalışırken Berlin Havalimanı'nda yakalandı ve yasal işlem tamamlanana kadar gözaltında tutuldu.

Libya, Muammer Kaddafi rejimini deviren 2011 NATO destekli ayaklanmanın ardından yaşanan silahlı çatışma ve siyasi kaosun sonuçlarını yaşamaya devam ediyor.

Duruşmanın 2026 sonlarından önce başlaması beklenmiyor.


Papa, Lübnan ziyaretini liman patlamasının yaşandığı yerde sessiz bir dua ile sonlandırıyor

Papa 14. Leo, Deyr es-Salib Hastanesi'nde sağlık personeli ve hastalarla bir araya geldi. (AFP)
Papa 14. Leo, Deyr es-Salib Hastanesi'nde sağlık personeli ve hastalarla bir araya geldi. (AFP)
TT

Papa, Lübnan ziyaretini liman patlamasının yaşandığı yerde sessiz bir dua ile sonlandırıyor

Papa 14. Leo, Deyr es-Salib Hastanesi'nde sağlık personeli ve hastalarla bir araya geldi. (AFP)
Papa 14. Leo, Deyr es-Salib Hastanesi'nde sağlık personeli ve hastalarla bir araya geldi. (AFP)

Papa 14. Leo, Lübnan ziyaretinin son gününde, vatandaşların yoğun ilgisi arasında Deyr es-Salib Hastanesi’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından Beyrut Limanı patlamasının yaşandığı yerde sessiz bir dua gerçekleştirecek.

Papa yaptığı konuşmada, “Deyr es-Salib’de tanık olduklarımız herkes için bir ders niteliğinde. Zayıfları unutmamız mümkün değil; toplum refahın peşinde koşarken yoksulları ve kırılganları görmezden gelemez” ifadelerini kullandı.

fgbhy
Papa 14. Leo, Deyr es-Salib Hastanesi'nde (AFP)

Papa daha sonra Deyr es-Salib Hastanesi'nden ayrıldı ve kamuoyunun gözünden uzak bir şekilde, Aziz Dominik binasında çocuklarla bir araya geldi.

fgt
Papa 14. Leo'nun resmine bakan bir rahibe (Reuters)

Beyrut Limanı

Daha sonra Papa Leo, 2020 yılında meydana gelen ölümcül Beyrut liman patlamasının olduğu yere giderek sessiz bir dua edecek.

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, kurbanların aileleri ve Papa ile birlikte sessiz duaya katılmak için limana geldi.

Organizatörlere göre, 120 binden fazla kişi Beyrut sahilinde düzenlenen ayine katılmak için kayıt yaptırdı ve bu kişiler Lübnan'ın farklı bölgelerinden özel otobüslerle buraya getirildi.

dfrtghy
Papa 14. Leo'nun deniz kıyısında yapılacak ayini yöneteceği alan (Reuters)

Ayrıca Papa Leo’nun, 218 kişinin hayatını kaybetmesine, Beyrut’un harabeye dönmesine ve milyarlarca dolarlık hasara yol açan patlamada yakınlarını yitiren bazı ailelerle de bir araya gelmesi bekleniyor. Patlama, bir depoda tutulan yüzlerce ton amonyum nitratın infilak etmesiyle meydana gelmişti.

scdfv
Kurbanların yakınları, Papa 14. Leo'nun liman patlamasının yaşandığı yerde yapılacak ayini yöneteceği alanda onun gelmesini bekliyor. (Reuters)

Patlamanın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen, hayatını kaybedenlerin aileleri hâlâ adalet talep ediyor. Yargı sürecinin defalarca engellenmesi ve hiçbir yetkilinin mahkûm edilmemiş olması, patlamayı onlarca yıllık yolsuzluk ve mali suçların ardından yeni bir kriz olarak gören Lübnanlıların tepkisini artırdı.

Yetkililer, patlamayı limanda büyük miktarlarda amonyum nitratın herhangi bir güvenlik önlemi olmaksızın depolanmasına ve çıkış nedeni bilinmeyen bir yangının ardından infilaka yol açmasına bağladı. Daha sonra farklı kademelerdeki çok sayıda yetkilinin tehlikenin farkında olduğu ancak harekete geçmediği ortaya çıktı.

Soruşturma, 2023’ten bu yana siyasi çekişmeler arasında sıkışıp kaldı. O dönemde Hizbullah’ın, soruşturmadan el çektirilmesini talep ettiği adli müfettiş Tarık el-Bitar, çok sayıda dava ile karşı karşıya bırakılarak çalışamaz hale getirildi. Ancak ülke içindeki güç dengelerinin değişmesiyle birlikte yargıç, bu yılın başından itibaren görevine yeniden başladı.

Papa 14. Leo, pazar günü Lübnan’a varışında, ülkenin siyasi liderlerine ‘barış ve uzlaşmaya giden yolun gerçeği aramaktan geçtiğini’ hatırlattı.

Lübnan, Papa Leo’nun ilk yurt dışı turundaki ikinci durağı. Papa, turunun ilk aşaması olan Türkiye ziyaretinde Hristiyanlar arasındaki diyalog ve birlik mesajını vurgulamıştı.

Papa 14. Leo, Lübnan’da olağanüstü bir ilgiyle karşılandı. Pazar günü ülkeye varışının hemen ardından geniş siyasi katılımla resmi karşılama töreni düzenlendi. Ziyaretinin ikinci gününde ise binlerce kişi, Papa’nın geçtiği güzergâhlarda toplanarak kendisini selamladı.

Bugün sona erecek Lübnan ziyareti, Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan kanlı çatışmaların ardından yeniden şiddet ihtimaliyle yaşayan ülke için bir umut ışığı olarak değerlendirildi.

Yetkililer, dün akşam saatlerinden itibaren sıkı güvenlik tedbirleri uyguladı ve Papa’nın ayini yöneteceği Beyrut şehir merkezine girişleri yasakladı.


Mısır İçişleri Bakanlığı: Suç mahallerine düzenlenen baskınlarda aranan bir suçlu çıkan çatışmada öldürüldü

Mısırlı bir polis memuru (Arşiv- AFP)
Mısırlı bir polis memuru (Arşiv- AFP)
TT

Mısır İçişleri Bakanlığı: Suç mahallerine düzenlenen baskınlarda aranan bir suçlu çıkan çatışmada öldürüldü

Mısırlı bir polis memuru (Arşiv- AFP)
Mısırlı bir polis memuru (Arşiv- AFP)

Mısır İçişleri Bakanlığı, suç odaklarına yönelik düzenlenen baskınlarda “çok tehlikeli” bir suçlunun etkisiz hâle getirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, gerekli hukuki işlemlerin tamamlanmasının ardından Merkez Güvenlik Güçleri’nin de katılımıyla operasyon düzenlendiği belirtilerek, “Sohac vilayetinde gerçekleştirilen operasyonda, daha önce uyuşturucu, cinayet, silahlı gasp ve ruhsatsız silah bulundurma gibi suçlardan müebbet hapis cezasına çarptırılan çok tehlikeli bir suçlu, güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmada öldürüldü” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, söz konusu bölgelerdeki diğer şüphelilerin de yakalandığı, onların yanında 651 kilogramdan fazla çeşitli uyuşturucu madde ile 41 adet silahın ele geçirildiği aktarıldı.

İçişleri Bakanlığı, ele geçirilen uyuşturucu maddelerin toplam değerinin 77 milyon Mısır lirası olarak tahmin edildiğini bildirdi.