Buteflika'nın kardeşinin yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı

Said Buteflika Cezayir 30 Temmuz 2017 (Getty Images)
Said Buteflika Cezayir 30 Temmuz 2017 (Getty Images)
TT

Buteflika'nın kardeşinin yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı

Said Buteflika Cezayir 30 Temmuz 2017 (Getty Images)
Said Buteflika Cezayir 30 Temmuz 2017 (Getty Images)

Cezayir eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın danışmanı ve kardeşi Said Buteflika ve beraberindeki eski yöneticilerin yolsuzluk ve sahtekarlık ile suçlandıkları davanın ikinci duruşması dün başladı.
Başkentin batı banliyölerindeki Kazablanka Ceza Mahkemesi, Said Buteflika, eski Adalet Bakanı Tayyib Luh, iş adamı Ali Haddad ve diğer sanıkların yargılandığı davanın ikinci duruşmasına başladı. Adı geçen şahıslar görevi kötüye kullanmak, adaletin işlemesine engel olmak ve resmî belgelerde sahteciliğe teşvikle suçlanıyorlar. Hâkim, yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle hakkında uluslararası tutuklama emri bulunan eski Enerji Bakanı Şekib Halil’e ait bir dosyanın yürütülmesinde Said Buteflika ile yaptığı telefon mesajları nedeniyle eski adalet bakanını dinledi.  
Said Buteflika'nın avukatı Halid Burayu, Şarku'l Avsat'la yaptığı telefon görüşmesinde, Said Buteflika’nın, Şekip Halil, eşi ve oğlu hakkındaki yolsuzluk dosyasının çözülmesi için 2013 yılında girişimde bulunduğunu ve bunun da telefon mesajlarıyla gerçekleştiğini adli polis soruşturmalarıyla teyit edildiğini söyledi. Burayu, soruşturma savcısının, o dönem Adalet Bakanı olan Luh’un Said Buteflika'nın talebini yerine getirdiğini, Said Buteflika’nın da Halil dosyasına ait yargı sürecini etkilemeye çalıştığını söylediğini aktardı.
Luh, Adalet Bakanlığı Genel Müfettişi Tayyib bin Haşim'e Halil ve ailesi ile ilgili davayı savcılıkta çözmesini emretti. Soruşturma savcısı tarafından sorgulanması esnasında açıklamada bulunan Luh, 2013 yılında altı yıl boyunca yürüteceği bakanlık görevini devraldığında Halil dosyasını da miras aldığını, tutuklama emirlerinin hukuka aykırı olduğu ve düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Said ise davada nüfuzunu kullandığını inkâr etmedi.
Luh, dünkü ifadesinde, Adalet Bakanı tarafından kendisine yönelik suçlama hakkında, ‘Savunma Bakan Yardımcısı tarafından yasal olmayan bir şekilde bakanlığa atanmasının mümkün olmadığını, bu konudaki anayasa hükmünün açık ve net olduğunu yani savunma bakan yardımcısının hükümeti değiştiremeyeceğini’ söyledi.
Eski bakandan kasıt şu anda büyükelçi olan Belkacem Zeghmati’dir. O dönemdeki askeri sorumlu ise 2019 yılının sonunda vefat eden Genelkurmay Başkanı General Gaid Salah idi.
İş adamı Ali Haddad da adalet bakanının suçlamalara karşı çıkarken, sorgulama işlemleri geç saatlere kadar sürdü. Duruşmanın 27 Ekim’de başlaması kararlaştırılmıştı ancak savunma heyetinin talebi üzerine bu tarih ertelendi.
63 yaşındaki Said Buteflika 2019’un Mayıs ayında tutuklandı. Askeri mahkemede beraberindeki üç suçlu ile birlikte devlet otoritesine ve orduya karşı komplo kurmak suçlamasıyla 15 yıl hüküm giydiler. 2 Ocak tarihinde ise istinaf mahkemesinde beraat eden sanıklar, haklarında açılan diğer bazı davalar nedeniyle askeri cezaevinden sivil bir cezaevine nakledildiler.



Cezayir Cumhurbaşkanı: Nijer’e herhangi bir askeri müdahaleyi reddediyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
TT

Cezayir Cumhurbaşkanı: Nijer’e herhangi bir askeri müdahaleyi reddediyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, askeri darbenin yaşandığı Nijer’de anayasal düzene dönüş çağrısı yaparak, bu ülkeye yönelik dış askeri müdahaleye kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Tebbun yerel basına yaptığı açıklamada, “Herhangi bir askeri müdahale Sahel bölgesini ateşe verir” dedi.

Tebbun, “Cezayir, Nijer’de anayasal düzene geri dönülmesinden yana ve Nijerliler isterse ülkenin birliği için elinden geldiğince onlara yardım etmeye hazır” ifadelerini de kullandı.

Ordunun Nijer’de iktidarı ele geçirmesi Sahel bölgesini sarstı.

Batı ve Orta Afrika’da üç yılda yedinci darbe gerçekleşti.

Nijer, dünyanın en fakir bölgelerinden biri ve dünya güçleri için stratejik öneme sahip.

Batı Afrika’nın savunma bakanları, geçtiğimiz Cuma günü, darbe liderlerinin Pazar gününe kadar anayasal düzeni yeniden tesis etmemesi halinde Nijer’e müdahale etme planını onayladı.

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer’e yaptırımlar uyguladı ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un yeniden iktidara gelmemesi durumunda son çare olarak güç kullanımına izin verebileceğini bildirdi.

Bazoum, darbeci askerler tarafından Niamey’deki evinde tutuluyor.