Kuzey Kore kısıtlamaları hafifleterek uluslararası yardımlara kapılarını açtı

WHO, Kovid-19 ile mücadele için tıbbi malzeme göndermeye başladı.

Geçen yıl Aralık ayında Pyongyang'daki sterilizasyon operasyonlarına dair arşivden bir fotoğraf (AP)
Geçen yıl Aralık ayında Pyongyang'daki sterilizasyon operasyonlarına dair arşivden bir fotoğraf (AP)
TT

Kuzey Kore kısıtlamaları hafifleterek uluslararası yardımlara kapılarını açtı

Geçen yıl Aralık ayında Pyongyang'daki sterilizasyon operasyonlarına dair arşivden bir fotoğraf (AP)
Geçen yıl Aralık ayında Pyongyang'daki sterilizasyon operasyonlarına dair arşivden bir fotoğraf (AP)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kuzey Kore'ye Kovid-19 ile mücadele için tıbbi malzeme göndermeye başladı. Bu, Kovid-19'a yönelik sınır politikalarında katı bir yöntem izleyen Kuzey Kore'nin kısıtlamaları hafifletmeye başladığının olası bir işareti olarak değerlendirildi.
AP haber ajansına göre, WHO’nun haftalık raporunda, Kuzey Kore'ye "stratejik stoklama ve daha fazla sevkiyat" için Çin'in Dalian Limanı üzerinden temel Kovid-19 tıbbi malzemelerinin sevkiyatına başlandığı belirtildi.
WHO’nun Kuzey Kore Temsilcisi Edwin Salvador, Perşembe günü AP'ye gönderdiği e-postada, yetkililerin WHO’ya ve diğer BM kurumlarının Çin'in Dalian Limanı’nda bekletilen yardımların gönderilmesine izin vermesinin ardından acil sağlık ekipmanı ve ilaçlar da dahil olmak üzere bazı yardımların Kuzey Kore'nin Nampo limanına ulaştığını bildirdi. 
Salvador açıklamasında, "Sonuç olarak, birinci basamak sağlık merkezlerinde temel sağlık hizmetlerini desteklemek için acil sağlık ekipmanı, ilaçlar ve tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere bazı ürünlerimizi Nampo'ya gönderebildik. WHO sevkiyatı, diğer BM kurumları tarafından gönderilenlerle birlikte limanda halen karantinaya alınıyor” ifadelerini kullandı.
Pandemi, halihazırda kötü durumda olan ekonomisini kötü etkilemesine rağmen virüsle mücadele kampanyasını "ulusal varlık" meselesi olarak nitelendiren Kuzey Kore, son iki yıldır sınır ötesi trafiği ve ticareti, ciddi şekilde kısıtlamıştı.
BM insan hakları müfettişleri, Ağustos ayında Kuzey Kore hükümetine, güçlerine, sınırı geçen ve salgınla mücadele için uygulanan tecrit uygulamasını ihlal edenleri vurma emri verdiği yönündeki iddiaları netleştirmeye çağırdı. Kuzey Kore henüz tek bir Kovid-19 vakası bildirmemiş olsa da, dış uzmanlar dünyanın neredeyse her yerine ulaşan salgından gerçekten kurtulup kurtulmadığını sorguluyor.
Kuzey Kore, WHO’ya 23 Eylül'e kadar 40 bin 700 kişiye Kovid-19 testi uygulandığını ve tüm testlerin negatif olduğunu bildirdi. WHO’nun raporunda, geçen hafta test edilenler arasında grip benzeri hastalıkları veya diğer semptomları olan 94 kişi ve 573 sağlık çalışanı olduğu kaydedildi. Uzmanlar, zayıf sağlık sistemi ve kronik tıbbi malzeme sıkıntısı göz önüne alındığında, salgının Kuzey Kore'de yıkıcı olabileceğini söylüyor. Ancak, Kuzey Kore, sıkı sınır kontrolleri uygulamasına rağmen küresel arz kıtlığı nedeniyle toplu aşılama kampanyası ertelenmeye devam ettiği halde aşılar konusunda aynı ısrarı göstermedi. Analistlere göre Kuzey Kore, dış dünyadan alacağı aşılara eklenecek uluslararası izleme gereklilikleri konusunda tedirgin olabilir. Bazıları ise Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un'un, birlik çağrısında bulunduğu ve neredeyse on yıllık iktidardan sonra en katı zorluklarla karşı karşıya kaldığı bir zamanda iktidardaki kontrolünü sağlamlaştırmaya çalıştığı için ülkede karantina kurallarını sıkı tutmaya yönelik bir iç siyasi faktörler olduğunu öne sürüyor. Salvador, WHO’nun, BM destekli COVAX aşı programı aracılığıyla aşı almak için teknik gereksinimleri tamamlayana kadar Kuzey Koreli yetkililerle çalışmaya devam edeceğini belirtti. Ayrıca Kuzey Kore'nin aşılamara başladığında referans olarak kullanmak üzere ulusal bir yaygınlaştırma planı geliştirdiğini açıkladı. WHO’nun son raporu, Kim'in bir iktidar partisi toplantısında, COVAX girişimi aracılığıyla sağlanan bazı yabancı Kovid-19 aşılarını reddederek yetkililere Kovid-19 ile mücadelede ‘kendi yöntemleriyle’ daha katı bir kampanya başlatma emri vermesinden haftalar sonra geldi.
COVAX adına aşı tedarik eden ve dağıtan UNICEF, geçen ay Kuzey Kore'nin ülkeye gönderilmek istenen yaklaşık 3 milyon Sinovac aşısının salgından ciddi şekilde etkilenen diğer ülkelere gönderilmesini önerdiğini belirtti.
UNICEF, Kuzey Kore Sağlık Bakanlığının gelecekteki aşılar konusunda COVAX ile iletişim kurmaya devam edeceğini kaydetti.



İsrail’den Batı Şeria'nın kuzeyine büyük çaplı baskın

Dün Batı Şeria'nın Tubas kentine baskın yapan İsrail askerleri (AP)
Dün Batı Şeria'nın Tubas kentine baskın yapan İsrail askerleri (AP)
TT

İsrail’den Batı Şeria'nın kuzeyine büyük çaplı baskın

Dün Batı Şeria'nın Tubas kentine baskın yapan İsrail askerleri (AP)
Dün Batı Şeria'nın Tubas kentine baskın yapan İsrail askerleri (AP)

İşgalci İsrail güçleri dün, Tubas kentinin tamamını hedef alan yeni bir operasyonla Batı Şeria'nın kuzeyinde büyük çaplı bir baskın düzenledi.

Tubas ve Ürdün Vadisi Valisi Ahmed el-Esad, İsrail güçlerinin helikopter destekli baskında kentte etrafa ateş açtığını, Tubas'ı kuşattığını, birkaç mahallede mevziler kurduğunu ve bir sonraki duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı uyguladığını açıkladı. Vali Esad, “Bu uzun süreli bir işgal gibi görünüyor. İşgalci İsrail güçleri insanları evlerinden çıkardı, askerler binaların çatılarına çıktı ve tutuklama kampanyaları yürütüyorlar” diye ekledi.

İsrail güçlerinin evlerini boşaltmaya zorladıkları ailelere operasyon bitene kadar geri dönmemelerini emrettiğini aktaran Filistinli yetkili, operasyonun birkaç gün süreceğini tahmin ettiğini söyledi.

Öte yandan İsrail ordusu, bunun geçtiğimiz ocak ayında başlattığı Demir Duvar Operasyonu'nun bir parçası değil, ‘yeni bir operasyon’ olduğunu açıkladı.

Yıllar sonra ilk kez Apache helikopterlerinin askeri operasyona katıldığına tanık olduklarını ifade eden Vali Esad, bu helikopterlerden yerleşim bölgelerine ağır makineli tüfeklerle ateş açıldığını kaydetti.

Diğer taraftan Filistin Haber ve Bilgi Ajansı (WAFA), Başbakan Muhammed Mustafa Hatem'in dün Tubas ve Ürdün Vadisi Valisi Ahmad el-Esad'ı arayarak kentteki gelişmeler hakkında bilgi aldığını bildirdi.


İran, yangınlar devam ederken kuzey ormanlarına girişi yasakladı

İran devlet televizyonunun yayımladığı fotoğrafta, ülkenin kuzeyindeki Hazar Denizi kıyısını Zagros Dağları'ndan ayıran Hirkani ormanlarında yangın söndürme çalışmaları görülüyor 
İran devlet televizyonunun yayımladığı fotoğrafta, ülkenin kuzeyindeki Hazar Denizi kıyısını Zagros Dağları'ndan ayıran Hirkani ormanlarında yangın söndürme çalışmaları görülüyor 
TT

İran, yangınlar devam ederken kuzey ormanlarına girişi yasakladı

İran devlet televizyonunun yayımladığı fotoğrafta, ülkenin kuzeyindeki Hazar Denizi kıyısını Zagros Dağları'ndan ayıran Hirkani ormanlarında yangın söndürme çalışmaları görülüyor 
İran devlet televizyonunun yayımladığı fotoğrafta, ülkenin kuzeyindeki Hazar Denizi kıyısını Zagros Dağları'ndan ayıran Hirkani ormanlarında yangın söndürme çalışmaları görülüyor 

Yerel basında çarşamba günü yer alan habere göre, İranlı yetkililer, ülkenin orman yangınını kontrol altına almaya çalıştığı sırada ülkenin kuzeyindeki ormanlık alanların çoğuna geçici erişim yasağı getirdi.

1 Kasım'da kuzey İran'da çıkan yangın, birkaç gün sonra kontrol altına alınmıştı. Ancak yerel basına göre şiddetli rüzgarlar ve alışılmadık derecede şiddetli kuraklık nedeniyle 15 Kasım'da yangın yeniden alevlendi.

İran, bu ayın 22'sinde, Hazar Denizi kıyısında İran ve komşu Azerbaycan'da yaklaşık 1000 kilometre boyunca uzanan ormanlarda çıkan büyük yangını söndürmek için acilen dış yardım talebinde bulundu. 25 ila 50 milyon yıllık olan bu ormanlar, 3 bin 200'den fazla bitki türünü barındırarak biyolojik çeşitlilikleriyle öne çıkıyor.

frgthy
İran devlet televizyonunun yayınladığı fotoğrafta, İran'ın kuzeyindeki ormanlarda yangın söndürme çalışmaları görülüyor.

Orman korumadan sorumlu birimin komutanı Mecid Zekeriya, devlet haber ajansı Mehr'e yaptığı açıklamada, "Benzer olayların tekrarlanmasını önlemek için sonbahar yağmurlarından önce koruma bölgeleri ve kamu parkları dışındaki ormanlık alanlara girişin yasaklanması yönünde illere bilgi verdik" dedi.

Şarku’l Avsat’ın İran medyasından aktardığına göre yangın salı günü büyük ölçüde kontrol altına alındı, ancak tamamen söndürme çalışmaları devam ediyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) bağlı Tasnim haber ajansı, yangının kasıtlı olarak çıkarıldığını ve yangını, İran'ın kuzeyindeki Mazenderan eyaletine bağlı Elit'in kayalık bölgesinde balıkçıların çıkardığına inanıldığını bildirdi.

Yangın, İran'ın meteorolojik kayıtların altmış yıl önce başladığı tarihten bu yana en kötü kuraklıklarından biriyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde çıktı.

İran'ın kuzeyindeki Gülistan eyaletinden bir yetkili, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Yapılan çalışmalar sayesinde eyaletteki şehirlerde yangınların kontrol altına alındığını ilan edebiliyoruz" dedi.

Ancak, Hirkani ormanlarının bir kısmını da içeren komşu Semnan eyaletinin çevre yetkilisi Ali Rıza Race, resmi İran haber ajansı IRNA'ya yangının kendi eyaletine de sıçradığını söyledi.

"Semnan ve Gülistan eyaletleri sınırında bulunan Hirkani Ormanı'nda büyük bir yangın çıktı" diyen yetkili, itfaiye ekiplerinin yangını kontrol altına almaya çalıştığını ifade etti.

Yetkililer, hasarın boyutu veya yanan alan hakkında henüz bir bilgi vermedi.

Yerel haber sitesi Fararu, Hirkani ormanlarının "barut fıçısı"na dönüştüğünü bildirdi. Yerel halk, mevcut tatil amaçlı seyahat artışının Mazandaran eyaletindeki Hirkani ormanlarının bazı kısımlarını yeniden sorumsuz doğa turizminin merkezi haline getirebileceğinden ve potansiyel olarak yeni yangınlara yol açabileceğinden endişe ediyor. 

Hazar Denizi kıyısındaki kuzey bölgeleri, başkent Tahran sakinleri için gözde bir destinasyondur.

Adını Hazar Denizi'nin güneyindeki Hirkani bölgesinden alan İran Hirkani Ormanları, 2019 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.

BM kuruluşu, internet sitesinde bu ormanların "çok sayıda nadir ve endemik ağaç türü" barındırdığını ve "nesli tehlike altında olan birçok bitki türüne" ev sahipliği yaptığını vurguluyor.


Avustralya, İran Devrim Muhafızları'nı terörü destekleyen organizasyon listesine ekledi

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong (Arşiv- AP)
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong (Arşiv- AP)
TT

Avustralya, İran Devrim Muhafızları'nı terörü destekleyen organizasyon listesine ekledi

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong (Arşiv- AP)
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong (Arşiv- AP)

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, bugün yaptığı açıklamada, istihbarat değerlendirmesinin Avustralya'daki Yahudilere yönelik saldırıları organize ettiği sonucuna varmasının ardından, ülkesinin İran Devrim Muhafızları'nı terörü destekleyen organizasyonlar listesine eklediğini söyledi.

Avustralya, ağustos ayında İran'ı Sidney ve Melbourne'de iki anti-Semitik kundaklama saldırısı düzenlemekle suçlamış ve Tahran büyükelçisine salı günü ülkeyi terk etmesi için yedi gün süre vermişti. Bu, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk sınır dışı etmeydi.