Yemen yoğun yağış ve sel ile mücadele ediyor

Yemen’deki sel dolayısıyla yüzlerce aile büyük yıkım yaşadı ve evlerini terk etti

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)
TT

Yemen yoğun yağış ve sel ile mücadele ediyor

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)

Arabistan yarımadasının doğu ülkeleri Hint Okyanusu’ndan gelen kasırgalar ile mücadele etmeye devam ediyor. Umman’dan sonra Yemen de yoğun yağışların etkisi altına girdi.
Şiddetli yağışlar nedeniyle Yemen şehirlerini vuran seller, tarım arazileri ve karayollarında büyük hasara neden oldu. Bir taraftan şiddetli sağanakların neden olduğu yoğun su seviyesinin azalmaya başlayacağına dair haberler gelirken sel sularının bazı evleri önüne katmasının ardından Hudeyde ve Aden gibi şehirlerden tahliyeler durduruldu.
Bölge sakinleri ve yerel yetkililerin Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamalara göre sel, özellikle Husi milisler tarafından yerlerinden edilen ve çoğunun kerpiçten yapılmış evlerde yaşadığı Hudeyde şehrinin güneyindeki bazı evlerde  ciddi hasarlara neden olurken burada yaşayan insanlarının yüzlercesini barınaksız bıraktı.
Bu kaynaklara göre, Misrakh ilçesinin Necd Kasem bölgesinde beş kişilik bir ailenin evinin çökmesine neden olurken sağanak yağışlar başka yerlerde de buna benzer hasarlara yol açtı. Sel nedeniyle Taiz ve Aden şehirlerinin birbirine bağlayan ve aynı zamanda Taiz şehrini diğer şehirlere bağlayan ana arterde yolun bazı kısımlarında biriken molozlar ve bazı kısımlarının çökmesi sonucu yol trafiğe kapatıldı.
Şiddetli yağışlar nedeniyle Abyan şehrinde biriken çok büyük miktarlardaki molozlar tarım arazilerini tehdit ettiği gibi Şebva ve Hadramevt şehirlerini birbirine bağlayan yolun da kapanmasına neden oldu. Komşu Lahc şehrinde de benzeri bir durum meydana geldi. Yollar kapandı, trafik durdu ve tarım arazileri sular altında kaldı.
Lahc şehrine bağlı Müseymir kasabasında yağmur sularının Tibn vadisinden kasabaya doğru akmasına nedeniyle tarım arazileri ve meyve ağaçları zarar gördü. Vali Ahmed et-Türki’ye ve bölgedeki tarım birimine müracaat eden sakinler tarım arazilerinin kurtarılması için hızlı müdahalede bulunulmasını aksi takdirde kendilerinin ve ailelerinin geçimleri için hayati önemi olan mahsullerin sel nedeniyle telef olacağını bildirdiler. Ayrıca bölgenin içme ve sulama su ihtiyacını karşılayan vadi yakınında bulunan su kuyularından bir kısmı da yağmurlardan etkilendi.
Aden şehrinin batı bölümüne kadar ulaşan sel suları nedeniyle bu güzergahta oturmakta olanların bir kısmı emniyet birimleri tarafından Barika şehrine bağlı Hasve kasabasına nakledildiler. Meşru hükümet tarafından ülkenin geçici başkenti kabul edilen kentte, son iki gündür yağan şiddetli yağışlar nedeniyle ilçenin bazı sokaklarında kanalizasyon hatlarının eksikliği nedeniyle cadde ve sokaklar su ile doldu ve şehrin büyük bir kısmında elektrikler kesildi.
Diğer taraftan Yemenli meteorolog Adnan eş-Şevafi, şiddetli yağmurların kademeli olarak azalacağını, ülkenin batı ve güneydeki yüksek kesimlerde yüzde 40-60 oranında yoğun yağış beklendiğini, batı ve güney sahil bölgelerinde ise yüzde 30-50 nispetinde yağış beklendiğini söyledi. Ülkenin doğusundaki yüksek kesimlerde ve sahillerde ise yüzde 20-40 oranında yağış beklendiğini ifade etti.
Meteoroloji merkezi, gök gürültülü sağanak yağışların devam etmesini beklediklerini bu nedenle yoğun yağmurlar esnasında ve sonrasında selin akma ihtimali bulunan yerlerde ve vadilerden uzak durulması uyarıda bulundu. Güneyde Lahc'dan kuzeyde Saada'ya kadar olan dağlık illerde ve ayrıca şehirlerin (Hadramevt, Sabva, Abyan, ed-Dali ve el-Beyda) iç bölgelerinde gök gürültülü sağanak yağışlarla birlikte değişen şiddette yağmur bekleniyor.
Merkezi hava durum bülteni, batı ve güney kıyıları ile iç bölgelerin bazen şiddetli, bazen de gök gürültüsü eşliğinde değişen yoğunlukta yağmur göreceğini belirtti.
Meteorolojiye göre sahra bölgelerinde (el-Cevf, Marib, Şabce, Hadramevt) yoğun yağışlar beklendiğini yıldırım çarpmasından korunmak gerektiği ve cep telefonu kullanılmaması uyarısında bulundu. Meteoroloji merkezi, yağış veya yoğun sis nedeniyle dağ yamaçlarındaki yolllardaki araç sürücülerini görüş mesafesinin azalmasına karşı gerekli tedbirlerin alınması konusunda ikaz etti.



Suriye: Ateşkes, SDG entegrasyonunun önünü açıyor

Yol kenarında sıralanarak, Rakka’daki Tabka ilçesine giren Suriye güvenlik güçlerine el sallayan Suriyeliler (EPA)
Yol kenarında sıralanarak, Rakka’daki Tabka ilçesine giren Suriye güvenlik güçlerine el sallayan Suriyeliler (EPA)
TT

Suriye: Ateşkes, SDG entegrasyonunun önünü açıyor

Yol kenarında sıralanarak, Rakka’daki Tabka ilçesine giren Suriye güvenlik güçlerine el sallayan Suriyeliler (EPA)
Yol kenarında sıralanarak, Rakka’daki Tabka ilçesine giren Suriye güvenlik güçlerine el sallayan Suriyeliler (EPA)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara dün akşam düzenlediği basın toplantısında, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye hükümeti arasında entegrasyon ve ateşkes konusunda bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Şara, SDG ile ilgili tüm sorunların çözüleceğini vurguladı.

Suriye Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan belge, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ve SDG lideri Mazlum Abdi'nin imzalarını taşıyordu. Suriye’nin resmi haber ajansları, Şara'nın “SDG ile ilgili çözülmemiş tüm sorunlar çözülecek” dediğini aktardı.

Suriye Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan belge, ateşkes anlaşmasının tüm SDG savaşçılarının Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesiyle birlikte uygulanacağını gösterdi.

Şarku’l Avsat’ın belgeden aktardığına göre ‘Suriye hükümet güçleri ile SDG arasındaki tüm cephelerde ve temas noktalarında kapsamlı ve acil bir ateşkesin sağlanması ve bunun yanında yeniden konuşlandırma için bir ön adım olarak tüm SDG askeri birliklerinin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi’ öngörülüyor.

Öte yandan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, anlaşma ve ateşkesin ‘eski düşmanların bölünme yerine ortaklığı tercih etmesiyle birlikte önemli bir dönüm noktası’ olduğu değerlendirmesinde bulundu. Barrack, ‘Birleşik Suriye için yeniden diyalog ve iş birliğinin önünü açtığını’ söylediği bu anlaşmayı imzalamak için her iki tarafın da ‘yapıcı’ çabalarda bulunmasını övdü.


SDG lideri Abdi: Bize “dayatılan” savaşı sona erdirmek için Şam ile anlaşmayı kabul ettik

Şam'da SDG'yi Suriye ordusuna entegre etme anlaşmasının imzalanması sırasında Cumhurbaşkanı Şara ve SDG lideri Abdi, 10 Mart 2025 (EPA)
Şam'da SDG'yi Suriye ordusuna entegre etme anlaşmasının imzalanması sırasında Cumhurbaşkanı Şara ve SDG lideri Abdi, 10 Mart 2025 (EPA)
TT

SDG lideri Abdi: Bize “dayatılan” savaşı sona erdirmek için Şam ile anlaşmayı kabul ettik

Şam'da SDG'yi Suriye ordusuna entegre etme anlaşmasının imzalanması sırasında Cumhurbaşkanı Şara ve SDG lideri Abdi, 10 Mart 2025 (EPA)
Şam'da SDG'yi Suriye ordusuna entegre etme anlaşmasının imzalanması sırasında Cumhurbaşkanı Şara ve SDG lideri Abdi, 10 Mart 2025 (EPA)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi dün yaptığı açıklamada, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın duyurduğu ve Suriye'nin kuzeyinde kontrol ettikleri bölgelerde hükümet güçlerinin ilerlemesinin ardından Kürtlere ‘dayatıldığını’ söylediği savaşı sona erdirmek için anlaşmayı kabul ettiğini söyledi. Öte yandan Suriye İçişleri Bakanlığı, Haseke ilinde ‘katliamlar’ yapıldığına dair haberleri takip ettiğini açıkladı.

Abdi, Kürtçe yayın yapan Ronahi televizyonunda yayınlanan açıklamada, kendilerine bu savaşı dayatmak için açık bir kararlılık olduğunu söyledi. Bu savaşın iç savaşa dönüşmesini önlemek için Deyrizor ve Rakka bölgelerinden Haseke’ye çekilmeyi kabul ettiklerini belirtti. Bugün Şam’da Şara ile görüşmesi beklenen SDG lideri, döndükten sonra Kürtlere anlaşmanın şartlarını açıklayacağına söz verdi.

Bir diğer gelişmede Suriye İçişleri Bakanlığı, Haseke’de ‘katliam’ olarak nitelendirilen olaylarla ilgili haberleri takip ettiğini ve bunların doğruluğunu teyit etmeye çalıştığını açıkladı.

Görsel kaldırıldı.Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke’deki SDG üyeleri (Reuters - Arşiv)

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanlığı, Haseke’deki katliam haberlerini büyük endişe ve ciddiyetle takip ediyor ve ilgili kurumlarının alınan bilgileri doğrulamak için gerekli soruşturmaları derhal başlattığını teyit ediyor” denildi.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Ilham Ahmed bu iddiaları yalanlayarak, “Haseke'deki katliam haberlerinin tamamı tamamen uydurma olup, ateşkesi bozmak, aşiretler arasındaki gerginlikleri körüklemek ve Haseke ve Kobani'ye saldırıları yeniden başlatmak isteyen taraflarla bağlantılı kaynaklar tarafından yayılıyor” dedi.

Şarku'l Avsat'ın Rudaw'dan aktardığına göre Ahmed Kürt haber sitesine yaptığı açıklamada, “Şam ile ateşkes anlaşmasına ve tam entegrasyona bağlıyız” ifadelerini kullandı.


Volker Türk: Sudan halkı cehennemde yaşıyor

Volker Türk, 18 Ocak 2026'da Port Sudan Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısının ardından bir muhabirle konuşuyor (AP)
Volker Türk, 18 Ocak 2026'da Port Sudan Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısının ardından bir muhabirle konuşuyor (AP)
TT

Volker Türk: Sudan halkı cehennemde yaşıyor

Volker Türk, 18 Ocak 2026'da Port Sudan Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısının ardından bir muhabirle konuşuyor (AP)
Volker Türk, 18 Ocak 2026'da Port Sudan Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısının ardından bir muhabirle konuşuyor (AP)

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk dün, Sudan'daki çatışmada her iki tarafın da toplumu giderek daha fazla militarize ettiğine dair uyarıda bulunarak, Kordofan şehirlerinde el Faşir senaryosunun tekrarlanmasından endişe duyduğunu ve Sudan halkının "dehşet ve cehennem" içinde yaşadığını belirtti.

Türk, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Sudan'ın çeşitli şehirlerini ziyaret ettikten sonra hükümetin geçici karargahı olan Port Sudan'da düzenlediği basın toplantısında, "Özellikle insansız hava araçları (İHA) olmak üzere gelişmiş askeri teçhizatın yaygınlaşması, hem Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) hem de ordunun askeri yeteneklerini artırdı; bu da çatışmaları uzatarak siviller için krizi derinleştirdi" ifadelerini kullandı.

BM yetkilisi, savaş suçlarının faillerinin hangi örgüte bağlı olduklarına bakılmaksızın adalete teslim edilmesinin sağlanması çağrısında bulundu. Türk, Sudan'daki ofisinin hesap verebilirliğin yolunu açmak için bu ihlalleri ve suistimalleri belgelemek ve raporlamak üzere çalıştığını ifade etti.