Cezayir’de ordunun modernizasyonu İHA atılımı ile sürüyor

Dünya, yeni kuvvetlerin ortaya çıkmasıyla farklı bir aşamaya geçiyor.

Cezayir Ordusu Genelkurmay Başkanı Said Şangariha yaptığı açıklamada askeri kuvvetlerin modernizasyonunun öncelik olduğunu vurguladı. (Cezayir Radyosu)
Cezayir Ordusu Genelkurmay Başkanı Said Şangariha yaptığı açıklamada askeri kuvvetlerin modernizasyonunun öncelik olduğunu vurguladı. (Cezayir Radyosu)
TT

Cezayir’de ordunun modernizasyonu İHA atılımı ile sürüyor

Cezayir Ordusu Genelkurmay Başkanı Said Şangariha yaptığı açıklamada askeri kuvvetlerin modernizasyonunun öncelik olduğunu vurguladı. (Cezayir Radyosu)
Cezayir Ordusu Genelkurmay Başkanı Said Şangariha yaptığı açıklamada askeri kuvvetlerin modernizasyonunun öncelik olduğunu vurguladı. (Cezayir Radyosu)

Ali Yahya
Cezayir'in yeni silahlar ve savaş ekipmanları edindiği haberi, özellikle de petrol fiyatlarındaki çöküş nedeniyle gelirlerde düşüşün yaşandığı, koronavirüs salgınının krize neden olduğu bir dönemde birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Bazıları bu durumu Cezayir ordusunun modernizasyonuna bağlarken diğerleri ise meselenin Fas ile silahlanma yarışı iile ilişkili olduğu görüşünde.

24 İHA (insansız hava aracı)
Askeri sanayi ve askeri üretim konusunda yaptığı haberlerle bilinen Mena Defense adlı internet sitesi, Cezayir Hava Kuvvetleri’nin Çin’den 24 adet Wing Loong tipi IHA almak için başvuruda bulunduğunu aktardı. Cezayir ordusunun şu an dört saldırı uçağı da dahil olmak üzere altı tip insansız hava aracına sahip olduğunu belirten Mena Defense, bu yıl sonunda başlayacak olan teslimatın 2022'de tamamlanacağını bildirdi.
Bu tip uçakların istihbarat, gözetleme ve keşif modunda 31, taarruz modunda ise 26 saat havada kalabileceğini hatırlatan Mena Defense, söz konusu uçağın yaklaşık fiyatının 5 milyon dolar, yani ABD’li muadilinden yaklaşık yedi kat ucuz olduğu bilgisini paylaştı.

Vurucu güç
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı haberde açıklamalarda bulunan siyasi aktivist Sadık Emin, silahlı çatışmalara yeni kurallar getirdiğini belirttiği İHA’ların Batı Libya'daki savaşlar ve Dağlık Karabağ’dakilere yön veren vurucu güç olduğuna dikkat çekti. Dolayısıyla askeri açıdan modernleşme ve gelişmeye gitmek isteyen Cezayir’in yaklaşık 6 bin 343 km uzunluğunda, çoğunluğu çöl olan uzun kara sınırlarına sahip oluşu nedeniyle bölgedeki hava üstünlüğünü ve gözlem yeteneğini artırma yönünde çeşitli insansız hava araçları satın aldığını belirtti.

Silahlanma yarışı değil
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü Abir Necva, söz konusu atılımın Fas ile bir silahlanma yarışı olarak değerlendirilmesine karşı çıktı. Cezayir ile Fas arasında bir silahlanma yarışından bahsetmenin mümkün olmadığını söyleyen Necva, bu konuda iki ülke arasında hem silahlanma sistemi hem de eğitim açısından büyük bir mesafe olduğunu vurguladı. Cezayir'in silahlanma kapasitesini artırma eğiliminin sebeplerini Kuzey Afrika ve Akdeniz'deki üstün konumunu sürdürmek ve bölgesel güçler karşısında caydırıcı bir güç elde etmek olarak sıraladı.
Tek kutupluluğun sona ermesi ve kurumların ortaya çıkmasıyla dünyanın farklı bir aşamaya girmek üzere olduğunu öne süren Necva, böylece Güvenlik Konseyi'ndeki (BMG) sandalye sayısını iki katına çıkaracak yeni güçlerin oluşacağı tahmininde bulundu. “Önemli bir ülkeye dönüşebilmesi için Cezayir'in bir güç merkezi olması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Ordunun modernizasyonu
Çeşitli platformlarda ordu kuvvetlerinin yeteneklerini geliştirmede herhangi bir çabadan kaçınmayacağını vurgulayan Cezayir Genelkurmay Başkanı Said Şangariha konuya dar şu açıklamayı yaptı:
“Ordu, çeşitli düzey ve alanlarda sarf edilen çabalar sonucunda modernleşme ve gelişme yolunda önemli adımlar attı. Ulusal Halk Ordusu okullarında öğrenci eğitim seviyesinde dikkate değer bir gelişim görüyoruz. Bu okullarda ilim ve bilginin yanı sıra çeşitli vasıflar, vatan sevgisi ve fedakarlık öğretiliyor.”

İki farklı açı
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü Mümin Avir, Cezayir ordusunun gerçekleştirdiği silahlanma anlaşmalarını iki başlığa ayırdı. Bunlardan ilkinin, dünyada askeri alanda tanık olunan teknolojik gelişmelere ayak uydurarak çeşitli kara, deniz ve hava filolarını modernize etme çabası olduğunu söyledi. İkinci başlığı da Cezayir'in bölgede önemli bir caydırıcı askeri güce sahip olduğu ve her türlü acil duruma hazır bulunduğu yönünde Fas rejimine ve İsrail'e caydırıcı mesajı vermek olarak açıkladı.

Cezayir-54 uçağı
Cezayir daha önce, Güney Afrika ile iş birliği içerisinde 2016 yılına kadar ilk Afrika insansız süpersonik uçağını üreteceğini duyurmuştu. Ayrıca bilimsel iş birliği anlaşması imzalanan Güney Afrika'nın teknik becerilerinin ülkedekilerle bir araya getirilmesi ile uçakların motor üretimi için teknolojik bir zemin oluşturulacağını bildirmişti. 2019 yılında ise Savunma Bakanlığı, ‘Cezayir-54’ isimli Cezayir yapımı İHA’ların keşif uçuşu gerçekleştirdiği, ardından terörist hedefleri imha etmek için hava bombardımanı düzenlediği bilgisini paylaştı.

Diğer bir görüş
Mena Defense internet sitesi müdürü olan, savunma ve güvenlik konularında uzman Ekremeddin Harif, 2010 yılı ardından yabancı askeri üslerle dolan Sahel bölgesinin teröre karşı savunmasız hale geldiğini, dolayısıyla kontrol edilmesi gereken alanın on kat arttığını söyledi. Böyle bir durumda iki seçenek bulunduğunu belirten Harif bunlardan ilkinin asker sayısını artırmak olduğunu ancak bunun mümkün olmadığını belirtti. İkinci seçeneğin de ordunun etkinliğini artırmak için teknoloji ithalat etmek olduğunu kaydetti. Çağdaş Cezayir tarihi hakkında bilgisi olmayanların son yıllardaki kazanımları silahlanma yarışı kategorisinde sınıflandırdığına dikkat çeken Harif ancak çoğu askeri tedarikin savunma amaçlı olduğunun altını çizdi.



Gazze Şeridi'nde fırtına nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti, birçok ev yıkıldı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
TT

Gazze Şeridi'nde fırtına nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti, birçok ev yıkıldı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)

Gazze Şeridi'ni 24 saatten kısa bir süre içinde vuran fırtına ve derin alçak basınç sistemi, birçok evin çökmesi ve bölge genelinde çadırların sular altında kalması sonucu 11 Filistinlinin ölümüne birçok kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Filistin Haber Ajansı'na (WAFA) göre yerel kaynaklar, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'nın Bir el-Naja bölgesinde, yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir evin çökmesi sonucu 5 Filistinlinin öldüğünü ve birçok kişinin de yaralandığını bildirdi.

 Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'taki bir kampta yağmurlu bir günde yerinden edilmiş Filistinli kadın (Reuters)Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'taki bir kampta yağmurlu bir günde yerinden edilmiş Filistinli kadın (Reuters)

Şarku'l Avsat'ın ulaştığı kaynaklar, bugün şafak vakti Gazze şehrinin batısındaki el-Rimal mahallesinde yerinden edilmiş kişilerin çadırlarının üzerine büyük bir duvarın çökmesi sonucu 2 vatandaşın öldüğünü, Gazze şehrinde aşırı soğuktan bir çocuğun, el-Şati kampında ise bir bebeğin hayatını kaybettiğini belirtti. Dün de el-Şati kampında bir duvarın çökmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Dün el-Amadi bölgesindeki Ebu Cebel kampında bir çadırın çökmesi sonucu iki çocuk yaralandı; Han Yunus'un el-Mevasi bölgesindeki mülteci çadırında ise bir bebek aşırı soğuktan hayatını kaybetti.

Sivil savunma ekipleri, son birkaç saat içinde en az 10 evin çöktüğünü, son olarak da el-Kerame ve Şeyh Rıdvan mahallelerinde 2 evin yıkıldığını bildirdi.

Bu olumsuz hava koşulları ayrıca Han Yunus'un el-Mevasi bölgesindeki kampların tamamının sular altında kalmasına, Deyr el-Belah'taki el-Bassa ve el-Baraka'nın geniş alanlarının, Nuseyrat'taki Merkez Pazarı'nın ve Gazze Şehri'ndeki Yermuk ve liman bölgelerinin hasar görmesine yol açtı.

 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden hayvanlarla çekilen arabalar geçiyor (EPA)Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden hayvanlarla çekilen arabalar geçiyor (EPA)

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), dün yaptığı açıklamada, şiddetli yağmur ve ıslak çadırların, aşırı kalabalık Gazze Şeridi'ndeki kötüleşen sağlık ve yaşam koşullarını daha da kötüleştirdiğini belirterek, soğuk hava, yetersiz sanitasyon ve hijyen eksikliğinin salgın hastalık riskini artırdığını vurguladı. UNRWA, insani yardıma erişimin acilen kolaylaştırılması çağrısında bulundu.


Berri: Barack'ın Lübnan'ı Suriye'ye ilhak etme söylemi "kabul edilemez bir hata"

Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
TT

Berri: Barack'ın Lübnan'ı Suriye'ye ilhak etme söylemi "kabul edilemez bir hata"

Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)

Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Tom Barrack'ın Lübnan'ın Suriye'ye ilhak edilmesi çağrısıyla ilgili zaman zaman yaptığı tehditleri kabul edilemez bir hata olarak nitelendirerek reddetti. Berri, "Hiç kimse Lübnanlıları tehdit edemez. Özellikle diplomatlar ve hele ki Büyükelçi Tom Barrack gibi bir isim tarafından Lübnanlılara bu şekilde hitap etmek, akıl almaz bir durumdur. Lübnan'ın Suriye'ye ilhak edilmesiyle ilgili söyledikleri ciddi ve kesinlikle kabul edilemez bir hatadır." dedi.

Öte yandan Berri, Basın Sendikası'ndan bir heyete, ilgili yasa konusunda yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen, gelecek mayıs ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerinin iptal edilmeyeceğini ya da ertelenmeyeceğini vurguladı.

Parlamento başkanlığından yapılan açıklamaya göre Berri'nin ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Michel Issa'yı 24 saat içinde ikinci kez kabul etmesi dikkat çekiciydi; zira görüşmede "iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra genel durumdaki gelişmeler ve güncel olaylar" ele alındı.


İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
TT

İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)

Aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nden sekiz ismin de bulunduğu 11 İsrailli bakan, dün Savunma Bakanı Yisrael Katz’dan Hanuka Bayramı sırasında Gazze Şeridi’nde bayrak töreni düzenlenmesine izin verilmesini talep etti.

Aşırı sağcı ve yerleşim yanlısı Nahala Hareketi tarafından başlatılan girişim kapsamında yayımlanan mesajda, “Gazze’nin İsrail topraklarının bir parçası olduğunu gururla teyit etmenin zamanı geldi. Bu bölge yalnızca Yahudi halkına aittir ve derhal İsrail devletinin bir parçası hâline gelmelidir” ifadeleri yer aldı.

Mesajda ayrıca, etkinliğin temel amacının ‘İsrail’in 2005’te bölgeden çekilirken boşalttığı, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki eski Nisanit yerleşiminin kalıntıları üzerinde İsrail bayrağını göndere çekmek’ olduğu belirtildi.

dfrtg
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (Reuters)

Mesajın imzacıları arasında, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile aralarında Ulaştırma Bakanı Miri Regev’in de bulunduğu sekiz Likud’lu bakan yer aldı.

Ayrıca, toplam 120 sandalyeli Knesset’ten 21 milletvekili de metne imza attı. İmzacı vekiller Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisi ile Likud’a mensup.

Nahala Hareketi, ‘Nisanit’te bayrak töreni’ olarak duyurduğu etkinliğin, Gazze Şeridi’nde hâlen İsrail ordusunun kontrolündeki bölgede yapılacağını açıkladı.

Etkinliğin 18 Aralık’ta, sekiz gün süren Hanuka’nın beşinci gecesinde düzenlenmesi planlanıyor. Bayram bu yıl pazar günü başlayacak.

İsrail Savunma Bakanlığı, konuya ilişkin AFP’nin yorum talebine henüz yanıt vermedi.

jbhj
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)

İsrail ordusu çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, ‘İsrail topraklarından Gazze Şeridi’ne geçen birkaç İsrailli sivilin gözaltına alındığını’ duyurdu.

Yerleşimciler ve Filistinlilere yönelik saldırılarla suçlanan aşırılık yanlılarına hukuki destek veren Honenu örgütü ise yaptığı açıklamada, ‘Çarşamba günü onlarca sağcı aktivistin, Nisanit’in kalıntıları üzerinde bir yerleşim kurulmasını talep etmek üzere Gazze sınır çitini aştığını’ belirtti.

10 Ekim’de İsrail ile Hamas arasında yürürlüğe giren kırılgan ateşkes kapsamında, İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin yarısından fazlasında kontrol sağlamasına imkân veren bir hatta çekilmişti. Savaşın büyük yıkıma uğrattığı bölgede bu hat fiili kontrol sınırı olarak işliyor.

Geçtiğimiz kasım ayında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından da desteklenen ABD’nin Gazze barış planı ise İsrail güçlerinin bölgeden kademeli olarak çekilmesini öngörüyor.