Expo 2020 Dubai’nin açılışı devasa bir törenle gerçekleştirildi

Dubai’ye gelen ziyaretçiler büyük bir festivalle karşılandı.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ve Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid dünkü açılış törenine katıldılar. (WAM)
Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ve Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid dünkü açılış törenine katıldılar. (WAM)
TT

Expo 2020 Dubai’nin açılışı devasa bir törenle gerçekleştirildi

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ve Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid dünkü açılış törenine katıldılar. (WAM)
Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ve Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid dünkü açılış törenine katıldılar. (WAM)

Expo 2020 Dubai’nin açılışı dün, fuarın merkezinde yer alan ve ‘Fırsatlar’, ‘Devinim’ ve ‘Sürdürülebilirlik’ alanlarını birbirine bağlayan Al Wasl Plaza’da düzenlenen devasa törenle gerçekleşti. Fuarda ülkeler kendilerine özel pavyonları aracılığıyla kültürlerini ve bölgeyle olan bağlarını yansıtacak. Etkinlik 192 ülkenin katılımıyla 182 gün boyunca devam edecek.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutan Yardımcısı ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın huzurunda Expo 2020 Dubai’nin açılışını gerçekleştirdi. Geçen yıl düzenlenmesi gereken ve en kapsamlı küresel etkinlik sayılan Expo 2020 Dubai koronavirüs salgını nedeniyle bir yıl ertelenmişti.
Muhammed bin Raşid Al Maktum ve Şeyh Muhammed bin Zayid, altı ay sürecek kültürel ve yaratıcı diyaloga katılmak için Dubai'ye gelen 192 ülke temsilcilerini ve uluslararası örgütlerin ve kurumların heyetlerini ağırladı.
Expo 2020 Dubai’nin açılışıyla BAE'nin tarihi olağanüstü bir ana tanık olduğunu vurgulayan Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum sözlerine şöyle devam etti:
“Fuara, BAE'nin gerçekleştirdiği bu küresel medeniyet projesinin bir parçası olmaktan gurur duyan tüm sektörlerden ekipler de katılıyor. Bugün BAE, yeni bir amaç ile gelecek yolculuğunda başka bir aşamaya geçiyor. Tüm arzular, güçlü bir irade ve akıllı bir yönetimle gerçekleştirilebilir. Ülkelerin en yüksek başarılarını, yaratıcılıklarını ve yeniliklerini kutlayan Expo 2020 Dubai, zihinlerin, fikirlerin, birikimlerin ve insan deneyimlerin buluştuğu bir platform. Bu küresel etkinlik; yeni iş birliği ufukları keşfetmeye, halklar arasında güven köprüleri kurmaya, herkes için barış, istikrar ve refahın olduğu daha iyi bir gelecek inşa etmede ortak eylemi teşvik etmeye yardımcı oluyor. Bu yılki fuarın istisnai olacağına, Expo tarihinde bir dönüm noktasını teşkil edeceğine söz vermiştik. Şimdi bu sözlerin gerçekleştiğine tanık oluyoruz. Bugün toprağımız olan dünya bize elinden gelenin en iyisini verdiği gibi biz de ona elimizden gelenin en iyisini vermeye çalışıyoruz. BAE önümüzdeki aylarda insani, kültürel, medeni ve ekonomik açıdan en güzel küresel deneyimi sunacak.”
BAE topraklarının tüm dünyaya kollarını ve kalbini açtığını vurgulayan Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan da ‘bu toprakların tarih boyunca medeniyetlerin ve kültürlerin, Doğu ile Batı'nın buluştuğu yer, eski çağlardan beri hoşgörü ve bir arada yaşamanın adresi olduğunu’ söyledi.
Açılışta yaptığı konuşmada bu kapsamlı uluslararası etkinliğe Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya'da ilk kez BAE'nin ev sahipliği yaptığının altını çizen Zayid Al Nahyan, bunun küresel güveni gösterdiğini, ülkesinin iyiliği, kalkınmayı, iş birliğini ve barışı talep eden politikaları ve eğilimlerini somut hale getirdiğini vurguladı.  Expo 2020 Dubai’nin dünyanın koronavirüs salgınının yansımalarından kurtulma yolunda yeni ekonomik ve kalkınma ufukları arayışında olduğu bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken Zayid Al Nahyan etkinliğin ayrıca ‘Fikirleri Buluşturmak, Geleceği Yaratmak’ sloganıyla küresel zorluklara (sangın ve iklim değişikliği gibi) etkili çözümler bulma yönünde diyalog, vizyon ve deneyim alışverişinin kaydedildiği küresel bir platform olduğunu kaydetti.
Expo 2020 Dubai Genel Komiseri konumundaki Hoşgörü ve Birlikte Yaşam Bakanı Şeyh Nahyan bin Mubarak Al Nahyan da konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün 192 ülke kendine has pavyonlarıyla bir araya geliyor. 170 yıllık Expo tarihinde bunun eşi benzeri görülmedi. Dünya sıkıntılarla karşı karşıya gelirken burada olmak, dünyayı herkes için daha iyi bir yer haline getirme konusundaki kararlılığımızı ve arzumuzu gösteriyor. Expo 2020'ye ev sahipliğimiz, hoşgörünün bizim yaklaşımımız olduğuna dair harika bir mesajı içerisinde barındırıyor. Tüm dünya halkları ile çalışmayı ve iş birliğini memnuniyetle karşılıyoruz. Zihinlerimiz önümüzdeki 50, hatta 100 yıl için ilerleme tohumlarını ekmeye devam ederken aklımızda tutmamız gereken vizyon işte bu.”
Expo etkinlikleri organizatörü konumundaki Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Dimitri Kerkentzes de Expo 2020 Dubai’nin dünya çapında milyonlarca insanın uluslararası alanla yeniden bağlantı kurması ve bugün dünyanın karşı karşıya kaldığı sorunlara yenilikçi ve gelişmiş çözümler bulmaya katılması açısından önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Expo 2020’nin dünyanın dört bir yanını sarsan büyük bir sıkıntı zamanında gerçekleştirildiğini vurgulayarak etkinliğin Dubai’nin daha iyi bir dünyanın şekillenmesine yardımcı olmada örnek teşkil edeceğini söyledi. Kerkentzes, burada çeşitli halkların bu sıkıntıyı aşma yönünde etkili çözümler bulmak ve daha esnek ve işbirlikçi bir dünya yaratmak için birleşerek anlaşmazlıkların aşıldığının altını çizdi. Ayrıca zenginler ile yoksullar arasındaki uçurumu azaltma, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlama yönünde stratejiler bulmanın ve herkes için eşit fırsatları teşvik etmenin de bu yöndeki amaçlar arasında olduğunu ifade etti.
Expo 2020 Dubai’nin resmi açılışını gerçekleştiren Veliaht Prens Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Raşit Al Maktum konuşmasında “Tüm dünyanın BAE topraklarında buluştuğu bugün, hep birlikte yeni bir başlangıca tanıklık ediyoruz. Allah'ın izniyle Expo 2020 Dubai’nin açılışını gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 25 milyon ziyaretçinin katılması beklenen 35’inci küresel fuar Expo 2020 Dubai’nin açılışında özel ses, ışık ve lazer tekniklerinin yer aldığı nefes kesici performanslar sergilendi. Al Wasl Plaza’nın aydınlatılmasında 30 bin ışık kullanıldı.
İlk Dünya Fuarı, Londra'da bu amaç için özel olarak inşa edilen Kristal Saray'da (Crystal Palace) gerçekleşmişti. 1889’da Fransa’da düzenlenen fuar için ise özel olarak Paris’teki Eyfel Kulesi inşa edildi. Bu fuara Ortadoğu’da ilk kez ev sahipliği yapan ise Dubai oluyor. Bunun bölgedeki en kapsamlı etkinlik olması bekleniyor. Expo 2020 Dubai, Tokyo Olimpiyatları geçtiğimiz yaz seyircisiz yapıldığı için, salgın başladığından bu yana düzenlenen en büyük organizasyon sayılıyor.



Katar Başbakanı, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı ile askeri iş birliğinin artırılmasını görüştü

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Charles Cooper'ı kabul etti (Katar Dışişleri Bakanlığı)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Charles Cooper'ı kabul etti (Katar Dışişleri Bakanlığı)
TT

Katar Başbakanı, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı ile askeri iş birliğinin artırılmasını görüştü

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Charles Cooper'ı kabul etti (Katar Dışişleri Bakanlığı)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Charles Cooper'ı kabul etti (Katar Dışişleri Bakanlığı)

Katar Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el Sani'nin, ülkeyi ziyaret eden ABD Merkez Komutanlığı Komutanı Charles Cooper ile askeri iş birliğini güçlendirmenin yollarını görüştüğünü duyurdu.

Bakanlık yaptığı açıklamada, “Toplantı sırasında, Katar Devleti ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki yakın stratejik ilişkiler ve bu ilişkileri destekleme ve güçlendirme yolları, özellikle askeri ve savunma iş birliği alanlarında ve karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konu ele alındı” denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, dün yaptığı açıklamada, Doha'nın birçok açıdan bizim için "faydalı" olduğunu belirterek, Katar'daki Hamas liderlerine yönelik saldırının sonuçlarını İsrail'de görüşeceğini ifade etti.

 Rubio ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'in Katar'a yönelik saldırısından memnun olmadığını belirtti.


Suudi Arabistan İçişleri Bakanı resmi ziyaret için Kuveyt'te

Şeyh Fahad Yusuf el-Sabah, Kuveyt Havalimanı'nda Prens Abdulaziz bin Suud bin Naif'i karşılıyor (KUNA)
Şeyh Fahad Yusuf el-Sabah, Kuveyt Havalimanı'nda Prens Abdulaziz bin Suud bin Naif'i karşılıyor (KUNA)
TT

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı resmi ziyaret için Kuveyt'te

Şeyh Fahad Yusuf el-Sabah, Kuveyt Havalimanı'nda Prens Abdulaziz bin Suud bin Naif'i karşılıyor (KUNA)
Şeyh Fahad Yusuf el-Sabah, Kuveyt Havalimanı'nda Prens Abdulaziz bin Suud bin Naif'i karşılıyor (KUNA)

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Naif bin Abdulaziz, dün resmi bir ziyaret için Kuveyt'e geldi.

Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nda Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Şeyh Fahad Yusuf Suud el-Sabah tarafından karşılanan Prens, konuğunu ağırlayarak iki ülke arasındaki derin kardeşlik ve tarihi bağları övdü.

fju
Şeyh Fahad Yusuf el Sabah, Kuveyt'e resmi ziyareti dolayısıyla Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayef'i kabul etti, (KUNA)

Şarku’l Avsat’ın Kuveyt Haber Ajansı'ndan (KUNA) aktardığına göre Şeyh Fahad el-Sabah, güvenlik ve istikrarın artırılmasına katkıda bulunan Suudi Arabistan ve Kuveyt içişleri bakanlıkları arasında devam eden koordinasyona övgüde bulundu.

Karşılama törenine Suudi Arabistan'ın Kuveyt Büyükelçisi Prens Sultan bin Saad el Suud, Kuveyt İçişleri Bakan Yardımcısı Tümgeneral Ali el-Advani ve çok sayıda üst düzey güvenlik yetkilisi katıldı.


Katar Başbakanı, İsrail'i rehineleri ihmal etmekle suçladı

TT

Katar Başbakanı, İsrail'i rehineleri ihmal etmekle suçladı

Katar Başbakanı, İsrail'i rehineleri ihmal etmekle suçladı

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine saldırırken Gazze Şeridi'ndeki rehineleri görmezden geldiğini iddia etti, ancak yaklaşık iki yıldır süren savaşı sona erdirmek için çabalarını sürdüreceğini taahhüt etti.

Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında, İsrail'in bu hafta Katar'ın başkentine hava saldırısı düzenleyerek ‘tüm sınırları aştığını’, ülkesinin egemenliğini ihlal ettiğini ve bölgesel barışı tehdit ettiğini söyledi.

Al Sani, “İsrail, bölgeyi zorla yeniden düzenlemeye çalışıyor. Ancak kan dökülmesini durdurmak için insani ve diplomatik rolümüzü tereddüt etmeden sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

frgthy
Katar’ın başkenti Doha'da Hamas liderlerine yönelik İsrail saldırısında hasar gören bina (Reuters)

Hamas liderleri Gazze'de ateşkes için ABD'nin önerisini görüşmek üzere toplanmışken, İsrail'in hava saldırısında en az altı kişi yaşamını yitirdi.

İsrail'in saldırısı, Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen müzakereleri tehlikeye attı ve BM Güvenlik Konseyi'nin saldırıyı kınaması da dahil olmak üzere İsrail'in uluslararası izolasyonunu artırdı.

Katar Başbakanı, “Bugün İsrail'i yöneten aşırılıkçılar rehineleri umursamıyor, aksi takdirde bu saldırının zamanlamasını nasıl açıklayabiliriz?” dedi. Al Sani çarşamba günü geç saatlerde CNN'e verdiği demeçte, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ‘rehineler için tüm umutları yok etmekten’ doğrudan sorumlu olduğunu söyledi.

Buna yanıt olarak İsrail'in BM Daimî Temsilcisi Danny Danon şu ifadeleri kullandı: “Tarih, bu suça ortak olanlara merhametli davranmayacak. Katar ya Hamas'ı kınayacak, Hamas mensuplarını sınır dışı edecek ve onları adalete teslim edecek, ya da İsrail bunu yapacak” dedi.

Katar Başbakanı 15 üyeli konseye hitap etmeden önce, ABD dışındaki tüm ülkeler saldırı ve daha geniş bölgesel çatışmalardan İsrail'i sorumlu tuttu ve ülkenin rehinelerin geri dönüşünü sağlama konusundaki ciddiyetine ilişkin şüphelerini yineledi.

Pakistan’ın BM Daimî Temsilcisi Asım İftikhar Ahmed, “İşgalci güç olan İsrail'in barış olasılığını baltalamak ve yok etmek için her şeyi yapmaya kararlı olduğu açık. Olanlar, rehinelerin geri dönüşünün gerçekten bir öncelik olup olmadığı konusunda da ciddi soru işaretleri ortaya çıkarıyor” şeklinde konuştu.

ABD'nin BM Daimî Temsilciliği Geçici Maslahatgüzarı Dorothy Shea ise “Hiçbir üyenin bunu, İsrail'in rehineleri eve geri getirme taahhüdünü sorgulamak için kullanması uygun değildir” dedi.

78ı
Katar’ın başkenti Doha'da Hamas liderlerine yönelik İsrail saldırısının ardından yükselen dumanlar (Reuters)

Oturumun başında BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, İsrail saldırısının ‘dünyayı şok ettiğini’ ve Gazze Şeridi'ndeki savaşta ‘yeni ve tehlikeli bir sayfa açabileceğini’ söyledi.

DiCarlo şöyle devam etti: “Bu endişe verici bir adım oldu… Saldırının hedefi, ABD'nin Gazze'deki ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik son önerisini ele almak için bir araya geldiği söylenen kişilerdi.”

Katar Başbakanı, ülkesinin ‘arabuluculuk ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümünü’ tam olarak desteklediğini ve Katar'ın rolünün tüm dünyada takdir edildiğini söyledi. Al Sani, bundan sonraki adımlar hakkında herhangi bir ipucu vermedi.

“İsrail'in çatışması Hamas ile, Gazze halkı veya Katar devleti ile değil” diyen Danon, İsrail'in 7 Ekim 2023 saldırılarından sorumlu olanları her yerde takip etme hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı'na göre Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, BM'yi ziyaret etmenin yanı sıra bugün Beyaz Saray'da ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile de görüşmeyi planlıyor. Katar ayrıca, saldırının ardından atılacak adımları görüşmek üzere önümüzdeki hafta Doha'da bir Arap Birliği-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesi düzenleneceğini açıkladı.

frg78ı
ABD Başkanı Donald Trump, dün Pentagon'da düzenlenen 11 Eylül saldırılarının 24. yıldönümü töreninde konuşma yaptı. (AP)

Katar Başbakanı bugün üst düzey ABD'li yetkililerle görüşmeler yapmayı planlıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı dün geç saatlerde, Katar Başbakanı’nın Washington'daki Beyaz Saray'da ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüşeceğini açıkladı. Politico ve Axios, Başbakan’ın ayrıca Başkan Donald Trump, Başkan Yardımcısı J.D. Vance ve ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile de görüşmesinin beklendiğini bildirdi. Trump salı günü, İsrail'in Katar'a saldırı kararının Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından alındığını doğruladı ve Katar'a yapılan saldırının ABD veya İsrail'in çıkarlarına hizmet etmediğini vurguladı. Saldırıdan duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren Trump, ocak ayında göreve başladığında İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşını sona erdireceğine söz vermişti, ancak bu hedefe halen ulaşılamadı.