Sesten 5 kat hızlı: Pentagon, Raytheon hipersonik füzesinin denemelerinde başarı sağlandığını duyurdu

(Raytheon)
(Raytheon)
TT

Sesten 5 kat hızlı: Pentagon, Raytheon hipersonik füzesinin denemelerinde başarı sağlandığını duyurdu

(Raytheon)
(Raytheon)

Pazartesi günü Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre ABD, Raytheon hipersonik silahının denemesini başarıyla tamamladı. Hava emmeli bu hipersonik silah, ses hızının 5 katının üzerindeki hızlara ulaşabiliyor.
2013 yılından bu yana bu tarz güdümlü füzelerin ilk defa başarıya ulaştığı görev, ABD Hava Kuvvetleri ve İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ortaklığıyla gerçekleştirildi.
DARPA program yöneticisi Andrew Knoedler yaptığı açıklamada, Hipersonik Hava Emmeli Silah Konsepti'nin (HAWC) serbest uçuş denemesinin geçen hafta gerçekleştirildiğini ve silahın "son derece etkili" kabiliyetlere sahip olduğunun görüldüğünü belirtti ve ekledi:
"HAWC'nin başarılı serbest uçuş denemesi, tek bir amaca odaklanmış ekibin yoğun işbirliği içerisinde son derece zorlu bir hedefe ulaştığı, yıllarca süren başarılı bir kamu ve endüstri ortaklığının doruk noktasıdır."
"Bu tarihi uçuş, mucizeyi başarmak için pandemi boyunca sebat gösteren sanayi, ABD Hava Kuvvetleri ve Donanma deneme uçuşu personelinin özverisi olmadan mümkün olmazdı."
Görev, diğer yönlerin yanı sıra fırlatma uçağından güvenli bir şekilde ayrılmayı, itiş motorunun ve ana motorun ateşlemesini test etmeyi de amaçlıyordu. DARPA'nın basın açıklamasına göre, birincil test hedeflerinin tümüne ulaşıldı.
Raytheon Technologies tarafından üretilen HAWC füzesinin motoru, güdümlü füzeyi Mach 5'ten (ses hızının 5 katı) daha yüksek hızlara çıkarıyor.
Basın bülteninde şu ayrıntılara yer verildi:
"HAWC aracı en iyi, hız ve manevra kabiliyetinin zamanlıca tespitinin zorlaştığı, oksijen bakımından zengin atmosferde çalışıyor. HAWC, hedefleri ses hızının altındaki füzelerden çok daha hızlı vurabiliyor ve güçlü patlayıcılara sahip değilken bile önemli kinetik enerji taşıyor."
Knoedler şöyle ekledi:
"HAWC serbest uçuş denemesi, hipersonik güdümlü füzeleri askerlerimiz için oldukça etkili bir araç haline getirecek kabiliyetlerin başarılı bir gösterimi oldu."
"Bu da bizi, HAWC'yi ABD ordusuna yeni nesil kabiliyetler sunan rekorlar programına dönüştürmeye bir adım daha yaklaştırıyor."



Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
TT

Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi dün, Honduras ve Nikaragua vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nün iptal edildiğini duyurdu; bu karar 70 binden fazla kişiyi önümüzdeki aylarda ABD'den sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem yaptığı açıklamada, “Ülkedeki genel koşullar Honduraslıların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine yetecek kadar iyileşti” dedi. Şu anda tahminen 72 bin Honduraslı ve 4 bin Nikaragualıya verilen Geçici Koruma Statüsü, 1998 yılında her iki Orta Amerika ülkesinde de geniş çaplı yıkıma neden olan Mitch Kasırgasının ardından 1999 yılında verilmişti.

İç Güvenlik Bakanlığı yaptığı ayrı bir açıklamada Bakan Noem'in, Nikaragualılar konusunda da benzer bir sonuca vardığını belirterek “Geçici Koruma Statüsü’nün (TPS) çeyrek asır sürmemesi gerektiğini” vurguladı. Washington merkezli bir Latin Amerika insan hakları araştırma ve savunma merkezi olan Washington Office on Latin American Affairs, bakanlığı Honduras ve Nikaragua vatandaşlarının yanı sıra benzer eylemlerden etkilenen diğer ülkelerden gelenler için TPS'yi iptal etme kararını geri almaya çağırdı.

“STK'dan yapılan açıklamada, “Honduras ve Nikaragua, çok sayıda doğal afetin yanı sıra, onlarca yıldır yapısal cezasızlık, şiddet, yoksulluk ve temel kamu hizmetlerine erişim eksikliğinden muzdariptir. Nikaragualılar ise ifade özgürlüğü, örgütlenme ve insan hakları da dâhil olmak üzere sivil özgürlüklerini reddeden otoriter bir hükümet altında yaşamaktadır" denildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre hak sahiplerini sınır dışı edilmekten koruyan ve onlara ABD'de çalışma hakkı veren TPS, çatışma, doğal afet veya diğer “olağanüstü” koşullar nedeniyle ülkelerinde güvenlikleri risk altında olan göçmenlere geçici olarak verilmektedir.

Trump yönetimi daha önce de Haitililer, Venezuelalılar, Afganlar, Nepalliler ve Kamerunlular için Geçici Korumalı Statü'yü iptal etmişti. Başkan Donald Trump, ABD'nin “yabancı suçlular” tarafından “istila” edildiğini düşündüğü yasadışı göçle mücadeleyi en önemli önceliklerinden biri haline getirdi.