ABD'de gökyüzünde yanarak ilerleyen parlak ateş topu heyecan uyandırdı

Ekran görüntüsü
Ekran görüntüsü
TT

ABD'de gökyüzünde yanarak ilerleyen parlak ateş topu heyecan uyandırdı

Ekran görüntüsü
Ekran görüntüsü

İnanılmaz video görüntülerinde, Kuzey Karolina üzerinde alevler içindeki bir meteor yer alıyor.
NASA, ABD'nin farklı bölgelerinde cuma günü en az 5 "ateş topu" meteorun görüntülendiğini doğruladı. Ancak bunların içinde çoğu insanın gözüne çarpanı, Kuzey Karolina üzerindeki oldu. Eyalette 80'den fazla yıldız gözlemcisi alev alan uzay kayasını 19.40 sularında tespit etti.
The Independent'ın haberine göre, NASA Meteor İzleme biriminden yapılan açıklamada, "Bu bildirimlerin analizi meteorun, Kuzey Carolina kıyılarını sıyırdığını, Camp Lejeune açıklarında okyanusun 77 km. üzerinde görünür hale geldiğini ve saatte 51 bin 500 km. hızla kuzeydoğuya hareket ettiğini gösteriyor" ifadelerine yer verildi.
"Meteor Dünya'nın üst atmosferinde 42 km. yol aldıktan sonra Morehead Kenti'nin 45 km. üzerinde parçalandı."
Bir bölge sakininin verandasından çekilen, olayın siyah beyaz bir videosunda, ufukta aşağı doğru inerken alevler içinde patlayan parlak meteor açıkça görülebiliyor.

Bir sürücünün araç kamerasından alınan renkli bir video da aynı ateş topu farklı açıdan gösteriyor.
Amerikan Meteor Topluluğu'na (AMS) göre, cuma gecesi 5 farklı eyaletten 161 kişi bir ateş topu gördüğünü bildirdi: Kuzey Karolina, Maryland, Güney Karolina, Virginia ve Batı Virginia.
Bazıları gördüklerini paylaşmak için NASA'nın Facebook gönderisinin altına yorum yaptı.
Bir yıldız gözlemcisi, "Onu gördüm!" diye yazdı.
"RDU Havalimanı'nın 45 dakika kuzeybatısında yaşıyorum ve 'Bir uçak mı patladı?' diye merak etmiştim! Ağaç hattının biraz üzerindeydi, kuzey yönünde hareket etti ve ağaç hattına ulaşmadan önce yandı."
Bir başkası da, "Cuma akşamı Güney Karolina'nın Pawleys Adası'ndaki plajdan bunun gökyüzünde bir uçtan diğerine hızla ilerlediğini gördük" diye anımsadı:
"Muhteşemdi. Parçalandığını da gördük. Suya çarpacağından emindik."
AMS'in belirttiği gibi, ateş topu terimi "çok parlak meteorlar için kullanılan bir başka terim". Bunlar, Venüs gezegeninin gece göğündeki tipik görüntüsünden de parlak oluyor.
AMS, her gün birkaç bin ateş topu meteorun Dünya atmosferine girdiğini ifade ediyor. Ancak bunların çoğu, genellikle gün içinde,  yani görülmelerinin daha zor olduğu zamanlarda, okyanuslarda veya diğer ıssız alanlarda yanıyor.
AMS, ateş topuna tanık olan herkesi gördüklerini bildirmeye davet ediyor.
Birim, "Bu unutulmaz olaylardan birine şahit olursanız, mümkün olduğunca çok ayrıntıyı hatırlayarak bunu Amerikan Meteor Topluluğuna bildirmenizi rica ediyoruz" diyor:
"Buna parlaklık, gökyüzünde çizilen rotanın uzunluğu, renk ve süre gibi şeyler de dahil."



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging