Karabüklü Rümeysa Gelgi, Guinness Rekorlar Kitabı'na girerek dünyanın yaşayan en uzun kadını oldu

Rumeysa Gelgi (Independent)
Rumeysa Gelgi (Independent)
TT

Karabüklü Rümeysa Gelgi, Guinness Rekorlar Kitabı'na girerek dünyanın yaşayan en uzun kadını oldu

Rumeysa Gelgi (Independent)
Rumeysa Gelgi (Independent)

Guinness Dünya Rekorları, boyu 2 metreden uzun bir Türk kadınının resmi olarak yaşayan en uzun kadın seçildiğini duyurdu.
Türkiye'nin Karabük ilinden Rumeysa Gelgi, normalden hızlı büyümeye yol açan Weaver sendromu adlı sağlık durumu yüzünden 215,16 cm'ye ulaşan boyunun, diğer insanlara kendilerini olduğu gibi kabul etmeleri için ilham vermesini umduğunu söyledi.
Gelgi, "Her dezavantaj kendiniz için bir avantaja dönüştürülebilir, bu yüzden kendinizi olduğunuz gibi kabul edin, potansiyelinizin farkında olun ve elinizden gelenin en iyisini yapın" dedi.
24 yaşındaki Gelgi 2014'te de ergenlik çağındaki yaşayan en uzun kişi unvanını alarak dünya rekoru kırmıştı. Gelgi o zamandan beri kürsüsünü nadir rahatsızlıklara sahip diğer kişileri savunmak için kullanıyor.
Sağlık durumuyla bağlantılı hareket sorunları sebebiyle, hareket etmek için çoğu zaman tekerlekli sandalye kullanan Gelgi, yürüme aparatı yardımıyla da yürüyebiliyor.
Guinness Dünya Rekorları'nın genel yayın yönetmeni Craig Glenday, rekorlar kitabına dönen Gelgi'yi karşılamanın bir "onur" olduğunu ifade etti.
Glenday, "Kalabalıktan sıyrılma hususundaki yılmaz ruhu ve gururu bir ilham kaynağı" dedi.
"Yaşayan en uzun kadın kategorisi, pek de sık el değiştiren bir kategori değil, o yüzden bu haberi dünyayla paylaşmaktan heyecan duyuyorum."
Dünyanın yaşayan en uzun adamı olan Sultan Kösen de Türkiye'den. Kösen'in boyu 2018'de 251 cm olarak ölçülmüştü.
Şimdiye dek kayıtlara geçen en uzun kadın ise 1982'de ölmeden önce boyu 246,3 cm ölçülen, Çin'in Hunan eyaletinden Zeng Jinlian olmuştu.
 



Flamingoların suda girdaplar yaratarak avlandığı keşfedildi

Flamingolar ayaklarını ve gagalarını kullanarak avlarını girdaplara hapsediyor (Pexels)
Flamingolar ayaklarını ve gagalarını kullanarak avlarını girdaplara hapsediyor (Pexels)
TT

Flamingoların suda girdaplar yaratarak avlandığı keşfedildi

Flamingolar ayaklarını ve gagalarını kullanarak avlarını girdaplara hapsediyor (Pexels)
Flamingolar ayaklarını ve gagalarını kullanarak avlarını girdaplara hapsediyor (Pexels)

Flamingoların su altında küçük hortumlar yaratarak avlarını yakaladığı bulundu. 

Suda tek ayak üzerinde durmalarıyla bilinen flamingolar, başlarını aşağı doğru eğerek sığ sulardaki avlarını yakalıyor. Bu hayvanlar küçük kabuklular, böcekler, mikroskobik algler ve tuzlu su karidesleri gibi canlılarla besleniyor.

Kaliforniya Üniversitesi Berkeley kampüsünden biyolog Dr. Victor Ortega-Jiménez, birkaç yıl önce hayvanat bahçesinde flamingoların beslenmesini izlerken suyun altında neler olduğunu merak etmiş. 

Flamingoların sudaki küçük canlıları süzerek yiyen "süzerek beslenenler" sınıfında yer aldığı bilinse de nasıl bir mekanizmanın işlediği gizemini koruyordu. 

Dr. Ortega-Jiménez ve ekip arkadaşları bu soruyu yanıtlamak adına ABD'deki Nashville Hayvanat Bahçesi'ndeki flamingolarla bir deney yürttü.

Hayvanlara sığ bir akvaryumda beslenmeyi öğreten araştırmacılar, yüksek hızlı kameralarla davranışlarını takip etti. Kuşlar beslenirken suyun akışını ölçmek ve bunu görselleştirmek için oksijen kabarcıkları oluşturup suya yiyecek parçacıkları eklediler. 

Ekip daha sonra flamingo kafasının ve ayaklarının üç boyutlu modellerini oluşturarak kuşun sudaki hareketlerinin mekaniğini anlamaya çalıştı.

Bulguları hakemli dergi PNAS'te 12 Mayıs Pazartesi günü yayımlanan çalışmada flamingoların ayaklarını ve gagalarını kullanarak su altında küçük hortumlar veya girdaplar yarattığı saptandı. Bu hızlı girdaplar sayesinde sudaki canlılar flamingolardan kaçamıyor. 

Flamingolar ilk başta sudaki perdeli ayaklarını kaldırarak besin içeren tortuları sıkıştırıyor. Ayaklarını açıp ileri doğru ittiklerinde küçük girdaplar yaratıyorlar.

Kuşlar daha sonra başlarını hızla yukarı doğru sallayarak bu girdapları su yüzeyine doğru çekiyor ve yiyecek parçacıklarını yoğunlaştıran küçük hortumlar yaratıyor.

Araştırmacılar bu küçük girdapların, tuzlu su karidesi ve mikroskobik kabuklular gibi hayvanları yakalayacak kadar güçlü olduğunu saptadı. 

Flamingolar son olarak L şeklindeki gagalarının üst kısmını hareketsiz tutup alt tarafı çok hızlı bir şekilde açıp kapatarak daha küçük girdaplar yaratıyor ve böylece topladıkları yiyecekleri mideye indiriyor. 

Bulgular flamingoların tüm vücutlarını kullanarak beslenmede epey uzmanlaşmış hayvanlar olduğunu gösteriyor.

Dr. Ortega-Jiménez "Flamingoların sadece pasif bir şekilde süzerek beslenenen canlılar olduğu fikrine meydan okuyoruz" diyerek ekliyor: 

Örümcekler nasıl ağ yaratıyorsa, flamingolar da girdap yaratıyor.

Biyolog daha sonra flamingoların beslenirken gagasının içinde neler olduğunu araştırmayı planlıyor. Bilim insanları bu çalışmaların denizlerdeki zararlı algler ve mikroplastikleri toplamaya yönelik yeni teknolojilere ilham verebileceğini düşünüyor.

Independent Türkçe, IFLScience, Cosmos Magazine, New York Times, PNAS