Danimarka, Katar 2022'ye katılma hakkı kazandı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Danimarka, Katar 2022'ye katılma hakkı kazandı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde ekim ayı mücadelesi A, B, C, D, F ve I gruplarında yapılan maçlarla tamamlandı.
Katar'da düzenlenecek 22. Dünya Kupası'na Avrupa kıtasından katılacak 13 takımın belirleneceği elemelerdeki altı grupta 14 maç yapıldı.
F Grubu'nda Danimarka sahasında Avusturya'yı 1-0 yendi. Bitime iki maç kala en yakın takipçisi İskoçya'nın 7 puan önünde lider durumda bulunan Danimarka, Katar 2022'ye katılma hakkı kazandı.
Gruptaki 8 maçını da kazanan Danimarka, 27 gol atarken, kalesinde hiç gol görmedi.
I Grubu'nda Wembley Stadı'ndaki mücadelede İngiltere ile Macaristan 1-1 berabere kaldı. Fenerbahçeli Attila Szalai, Macaristan Milli Takımı'nda 90 dakika forma giydi.
Ronaldo'dan milli formayla 10. "hat-trick"
Cristiano Ronaldo'nun "hat-trick" yaptığı karşılaşmada Portekiz, sahasında Lüksemburg'u 5-0 mağlup etti. Ev sahibi ekibin diğer gollerini Bruno Fernandes ve Palhinha kaydetti.
36 yaşındaki Ronaldo, milli takım kariyerinde 10. kez sahadan "hat-trick" yaparak ayrıldı.
Dünya Kupası elemelerinde 36 gole ulaşan Ronaldo'nun kariyerindeki toplam "hat-trick" sayısı 58 oldu.

Arnavutluk-Polonya maçı durdu
I Grubu'nda oynanan Arnavutluk-Polonya maçı tribünde yaşanan olaylar nedeniyle bir süre durdu.
77. dakikada Karol Swiderski'nin attığı gol sonrasında tribünlerden sahaya atılan yabancı maddeler nedeniyle Fransız hakem Clement Turpin maçı durdurdu.
Yaklaşık 20 dakikalık aranın ardından yeniden başlayan mücadeleyi Polonya 1-0 kazandı.
Sonuçlar şöyle:

A Grubu:
Portekiz-Lüksemburg: 5-0
Sırbistan-Azerbaycan: 3-1

B Grubu:
İsveç-Yunanistan: 2-0
Kosova-Gürcistan: 1-2

C Grubu:
Bulgaristan-Kuzey İrlanda: 2-1
Litvanya-İsviçre: 0-4

D Grubu:
Kazakistan-Finlandiya: 0-2
Ukrayna-Bosna Hersek: 1-1

F Grubu:
Danimarka-Avusturya: 1-0
Faroe Adaları-İskoçya: 0-1
İsrail-Moldova: 2-1

I Grubu:
Arnavutluk-Polonya: 0-1
İngiltere-Macaristan: 1-1
San Marino-Andorra: 0-3



Türki Al eş-Şeyh: Riyad Sezonu 2026’da Etnospor’a ev sahipliği yapacak, 2027 İstanbul edisyonuna sponsor olacak

Anlaşmanın imza töreninde Türki Al eş-Şeyh ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan (Riyad Sezonu)
Anlaşmanın imza töreninde Türki Al eş-Şeyh ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan (Riyad Sezonu)
TT

Türki Al eş-Şeyh: Riyad Sezonu 2026’da Etnospor’a ev sahipliği yapacak, 2027 İstanbul edisyonuna sponsor olacak

Anlaşmanın imza töreninde Türki Al eş-Şeyh ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan (Riyad Sezonu)
Anlaşmanın imza töreninde Türki Al eş-Şeyh ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan (Riyad Sezonu)

Genel Eğlence Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Danışman Türki Al eş-Şeyh, Riyad Sezonu’nun geleneksel sporların yer aldığı Etnospor Festivali’nin 2026 edisyonuna ev sahipliği yapacağını açıkladı. Kasım ayında başkent Riyad’da düzenlenmesi planlanan festivalin ardından Riyad Sezonu, 2027 yılında İstanbul’da düzenlenecek festival edisyonuna da sponsor olacak. İstanbul’daki organizasyonun Mayıs 2027’de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Açıklama, Al eş-Şeyh ile Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın katılımıyla perşembe günü İstanbul’da düzenlenen imza töreninde yapıldı. Törende Riyad’ın 2026 edisyonuna ev sahipliği yapmasına ve Riyad Sezonu’nun İstanbul’da düzenlenecek bir sonraki edisyona sponsor olmasına ilişkin anlaşmalar imzalandı.

Al eş-Şeyh, Etnospor Festivali’nin gelecek kasım ayında Riyad’da düzenlenecek edisyonunun izleyiciler için “büyük bir sürpriz” barındıracağını açıkladı. Al eş-Şeyh ayrıca gelecek yıl Bilal Erdoğan ve Dünya Etnospor Konfederasyonu ile işbirliğinin sürdürüleceğini ve Riyad Sezonu’nun 2027 İstanbul edisyonuna sponsor olacağını belirtti.

Genel Eğlence Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı, anlaşmanın önümüzdeki dönemde daha fazla işbirliğinin önünü açacağını ifade etti. Al eş-Şeyh, kısa sürede elde edilen sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirirken ortaklığın başarıya ulaşmasına katkı sağlayan çalışmaları övdü.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen festival, dünyanın çeşitli ülkelerinden katılımcıları geleneksel spor dallarına ilişkin farklı müsabaka ve deneyimlerde buluşturuyor. Uluslararası organizasyon, farklı yaş gruplarından geniş bir izleyici kitlesini kendine çekiyor.

Etnospor kapsamında çeşitli halkların kültürlerinde tarihsel köklere sahip geleneksel spor ve uygulamalar yer alıyor. Geleneksel okçuluk, binicilik sporları, güreş ve atlı sporların yanı sıra zamanla uluslararası etkinlik ve şampiyonalara dönüşen farklı müsabakalar da festival programında bulunuyor.

Bu spor dalları, son yıllarda uluslararası katılımla çeşitli Etnospor etkinliklerine ev sahipliği yapan Türkiye’de geniş bir ilgi görüyor. Riyad’da düzenlenecek 2026 edisyonu, Riyad Sezonu’nun ev sahipliği yaptığı uluslararası etkinlikler listesine yeni bir organizasyon eklerken Riyad Sezonu’nun 2027 İstanbul edisyonuna sponsor olması da etkinliğin Suudi Arabistan dışındaki varlığını genişletmesini sağlayacak.


Arteta, Sunderland'e verilen penaltı için hakeme ateş püskürdü

Arteta maçta daha önce sarı kart gördü (AP)
Arteta maçta daha önce sarı kart gördü (AP)
TT

Arteta, Sunderland'e verilen penaltı için hakeme ateş püskürdü

Arteta maçta daha önce sarı kart gördü (AP)
Arteta maçta daha önce sarı kart gördü (AP)

Mikel Arteta, Sunderland lehine verilen penaltı kararına sert tepki gösterdi. Arsenal, penaltıdan sonra iki gol bularak Premier Lig şampiyonluğunu koruma yolundaki yenilgisiz başlangıcını sürdürdü.

Bruno Guimaraes üst direğe çarparak ağlara giden sert bir şut çıkarırken, Bukayo Saka da uzatma dakikalarının sonlarına doğru bir penaltı vuruşunu gole çevirerek, coşkulu bir atmosfere sahne olan Işık Stadyumu'nda Topçular'a üst üste 4. galibiyetini kazandırdı.

Buna rağmen Arteta, ikinci yarının başlarında Ezri Konsa'nın ceza sahası içinde Dan Ballard'a faul yaptığına hükmederek ev sahibi ekip lehine penaltı veren hakem John Brooks'a öfkeliydi.

Bask teknik direktör, eski bir Arsenal savunmacısı Ballard'ın "judo yuvarlanışı" yaptığını belirterek, pozisyonun asla faul olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savundu.

Kaleci David Raya, Enzo Le Fee'nin 11 metreden yaptığı vuruşu muhteşem bir kurtarışla engelledi. 2 dakika sonrasında ise Guimaraes golü kaydetti.

Ancak bu durum, Arteta'nın maç sonundaki tepkisini dile getirmesine engel olmadı. TNT Sports'a konuşan Arteta, "Çok önemli bir galibiyet ama sonuç bambaşka da olabilirdi" dedi.

Hakem Brooks'un hızlıca verdiği ve VAR tarafından da kontrol edilen penaltı kararını mı kastettiği sorulduğunda Arteta şunları ekledi:

Çok üzgünüm. Bu seviyede kabul edilemez bir durum. Kabul edilemez. Bu, bir sezonun gidişatını veya şampiyonu değiştirebilir. Kabul edilemez. Emin olmak için pozisyonu 10 kez izledim. Çünkü canlı izlediğimde 'Bu seviyede bunun penaltı olması mümkün değil' demiştim. Çünkü bu bir judo yuvarlanışı, pozisyon tam olarak bu. Böyle bir şey olamaz. Neredeyse 28 yıldır futbolun içindeyim; bu pozisyon hiçbir durumda, hiçbir maçta, hiçbir bağlamda ve hiçbir ligde penaltı değil.

VFRGHTY
Raya, Le Fee'nin şutunu kurtarmak için yere uzanıyor (Reuters)

Arteta'ya daha önce teknik direktörlere verilen alanın dışına çıktığı için sarı kart gösterilmişti.

Maçın sonlarına doğru Brian Brobbey'e de gol izni vermeyen Raya, penaltı kurtarışıyla ilgili şunları söyledi:

Bence o kurtarış, oyunculara ve takıma maça devam edip kazanma inancını aşıladı. Öyle de yaptık. 2 dakika sonra Bruno'nun ayağından harika bir gol bulduk. Ancak o golü yeseydik bile maça geri dönebileceğimize olan inancımızı korurduk. Dolayısıyla kaleyi gole kapatmak elbette çok önemli çünkü bu, maçları kazanmamıza yardımcı oluyor. Penaltıyı kurtarmak da bir o kadar önemliydi.

Topçular cumartesi günü Brighton deplasmanına gitmeden önce, salı akşamı Carabao Kupası üçüncü turunda Ipswich Town'a konuk olacak.

Independent Türkçe


Şampiyonlar Ligi: Fenerbahçe Roma ile berabere kaldı

Fenerbahçe-Roma maçında hava topu mücadelesi (Reuters)
Fenerbahçe-Roma maçında hava topu mücadelesi (Reuters)
TT

Şampiyonlar Ligi: Fenerbahçe Roma ile berabere kaldı

Fenerbahçe-Roma maçında hava topu mücadelesi (Reuters)
Fenerbahçe-Roma maçında hava topu mücadelesi (Reuters)

UEFA Şampiyonlar Ligi’nin lig aşamasının ilk haftasında Fenerbahçe, sahasında İtalya temsilcisi Roma ile 1-1 berabere kaldı.

Roma, 39. dakikada Bryan Cristante’nin attığı golle öne geçti. Fenerbahçe ise 48. dakikada Archie Brown’ın golüyle skora dengeyi getirdi.

Bu beraberlik, Roma’nın bu sezon elde ettiği üst üste galibiyet serisini sona erdirdi. İtalyan ekibi, Serie A’da sezonun ilk üç maçında Fiorentina, Lecce ve Atalanta’yı mağlup etmişti. Roma, şampiyonluk yarışında son şampiyon Inter’in averajla önünde lider durumda bulunuyor.

Fenerbahçe ise Trendyol Süper Lig’de dört hafta sonunda 9. sırada yer alıyor.

Fenerbahçe, lig aşamasının ikinci haftasında 14 Ekim’de İngiltere’de Aston Villa’ya konuk olacak. Aynı gün Roma ise sahasında İspanyol devi Real Madrid’i ağırlayacak.