Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) cuma günü, Kuzey Kore’nin hipersonik füze fırlatmasını görüşmek üzere düzenlediği acil toplantıya Pyonyang’ın tepksi sert oldu. Kuzey Kore söz konusu toplantıya katılan ülkelere "saatli bombayla" oynadıkları uyarısında bulundu.
BMGK, bir buçuk saat süren toplantıda ortak bir bildiriye varamadı. Toplantı, Washington, Paris ve Londra’nın Kuzey Kore tarafından hipersonik bir füzenin başarıyla fırlatıldığını duyurulması konusunda talebi üzerine düzenlenmişti.
AFP'ye açıklamalarda bulunan bir diplomat "Fransa bir basın açıklaması yapmak istedi ancak Rusya ve Çin zamanlamanın doğru olmadığını ve durumu analiz etmek için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu savundu” dedi.
Bildiri yayınlanmamasına rağmen toplantı Pyongyang'ın tepkisini çekti. Bunu egemenliğine yönelik ‘haksız bir saldırı’ ve ‘tolere edilemeyecek ciddi bir provokasyon’ olarak nitelendirdi.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Departmanı direktörü Cho Cheol-soo yaptığı, ülkenin resmi haber ajansı tarafından yayınlanan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Kendimizi savunma hakkımızdan vazgeçmemizi istemeleri, Kore'yi egemen bir ülke olarak tanımama niyetlerini gösteriyor. Birlemiş Miletler Güvenlik Konseyi’nin tehlikeli bir saatli bombayla oynamasından dolayı derin endişe duyuyorum."
Kuzey Kore, BMGK’nın cuma günü toplanmasından birkaç saat önce bir uçaksavar füzesini başarıyla test etti. Pyonyang yönetimi bir süre önce birkaç füze fırlatma denemesi daha gerçekleştirmişti. Kuzey Kore, son açıklamasında güdümlü bir hipersonik füzenin başarılı bir şekilde test edildiğini duyurdu.
Hipersonik füzelerin hızı, ses hızından 5 kat fazla. Bu nedenle bu hamle dünya siyasetinde dengeleri değiştirebilecek bir adım olarak görülüyor.
Pyongyang eylül ayı ortasında uzun menzilli bir seyir füzesinin de başarılı bir şekilde test edildiğini duyurmuştu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2017 yılında, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın girişimiyle nükleer ve füze denemeleri sebebiyle Kuzey Kore'ye ağır ekonomik yaptırımları uygulama kararı almıştı.
Trump’ın halefi Joe Biden, Kuzey Kore ile müzakerelere ön koşulsuz olarak devam etme isteğini defalarca dile getirirken Pyongyang yönetimi ise kendisine uygulanan ağır yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.
Kuzey Kore’den BMGK’ya tepki
https://turkish.aawsat.com/home/article/3225391/kuzey-kore%E2%80%99den-bmgk%E2%80%99ya-tepki
Kuzey Kore’den BMGK’ya tepki
Pyonyang yönetimi egemenliğine yönelik ‘haksız bir saldırı’ yapıldığını vurguladı.
Kuzey Kore cuma günü uçaksavar füzesi fırlattı. (Reuters)
Kuzey Kore’den BMGK’ya tepki
Kuzey Kore cuma günü uçaksavar füzesi fırlattı. (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Ukrayna'nın başkenti Kiev'e düzenlenen Rus hava saldırısının ardından çıkan yangınla mücadele eden bir itfaiyeci (AFP)
Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Komisyonu'na ev sahipliği yapan Berlaymont binası (AFP)
Fransa'nın kuzeydoğusundaki Soissons kasabası yakınlarındaki açık alanda, Fransa ve Belçika'nın ortak askeri tatbikatına katılan piyadeler (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve aralarında Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in de bulunduğu Avrupalı liderler, 18 Ağustos 2025'te Washington'daki Beyaz Saray'da (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, 14 Ekim 2025'te başkent Washington'daki Beyaz Saray'da (AFP)